Stredná škola zameraná na počítače

petko444
1. feb 2022

Volám sa chcel by som ísť na niaku školu kde je zamerane na pc mam 14 rokov a uz viem o počitačoch dosť tak isto viem aj zložiť pc o konponechtoch viem vela znamky mam docela dobre som 8 a mam 3 z slovenčiny a ostatne mam 2,1 (angličtina my ide docela dobre )

evuska32
1. feb 2022

môj syn chcel ísť na SOU odbor mechanik počítačových sietí, bol to maturitný odbor...nakoniec som ho presvedčila na priemyslovku odbor elektrotechnika. Treba sa poradiť s výchovným poradcom, no čisto školu zameranú na počítače ako také by som vybrala mechanik počítačových sietí....

aileen_mt
1. feb 2022

@petko444 v Trstenej je gymnazium so zameranim na informatiku

vulka
1. feb 2022

@petko444 Peťko, vidieť, že si ze Záhoria a slovenčina Ti ide tak na 3. V Bratislave máš kopec priemysloviek, ktoré sa venujú počítačom. A máš predstavu o tom zameraní? Chceš programovať, chceš ovládať kancelárske balíky, chceš účtovať, chceš tvoriť siete,...? Aj toto všetko je o počítačoch.

3tato
1. feb 2022

@petko444 Ahoj, môj syn má 16 rokov a momentálne navštevuje SPŠE (stredná priemyselná škola elektrotechnická) na Zochovej v Bratislave.
Bol prijatý aj na Adlerovu - to je OXford medzi priemyslovkami na sSK, ale nakoniec sme sa rozhodli pre Zochovu, kvôli dostupnosti ... učí sa tam v podstate to isté, akurat že ta Adlerova je trochu náročnejšia...
Pozri si ich stránky, dozvieš sa tam potrebné veci - ak chceš, napíš do internej pošty, ak budeš chcieť, dám ti kontakt na syna a on ti povie, čo ťa bude zaujímať.
https://zochova.sk/
http://www.adlerka.sk/

@vulka nemyslím, že je dôležité v tomto prípade to, odkiaľ kto pochádza...
Skôr by som videl plus v tom, že sa chlapec zaujíma o svoju budúcnosť a vie, čo ho baví a čo by chcel študovať. Ak to je teda 14 ročný mladík a nie jeho mama, alebo nejaký iný fejk profil.

3tato
1. feb 2022

@petko444 Ešte dodávam, že čo sa týka matematiky, tak je oproti základnej škole trošku náročnejšia, treba na to myslieť 😉

vulka
1. feb 2022

@3tato V tejto chvíli to je dôležité odkiaľ je, lebo naše rady, že informaticky zameraný gympeľ je v Trstenej alebo výborná priemyslovka je v Tvrdošíne mu určite nepomôžu :- Sú totiž na Orave.

3tato
1. feb 2022

@vulka tak v tom prípade si mala túto informáciu napísať skôr aileen_mt, evidentne niekedy totiž ľudia bezmyšlienkovito radia od veci - my bývame v MA, ako autor - chalanisko a do BA do školy je vlakom za hodinu tam

vulka
1. feb 2022

@3tato Ahá. A to je veľa alebo málo? U nás je polhodina vlakom braná ako cesta "naskok". Hodinu u nás dochádza do školy hádam tretina žiakov.

kacena4
1. feb 2022

v ba je aj SOU informacnych technologii nsju aj intrak aj dochadzat sa da

3tato
1. feb 2022

@vulka za hodinu je z domu v skole - to je uplne v pohode. Vlakom do BA na stanicu a odtial rovno busom par zastavok ... no nech to trva hodinu aj stvrt dokopy

3tato
1. feb 2022

a teraz v case covidu maju aj tak distancko, cize to je jedno - ked sa to nejak niekedy ukludni, tak dochadzat nieje problem.
Ja som na strednej cestoval z Petrzalky hodinu MHD busom na druhy koniec Bratislavy.
A to vtedy cestovať to bol iný zážitok - nie jak teraz ... Všade relatívne čisto, klima, spoje pravidelne v priebehu pár minút.. nie ako vtedy, jeden autobus za 17-20 min

baboobchod
1. feb 2022

@3tato prosím ťa, mňa by zaujímal druhý jazyk - nemčina na Zochovej. Vidím, že na pár odboroch majú dva jazyky, AJ + NJ. Učia sa nemcinu prváci “od nuly”? Alebo sa vyžaduje aspoň aká-taká úroveň NJ?

3tato
1. feb 2022

@baboobchod myslím, že NJ mali ako povinný druhý jazyk práve na Adlerke. Ale keďže môjmu sa NJ nepáči (neviem prečo, ale ja mám tiež averziu voči maďarčine napríklad), tak išiel na Zošku ... Tam je jeden jazyk povinný ... neviem, či sa dá vybrať ktorý ... On má AJ...
A či sa to učia od nuly tak to už vôbec netuším ... Ono v dnešnej dobe už sa učia jazyky aj na ZŠ, preto je aspoň aký-taký predpoklad, že nejaké základy tie deti majú, zase ako kde a ako kto...

baboobchod
1. feb 2022

@3tato https://zochova.sk/prihlasky-prijimacky
Tretí a štvrtý odbor zhora majú AJ + NJ, ostatné iba AJ. Presne aj môj syn ma voči NJ averziu, skoro nič z nej nevie, stále sa im striedali učitelia. Preto sa obávam odboru s NJ, ak by vyžadovali od nich nejakú úroveň 😂

3tato
1. feb 2022

@baboobchod jasné, rozumiem
Ja si pamätám, že u nás na stredej sa nám tiež striedali profesorky a tiež som z tej nemčiny moc nepochytil... Mne sa ten jazyk celkovo páči, snáď by som sa ho aj naučil, keby som nebol lenivý 🙂 a NJ sa zíde napr. na dovolenku v ITA trebárs.
Čo sa týka odboru, syn študuje 2559 M 00 inteligentné technológie - je to teda niečo, čo si vybral on, tak snáď to dotiahne až do konca.

hiro
1. feb 2022

Tazko povedat. Ak sa tomu clovek venuje tak v tom veku je daleko pred ucivom ktore sa uci na elektrotechnickej strednej ci na vysokej s IT zameranim. Hlavne sa netreba znechutit urovnou skol a ist daleko za to co sa tam uci.

sivana09
1. feb 2022

Ja som 15 rokov dozadu chodila na SPSE Karola Adlera, ako ti tu aj ini uz pisu. Najlepsia škola 🙂 bola moja vysnivana od malicka a aj ked sa pozriem spätne, som maximálne spokojna s vyberom. Odporúčam ;)

3tato
1. feb 2022

@hiro v 14tich či v 16tich rokoch? Koľko je takých prípadov?
Väčšinou v tomto veku decká ani nemajú šajn o tom, čo by chceli robiť a na aký smer ísť študovať. Povedzme si na rovinu, že je to rozhodnutie rodičov, na akú školu pôjde ... Netvrdím, že je to tak vždy, no v drvivej väčšine áno.
Tak či onak, stredné školstvo dá deckám max nejaké základy, prípadne štúdium na VŠ, Realita, riešenie situácií, problémov a hlavne samovzdelávanie im dá ďaleko viac.

sivana09
1. feb 2022

Ale teda musis ratat s tym, ze to nebude len o pocitacoch - taka stredna skola na sk nie je. Bola tam narocna fyzika, elektrotechnika a elektrotechnologia, pre vela studentov je tam narocna aj elektronika. Ked si vyberies odbor pocitacove systemy, budeš tam mat dosť aj programovania, aj jeden rocnik tvorbu webov, my sme mali este aj assembler. Ak by si chcel viac info, pokojne mi napis

petko444
autor
2. feb 2022

@sivana09
Vidím, že tam mate nabitý program určite mam zaujima aka škola to je ake su požadovane znamky ?

hiro
2. feb 2022

@3tato Programujem od 10 rokov takze som vedel cim budem a na ake skoly chcem ist davno pred strednou skolou. Ja som narazal na to ze ked je dieta v tom dobre a vie co chce tak tie skoly mu daju velmi malo.

sivana09
2. feb 2022

@petko444 www.adlerka.sk ak budes mat konkretne otázky, pokojne napis

petko444
autor
5. jún 2022

@3tato Aj ja som z Malaciek sice som osmak ale už uvažujem kde dám prihlašku kam chody váš syn ?

petko444
autor
13. jún 2022

@sivana09 chcel by som sa spítať ake mal znamky v 8 ročniku a 9 ročniku ? či je pravda že tam berú tych najlepšich

sivana09
13. jún 2022

@petko444 ja som mala dobre znamky, ale bolo kopec spolužiakov, co mali trojky a aj nejaké stvorky

maryane
12. mar 2024

@3tato Dobry den. Moj syn sa teraz rozhoduje, ci ma ist vyskusat SPSe Zochovu. Nie je velmi technicky typ. 1. skolu si chce dat gymnazium a 2. Elektrotechniku. Prioritne vsak chce gympel. Ma velmi rad dejepis a geografiu. Chcel by studovat ucitelstvo. Neviem, ci je SPSe lahsia volba. Myslim, ze si vybral obidve tazke. Nemame ziadnu istotu. Ked nespravi prijmacky alebo monitor, tak neviem, kde ostane este nejake miesto.

martul
12. mar 2024

@maryane 1. Chce ísť na gymnázium a vy sa bojíte že nespraví monitor a prijímačky?
2. Prečo preboha, keď ho nezaujíma elektro si chce dať prihlášku na elektroniku?!

3tato
27. mar 2024

@maryane Pokiaľ k tomu nemá vzťah, resp. nebavili by ho programovanie, pc, siete, elektro, atď...tak asi nemá veľký význam ho tam prihlasovať. Asi by bol lepší ten gympel, ale je to len stredná škola bez odbornosti. Priemyslovka nieje ľahšia voľba rozodne... syn tam chodí do tretieho ročníka, učivo zvláda zatiaľ v pohode, no hovorí že ho to moc nebaví... Každopádne technológie budú fungovať v budúcnosti... Ide o perspektívu... Vyučený IT, elektrikár, admin sieti atd, zarobí určite viac, než učiteľ dejepisu. Asi tak.