icon

Štúdium pre žiakov s dyslexiou po základnej škole

erikapeter
5. apr 2024

Ahojte,
chcela by som sa poradiť. Kde študujú Vaše deti, dievčatá s dyslexiou. Všade čítam nejaké obmedzenia a poradkyňa v škole odporúča len učňovské školy. Nevadí, ale chcela by som vedieť, kde sú Vaše deti spokojné? Ďakujem.

Strana
z3
aniele
5. apr 2024

Môj manžel (má 65) nevedel, že je dyslektik, kým k nám neprišli do pestúnstva dyslektické dvojičky. Až vtedy som si všimla podobnosť. Dovtedy bol aj pre jeho rodičov len ten, ktorého nebaví čítanie, ja som videla hrozný pravopis v liebesbriefoch... Ale! Má VŠ (stavebný inžinier). Keď sme sa učili na skúšky, ja som prečítala materiály 4x, on raz. A skúšky mal za 1 - 2. Roky som mu písala technické správy k projektom (som slovenčinárka). Zaujímavé, že odkedy to vedel (a hneď to prijal, na rozdiel od svokry), začal na sebe pracovať a veľmi sa zlepšil. Aj na gymnáziu som učila rôzne typy dyslektikov. Mnohí boli skvelí, obdivuhodní, iní mali dg ako výhovorku, aby nič nemuseli. Skrátka, dg má (podľa mojej skúsenosti) málo spoločné s IQ a osobnosťou.

lola4466
5. apr 2024

@erikapeter urcite ju skuste dat na skolu s maturitou mozno kadernicka,kozmeticka ale urcite by zvladla aj obchodnu a ine skoly 🙂 poznam chlapca s dyslexiou ktory zmaturoval na obchodnej.obcas to bolo tazsie ale zvladol to

gabika99
5. apr 2024

@zuzana76 zdravotnícku školu moze ist, prečo by nemohla? Moja je siedmacka, tiež ma dyslexiu a volala som do zdr. školy a v pohode moze ist.

danielahamar
5. apr 2024

Dyslexia a OA v anglictine

macekovam
6. apr 2024

@zuzana76 predstav si ze je zdravotná škola ktorá prijíma aj takýchto žiakov... Katastrofa.. Jednou nohou v base... Naozaj..

danielahamar
6. apr 2024

@macekovam to záleží od stupňa poruchy, tie deti nie sú postrach a hádam vedia, čo dokážu a čo nie. A verím, že už vôbec neriešite intelekt u takýchto ľudí

macekovam
6. apr 2024

@danielahamar intelekt nie ale schopnosť prijímať informácie a vyhodnotit ich... Keďže po stredidkolskom štúdiu nasleduje vysokoškolské a tu už sú zo študentov sestry tak majú kompetencie podávať lieky.. A tu môže nastať problém... Rôzne gramáž.. Podobne názvy liekov.... Atď...

janamoto78
Autor odpoveď zmazal
janamoto78
4. máj 2024

@zuzana76 môj otec je lekár a pravdepodobne má dyslexiu. Podedil to môj syn- jeho vnuk. Študuje na gympli a má dysgrafiu, dyskalkúliu, dysortografiu aj dyslexiu. A IQ mal 130 už šesťročný. Nie je to prekážka pre vysoko inteligentných ľudí.

tilly
4. máj 2024

Môj ôsmak má od druhého ročníka diagnostikovanú dysprtografiu a adhd, neskôr pribudla dyskalkulia a dyslexia, dysgrafia a neviem čo všetko, stratila som sa v tom už potom 🙊, skrátka asi všetko, čo sa dá. Tiež nevieme úplne čo ďalej. On sa vie naučiť, vie postupy, ale na papier na písomke to nedá. Ústne odpovede sú celkom v pohode, ak je v triede kľud. Ak začnú vykrikovať spolužiaci, je koniec. Má asistenta, podľa mňa to pomáha, ale on, keďže je ovplyvnený pubertou, sa za to hanbí.
Školu má vybratu, či sa dostane uvidíme. Bude mať doučovanie na monitor a prijímačky, ale pochybujem, že to pomôže, keďže on vie, chápe, len to nevie použiť.

zuzana76
4. máj 2024

@janamoto78 tak potom naozaj vysoke IQ a vedel to kompenzovat. Aj moje deti maju rozne dys-poruchy, starsi je na gymply, mladsi este ZS, ale zaujima sa o rozne vedecke discipliny ako astronomia, fyzika. Ale je pomenej ziakov, ktorí to dokazu tak dobre kompenzovat, vacsinou tie poruchy su naozaj zrejme a viditelne.

Strana
z3