icon

Študujúca dospelá osoba a vreckové

martija
16. jan 2023

Ahojte, rada by som sa opýtala ostatných mamiciek ako prispievate a ci vôbec dospelým stredoškolským študentom. Či brigaduju.. Syn má 18. Brigádu nemá. Nie je na internáte. Desiatu mu robíme (ma mladších bratov, preto už urobíme aj jemu, i keď chcem aby si robil sám, ale on si neurobí a celý deň nič potom neje, nedá mi to 😒) , obed ma doma, dopravu a telefón hradíme. Dostával 40e mesačne, od januára pýtal zvýšenie 😀 zvýšila som na 50 mesačne, viac mu dat nechcem. Nikdy z peňazí nevyjde a nikdy nič nešetrí. Je to málo ? Veľa?

martija
autor
16. jan 2023

@kaktusik007 keď si to takto rozmenila, je to dosť málo, ale na druhej strane, keby bol viac zodpovedný. Mne sa, zdá, že keď má minie hneď.. Nevie hospodáriť. Ak bude pýtať viac skúsim hodiť opäť reč.

eternity24
16. jan 2023

@martija ja som od rodičov nikdy vreckové nedostavala v zmysle pravidelného mesačného príspevku. Rodičia mi hradili ubytovanie, teda bývala som doma, stravu, cestovné do školy. Už počas ss som cez leto som vždy brigádovala. Z toho som si kúpila podľa uváženia oblečenie alebo čo mi bolo treba. Tiež som predávala Avon 😀 z toho som si tiež zarobila raz za dva mesiace na značkové tricko, kino atd. Mama mi dala peniaze keď som šla napr na disko alebo zmrzku. Na VS som už normálne brigádovala popri škole takmer stále. Ale myslím, že keď dáš tínedžerovi 50e mesačne je to dosť. Už si on musí rozmyslieť čo si kúpi/kam pojde a co nie. Tak to predsa riešia aj dospeli, nie všetko si môže človek dovoliť po čom mu srdce piští. Myslím, že 50e je dosť a necítila by som sa vinna.

martija
autor
16. jan 2023

@elizabet173 ja by som bola veľmi rada, ale je lenivý a učiť sa mu vôbec nechce. Stále sa len vyhovára. Ja len dúfam, že ešte nejako dozreje a dostane rozum.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
slovenka753
16. jan 2023

Ja by som mu trosku zdvihla ak to dovoľuje rodinný rozpocetnapr na 70e (pri dnešných cenách je 50e dosť málo, nečuduj sa ze to rozflaka) , ale mimo by som mu už nedávala nič. A keď chce viac cez leto / víkendy si môže ísť zarobiť.

kaktusik007
16. jan 2023

@martija vies, ale tie peniaze su jeho a prace tym, ze ho nechas minat na cokolvek --- ale zaroven odpalkujes ked bude chciet peniaze navyse ze tam mas vreckove --- prave tak sa nauci vychadzat s peniazmi a hospodarit.

ono uz len kava stoji aj 2,5, menu v mekaci pomaly 8.... zase nemozes ho vyclenovat z kolektivu rovesnikov aby sa citil menejcenny ze nema peniaze.... to viac narobis skody ako uzitku.

ak si s nim teraz sadnes a nie ze pockas kym bude pytat viac - ty sama mu navrhi. ze si nad tym rozmyslala a ze teda 2 eura na den, ale od teba uz neuvidi ani korunu navyse - len telefon a doprava a strava typu desiata, ziadne kupovane bagety. A ak chce znackove tricko - das mu peniaze kolko stoji neznackove - zvysok si dolozi z vreckoveho.

a neboj, prvotny osial vsetko minat je normalny.... ale postupne sa toho nasyti a bude mibat rozumne. a vobec, ale naozaj vobec nekomentuj na co si vreckove mina - pre teba blbosti, pre neho dolezite veci 🤷🏼‍♀️

martija
autor
16. jan 2023

@elizabet173
@slovenka753 ďakujem dievčatá, aj vám aj všetkým za podnetné informácie,pohľady, názory... (občas sa priznám mam zahmleny pohľad na syna 🤣)
Bola to pre mňa veľmi plodná polhodinka cez obednu prestávku. Vecer sa ešte raz vrátim k vašim odpovediam a porozmýšľam nielen o vreckovom
Dakujem!

martija
autor
16. jan 2023

@kaktusik007 súhlasím 100%

andy37
16. jan 2023

Ja som teda nikdy vreckové nedostávala. Samozrejme mi naši všetko potrebné platili,keď som chcela niečo naviac, musela som si zarobiť a našetriť. A myslím, že ma to naučilo zodpovedne hospodáriť s peniazmi.

lubina
16. jan 2023

@martija mame dceru, 17 r. Dostava 30 euro na mesiac. Desiatu jej robim ja, ked robim aj mladsej, obcas si urobi sama, ak chce nieco "specialne" 🙂. Na oblecenie dostava peniaze extra, 50 euro mesacne, ale to si vacsinou usetri a ked ma viac kupi si nieco drahsie. Obuv, kabaty, vetrovky, co su drahsie polozky jej platime my. Telefon 7 euro mesacne platime tiez my. Nebrigaduje, kedze ide maturovat a v skole ma toho dost. Ak ma necakane vydavky, napr. daka kniha alebo podobne, samozrejme to dostane este extra. S peniazmi co je dame v pohode vystaci.

tyrkysova_kobyla
16. jan 2023

Ja osobne si myslim, ze clovek najviac pociti hodnotu penazi, ked si ich prvykrat zarobi. Vtedy zisti, ze na to mekacove menucko robil 2 hodiny, ci na znackove tenisky pomaly den 😀 z toho sa horsie mina, ako ked ma peniaze jednoducho k dispozicii

bayuska
16. jan 2023

@martija viac by som mu nedavala, ak chce zvysenie, nech si najde brigadu. Je to len tvoja/vasa dobra vola, ze nejake vreckove dostava... ja som dostavala 5 na tyzden ale brigadovala som od 15tich a dovtedy som robila vsetko, co sa dalo - ci uz nejake brigadky u znamych, roznasanie letakov, zber papiera/plastov atd... za pomoc doma som nedostavala peniaze (raz za umytie auta, lebo to tak mali aj u susedov, tak som sa opytala, ci aj ja dostanem, ale to bola jednorazova zalezitost :D ). Ale do tych 15tich som dostavala potom pomimo ak na to bol priestor, napr ak som chcela ist na kupko s kamosmi alebo do kina - ale zas my sme boli na dedine, cize to sme isli fakt len par krat do roka - a teda to, ze tie peniaze dostanem extra nebola samozrejmost... Potom, ked som brigadovala uz oficialne tak som malokedy potrebovala extra peniaze, ale zas chodila som casto sama na nakupy, cize som si v ramci toho kupila co som potrebovala (v ramci stravy, ktoru by som si inak platila zo svojho ak som isla napr na cely vikend na brigadu). A neskor som vacsinu penazi minala na benzin a tam tiez bola dohoda, ze si to platim proste zo svojho (vtedy som si myslim platila uz aj mobil a elektricenku - to keby mi nevyslo na ten benzin :D ) a ked sme isli tankovat naraz, tak mi to niekedy zaplatil ocko, alebo povedal, nech natankujem dvojnasobok, ze druhu polku mi prispeje - ale to bolo vsetko take necakane, ze som sa na to nemohla spoliehat a musela som byt proste zodpovedna za svoje rozhodnutia... vlastne tak isto aj vodicak, setrila som si nanho sama a ked som mala cca polku, tak mi ocko doplatil druhu polovicu akoze na narodeniny - on to tak planoval od zaciatku ale ja som o tom nevedela 🙂 Ale teda pochybujem, ze nieco take by ste este teraz dokazali zaviest... cize jedine mu proste dohovorit, ze tiez nemate bezodne penazenky a ked chce veci naviac, tak pre to musim aj nieco urobit... Lebo zabavit sa da aj pri 1 kofole a ta rozhodne nestoji 50e mesacne...

simsalabim
16. jan 2023

@martija nie, hlavne moji dvaja starsi su velmi cielavedomi a hlavne nie fajnovi, co v zaciatkoch pomoze. Teraz uz brigaduju v odbore. Uvidime, ako najmladsia 😉

kikushaa
16. jan 2023

Vsetko mu zabezpecujete vy, 40-50€ uplne stavi, ak nie tak hajde na brigadu 👌

queen_mary
16. jan 2023

Ja by som po stredoskolakovi nechcela, aby mal brigadu. Studium je priorita - hlavne aj sa chysta na vysoku skolu. A ako tu uz padlo mama hotel - halo, stale studuje. To ze mu robis desiatu do skoly a obeduje doma je podla mna uplne normalne.

50e je podla mja v pohode na take bezne vydaje - jedlo z bufetu, kofola, kebaby a podobne, ked ide s kamosmi.

Ak brigada na SS - tak jedije v lete. Urcite nie pocas skolskeho roka.

A na VS ideal brigada tiez az od 2. Rocnika - ked sa clovek zorientuje a zabyva.

teleskop
16. jan 2023

@martija naposledy som dostala vreckove resp drobne ked som mala 8 rokov....mam VS podnikam, ziadny hypo...porozmyslaj aka je spravna cesta

caroline_
16. jan 2023

@martija ja som dostavala 50eur mesacne,ked som mala 13 rokov,takze pred 12 rokmi. Pri dnesnych cenach,a inflacii,mi pride tych 50eur povedzme ze ok,ak na to mate, preco nie. Pisala si ze mina blbosti,no kamarati a zabava nie su sprostosti.

queen_mary
16. jan 2023

@teleskop ja sa mam tiez vyborne a vyborne zarabam, a rodicia mi platili byvanie a davali vreckove kym som neskoncila VS 🤷‍♀️😊 to je o vychove a istom vedeni, a nie o tom, dokedy a kolko ta rodicia financne podporuju.

sense
16. jan 2023

Myslím ze 50e vreckové na pivo a energetaky je dosť na mesiac. Ma 18 rokov tak áno brigádovať byt mohol.
Maturoval som v 18 a odvtedy som sa živila sama, a na zábavu som zarábala od 16 počas letných prazdnich...

teleskop
16. jan 2023

@queen_mary nesuhlasim, keby nedostanem tvrdu vychovu a nejdem v 23 do cudziny nie so kto som...

nikaeli
16. jan 2023

Moja dcéra má 15, je 1.rok na SŠ - dostáva 30e mesačne na účet - je na nej, ako s nimi bude hospodáriť - či ich minie všetky prvý deň, alebo si to rozvrhne na celý mesiac. Viac nedostane. Je to suma na jej voľné míňanie s kamoškami. V decembri nám dokázala kúpiť drobné darčeky, takže si odkladala 😉 Minulý rok sme spolu upratovali celý vchod a zarobené peniaze sme si rozdelili na polovicu - mala to ako takú brigádu - bonus naviac k tým 30 od nás. Cez leto sa aj pýtala v rýchlych občerstveniach na kupku, na zmrzline, ale kvôli veku ju nik nechcel vziať. Od 16 už oficiálne bude môcť, väčšinou ale chcú až staršie deti, aspoň od 17 - kvôli zodpovednosti. Počas šk. roka s tým veľmi nesúhlasím. Je iné ísť raz za čas s kamošmi von na dve tri hodiny, ako ísť pravidelne kdesi brigádovať. Radšej nech sa sústredí na školu. Ak bude chcieť počas prázdnin a niečo sa jej podarí nájsť, nech ide, nech si vyskúša. Ale nebudem ju do toho tlačiť. 50e je podľa mňa dosť, ak sa mu to zdá málo, nech hľadá spôsob, ako si zvýšiť príjem. Ja neviem - dcéra napr. pokosila dedkovi záhradu, dal jej 5e 🙂 nech aspoň prejaví svoju snahu, trebárs nech ti pomôže s prípravou desiaty.

casillas28
16. jan 2023

@martija mne rodicia vreckove nedavali...platili stravu, cestovne, knihy,obcas oblecenie..ked som potrebovala peniaze prisla som za nimi ako si mozem privyrobit..dali mi nejaku pracu a za to par eur na kavu s kamoskami...nasledne som si nasla brigadu na vikendy plus som brigadovala cele leto cize co som si zarobila som mohla pocas roka minat na svoje veci...ked si syn lenivy si urobit co i len desiatu tak by som mu vreckove nezvysila ame prave naopak znizila..moznl by sa potom zacal obracat 😊

kaktusik007
16. jan 2023

@sense ved toto - tiez som maturovala v 18. Lenze teraz sa maturuje v 20 a plnolete decko je stale iba stredoskolakom

lenkalenka1987
16. jan 2023

@martija ja som vzdy v lete brigádovala a to som si zarobila v prepočte na Eura tak 1000 eur a z toho som žila potom cely rok financovala “zabavu”. Vreckové som nedostavala, ale za extra navyse domáce prace sme dostavali nejaké koruny navyse. Ak chapem podľa veku, že je v maturitnom ročníku, tak by som brigadu veľmi nepodporovala, lebo mala som kamaratov, čo keď privoňali k peniazom, tak strednú ani nedokončili. Ak rozpocet dovoli, tak by som zaviedla odmenu za prácu v domacnosti.

tiezjedna
16. jan 2023

@martija u nás dcéra (20) tiež mamahotel, je na VŠ, obedy si nosí z domu alebo jej dávam na ne mimo vreckové. To má 25 € na týždeň, ale ona si z toho ušetrí na darčeky, alebo dýchanky s kamarátkami... Stálu brigádu nemá, ale minimálne raz do týždňa chodí doučovať študujúcu susedu angličtinu, účto alebo matiku, podľa toho, čo potrebuje. Mobil, cestovné výdaje aj ostatnú réžiu jej samozrejme hradíme. Na druhej strane, doma so všetkým pomôže, keď je treba, pomáha vo firme a nemá problém ošéfovať mladších súrodencov, keď si my s manželom chceme odfrknúť. Zvládne aj niekoľko dní.

79viktoria79
16. jan 2023

@martija kedy ma obed doma? ved sš koncia aj o pol 3 teda aspo moj,domov pride o 16 h,preto na v skole obedy a 10€ na týždeň sa aj mne zda malo,ono aj tie desiate uz na na strednej nenosia,oni si kupuju ,aj ked chapem,ze je to drahsie,moj nechcel nosit chlieb alebo rozok oblozeny,radsej ho zjedol doma

mima172
16. jan 2023

@martija Odpoviem ti z pohľadu osoby, ktorú rodičia živili do 25r. Chodila som na 5r SŠ, s výnimkou platenej praxe v zahraničí som brigadovala len cez letné prázdniny. Rodičia chceli, aby som sa venovala škole. Čiže do 20r ma živili ako stredoškoláčku. Potom som šla na výšku. V hre bolo aj externé štúdium, práve preto nech popri skole robím, no opäť - to rodičia nechceli a dali mi jasne najavo, že ma radi budú podporovať do ukončenia VŠ. Vtedy som to vnímala ako "bežné, normalne". Dnes viem, že mám úžasných rodičov, obrovský dar a som im zato vďačná. Čiže moja odpoveď? Pokiaľ nie je dieťa úplný flákač a rodičov nezneužíva, tak by som ho podporovala pokiaľ bude študovať.

tiezjedna
16. jan 2023

@teleskop nepodsúvaj to ako jedinú správnu cestu. Je skvelé, že si šikovná a vieš sa o seba postarať. Ale to som aj ja - firma, deti, peniaze, spokojný život - a naši ma podporovali. Aj manžela, ktorý nedávno dorobil veľký doktorát a ešte nemá ani 40 a už je "za vodou"... Ako už tu padlo, nie je to o tvrdej výchove, ale o vyvážených prioritách a zodpovednom prístupe. Vnímaš to tak len preto, že si nič iné ako tvrdú výchovu nedostala. Ale ono to funguje aj bez nej😉

dominikamacakova
16. jan 2023

Ak máš na to financie tak mu daj aj 100€ , ak nie nech si nájde brigádu. Ja som mala brigádu od 15 rokov, nikto mi nič nedal. Ale teda desiatu by som mu nerobila. Potom vyrastajú neschopní nesamostaní chlapi z mama hotela. Otras

tinkavvv
16. jan 2023

Ja tu budem asi v mensine. Ale normalne mi je smutno, ked sa tu hovori mamahotel v suvislosti so STUDUJUCIM stredoskolakom/vysokoskolakom.
Moje deti (tak ako aj ja som dostavala) budu dostavat peniaze pocas SS a VS. Chcem aby sa sustredili na studium / cudzie jazyky / sport... brigada najskor pocas vs (ak to typ skoly dovoli) a aj to budu mat peniaze navyse.
Hodnota penazi sa naozaj da naucit inak. Som toho napriklad ja, manzel a mnoho inych zivym prikladom.
Ja neviem, ja som si nerobila deti, aby mi po SS zacali prispievat na domacnost. To najlepsie co im viem do buducnosti dat ne kvalitne vzdelanie (aj v zahranici), jazyky, zdravy zivotny styl a spravne nastavene hodnoty. A to sa naozaj od brigady zalezat nebude.
Samozrejme, ak to raz rodinny rozpocet nedovoluje, tak 100 eur mesacne nedostane.