Sú prijímačky na hotelovú ťažké?
??
@nelca84 prosim ta to o ktorej hotelovke konkretne pises?
@darinaslay ktory odbor na hotelovej akademii myslis? Lebo maju odbory kuchar/casnik/cukrar 3 rocne bez maturity, 4 rocne s maturitou alebo 5 rocne s maturitou odbor hotelova akademia tak zalezi co konkretne myslis
@stormie je jedno či je to s maturitou (4 ročné alebo 5 ročné) alebo bez, teda študent končí len s výučným listom. Tam vážne nenájdeš študenta, jednotkára, ktorý sa ti bude hrnúť na vysokú školu a bude robiť prácu samostatne a naviac. Škola má normálnu úroveň. A áno chodia tam tí priemerný a slabší žiaci (výnimka je pár prestížnejších skôl)
@darinaslay ty neviem, čo stále riešiš. Čo tak keby si namiesto vypisovania na modrom koníku, si sadla za stôl a začala sa na príjmačky pripravovať. Reálne niečo preto urobiť musíš. Nikto od teba nechce vedomosti na úrovni jadrového fyzika. Ak sa ti zdá byť hotelovka náročná, neviem potom akú inú školu by si si vybrala - nižšie ostáva už iba učňovka.
@benit nie nemýlim. Ono dneska maturitu získa už kadekto (rovnako ako vysokoškolský titul). Kto v dnešnej dobe neurobí maturitu, tak sa považuje za debila. Ak nevieš, alebo vieš minimum, tak práve na takýchto školách ťa prehodia cez ten plot. Maturita mala akú takú váhu pred 30 rokmi (vtedy Vš nebola samozrejmosť a účnovské odbory boli dosť rozšírené). Teraz stredné školy s maturitou, tak tých je plno, pretože ako náhle žiak vyvinie ako takú snahu (pozrie sa pár krát do účebníc), tak nemá dôvod nezmaturovať (aj keď na štvorky)
@gemerka17 tak potom to hovoris o vsetkych strednych skplach na slovensku. Dovolim si povedst an zakladnych. Co dom od deti vyzadovala pred 4 rokmi, teraz si nemozem dovolit. Vedomosti idu dolu, rodicia sa stazuju uz na vsetko. Nedsj boh, ze dostane anjelik 2. Na vine je ucitel. Uroven ide z kopca. Nedotiahnuta inkluzia tomu veru nepridava.
Teda, ja neviem, ci sa za tych par rokov tak znizila uroven hoteliek, ale v case, ked som robila ja prijimacky, boli zo slovenciny a anglictiny, teraz sa tusim uz nerobia. Skola ale absolutne nebola pre slabsich ziakov, mali sme vsetky predmety ako napr. na obchodnej, s vynimkou matematiky, mali sme eko, ucto, manazment, marketing, 3 jazyky plus odborne predmety. Kazdy mysli, ze ten vyucny musis robit, nemusis, ale ked je ta moznost, bolo by hlupe si ho neurobit. Je to papier do ruky navyse, nie je to to, ze koncis skolu ako casnicka. Neviem preco ma kopec ludi taky pomyleny nazor. Z mojej triedy isla drviva vacsina na vysky, od manzamentu cez jazyky, ucitelstvo, ekonomicke, vacsina robi vonku. Ako moze niekto vypotit nieco take, ze hotelka je pre slabsich ziakov, ten videl hotelku asi len z lietadla.
@danieladeley kam by si momentálne umiestnila asi trojkára, štvorkára na základnej škole ak sa bavíme o akejkoľvek strednej škole ? Väčšina ich končí na hotelovkách, ak ich nebaví móda (kaderníčka atď) alebo autá. Niektorí idú aj na obchodnú akadémiu. Žiak musí byť vážne veľmi lenivý a hlúpy aby pokračoval len čisto na účňovke.
@gemerka17 preco by som ich mala niekde umiestnovat? ved nech si sami vyberu 🙂 Ze sa tam dostanu, neznamena, za aj dostuduju. Neviem, ako je to s prijimackami teraz, ale za mojich casov by si trojkar, stvorkar z takeho testu z angliny ani neskrtol.
@gemerka17 trojkarka na hotelovke jedine na ucebnom odbore (3-4 rocny) kuchar/casnik/cukrarka, urcite nie odbor hotelova akademia (5 rocny) aj ked ako pisem vyssie - najdes lepsie aj horsie hotelovky preto sa opat pytam - ktoru konkretne myslis ty? To je ako by si povedala ze na gymnazia iba jednotkari pritom ani to neplati na vsetky…
@danieladeley lebo základke ide na strednú školu takmer každý (99,9% žiakov). Práva tí trojkári, či štvorkári tú hotelovku (5 ročnú aj doštudujú), známky všelijaké ale papier majú. Ono zrovna predmety ako ekonomika, manažment, účtovníctvo je taký úplný základ čo patria k všeobecnému prehľadu - neučia sa nič dopodrobna ale len základné termíny. Príklad keď niekto použije slovo dopyt, ponuka neznamená, že sú to nadávky.
@stormie ešte raz príspevok nebol o konkrétnej škole. Bol o všeobecnosti. Tie lepšie hotelovky, rovnako ako obchodné akademie či gymnázia - nájdeš rebríček na internete. Pravidelne je zostavený podľa nejakých kritéria. Ten zvyšok (99%) je viac menej úrovňou rovnaký a pre ten platí, čo som písala vyššie. Rozhodne sa tam nehlásia jednotkári, ktorí majú záujem pokračovať na vysokej škole (už teraz to vedia, že chcú na VŠ ísť) s chuťou pracovať na sebe, sám sa učiť. Pozri, kto je autorka. Sama tu už dáva 4 príspevok o hotelovke - tak si všimni úroveň toho. Presne pre takú babu je tá škola vhodná a na jej úrovni bude väčšina žiakov.
No dnes uz vsetci koncia maturitou 🤷♀️ aj kadernicky, automechanici... co boli kedysi cisto ucnovske odbory. Zo vsetkych ucnoviek spravili "stredne odborne skoly" s maturitou... ale ani honosnejsi nazov skoly nic nemeni na tom, ze su to ucnovkove odbory, kde sa viac venuje praxi nez teoretickemu vyucovaniu.
@gemerka17 neucia sa z eko a ucto nic dopodrobna? :D prosim ta, o akej skole ty tocis?
@danieladeley máš VŠ ekonómiu či účtovníctva ? Si z praxe ? Lebo ja áno, a tak isto aj z časť z praxe učiteľa. Dobre som všetko prešla. A áno študenti z obchodnej akadémie po maturite nevedia ohľadom účtovníctva do praxe nič (poznajú pár účtov, ale o tom vedenie účtovníctva nie je), študent hotelovky vie ešte výrazne menej. Videla si tie učebnice z ktorých sa učia ? Ja áno, aj som sa ich učila, aj som z nich učila, aj som pokračovala v štúdiu ďalej. Viem to porovnať veľmi dobre.
Len taký príklad: Bratranec minulý rok skončil hotelovú akadémiu (5r očnú). Na základke bol solídny trojkár, na vysvečku zaletela aj štvorka. Nie je hlúpi ale lenivy. Hlásil sa na 2 hotelovky s príjmačkami. Na obidve spravil. Boli v BA. Jedna z nich taká lepšia. Maturitu neurobil na prvý krát, zmaturoval v septrembri. Počas štúdia známky teda nič moc. Vravím nie hlúpy ale skôr lenivý. Takých ako on tam bolo dosť. Žiadneho premianta tam nenájdeš.
Nechcem sa ťa dotknúť, ale pokiaľ si tak zastávaš hotelovku a nebodaj ju máš aj vyštudovanú, tak tvoje kritérium na učivo je teda veľmi nízke. Neviem čo by si robila na inej lepšej strednej škole.
@gemerka17 ty asi nemas ponatia o com je studijny odbor hotelova akademia 🙈 na zakalde coho pises vseobecne? Mas nejake skusenosti alebo to je len tvoj pocit??
my sme mali uctovnictvo ako na obchdonej akademii a teda na vysokej skole (ano bola som jednotkarka a mala som zaujem po hotelovke ist na vysoku) som vdaka tomu mala skusky z uctovnictva lavou zadnou, takisto zaklady prava a ekonomie z hotelky mi velmi pomohli, 2 cudzie jazyky (s jednym som zacinaala na hotelovke) z ktorych som potom na vyske mala skusky zamerene na ekonomiu/obchod (ziadne zaklady ale odborne vyrazy) atd
Okrem skoly asi zalezi aj na samotnom studentovi, lebo aj u nas v triede sme mali trojkarov a aj takych co nematurovali v riadnom termine… ale aurorka sa pyta na prijimacky a teda vo vseobecnosti s urcitostou mozem povedat ze trojkar nema sancu
@stormie účtovníctvo na hotelovke či na obchodnej akademii sa rovná jeden semester účtovníctva na VŠ. Stále platí, že z praxe nič nevieš a ako účtovníčka by si sa nezamestnala. Tam ešte veľmi veľa chýba vedomostí plus obrovský daňový pohľad. Všetko čo sa učíš na strednej v rámci odborných predmetov aj 3 roky využiješ max jeden semester na výške. Tam je toho učiva výrazne viac a ide sa do podrobnosti. Stredná škola je len taký ligt všeobecný prehľad - nič špeciálne. Ak si tam bola tak si pamätáš knihy z ekonomiky (1-4) a knihu z ekonomiky na VŠ (tá bola hrubšia ako tie 4 dokopy a bolo toho výrazne viac a to sme len prvý ročník, jeden predmet).
A realita je taká, že štvorkár na tej hotelovke aj reálne študuje a nie jeden. Ak neveríš choď sa pozrieť do školy.
@stormie myslim, ze to studium dost precenujes. Ja som chodila na skolu, kde sme sa ucili z ucebnic urcenych pre obchodnu akademiu, ci slo o ekonomiku, manazment, marketing, uctovnictvo a teda bolo to fakt lahke, zmaturovala som s cistymi jednotkami s vyznamenanim. Takze pochybujem, ze hotelovka ma vyssiu uroven ekonomiky a uctovnictva nez obchodna akademia.
Poviem ti, ze ked vidim, cim sa luska moj syn na priemyslovke, tak by si si ani neskrtla, deskriptivna geometria, aplikovana matematika a fyzika, odborne predmety ani nespominam...
@danieladeley ja som tiež chodila na hotelovú boli sme prvý ročník jedna trieda a boli u nás lepší žiaci žiaci niektorí ktorí mali celú zs samé jednotky...my sme boli odbor hotelový manazment
@gemerka17 z ucto som maturovala, s prehladom som vedela podvojne uctovnictvo a suvahu, dane jedna radost, nemam pocit, ze par uctov, ako ty pises. Bolo nas na skole kopec sikovnych, kopec sa ich dostalo na vs ekonomicku, zvladali to velmi dobre a to asi nebude tym, ze poznali rozdiel medzi dopytom a ponukou, ako si tiez spominala. Asi si sa pohybovala medzi zlymi kruhmi, resp. si asi tiez nedokazala naucit viac, ako v knihach, ked mas ten pocit. A ked sa tu ohanas vyskou, ako je toho ovela viac,ved jasne, ved je to vysoka, malo by toho byt menej? Ty si chodila na hotelku alebo si na hotelke ucila?
@gemerka17 ked sa ti nepaci neodpisuj
@gemerka17 z uctovnictva to boli2 semestre a asi je jasne ze na vyske sa z odbornych predmetov ucia viac ale za mna konkretne uctovnictvo sme presli vsetky ucty a ich uctovanie + dalsie veci uz na hotelovke, na vyske som sa nenaucila nic nove a teda asi ta prekvapim ale ani s titulom by som v praxi uctovat nevedela - to je ale o inom a sme dost dalsjo od povodnej otazky. Ak poznas hotelku kde sa dostanu aj stvorkari t.j taki co na vysvedceniach zo zakladnej skoly maju 4 (nie ze na nej studuju studenti co dostavaju stvorky) tak ta skola ma nizku uroven ale to neznamena, ze vsetky su take a uz vobec to na zaklade jednej takejto nemozes zovseobecnovat
@stormie Ok, takze takto. Uctovnictvo na hotelovej aj na obchodnej akademii je lahke a v tomto davam za pravdu gemerke. Su to ozaj len zaklady. A berie sa len podvojne uctovnictvo, staci pochopit, co sa uctuje na "dal" a co na "ma dat" a potom si to pod sebou zratat, to neni ziadna veda. Neberies tam dane, mzdove uctovnictvo, atd. Do praxe by som si s tym netrufla veru.
@nelca84 🙈🙈🙈ok takze takto - asi ta sklamem alebo prekvapim ale preberaju sa aj dane, aj mzdove sme preberali a mne to stacilo na to aby som spravila 2 skusky na vyske a ako pisem vyssie - ani po vyske by som rovno do praxe ist nemohla, ale to nie je to na co sa pytala autorka a ani to neznamena ze prijimacky na hotelku su lahke (tema tejto diskusie) ani to ze vsetky hotelky maju nizku uroven
@stormie presne tak, preberali sme dane aj mzdove 🙂
@nelca84 🤔 takze skoly kde nie su prijimacky z matiky a fyziku su lahke skoly pre stvorkarov? Zaujima logika 😂
Mozno treba este pozriet ako zohladnuju znamky zo zs ?? A aby si neostala prekvapena kolko bodov mozes stratit/ziskat za priemer zo zs
Inak my sme na hotelke mali matiku (ak dobre pamatam 3 roky) a aj fyziku (1 rok) .. dokonca aj chemiu

@darinaslay pochybujem, je to skola pre slabsich ziakov