icon

Sú prijímačky na hotelovú ťažké?

darinaslay
17. dec 2022

??

Strana
z3
stormie
18. dec 2022

@gemerka17 piestanska hotelovka skoncila 21. (Z 349 skol ktore dostali nejake hodnotenie) za roky 2020/21v celoslovenskom hodnoteni strednych odbornych skol -
https://skoly.ineko.sk/rebricky/?r=2021&ts=SOŠ&...

To je podla teba zla skola?? 😂😂😂

srferreira
18. dec 2022

@valeria_h ano suhlasim 1 idu na gympel ale preco? Jasne pokial vedia hned co chcu a co ich bude bavit, a vedia aku VS chcu. Alebo aj nevedia, ze zistia pocas gymplu. Je to priprava na VS samozrejme neberiem. Ale aj z 3rocaka s kludom moze ist na VS. Len to bude tazsia cesta.

nelca84
18. dec 2022

@srferreira ved presne to sa tu snazim cely cas povedat. Uplne suhlasim s tym, co si napisala. Ja hotelovku nezatracujem a ak to niekoho este aj bavi, moze byt velmi uspesny. Ale jednoducho narocnost studia nemozme stavat na uroven trebars technickej skoly ci kvalitneho gymnazia ( nemyslim tym nejake pseudo sukromne). To je proste fakt a darmo sa tu bude niekto za to urazat.

andy03
18. dec 2022

Ahoj ja mám hotelovú v TN. Prijímačky boli v pohode , bola som dvojkarka na základnej.
Skončila som nejako 5 nad čiarov - velaaaaaaa tam bolo tlačenky . Tak bud máš známosti alebo šťastie a vedomosti.
Čo sa týka učenia , jazyky tam boli dosť dôležité, dosť sa tam na ne dba.
Mali sme veľa kamarátov v 4. Ročnom odbore kuchár/čašník a po pravde ten odbor bol oveľa lepší , viacej praxe a vedomosti tak ako my.. trosku to majú okresané , učili sa len jadro - my ako hotelka aj omáčky okolo.. bolo to take o ničom
Kuchári/ casnici chodili na prax do zahraničia aj na 2 mesiace , viacej sa naučili a vedeli hlavne veľa veci z praxe .. my zasa nič- max 2 týždne kdesi v školskom závode 🙈
Každý si predstavuje že z hotelky pôjde robiť nejakého prevádzkara alebo do cestovky - no polovice mojich spolužiakov je v zahranici a robia čašníkov, lebo nič ine sa tam človek nenauči - ja som zo školy už nejaký ten rôčik , možno sa tam nejaké veci pomenili, ale základ zostava ten istý.
Keby som si mala zasa vyberať tak už učíte by som nešla na hotelku. Držať tacku a nosiť taniere viem aj bez toho 😉

mima172
18. dec 2022

Celkom ma bavia komentáre ako je hotelka pre slabších žiakov 😃 Ja som mala samé jednotky celú základnú školu, následne som šla na hotelku (skusky zhodnotiť neviem, ja som šla s priemerom 1,0 bez skusok). Hlásilo sa cez 200 deciek, vzali nás cca 45. Škola ma bavila, vďaka nej som na 2x 6 mesiacov žila a pracovala v teplučku a vďaka 2 jazykom bola aj dobrym základom pre štúdium na VŠ. Za mňa áno, určite to treba skúsiť.
PS: rozhodovala som sa medzi neustále ospevovanym gymplom a hotelkou a som rada, že som sa rozhodla ako som sa rozhodla 🙂

srferreira
18. dec 2022

@andy03 a toto je presne chyba v rozmyslani. Velmi vela studentov si zmyli hotelovku. Ano hned budu vysokopostaveny manazeri. Ale ako mozes byt General alebo OPS manazer ked si neprejdes vsetko?
A velmi je chyba v celom Slovenskom hotelierstve a turizme lebo na vrchu su ludia co nemaju ani ponatia co je hospitality a co vsetko za tym stoji. Nie raz som mala ako studentka na Slovensku manazerov, co mali uplne iny background a ani ponatia co vlastne robia. Raz som mala vojaka prosim pekne co ani nevedel co je tanier. A to on mal naucit buducu generaciu nieco o hotelierstve?
Ja sa nedivim, ze vsetci su v zahranici lebo zarobia dobre, a ludia sa na nich uplne inak divaju nie iba ako na casnika co vie drzat tacky. Nie. Nie kazdy vie drzat tacky a lestit pohare. Za 15 rokov praxe som sa stretla s inymi idividuami co si tiez mysleli, ze vsaaak co casnik to vie robit kazdy 😂🙈
A napr. ja ked som bola na 5 rocaku tak som pocestovala velmi vela v ramci praxe. Hrnula som sa vsade 😂😂 a ano bolo to k niecomu.

danieladeley
18. dec 2022

@gemerka17 jednotkari na hotelku chodia, to je fakt a realita. Premianta najdes lahko, som jedna z nich a v mojej triede by som ich naratala este min. 10 dalsich. A to nebolo 30 rokov dozadu, to bolo 10 rokov dozadu. Nechapem, preco ta to tak prekvapuje.

gemerka17
18. dec 2022

@stormie ty prosím ťa o čom to tu stále točíš ? 😂 😂 Nikto tejto celej diskusii nepovedal, že hotelovka je zlá škola. Je to o tom, že škola je pre priemerných žiakov (čo je v poriadku, veľa takých žiakov študuje aj na gymnáziách a iných odborných školách) a aj podpriemerných (čo im tiež dáva vyštudovať odbor s ktorým sa má šancu uplatniť bez pokračovania VŠ + dostane maturitu) . Je úplne jedno, že ten žiak to prechádza na trojky a štvorky, hlavne že to urobí.
Ešte k tým tvojím Piešťanom, mám odtiaľ známeho kamaráta, ktorý zmaturoval pred 2 rokmi (zadarmo maturita kvôli covidu). Ako žiak trojkár za ZŠ, mal veľký problém so spravaním počas celých 5 rokov na hotelovke v Piešťanoch, nevedel sa vpratať do kože, puberta v plnom prúde, veľký mačo. Tam kde ho to bavilo mal dobré známky, tam kde nie tak leteli štvorky na vysvedčení - inak chalan bol inteligentný , sčítaný s perfektnou angličtinou (učiteľku na hodine opravoval), len žiaľ tá sprostá povaha. Chalan dospel, po skončení pracuje v medzinárodnej firme a študuje na VŠ. Ako študent strednej školy bol teda mizerný. Napriek k tomu ho nevyhodili, aj keď mal k tomu na mále. Takže takí sú aj študenti hotelovky.

@danieladeley neverím tomu, ako premiantka by si mala zvládať rozumieť písanému textu. Očividne to nevieš. Sme na tretej strane a ty si nepochopila, o čom sa tu píše. Ideš stále svoje. Na otázku kam chodia trojkári a štvorkári zo základnej školy si neodpovedala. Ja stále čakám tvoju odpoveď (aj keď vieme, že je v názve tejto diskusie).

stormie
18. dec 2022

@gemerka17 tak ked podla teba aj na gymnaziach studuje vela priemernych tak ja uz neviem co je podla teba dobra skola pre jednotkarov?? Myslim jednotkarov na zs ktory idu na strednu, to ze tam potom dosahuju vysledky na 3 pripadne horsie je o inom, tema bola o prijimackach a ja si stojim za tym ze na hotelovky sa hlasia jednotkari resp z nich si vyberaju - myslim vseobecne hotelovky, uznavam ze sa najdu aj take kde beru hlava nehlava (sukromne??) ale to mas tak aj s gymnaziami ktore sa tiez vseobecne beru ako top stredna skola pre jednotkarov

gemerka17
18. dec 2022

@stormie hádam si nemyslíš, že všetci žiaci na ZŠ sú jednotkári a učia sa od nevidím do nevidím. Je veľa priemerných žiakov (výsledkovo si to predstav medzi 2-3, podľa toho čo sadne, ako sa pripraví atď, tí žiaci sa učia, ale nie je to 100% výkon - taký žiak kľudne môže ísť na medicínu). Okrem toho nikto nepovedal, že na gymnáziach nie sú študenti, ktorí to prechádzajú s trojkami. Hlavne, že prešli, na to sa ťa nikto pýtať nebude. Urobia aj VŠ, titul bude, červený diplom nie je treba. Ide skôr o to, že trojkár na gymnáziu vie byť jednotkár na hotelovke. Naopak to rozhodne nie je. Trojkár na hotelovke by mal veľké problémy na lepšej strednej škole. Videla si niekedy aký je obsah učiva z dejepisu pre gymnázium a iné stredné školy ? Tam to veľmi pekne vidno, čo sa týka náročnosti ako takej. Na gymnáziu aj lepších stredných školách neštudujú sami jednotkári, učivo je náročnejšie a jeho podstatne viac, vyžaduje sa samostatnosť, aktivita a preto, kto sa nechytí má aj horšie známky (ale vyštudujú). Otázka tu nastáva, či by také tempo udržali žiaci z hotelovky ? Reálne ti poviem, že polovica určite nie (to sú práve tí podpriemerní, ktorým takáto škola dáva príležitosť mať aj výučný list (ktorý vie využiť v praxi) aj maturitu, ktorú v dnešnej dobe neurobí snáď len debil).

stormie
18. dec 2022

@gemerka17 otazka nie je ohladom narocnosti studia na strednej, ale prijimackach na strednu takze sa bavime o vysledkoch na zakladnej skole

danieladeley
18. dec 2022

@gemerka17 ze ty tomu neveris, to mna netrapi ani trosku 🙂 ja nerobim statistiky, kam idu trojkari, stvorkari, preco by som to aj mala riesit? nikdy mi nerobilo problem rozumiet pisanemu textu, len mi trochu robi problem chapat, preco sa do tejto diskusie zapajas, ked s tou skolou nemas nic spolocne.

gemerka17
18. dec 2022

@stormie a ty si tú otázku zodpovedala ? Lebo ja áno. Ty si duchaneprítomne stále obhajuješ svoju náročnosť školy, nie hotelovka nie je na úrovni jadrovej fyziky.

@danieladeley vieš keď si chodila na hotelovku a máš kamarátov a známych len odtiaľ, tak nevieš porovnať nič. Pedagogický pohľad z hľadiska učiteľa ti tiež chýba. Len si tu obhajuješ, čo také ťažké si vyštudovala 😂😂😂 Náročnosť štúdia, výsledky žiakov, spolupráca s nimi - o tom nemáš páru ohľadom porovnania s ostatnými. O tomto celom príspevok autorky je - aby si vedela porovnať náročnosť a či je pre ňu škola vhodná (teda snaží sa to zistiť nie vhodnými metódami ale aj pokus sa ráta). Keď budeš mať všeobecný prehľad ako to chodí v školstvo a v iných odboroch potom prispievaj. Lebo nepomohla si nijako.

danieladeley
18. dec 2022

@gemerka17 napis mi jednu jedinu vetu, kde som pisala, co narocne som vystudovala, lebo ty o tom tocis v kazdom prispevku, ja ani v jednom, ale hlavne, ze ja nerozumiem pisanemu textu. Moja zlata, my sa nastastie nepozname, netusis aky mam prehlad, kde mam znamych a kamaratov, odkial vies, ze nemam prehlad o skolstve? :D Cele je to len o tom, ze ty nevies a davas autorke zle info, len z pocutia ako napr. ze jednotkari tam nechodia, nenajdes tam vybornych ziakov, ze tam chodia ziaci bez zaujmu o vysku, ze sa na ucte beru len zakladne pojmy, ziaci vedia len par uctov, ze odborne predmety su nastavene tak, ze cez nich prejde aj najhorsi ziak. To su vsetko bludy a ja ich len vyvraciam, lebo nemas pravdu. Rypes v kazdom prispevku, narazas na inteligenciu autorky, absolventov a pritom ty nechapes jednoduchy nadpis, ci su tazke prijimacky, nie aka je uroven skoly a nekonecne omacky o skolstve.

gemerka17
18. dec 2022

@danieladeley ohanas sa v každom prispevku aká je to škola pre jednotkarov a ty sama si premiantka. Keby si mala reálnu prax tak také bludy nepíšeš. O účtovníctve a jeho rozsahu nič nevieš, o odborných predmetoch a ich úrovni detto. Mam za sebou bilingválnu OA, 10 semestrov účtovníctva na VŠ, 4 semestre pedagogiky a didaktiky ekonomickych predmetov vrátane účtovníctva, samozrejme prax na rôznych školách a niekolkorocnu prax v oblasti účtovníctva a daňovnictva. Ja presne viem čo žiak zo strednej školy z účtovníctva vie do praxe (problem identikovat aj zakladne náležitosti faktúry podla ZDP), keď zmaturuje. Preto to viem skvelo porovnať. Podľa tvojich príspevkov nemáš žiadnu reálnu skúsenosť. Autorke si neporadila nič, všetky tvoje príspevky sú úplne od veci, len sa biješ do pŕs aká je hotelovka náročná škola. Pozri si aj iné diskusie na internete a uvidíš ako majú na to názor ostatný.

danieladeley
19. dec 2022

@gemerka17 ze som bola jednotkarka, to znamena, ze sa bijem do prs, ako je skola narocna? Dobre no, ty dokonalost sama 🙂 Narozdiel od teba sa nepotrebujem vystatovat, aka som uzasna a co vsetko som vystudovala, mohlo by ti zaskocit :D :D :D Viem o svojich kvalitach a to mi staci. Inak, naozaj mas 27 rokov, ako mas uvedene v profile? Ci si zacala praxovat, pracovat ako babatko, ? 🙂

gemerka17
19. dec 2022

@danieladeley ja ti píšem ešte raz a pomaly, aby si to pochopila, že mám dostatočnú prax a vedomosti na porovnanie. Keby si sledovala autorku prispevku, čo tu písala, pochopila by si o čo tu ide. Vôbec si nenapísala svoje ďalšie vzdelanie a prax, aby si dalo posúdiť vôbec či máš vedomosti to porovnať. Zatiaľ si iba tliachala o svojich jednotkách na hotelovke. Hm hm, čo k tomu dodať, nič moc. Stihnúť sa dá vsetko, len treba byť aktívny, ambiciózny a nečakal, že ti všetko padne do huby.

danieladeley
19. dec 2022

@gemerka17 nepisala som o vzdelani a praxi a ani nebudem, ale ty si aj tak uz usudila, co viem a co nie :D sa cudujem, ze ti este nepostavili sochu na pode ekonomickej fakulty v Ba :D

stormie
19. dec 2022

@gemerka17 na urovni jadrovej fyziky nie je ziadna stredna skola na sr 🙈 a ano ja som tu otazku odpovedala - na hotelku je sa tazke dostat lebo je to nie je skola pre trojkarov

Str 2
To ci su tazke prijimacky ked tam nie/je matika je upne skreslene zovseobecnovanie, aj ked tam je “len” slj a cudzi jazyk tak tam moze byt taky zaujem ze vyberaju z jednotkarov (co sa aj deje) takze v takom pripade sa tam je naozaj tazke dostat aj ked nemusis byt matematicky genius

Str3
tema bola o prijimackach a ja si stojim za tym ze na hotelovky sa hlasia jednotkari resp z nich si vyberaju - myslim vseobecne hotelovky, uznavam ze sa najdu aj take kde beru hlava nehlava (sukromne??) ale to mas tak aj s gymnaziami ktore sa tiez vseobecne beru ako top stredna skola pre jednotkarov

gemerka17
19. dec 2022

@danieladeley to mi je jasné, s HA a VŠ na prešovskej univerzite nemáš čím prispieť. Chýba ti prax, skúsenosti, rozhľad a zdravý úsudok. Len sa tu stále nafukuješ aká je HA výborná škola, koľko odtiaľ vieš a aké má široké uplatnenie. Hlavne, že tu sa pýtaš primitívnu otázku ohľadom živnosti: https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/kto-pracuje-na-zivnost/
Preberá sa to na HA v rámci ekonomiky aj účtovníctva, o živnosti by si mala vedieť básniť, určite to bola maturitná otázka. Hm asi nebudeš taká skvelá resp. tá tvoja škola. Vidím ako účtovníctvo ovládaš v praxi.
Tu si tiež zaryto obhajuješ školu https://www.modrykonik.sk/forum/pubertak/kuchar-verzus-hotelova-akademia/ . Neviem, čo ťa teda k tomu vedie ale tak každá z náš má očividne nastavenú inú laťku, čo sa týka obtiažnosti.

@stormie Stále si stojím za tým, že na HA sa rozhodne nie je náročné dostať, príjmačky sa robia, avšak robia ich dvojkári, trojkári, štvorkári. Jednotkár, ktorý plánuje ísť na VŠ o hotelku ani nezakopne, či sa ti to páči alebo nie toto je proste realita. HA rozhodne nepatrí medzi top 3 najlepšie odborné stredné školy s maturitou, čo sa týka odboru. Tam je tlačenka.

stormie
19. dec 2022

@gemerka17 tak som asi vynimka - vs som planovala a aj dokoncila a isla som aj na ha a ja nikde nepisem o top 3 odbornych skol 🙈

luscious
Autor odpoveď zmazal
danieladeley
20. dec 2022

@gemerka17 moja zlata, ty si tak mimo, ako ta tvoja povinna skolska prax a 3-4 pracovna skusenost a pocit, ze si riaditelkou zemegule. Ja som studovala v po? zaujimave :D :D :D Ty mas nejaku poruchu osobnosti? Pracujem v uplne inom odbore ako eko, ucto, veci ohladom zivnosti sa menia pomaly kazdy rok, nevidim dovod, preco by som sa to nemohla opytat. Navyse, mimo SK to funguje inak. O tej chybajucej praxi by som tiez pomlcala, ani nie 30 rocna zabka totiz ani prakticky nemoze mat tolko praxe, kolko si myslis, ze mas. A mimochodom, kludne pis aj ovela pomalsie, ja budem chapat a ty mozno spravis ovela menej gramatickych chyb ;)

gemerka17
20. dec 2022

@danieladeley Ty sa tu po celý čas naparuješ ohľadom vedomostí a kvalitou štúdia na HA. Obhajuješ predmety, koľko čo vieš a čo môžeš po skončení robiť. Potom tu zadieraš hlava nehlava. Problematika živnosti je tak stará ako matuzalem a ešte tvoje vnúčatá sa budú o živnosti učiť presne to čo ty. Trafila si tému z účtovníctva a ekonomiky, ktorá sa mení minimálne. 😂😂😂 Hanba na tri zimy. Historicky si môžeme teraz spomenúť na kapitána Danka. Hovorí ti niečo termín syntax ? Píšeš ako ťarťan, bez slovies a gramatikou v príspevkoch teda neohúriš – chýb ako maku. Hlavne, že na ňu narážaš. Zadieraš tu skvost za skvostom a ďurdíš sa úplne zbytočne. Ja za to nemôžem, že ti chýbajú vedomosti, skúsenosti a najmä všeobecný prehľad. To je proste fakt, ktorý neoklameš. Čím budeš zlostnejšia, tým sa zhodíš ešte viac. Si málinko po škole a rozmýšľaš prostoducho. Na otázku, čo sa pýtala autorka tak najlepšie odpovie pedagóg a nie žiak danej školy. Popremýšľaj o tom. Po tom, čo si tu predviedla sa nikto neopováži ani len sekundu pochybovať o tom, akí žiaci vychádzajú z HA. 😅

danieladeley
20. dec 2022

@gemerka17 podla teba sa v kazdom prispevku naparujem, chvastam, chvalim, ale ked som sa pytala kde konkretne, nedokazala si mi dat jeden jediny priklad. Malinko po skole by som chcela byt, boli to moje najkrajsie roky, ale nie som 🙂 Pisem IBA FAKTY. Ako absolventka o nich viem viac ako ty, ktora si na danej skole ANI NESTUDOVALA, ANI NEUCILA. Chapes ten rozdiel? Asi nie. Nevadi. Vies, ze tym, ze sa snazis zhadzovat inych, zhadzujes iba seba? To nerobi nikto, kto je spokojny sam so sebou, kto je so sebou vyrovnany. Ty ocividne nie si. Je to ubohe a v podstate mi je ta luto. Ja mam deti, som odolna :D Mna urcite nenastve niekto, kto o mojom zivote ani len netusi :D Tym by som nasu debatu ukoncila. Suhlasim s tebou totiz iba v jednej veci, ze nemame latku rovnako. Ani profesne a hlavne ani ludsky. V tvojom pripade som tomu ale iba rada. Pekne Vianoce ti prajem 🙂

danieladeley
20. dec 2022

@gemerka17 p.s. ocenujem, ze ta moja osobnost zaujala natolko, ze si hladala moje starsie prispevky, pobavilo ma to velmi ;)

elam1234
21. dec 2022

@darinaslay asi ako pre koho 🤷 od nás z triedy ( takmer 20rokov dozadu ) tam šli tí slabší (učňovska) až slabší priemer žiaci (maturita) a neviem o nikom z nich , že by ho nevzali. Ale ak sa nič nenaučíš, tak je jasné, že nič nebudeš vedieť , na prijímačky sa treba pripraviť , testy budú na podobný princíp ako predošlé roky , tak to treba popozerať.

stormie
21. dec 2022

@elam1234 asi si myĺis studijne odbory lebo studijny odbor hotelova akademia nema ucnovku a co pises o maturite tak to myslis asi 4 rocny odbor (kuchar/casnik/cukrar). Studijny odbor hotelova akademia je 5 rocny, nie 3+ 2 nadstavba ale 5 rocny a konci maturitou

elam1234
21. dec 2022

@stormie tak ako píšem , už je to takmer 20 rokov 😅 a áno čosi sa mi marí , že to mali na 5 rokov

gemerka17
21. dec 2022

@danieladeley V prvom rade si prečítaj texty po sebe. Sama píšeš, koľko z toho účtovníctva, ekonomiky vieš a obhajuješ si, aké to neboli základy. Potom sa spýtaš po vyštudovaní strednej školy a VŠ takú jednoduchú otázku. Chvastáš sa s jednotkami. Áno na hotelke to nie je ťažké dosiahnuť, aj keď reálne vedomosti nepoužiteľné. A toto je najväčší gól, citujem: „A to nebolo 30 rokov dozadu, to bolo 10 rokov dozadu“. Keďže ste tu matiku nemali, tak ti napíšem polopatisticky ako to vyzerá. Podľa tvojich príspevkov si musela ísť na strednú školu v tridsiatke. 😂 Viaceré v tejto diskusii prispeli, ako to s hotelovkami (5 ročné štúdium) je. V iných diskusiách nájdeš presne to isté. Nie si schopná prijať názor, aký tu padol. Aj autorka diskusie presne to tohto modelu zapadá. Už 2 krát si mi nebola schopná odpovedať kam chodia trojkári a štvorkári zo ZŠ na strednú školu. Pre nich je HA ideálna voľba. Nikto netvrdí, že tam budú ľahko prechádzať, ale prejdú to aj keď znova s trojkami a štvorkami. Dnes je maturita úplne minimum. Všetky učňovské odbory ponúkajú danú možnosť. Urobí ju už takmer každý. Dorob si pedagogické minimu a choď učiť, čo si vyštudovala na VŠ. Potom si to porovnáš. Ako absolventka HA vieš veľké nič, čo sa týka porovnávania škôl, vedomostnej úrovni a celkového prístupu žiakov. Všetko posudzuješ len z jedného pohľadu. Keďže, ako si sama napísala rozumieš písanému textu, neviem čo ti bráni pogoogliť a zistiť názory iných ľudí. Mojím zámerom ťa určite nebolo uraziť ani naštvať, ale skôr otvoriť ti myseľ a rozšíriť obzory. Je dôležité, aby si už v tvojom veku vedela pracovať s verejne dostupnými informáciami a prijať aj iné názory ohľadom danej témy. Prajem pekné sviatky. 😉

Strana
z3