Teenager - introvert

3. mar 2022

Mám 15 r syna je jedináčik.Nikdy s ním neboli problémy kľudný, rozvážny, dobre sa uči.Uz od detstva bol úplne iný ako ostatné deti nikdy nevystrajal, pokým iné deti behali ako divosi môj si staval z piesku hodinu.Vzdy som mala pocit, že nevie vyjadriť emócie sú deti, ktoré, keď sa tešia, tak sa tešia, keď placu, tak to všetci počujú.Do škôlky išiel v 5 r zo zdr.dovodov.V rozprávke, ktorú pozerával počul jedného dňa mám Ťa rád a potom to hovoril vsetkym.Skola dobre vždy hľadal istotu a kamarátstvo u učiteliek, druzinarok.Nikdy nemal nejakú potrebu kamarátov, súrodenca ...často po návšteve povedal, že konečne🙂)alebo na chate, kde som bola s kamarátkami a ich deťmi, tak sú hlučné, otravné, občas sa zabavil k hre, pridal, ale skôr asi zo slušnosti, alebo, že sa to od neho čaká.Dodnes má 15 r. má len 2 kamarátov v triede z toho s jedným hravá hry na PC.Von vôbec nechodí do skoly a domov.Ked sa spýtam či si s chalanmi nerozumie, tak povie, že sa nemá s nimi o čom baviť iba s tými svojimi dvoma, troma.Zopar krát bol chytať so spolužiakom Pokemonov, keď bol mensi či cez pandémiu hrať futbal a na kofolu.Pokym iné mamy nevedia kde sú deti ja sa pýtam či nechce ísť za ......nechce, nebaví ho to, načo?decká z triedy idú do kina on nejde, lebo sa mu nechce ísť autobusom a on by chcel vidieť nieco ine.Vzdy som si hovorila, že je iný neviem to vysvetliť, ale mám okolo seba veľa detí a vymyká sa bežným deťom.Nikdy nerobil zlomyselnosti je skôr empatický aj, keď teraz puberta ho okresala a je väčší tvrdas.Uz veľa krát som si všimla, že nechápe suvislostiam typu

haley7897
3. mar 2022

Úplne normálny rozumný chalan. Väčšina musí prejsť oveľa väčší kus cesty aby si uvedomili, že nieje dôležité koľko priateľov máš, ale koho si k sebe pustíš. Buď rada a hrdá. Pravdepodobne je vysoko empaticky, z vlastnej skúsenosti ti poviem ze takých ľudí veľké skupiny vyčerpávajú, priveľa rôznych energií + ľudí ktorí sú povedzme premýšľavejší tzv "small talk" fakt nebaví, skôr tiež vyčerpáva a otravuje.

licona
3. mar 2022

Introvert. Bola som podobna v tom veku.

autor
3. mar 2022

Učili sme sa na test zo SJ a vôbec nerozumie vetam kam vietor, tam plast, hľadať ako ihlu v kope sena...ráno múdrejšie večera preňho tie vety sú blbosti nemá to zmysel finito.Rozumie len tomu čo je hneď jasné.Uz dlhšie hovorí, že nemá rád ľudí.Strasne ma to prekvapilo, lebo obidvaja s mužom máme veľa známych, veľa sme s ním chodili po chatách, grilovackach, k mužovi do roboty.Ze on sa nevie niekomu len tak prihovoriť, predavačka sa ho opýtal triviálnu vec a on hmmmm až potom sa vyjadrí.Este v 12 r by radšej išiel domov, ak mu nevypytame zmrzlinu.Teraz, keď ideme do reštaurácie všetko si pýta sám, s učiteľmi a ľuďmi, ktorých pozná vie komunikovať.Dievcata je to introvert?takto sa správa?Máte podobne deti?Ja mám normálne stres, keď prejde na strednú školu ako zapadne veď on je schopný prehovoriť po roku🙂)Ja len dúfam, že to tak nebude.Mala som narodeniny nič mi nekúpil pritom po ceste zo zastávky máme kvetinárstvo a, keď sme boli v reštaurácii som sa pýtala, že či mi nechcel aspoň jednu ružu kúpiť tak, že nie veď on je môj darček ja som myslela, že skolabujem.Vobec nevie vyjadriť lásku, pozornosť, až taká sebeckosť z neho ide.Dnes sme išli k sestre a pýtal sa či pôjdeme po hlavnej hovorím, že áno prečo?no, lebo on chce ísť zadnými ulickami veď vieš, že mi ľudia vadia.Tak som mu hovorila, že ľudia potrebujú komunikovať, usmiať sa, niekedy len zo slušnosti prehodiť pár slov on ľudí nemá rád, načo, jemu to je jedno kto si čo myslí.V hlave mu to páli má samé jednotky, pozerá milión relácii o vesmíre, prírode ja si normálne myslím či on nie je asperger.Z nicoho nič mi začne hovoriť o horninách a pod ..Uz aj moja mama si všimla, že má zvláštne ťahy.Myslite, že by si za celé roky nikto nevšimol z pedagógov, že je svojský?Či je len introvert?

mariaveronikag
3. mar 2022

podľa mňa je to introvert v puberte. Komunikuje s ľuďmi, ktorých pozná, s cudzími nemá o čom. Doteraz ich "strpel", ale v puberte sa mu veľmi nechce prekonávať. Chce robiť po svojom. Podľa mňa to prejde 🙂 držím palce

autor
3. mar 2022

@haley7897 ja sa musím veľmi snažiť, aby som ho neľutovala.Pre mňa bola puberta kamoši, smiech, zábava skákanie cez gumu🙂tak asi sa mu partie či aktivít nežiada, alebo zatiaľ veď všetko sa môže o 2,3 r zmeniť, ale stále mám pocit, že o niečo prichádza.Boli sme v lete u susedov na grilovacke on je schopný celý čas sedieť potichu smiať sa na tom, čo kto povie, ale nepridá sa.Ak odpovie, tak jednoslovne.Ak ste inroverti mám to nechať tak, či posmelovat ho, či vysvetliť, že ľudia to môžu brať zle, že je 2 hodiny ticho?on sám povie, že je introvert nepotrebujem ešte viac ho skatulkovat.Dnešok ma dostal preto taký výlev už nič iné nepotrebujem len nech mi zahlási, že má sociofobiu a nevystrci päty z domu.Uz viackrát podotkol, že na strednej nový kolektív to nemám rád, tak som mu hovorila, že všetci budú noví žiaci, že odtiaľ sú najlepšie kamarátstva.On kamarátov nepotrebuje veď ma T...

krkavcia_mater
3. mar 2022

nemusi byt len introvert... moze byt aj asperger

ankare
3. mar 2022

Podľa mňa je asperger.

marsmykkok
3. mar 2022

Neviem no, netreba hneď dávať diagnózy, proste introvert s vyšším IQ. Diagnóza mu nepomôže v ničom keď mu ju dáš. Takým dosť uskodilo aj to že nechodili do školy. Dávaj pozor aby hlavne nezačali byť problémy so sociálnou fobiou, skús ho vystavovať situácii kedy bude musieť komunikovať s cudzími, napríklad nech ide otvoriť dvere ak niekto zazvoní, pri lekároch ostaň v čakárni a nech dnu ide sám a komunikuje s lekárom, nech si ide kúpiť niečo do malého obchodu kde bude musieť hovoriť s predavačkou a tak.

sickynickyobsadene
3. mar 2022

Nemôže to byť aj tým,že je jedináčik? Vyrastal sám...to je iné ako keď sem-tam idete na chatu.U nás je blazinec,či jeden chce alebo nie všetky deti sa šalia.Ale tak určite je to aj povaha...nemáš to až také zle...horší sú..toto je v poho

miadi
3. mar 2022

No moze byt mizantrop . A Keby aj mal asperger tak co? Ono to je celkom zlate “ Ja som tvoj darcek.” Moj brat v 15 tiez Mame nedaval kvety. Ja ano. On aj na narodky zabudol viac x len mu bolo divne ze mala XX gratulaciii telefonatov.. popripade kvety od druhych jemu to netrklo. Mne teda syn uz v roku natrhal kvetinky dcera mi denne pise l love you mom listocky a kresby. Ale od 15r mi to pride zvlastne cakat ak ste doteraz nerobili nic okolo tvojich sviatkov. A ked tak mal mu tvoj muz este ked bol mensi zvyknut dat $ ze pod vyberieme darcek mamke. Mozno ho to napadne ked bude dospely. Alebo frajerka ho nauci. Mm neoslavoval narodky svojej matky poslednych 20r lebo vzdy vtedy bola v inom state a az Ja som ho naucila ze donasku kvetou maju aj tam. Mozno je to tym ze je jedinacik a introvert nemusi to byt diagnoza. Mozno je len doma sed. Nie je akcny aktivny typ. Ale Snad ho lubis takeho aky je nie ?

motolica
3. mar 2022

Ja mám takú,ešte je malá,ale predpokladám,že to bude asi niečo podobné ako tvoj syn a aj môj brat je taky 🙂 ...pochodili sme aj odbornikov,poradne a nepotvrdilo sa nič,žiadny asperger ,aj keď je pravda,že ten sa diagnostikuje až okolo 11roka . mne pomohla dcérku pochopiť jedna knižka Vysoce citlivé děti . Syn nemusí byť asperger , áno,sú tam isté črty,ale tie sa dajú nájsť svojim spôsobom u každého 🙂al

zuzka0605
3. mar 2022

je to asperger, skus si najst nejaku instituciu, kde to vedia diagnostikovat.vyzera to na lahsiu formu.

zzzuzzzu
3. mar 2022

... je to uplne v poriadku 😉, mam doma rovnaky 18-rocny klon 😉, jeho mladsi brat je pritom uplne iny ... Obaja vychovavani rovnako, v rovnakom prostredi, s rovnako nastavenymi hranicami a podnetmi, cize vychovou, ani pristupom to nebude ... Chcem Ta len ubezpecit, ze nie je dovod na obavy, je to vec povahy, vnutorneho nastavenia a svojskeho pohladu na svet okolo ... Moj starsi junior je skratka tiez ako "zo stareho filmu", ale rozumieme si aj bez slov, akceptujem jeho introvertnu povahu a netlacim na neho, aby sa viac "socializoval", viem, ze by to bolo zbytocne, naopak mohlo by to vyeskalovat do vzajomnej nedovery, a to jedine naozaj nechcem ... Ano, bude pre neho tazsie najst si rovnako naladenu frajerku 😉, ale toto je najmenej, preco by sa mal trapit ... Tes sa z rozumneho, rozvazneho juniora ako hrda mama, ktora tu bude vzdy pre neho, napriek tomu, ze dnes sa takyto "mindset" u teenagerov velmi nenosi, o to viac je to vzacne 🤗 ... Kolko mam by s Tebou menilo, len aby nemuseli riesit rebelujuce spravanie, odvravanie, uteky z domu, nezvladnutu vychovu (len ako extrem priklad) ... Hlavu hore, chalan je uplne v poriadku, ma svoj bohaty vnutorny svet a je takto stastny 💙

baboobchod
3. mar 2022

Mne sa nezdá divný, môj má tiež takmer 15, tiež jedináčik, väčšinou sedí len za pc (hrá, ale aj sa vzdeláva), nemá potrebu chodiť nikde s kamošmi. Baví sa len s pár spolužiakmi. Ale zas nemá problém hovoriť s nikým, vybaví si obchod, cestuje sám 200 km k babke, po Bratislave mhd bez problémov. Bočné uličky nevyhľadáva 😂 Na darčeky a city tiež nie je (to má asi po mne 😂), na hentie slovencinarske veci tiež prevracal oči 😂 a ako malý sa tiež radšej hral sám so svojimi hračkami, nikde mi neodbiehal a nenapadali ho blbosti/ zloby 😁 ako iné deti. Mali by sme ich zoznámiť 😂

autor
3. mar 2022

@krkavcia_mater
@ankare ak veríte tomu, že každá mama cíti, že jej dieťa je iné, tak vždy som to tušila.Mne sa jeho myslenie, správanie úplne vymyká ostatným.My sedíme u babky a, aby reč nestála z ničoho nič povie, že tú knižku čo som mu kúpila už dočítal žiadna reč o knižke nebola, ja som niekedy tak zaskočená, že buď nevie čo má povedať, tak trepne hlúposť, alebo čo ho to napadlo?

@marsmykkok toto robím pravidelne, lebo som si uvedomila, že cez pandémiu sme chodili do obchodu s mužom jeho sme úplne vynechavali z takýchto veci.Teraz dohaname všetko.Jemu online skola vyhovovala stačí mu jeho kamarát.Ak by mal byť znova doma len sa poteší.
@motolica ja mám doma vysoko citlivých jedincov myslím, že tá je len o dospelých nie?nevedela som, že je aj o deťoch.On má obrovskú zodpovednosť, ak učiteľka niečo povie, to je sväté.Doma vie odporovať a presadzovať si hlavne začiatok puberty teraz sa už ukludnil.
@miadi samozrejme, že ľúbim veď je môj🙂len ma dnes zarazilo, že sa chcel vyhnúť ľuďom.
Práveže každý rok ho muž zobral a išli niečo kúpiť spolu, tento rok som mužovi povedala, že má svoje peniaze, že som zvedavá na reakciu a či ho to napadne.Tak nenapadlo🙂

baboobchod
3. mar 2022

ty si iná povaha, preto sa ti tá jeho zdá “iná”. Podľa mna by bolo skôr divné, keby 15 ročný “riešil” maminke narodeniny 😂 ale možno aj ja som divná 😬

lejla77
3. mar 2022

Mam doma uplne rovnakeho 14 rocneho chalana.ako keby si pisala o mojom. Tiez ma napadol asperger, ale zatial som to neriesila

tani777
3. mar 2022

Starsi brat ma 40,a je presne taky,ako Tvoj syn..nikdy mu nikto nedal "diagnozu" alebo "nalepku" asperger..introvert,vysoko inteligentny,samotarsky...do toho je it-ckar,cize cele dni za pc..nikdy som nevidela,ze by s niekym niekam siel,niekedy mu dlho trva,kym sa "vykokce" (nekokta,ale kym povie,co chce,aj trikrat zabudnem,co som sa pytala)...ma svoj okruh ludi,s ktorymi sa bavi a to je vsetko..nikdy nemal frajerku,nie je zenaty,nema deti..ale je v pohode 🙈😁
Ale inak,aj ja som introvert,a tiez sa radsej vyhybam ludom..obcas sa rada prejdem po meste,ale take velke obchodne centra,s vela ludmi? Nie dakujem,radsej objednam online..a cim som starsia,tym je to u mna horsie,radsej sedim na chalupe,kde nie je skoro nikto,a idem na prechadzku do lesa,lebo ist do kauflandu je doslova utrpenie pre mna,a casto mam pocit,ze musim ujst odtial..Ty ked si spolocenska a extrovert,toto nikdy nepochopis,lebo to nezazijes 🙂 skus hodit pokec so synom,co by mu mohlo pomoct ulahcit komunikaciu s ludmi,resp.vsetky socialne kontakty

kiwi3
3. mar 2022

pokial toho cloveka nevidim a nepoznam, tak sa mi velmi tazko vyjadruje, ci je to ok alebo asperger. ale len tak zacat rozpravat o knizke? he? co je na tom cudne? ako ma teda podla teba zacat debata o tej knizke? niektore veci, co pises, nechapem.

autor
3. mar 2022

@miadi nie, len niekedy neviem či je drzý a sebecky nič nekúpi, prehliadne, alebo je to fakt jeho povaha, alebo ani nevie, že sa má niečo kúpiť.Vzdy si v rodine kupujeme maličkosť.
@zzzuzzzu áno jeho najviac dostalo, keď nejaká aktívna učiteľka na etike pred 2 r povedala nech každý napíše o svojom spolužiakovi aký je.A on mi chudák priniesol papierik, kde bolo od polky triedy, že je nudný, tichý a pár, že je múdry.Vtedy plakal, že je pre dievčatá nudný🙂)a ako si on niekoho nájde.Ako píšeš on nevie o čom sa má s nimi baviť.Jedine kde západne su rozhovory o hrách.

@kiwi3 to bolo z mosta do prosta zrazu len povedal, že tu knihu som dočítal.Ja som ani nevedela o čom hovorí.
Teraz má nenapadnu také slovné zvraty úplne logické a on sa má opýtal čo to znamená.
Veď určite ho nebudem testovať len sa ho snažím pochopiť.

tani777
3. mar 2022

Este mi napadlo,zbytocne mu budes vysvetlovat,ze ludia mozu brat zle,ze je 2 hodiny ticho..jemu to nepomoze,prave to moze byt horsie..lebo potom len "zo slusnosti" a nutnosti a neviem preco,sa bude strasne premahat,aby nieco povedal,a to nie vzdy moze dopadnut dobre..treba ho proste akceptovat,ze nie je spolocensky,ze sa medzi (hlavne cudzimi) neciti vo svojej kozi,a nezmeni to..to je nieco,co sa neda nijak naucit...pre mna to je strasne,ked musim ist niekam,kde poznam 1-2 ludi..ked som zacinala v novej praci,mala som z toho obrovsky stres..ale uz ked sa "okukam",tak je to lepsie a som v pohode..proste sa musi zzit s tymi ludmi,a vtedy bude aj zhovorcivejsi..

zuzahajdulka
3. mar 2022

Nechcem ta zbytocne plasit, ale popis mi sedi na jedneho mojho spoluziaka z gympla, chodili sme spolu aj na zakladku. Ako maly skolak zapadal medzi ostatne deti, no postupne sa zacal tak nejako vzdalovat, najradsej bol sam so sebou, stale viac svojsky, no a pocas VŠ mu bola diagnostikovana schizofrenia.

motolica
3. mar 2022

Áno,je aj knižka o deťoch 🙂 a inak presne toto s tým vyhybanim ľudí a bočné uličky atď robí aj dcéra 🙈 tak ale koľko sa tu stretlo podobných prípadov, bola by z nich dobrá partička 😃

autor
3. mar 2022

@tani777 ale to nie sú cudzí, tých ľudí pozná roky.Ved nechcem ho na to upozorňovať, ale ľudia sú necitlivi sused mu po hodine hovorí a ty aj niečo povieš, frajerku už máš a doma bol urazený, že už nikam nepôjde, lebo si z neho srandu robil.a to vedia aký je.
@motolica no to by bolo zaujímavé dať dokopy viac introvertov čo by z toho bolo🙂
@tani777 tak on si nájde takú frajerku čo ho bude dirigovať

miadi
3. mar 2022

Ja zacnem tiez hocikedy mimo temu hocico co ma napadne a nemam diagnozu. 😉 tie prislovia nechape lebo nepocuval ked ich vysvetloval. Ja som mala na VS spoluziacku ktora bola hlucha a kopec slov nepoznala vyznam a dalsiu co nemala diagnozu a nevedela co znamena predator a vselico ine nemala rozhlad. Ja mam skor pocit ze je ina povaha ako ty a tak sa ti zda iny .. ze si mala svoje predstavy a ocakavania . Ze nie ste az tak zladeny je pre teba zahada. Mozno malo komunikujete? Pripominas mi tie mamicky co maju prve dieta a v 2-3R sa im zda dieta cudne hoci robi uplne normalne veci . Ale Mozno sa mylim. To sa neda tu dat diagnozu . Musis si to vybavit cez dr. Alebo ho Skus len zobrat k psychologovi na prehliadku..len ci to nezrani jeho city ?

babulkomale
3. mar 2022

Ved ho daj diagnostikovat, ma vela aspikovskych rysov...

tykat
3. mar 2022

@motolica ...nebola, pekne by ticho vedla seba sedeli a nic nehovorili, mam takeho syna, coskoro 16r. Jeho ludia otravuju, s rovesnikmi nema o com. Je tichy, mudry, empaticky, skromny ...pre vacsinu rovesnikov absolutne nezaujimavy.

alena76
3. mar 2022

Ahoj, ako tu niektore baby pisu, tiez badam asperger rysy(jedneho mam doma)Ak by aj bo,otazkou je, ci potrebujete diagnozu, ked je inak ok a bezproblemovy🙂Mam kamosku s uz dospelym AS, studuje STU, nikdy neriesila. Mne sa jej dieta zdalo vzdy divne, ale nikdy som jej nic nehovorila samozrejme , ani sa moc vtedy o AS nevedelo tak ako dnes.. no a potom sa jedno take narodilo aj mne. Ja som potrebovala diagnozu kvoli asistentke v skole a aj ulavam ..(syn ma v maji 12 rokov)

tatinka
3. mar 2022

Ahoj,podla tvojho prispevku si myslim,ze ide o narusenie autistickeho spektra,tych spektier je viac,skus si dqco precitat,mozno sa poradit s detsk.psychologom ale hladaj odbornika, su diagnosticke centra kde vedia poradit ...mozno sa pletiem,ale pride mi, ze tam je nejaka odchylka ...

savanna
3. mar 2022

Tazko povedat, ci je len introvert, alebo ide o nejaku odchylku. Mnohe veci, kt. popisujes, su pre introvertov bezne. Ja som taky zmiesany introvert, ale ked ma posadis na grilovacku medzi cudzich ludi, tiez budem schopna tam 2 hodiny sediet nesvoja a nic nepovedat. Vobec tomu nepomozes, ked mu za toto budes dohovarat, skor mu tym ublizis, pre neho je to prirodzene. To akoby si dohovarala extrovertovi, ze ma byt konecne tichsie, lebo ho ludia nebudu mat radi. Tiez by asi nerozumel, co od neho chces.
Niektore veci mi zase skor pridu ako socialna fobia a prilisna precitlivenost, co ale tiez nie je choroba. A niektore by mohli naznacovat odchylku, napr. prilisna zaujatost urcitymi temami, ale to uz musi posudit psycholog.
V kazdom pripade by si ho mala prijat takeho, aky je, pride mi, ze si asi dost spolocenska a tym padom mu mozno celkom dobre nerozumies, mozno aj nejaka knizka o introvertoch by pomohla.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre