Trápenie sa so synom
Mam 14 rocneho chalana z prveho vztahu a dalsie dieta polrocne.Priatel je niekedy trochu hyperaktivny,nervozny ci synovi strasne vadilo.Prve roky vychadzali si so synom pekne.Ale bol dost stvany proti nam od ex.Dopadlo to tak,ze nechce s nami byvat,ex si ho nemoze vziat,tak isiel k babke.Ona si tiez mysli,ze by mal byt teda mimo nas a u nej mu bude lepsie.Pride mi to divne,ani neviem ako reagovat,viem ze syn jej vselico narozpraval aj si vymyslel.Vobec neviem ako sa k tomu postavit.
Narozprával len to ako to on vnímal, 14 ročný je dosť veľký a keď s vami nechce byť asi má na to dôvod, ktorý aj vie pomenovať a treba sa s ním o tom porozprávať, bez výčitiek a s kľudom, čo sa mu doma nepáči, čo by si predstavoval inak, ako by sa to dalo riešiť, či má on skreslené predstavy a divokú pubertu alebo robíte niečo zle a možno si to ani neuvedomujete.. .najlepšie asi najskôr sama, potom aj s partnerom...
Nechcem ťa nejak obviňovať, ale nepozabudla si na neho pri bábätku? Partnerov prístup sa nezmenil, keď už má teraz vlastné doma?
Dala si dosť málo info o tom prečo sa tak rozhodol a prečo si to myslí aj babka, čím ho ex "štval" proti vám...
No ja by som so synom hodila úprimný rozhovor medzi 4 očami… na 99% sa cíti odsunutý na druhú koľaj, nervozita a hyperaktivita tvojho priateľa mi podvedome znejú ako buzerácia, krik a vynucovanie si rešpektu… svoje isto robí aj puberta, hormóny, ale myslím, že v prvom rade by ste sa mali pozrieť na seba, či naozaj tvoríte tak úžasnú harmonickú rodinku všetci štyria a mladý pán nemá dôvod od vás utekať…
Presne toto urobil moj mladsi brat, nevyhovoval mu muz ktoreho k nam mama doviedla. Teraz je Moja Mama Uz rozvedena s vtedajsim manzelom a s bratom tiez Nema vztah, doteraz chodi skor babku navatevovat. Ja Som sa tiez odstahovala Vtedy Ale to Uz som mala 18.
A ja citam, ze trapenie so syrom... 🤦♀️🤦♀️🤦♀️😂😂😂 Nic, to len na odlahcenie, mozete pokracovat dalej...
Uprimne: poloz si otazku ako by si sa citila v puberte kebyze otec od Teba odide, mama dovedie domov noveho chlapa, este k tomu maju babo, ktore vyzaduje pozornost a u babky si zrazu ,,jedinacik", stredobod pozornosti
Možno že je to práve kvôli tvojmu ex že ho proti Vám poštval ale aj môže byt že sa cíti opomenutý kvôli dieťaťu ktoré teraz máte. Možno aj vy robíte niečo zle a možno aj on. Chce to rozhovor na začiatok a potom možno čas aby si uvedomil že ho doma chcete a chcete aby sa vrátil. Alebo nechcete?
@heidy222 nedoviedla som si noveho chlapa. Syn chcel aby sme sa dali dokopy,mal ho rad,chcel surodenca.Tak ten vztah sa normalne vyvijal,neslo to len tak zo dna na deň a rozvedena som uz 12rokov,jeho otec nas vyhodil priamo na Vianoce kvoli milenke.
@sissy27 krik ani vynucovanie urcite nie.Sem tam ho napomenul,ked uz bolo privela,uznavam urcite,ze chyba je na vsetkych stranach.Syn je strasne lenivy,nic ho nebavi,je celkovo taky maly frflos.Priatel zas je extrovert,stale v dobrej nalade,vzdy okolie prinuti k nejakej aktivite,vylet,casto sa hra s detmi z rodiny je ich vela co k nam chodia sa pohrat alebo kupat,nevydrzi len tak sediet.Oni su velke protiklady a myslim si,ze tam to asi bude,neviem.Sestru velmi chcel aj je zlaty k nej,nosi si ju,hra sa s nou,chodi s kocikom ked sa mu chce.Nechodil do skoly rok a trosku som cakala pomoc poobede a tak,ze si nieco uprace alebo vyvenci psa,utrie riad.Ale nechce,ako ked poziadame,urobi,ale s frflanim.Mrzi ma,ze nespravi a nepomoze sam od seba.Mne bolo aj v obchode blbe,ze ked som bola tehotna ani mi nepomohol s nakupom,sadol si do auta,zavrel a cakal kym vylozim,nasadnem.To su take drobnosti,ale mna to zabolelo vzdy,ze sam od seba nic.Pritom neviem kde to videl,moji rodicia aj blizky vidi ako si pomahame aj druha strana z priatelovej rodiny,vsetko je take v poriadku a slušné si myslim,tak ma to dost trapi.A ked to je uz viac takych situacii a odvravani,priatel ho uz napomenul,ze ako sa to k mame chová,tak mlady sa urazi vzdy a vydrzi sa nerozpravat aj par dní.Citim,ze nie je stastny
Ku babke by som mu isto nedovolila ist. Ma otca (viem ze tam nemoze ist) tak nech si on zariadi zivot aby vedel prijat dieta.
Urcite by som sa porozpravala uprimne so synom, ze kde je problem. Okrem toho ze je lenivy pubertiak. Ale ze ty nosis tasky ako tehotna a on si grof sadne do auta,a caka??
u nás to tiež tak bolo že syn rád sedával u starých rodičov...lenže my sme bývali v jednom dome - my na poschodí a moji rodičia na prízemí - takže syn na prízemí presedel celé hodiny u starkých...
Ale potom keď sme sa odsťahovali do svojho domu tak odišiel s nami bývať aj syn - vtedy mal 18r, ale k starým rodičom chodil stále....
teba zabolelo, ze syn sam od seba nepomohol s nakupmi? no fakt malo pubertakov samo od seba nieco robi. ale keby si od neho chcela strazit dieta, nepoviem, ze ma vyhrady... no predpokladam, ze v tych taskach bolo casto aj jedlo prenho, takze nic nad ramec, preco by sa mal citit dotknuty... ale ved ty si matka, nie nadarmo sa vravi "ohybaj ma, mamko"... 🙄
@lindous priateľ to vzal tak,ze prave pre toto aby sa necitil naviac,ze bude sa mu venovat tak ako chlap,ktoreho nemá,ze s babom nevie tak manipulovať a bude s mladym chodit po vyletoch,nauci ho nejake veci.Len mlady sa zatal a doma vydrzi tak dva dni,ze môj partner ho otravuje a nie je jeho otec.Vzdy chodil k babke aj na prazdniny,aj vikend odmalička,este ked som bola sama,pomahala ked som bola v praci,ved kde by bol,ale teraz mi to pride ako rozmaznavanie a ze nech si chudak oddychne.Oddychuje tam uz par tyzdnov a neplanuje sa vratit,babka si ho chce nechat a len zavolá,co mu treba doniesť.On mi nezavolal sam ani raz.Ked ho volam ja,iba jednoslabicne odpovede.Babka si mysli,ze treba mu dat pokoj,tolerovat pubertu a ved z toho vyrastie.Iba ja mam obavy,ze lenivy chalan,ktoreho babka bude obsluhovat a vsetko zanho.Nemam v nej podporu a to som prekvapena,na nas bola celkom prisna az do dospelosti,v jeho veku sme upratovali,chodili na nakup,keby sa chovam ako on jednu mi šupne,este teraz nas vie dobre sfuknut.
Čakať od 14-rocneho, že ti "sám od seba" pomôže s domácnosťou, nákupmi, je úplne zbytočné. Mnohí dospelí muži sami od seba nič neurobia. Ak od neho niečo chces, rovno mu to povedz
Jednoducho ste si asi vsetci nesadli povahovo. Ale s tym sa da pracovat, len ty si nic nepovedala, len cakala a potom ta to mrzelo (ten nakup napr.), miesto teba povedal tvoj partner, ale s vycitkou. A jasne, ze vycitky sa pubertakovi nepacia.
Skuste psychologa alebo zmente pristup. Uvolnite doma atmosferu, troska nadhladu, troska humoru, ak to dokazete... Dovolte mu priviest si kamosa na par dni alebo kamosa na vylet atd., neviem ako fungujete, tazko radit. Ale ak je syn introvert, partner extrovert, tak verim, ze im to prilis spolu nepojde...
Ked mlademu stale vadi, ze ho tvoj partner otravuje, tak ked bude najblizsie doma, splnte mu prianie a nech sa k nemu neozyva nad ramec formalnosti. Jednoducho musis zistit, kde je jeho sucasna miera. Nema 5 rokov, aby vsetko bolo nutne riesit v rukavickach - co mlady pan povie, nech sa mu splni, v takom veku uz vie rozlisit dosledky svojho spravania. Nechce komunikovat, ok, nechce niekam ist, ok. Delegovat vynesenie nakupu a bezna pomoc v domacnosti na jednotlivych clenov je vsak tvojou ulohou, nie je to nieco na "prosenie". A ano, babke prehovor do duse, nech chlapca rovnako zapaja do chodu domacnosti, ked je u nich, nielen ho drzi ako hosta...

No aby mi 14r syn skakal po hlave, tak taku este nehrali...vsetci si sadnut a porozpravat.a pekne nech sa mlady vrati domov a asi mu treba dat viac domacich prac, aby nemal cas vymyslat klamstva...