icon

V koľkých rokoch začali deti variť?

8. feb 2025

Rozprávala som sa s kamarátkou a tá mi povedala že jej 13 ročná už niekedy aj navarí večeru keď sa jej chce.. a tak som premýšľala že či tá moja 15 ročná nie je nejako pozadu, ona o varení veru nevie vôbec nič. V koľkých rokoch začali variť vaše deti?

Strana
z3
viestta
8. feb 2025

Pocita sa krupica za asistencie a obalovanie reznov? Ak ano tak este nebol skolak ked zacal.

kristinka92
8. feb 2025

a nechávala si ju pomôcť ti, keď si varila ty? nakrájat cibuľu, zeleninu ošúpať.. lebo mna moja mama vždy odohnala s tým že si to ona spravi lepšie, a varit som sa veru naučila až sama z internetu
Moju trojročnú sa preto snažím zapájať už tetaz jednoduchými a bezpečnými úlohami pri vareni.

ivkav5
8. feb 2025

Mám síce zatiaľ len bábätko, ale súdim podľa mňa a kamošiek v okolí. Myslím, že to je veeľmi individuálne a určite nie je pozadu. Zatiaľ co mňa veľmi bavilo varenie a pečenie v takom veku, moje kamošky netušili ako sa robí praženica😅Určite to je aj trochu o tom, či ju zapájaš v kuchyni do varenia doma ty, či ju požiadaš o nejakú spoluprácu a pod., ale aj ak áno a nechce, tak jednoducho ju to nezaujíma zatiaľ. Niektoré moje kamošky sa začali v kuchyni orientovať až keď sa osamostatnili.

lucia13022023
8. feb 2025

Možno k tomu nemá vzťah. Ja som variť milovala od dieťaťa, v 11 som u starkej robila každý víkend obed. Prenechali mi celu ich kuchyňu a dôverovali mi, že sa nedorezem a nepodoalim dom🤣 ale ako vravím, ja som k tomu mala neskutočny vzťah. Doteraz milujem varit. Taka moja sestra, ta v 15 reálne nevedela urobiť ani chleba vo vajicku, doteraz varit nevie a vari jej muž.. Neznáša to.

ina2405
8. feb 2025

Ja som varila a piekla od 11, moji chlapci si robia omeletu a cestoviny, pečené zemiaky asi od 13-14.

andreakotesova
8. feb 2025

Moje deti nepotrebujú vedieť variť. Varim ja. Naučia sa, keď to budú potrebovať. Ja som začala variť, keď som sa vydala a som v tom dobrá (😅). Nič som nezmeskala.

bejbypd
8. feb 2025

No dcéra má 17 uvarí špagety s morcadelou😂nebaví ju to ..syn má desať ,obalí rezne ,spraví praženicu a podobne ..a druhý má dva roky ,ten najradšej upratuje aj to čo sa vyhodiť nemá 😂😂😂
Nie je to jedno ? Základy vidia predpokladám i u Teba ..ja som mala 19 keď sa mi narodila dcéra ..nevedela som uvariť ani parky 😁nie to starať sa o domácnosť ...po 17 tich rokoch ,som široko ďaleko vychýrená kuchárka a je to môj najobľúbenejší relax . Rovnako ako upratovanie .
Naučila som sa ,sama . A deti ? Naučia sa ..základ majú ,vidia to ,aj pomáhajú ..niektoré veci ich jednoducho bude učiť život a ty v pozadí 😂

barka1
8. feb 2025

Tak to je na tebe. Ak ona nemá sama od seba záujem, musíš (a mala by si) zapajat ju ty. A prestat byt sluzkou.
Moj 9r syn dnes pripravil cesto na palacinky a 10 r. dcera ich upiekla. S mojou pomocou, samozrejme.
Inak aj ja poznám pripady, kedy sa ženy naučili varit až vo vlastnej kuchyni. Lebo mama ich do tej svojej nepustila alebo nevolala.

lilitela
8. feb 2025

Presne, starsia dcera to nema rada, vzdy ked som sa ju snazila zapojit, tak max. 5x zamiesala napr. suchu muku a hotovo, isla prec. Mladsi syn, ten sa mi stale pcha do varenia, az mi to lezie na nervy, lebo velkarat treba varit rychlo a jednoducho zavadzia, takze cez vikend vyhradzujem nejaky priestor, aby sme robili spolu.
Na druhej strane, dcere som pre pripad nudze spisala par jednoduchych jedal s postupom ako pre blbych. Cez to vsetko sa raz pustila do palaciniek, ked bola sama doma (13r.) - no mala z toho trhanec a myslim, ze asi aj polosurovy. To pride samo, ja uz som prestala robit z tychto veci vedu, je mi to ukradnute, ked tu citam, ze dieta nie je samostatne a aka je to vychova, ked si nevie v 6r. samo krajat rezen. A co z neho vyrastie, aky neschopak. No co, tak si ho nakraja, ked bude mat 8, ci 9. Podla mna je to jedno - za seba mozem s kludnom povedat, ze nie je dobre mat ani velmi samostatneho jedinca, napriklad, ja dodnes robim najradsej vsetko sama a to nie je rovnako ok z viacerych hladisk.

lauriik
8. feb 2025

Ja som sa zacala ucit varit ked som prisla na vysoku skolu 😅 Moje deti varia so mnou odmala. Ich to ale extremne bavi. Take jednoduche veci ako pomazanku, chleba vo vajci, prazenicu, obalenie reznov a podobne zvladaju same. Ja len dohliadam, popripade nieco otvorim.

patka06
8. feb 2025

14 ročná vedela také základné veci praženicu, cestoviny s omáčkou ryžu, zemiaky, mäso na prírodno alebo rôzne zapekané .. hladom by neumrela.
O varenie sa viac začala zaujímať až teraz po 18stke
V 14tich ju bavilo pečenie - torty pečie úžasné, hneď od začiatku.

luliu
8. feb 2025

Dcéra má 16 a už cca 3-4 roky vari. Bežne uvarí ľahšie jedla, upečie koláč, zákusok. Baví ju to ....

januska12323
8. feb 2025

Každý bez ohľadu na pohlavie by mal vedieť navariť alebo nachystať základné veci v kuchyni. Keď to v 15 nevie je to chyba rodičov. Či už to chceš zmeniť alebo nie je už vaša vec v rodine.

petulda333
8. feb 2025

Ja sama varim cca od 13, mam deti 9 a 5. 5 r si rozbije vajicko a miesa na prazenicu,sporak zapinam ja a stojim pri nej. Zvladne to sama. 9r si robi toasty a pod. On somnou varil a piekol asi od roka a pol

evcagabi
8. feb 2025

Moje netere hadam ani 12 a 11 nemali ked sa zaujimali o diane v kuchyni a bez problemov navarili. My so sestrou sme boli tiez take akcne

vilma7
8. feb 2025

Synovec okolo 10...ale ľahké veci. Moje majú ešte 8 a 5.5 takže času dosť.
Mňa mama nenaučila variť vôbec.

gypsomilka
8. feb 2025

Ja som mala medzi 11-12r ,ked som vedela upiect aspon jednoduche kolace ci uvarit krupicu. Ostatne som vedela aspon odhadnut postup a co sa dava do akeho jedla.
Mam chalanov a chcela by som aby vedeli aspon zaklad. Jedneho to vobec nezaujima este urobi si max chleba so sunkou,pomaznkou,tousty a jeden raz skusal cestoviny uvarit sam. A jeden ma 4r a dokaze okrajat zemiaky,mrkvu atd. Rovnako mi ich nakraja do polievky,miesa mi cesto na kolac alebo len tak hoc co pomoze,pizza slimaky. Aj ked potom kuchyna vyzera ako po bombe. Ale aj to je uspech zatial.
Tych 15 r uz povazujem za tak akurat aby nieco mala vediet sama. Mne napr mama odisla velmi skoro. A zo dna na den mi zostal doma otec a bratia. Tak som bola rada ze som vedela aspon nieco varit.

malamimi6
8. feb 2025

Najstarší syn si na 4. narodeniny upiekol tortu s minimálnou asistenciou. Ja som začala variť a piecť až keď som mala svoju domácnosť ako 20 ročná 🤷

katulienocka999
8. feb 2025

@kristinka92 ako sa cez kopirak u nás.. tiež som sa až sama naučila keď som sa osamostatnila presne kvôli tomu istému a tiež doma učím deti sa zapajat keď prídu,že chcú pomôcť a vidieť co robíme 🙂

henka123123
8. feb 2025

Od 12 som varila pre celu rodinu po skole..vzdy mi mama nehala napisane co uvarit..(rizoto.cesnacka.na stave rozne maso.ryzu.zemiaky
..atd..)

michaela789
8. feb 2025

V 15tich by určite už mala vedieť normálne plnohodnotné jedlo.
Moje deti sú o dosť mladšie ale v kuchyni sa normálne orientujú od maličkého mala - okrem najmenšieho ale to je ešte bábätko. Dvaja starší, odkedy mohli stáť tak šup do veže a sledovali, hrali sa s hrncami a varechami, neskôr šupali vajíčka, cibuľu, cesnak (bez noža, samozrejme), zemiaky umývali, miešali... Pri práci s cestom sa môžu zblázniť, najstarší si vie sám nasypať do robota ingrediencie a zarobí kysnuté.
Netreba sa báť ju pustiť k vareniu. Jasné, že to trvá dlhšie a je bordel, ale 100% je lepšie to dieťa zapojiť ako odšprngnúť sa sama do kuchyne a decko nechať na telke alebo sa len tak ponevierať len aby sa stihlo. Ty máš pomoc a oni normálne strávený čas.

gubcikova
8. feb 2025

Začali okolo 11 rokov.

nika23t
8. feb 2025

Ja mám 14 a 11 ročne, ktoré nevaria, varím len ja. Najviac pomáha najmladšia 3 ročná. Najstaršia keď má chuť pripraví niečo jednoduché, ale nejako sa nehrnie do varenia a ja ich ani neprehovaram. Nejako nevidím dôvod, majú dosť učenia, a pomáhajú mi veľmi s inými činnosťami.

letfenixa
8. feb 2025

Keď začal Covid, syn mal 3,5 roka a nejako sme ten čas museli tráviť, tak začal mi v kuchyni pomáhať viac ako len symbolicky predtým. Teraz má 8,5 a zvládne už všeličo.

lenka2710
8. feb 2025

No ja som napríklad piekla asi od 11 a variť som začala, keď sme sa s mužom nasťahovali do nášho bytu, čiže 25 a môžem povedať, ze varím dobre 😅 nic som nezmeskala, predtým to bolo max obaľovanie rezňov, parky a praženica 🙈

terry658
8. feb 2025

Obaliť rezne vie môj 7 ročný. 10 ročná vie spraviť kuracie mäso so šalátom, volské oko, pizzu, koláč upiecť, chlieb vo vajíčku, paradajkovú polievku. Prosto také ľahké jedlá.

fairyy
8. feb 2025

moja ma 11, varit vie asi komplet vsetko aj piect...ale keby lenivost kvitla tak je ta najkrajsia kvetinova zahrada ...takze v kuchyni vari a pecie len ked ju tam nazeniem

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
wieruska1
8. feb 2025

Moja 12 rocna vari v podstate vsetko. A aj si nachysta aj po sebe uprace. Jej 8 rocny brat zvladne presne to na co ma chut. Nejake masko na panvicke, ryzu v ryzovare, caj, vajicka so slaninkou . Pomoze ked treba so sipanim zeleniny, alebo krajanim zemiakov

kaktusik007
8. feb 2025

syn bude mat 15 v aprili a vyhadzuje ma z kuchyne... na co mam nervy, lebo ten bordel co tam necha... ale zatial dycham z hlboka.

som druhym rokom na vyske externe, cize ci chceli ci nechceli - uz rok a pol si musia navarit obed ked mam skolu v sobotu. Stacilo kupit inteligentny gril, ryzovar, naucit ich pouzivat ruru a nejak to davaju, hladni nie su 🙂 druhy syn bude mat 14.

Strana
z3