icon

Váženie a meranie žiakov na telesnej

22. sep 2025

Ahojte dnes prišla dcéra domov zo školy, je v 8ročníku, a hovorila že nový učiteľ ktorého majú na škole ich na telesnej výchove vážil a meral. Dcéra má nadváhu a už dlhšiu dobu s tým bojujeme. Učiteľ vraj deti vážil pred všetkými a hovoril váhu nahlas a vraj mal aj nemistne poznámky typu že by mali so sebou niečo robiť atď.
Chcem sa len opýtať či aj u vás na školách sa toto deje?

Strana
z4
marsmykkok
23. sep 2025
@beronsche

@marsmykkok tu sa bavíme o citlivom pubertálnom veku.
Tam môže jedna blbá poznámka spustiť lavínu problémov..

Autorka napisala, ze to riešia, plus nevieme o zdr.stave dievčata nič, takze špekulácie, čoby mali robiť a čo robia, sú úplne od veci a všetky by si mali radšej prisadnut prsty, ako tu o tomto vypisovať..

@beronsche keby mala zdravotné problémy určite to autorka spomenie. A práve to, že je to citlivý vek, tak rodičia mali urobiť opatrenia, aby nemala nadváhu. Proste v bubline žiť nemôže, vždy sa nájde "dobrák" čo jej to vyhodí na oči a potom sa poruchy potravy rýchlo spustia, keby to nebol učiteľ tak niekto zo spolužiakov alebo detí zo školy, sused, niekto na ulici (x krát som videla ako napríklad 2 ženy komentovali ak niekto obézny okolo nich išiel síce medzi sebou ale určite to počul aj ten obézny) , niekto z rodiny ako starká, starký, teta, bratranec, sesternica, možno kamoška zo sídliska a môžem pokračovať. Určite ten učiteľ nie je prvý čo to naznačil že je obézna...

sidicek
23. sep 2025

Nie je to vhodné, zvlášť v takom citlivom veku u dievčaťa, ale ešte horšie je , že rodic dopustí obezitu svojho dieťaťa a tým mu zarába na viaceré problémy. Mila mamička bolo treba už dávno nastavit primeraný stravovací režim a pohyb a taketo problémy by ste nemuseli riešiť.

toso2007
23. sep 2025
@jana_eyre_2

@beronsche mňa vždy najmä ten počet lajkov a konkrétne Nicky vedia prekvapit, sklamať...

Inak ešte tak všeobecne chcem podotknúť.. v puberte, s nástupom búrky hormónov je úplne bežné že deti priberú.. ano, dnes je veľa detí s nadváhou, obéznych, ale v puberte to býva AJ hormonami, zmenou metabolizmu..
Tie kilá navyše sú súčasťou vývoja – telo sa pripravuje na rýchly rast a dospievanie.. a keď kvôli tomuto budú v kolektíve riešiť pred všetkými, čo sa asi s citlivou dušou tínedžera stane? Vôbec si ludia neuvedomujú ako veľmi môžu ublížiť slovami..

Inak stalo sa aj mojim deťom v puberte, že syn 13r má 170cm a 70kg a už sa u doktorky sestra vyjadrila, juj už nepriberaj.. pritom má normálnu postavu puberťáka, je vysoký a jeho telo teraz rýchlo rastie.. samozrejme že proporčne chvíľu trvá kým sa ustáli.. a čo nasledovalo potom? Potom odmietal jesť.. a to je chlapec vo vývoji.. nastavili sme si pravidlá, je normálne zdravo, športuje.. čo už viac sa dá robiť.. ale keby som bola ja sama nejaká sudiaca, čo by asi nasledovalo? Vklude by sa u neho.mohla rozvinúť porucha príjmu potravy...

Alebo 12r dcéra.. ma 153cm a 47kg.. a ona nešťastná, že jej niektoré spolužiačky maju menej.. pritom je to krásna baba, úplne s krásnou postavou, ale tá váha sa rieši asi denno denne.. celá spoločnosť je upriamena na váhu, z každej strany sa ľudia zlietajj aby riešili niekoho postavu.. strašne ma to rozčuľuje.. no a keď mi môj chuducky syn v 9tich rokoch položil otázku, či je fakt chudý, lebo to riešili v triede, už sa mi vážne chcelo kričať..

Áno, obezita a nadváha je zdravotný problém.. ale obrovsky problém je, že naša spoločnosť no NEZDRAVO rieši!!! A potom tu čítam že slovko kritiky... Nikto nemá čo druhýcb riešiť pre ich výzor, to je proste fakt!!!

@jana_eyre_2 môj syn má 18r, 183 cm a 54-55 kg, tiež ho to trápi, protože majú ľudia poznámky, napr. aj dnes sestričky u dr. ,ty si taký chudý, ješ poriadne ,atd. No áno, je poriadne, popritom aj sladké, slané blbosti donedávna, jednoducho má taký metabolizmus. Presne kvôli tomu čo tu čítam je plná psychiatria anorektičiek .

jananovotna88
23. sep 2025
@toso2007

@jana_eyre_2 môj syn má 18r, 183 cm a 54-55 kg, tiež ho to trápi, protože majú ľudia poznámky, napr. aj dnes sestričky u dr. ,ty si taký chudý, ješ poriadne ,atd. No áno, je poriadne, popritom aj sladké, slané blbosti donedávna, jednoducho má taký metabolizmus. Presne kvôli tomu čo tu čítam je plná psychiatria anorektičiek .

@toso2007 akoby si písala o mojich

kristiii
23. sep 2025

@anonym_autor súhlasím s tým, že učiteľ nemal mať takéto blbé poznámky.. Zaroveň, je pravda aj druhá strana, že za jej nadváhu si zodpovedná aj hlavne ty ako jej matka. A to ti píšem ako žena, ktorá ako puberťáčka mala nábeh na problémy so stravovaním

beronsche
23. sep 2025
@marsmykkok

@beronsche keby mala zdravotné problémy určite to autorka spomenie. A práve to, že je to citlivý vek, tak rodičia mali urobiť opatrenia, aby nemala nadváhu. Proste v bubline žiť nemôže, vždy sa nájde "dobrák" čo jej to vyhodí na oči a potom sa poruchy potravy rýchlo spustia, keby to nebol učiteľ tak niekto zo spolužiakov alebo detí zo školy, sused, niekto na ulici (x krát som videla ako napríklad 2 ženy komentovali ak niekto obézny okolo nich išiel síce medzi sebou ale určite to počul aj ten obézny) , niekto z rodiny ako starká, starký, teta, bratranec, sesternica, možno kamoška zo sídliska a môžem pokračovať. Určite ten učiteľ nie je prvý čo to naznačil že je obézna...

@marsmykkok čiže len preto, že svet je plný netaktnych hlupakov, je ok, ak je aj učiteľ, človek s pedagogickým vzdelaním, jedným z nich? Naozaj ideme ospravedlňovať nevhodné správanie učiteľa týmto??

**
A všetky tie poznámky, ako mala mama už dávno niečo robiť..
Ženy, neviete nič o jej rodine, psychickom stave dievčaťa, o tom, čo matka robí a čo nerobí, ale sudite len taký fukot.
Smutné.
A koniec koncov, táto téma je o nevhodnom a neprofesionalnom správaní sa učiteľa. A to, že toto správanie je obhajovanie, je úplne na grc.

anonym_701a85
23. sep 2025

@anonym_autor preco učiteľ nevola po priezvisku neodvážil a nezapise si,preco to musi rozhlasovať?nech ich vazi meria ale trocha taktu nezaskodi ani nevie ako moze takto dievčaťu ublížiť

personality
25. sep 2025

Nadváha je hlavne vidieť, vysloviť číslo už veľa nezmení.

anonym_868660
25. sep 2025

Do akych skol ste to chodili? A vase deti tiez? Nikdy nas v skole nevazili a nemerali a to mam 46 rokov. Opytala som sa deti /druhy stupen ZS/, v skole sa nevazia ani nevazili. Jedine ak by to bola napriklad nejaka sportova skola a maju nejake kriteria, ja neviem... ucitel urcite nema co takymto sposobom zahanbovat deti. Dotycna dievcina to sebe urcite vie a toto moze narobit paseku no buducna.
A teraz nepopularny nazor. Co ma prekvapuje viac, ze rodicia dostanu deti do takeho stavu a tvaria sa ze ok. Ved toto musi byt dlhodobe a systematicke zle stravovanie, navyky, ziadny pohyb, sladkosti, coly, mekace...Sama vidim okolo seba, hlavne v skole deti s nadvahou, obezitou, doslova s morbidnou obezitou a to uz aj u prvakov! Ako je mozne ze rodicia dostanu deti do takeho stavu a od mala im zarabaju na problemy v kazdom smere. Zdravotne, psychicke, vztahove atd. Bohuzial, aj rodicia vyzeraju tak isto, cela rodinka pekne obezna. A potom je tu otazka, ci je ok nahlas povedat vahu. Tam niekde na zaciatku je na vine iba a iba rodic,

miskajerry
26. sep 2025

Ja som uciteľka v špec. škole a vážiť sme museli na začiatku roka, zapísať do výkazu miery - výška, váha a ešte budeme v 2. polroku. Nevidím v tom význam, ale máme to nakázané.

silvike
26. sep 2025

@anonym_autor A v com je ta poznamka nemiestna ked ucitel povie 14 rocnemu dietatu s nadvahou, zeby malo so sebou nieco robit (rozumej viac sa hybat, zdravsie sa stravovat). Co je na tom nemiestne ? Ved sa jej nevysmieval, nezhadzoval ju pred ostatnymi. Ale teda, uz davno si mala nieco s tym robit prave Ty ako matka, rodic. Nemusel by na to poukazovat ucitel.

jana_eyre_2
27. sep 2025
@silvike

@anonym_autor A v com je ta poznamka nemiestna ked ucitel povie 14 rocnemu dietatu s nadvahou, zeby malo so sebou nieco robit (rozumej viac sa hybat, zdravsie sa stravovat). Co je na tom nemiestne ? Ved sa jej nevysmieval, nezhadzoval ju pred ostatnymi. Ale teda, uz davno si mala nieco s tym robit prave Ty ako matka, rodic. Nemusel by na to poukazovat ucitel.

@silvike a ty si myslíš, že to dieťa zhodi zo dňa na deň, stačí ak mu niekto splechne do tváre, ze ma so sebou niečo robiť? Ty keď máš problém a niekomu sa zdoveris, tak ti pomôže ak ti niekto odvrkne a tým to je vyriešené? Sila..

anonym_d6315d
27. sep 2025

A možno si dcéra vstupi do svedomia a prestane jesť čipsy sladkosti pizze somariny. Ako matka by si jej mala pomôcť so zdravou životosprávou aby o rok na meraní bola na tom lepšie 👍

silvike
27. sep 2025
@jana_eyre_2

@silvike a ty si myslíš, že to dieťa zhodi zo dňa na deň, stačí ak mu niekto splechne do tváre, ze ma so sebou niečo robiť? Ty keď máš problém a niekomu sa zdoveris, tak ti pomôže ak ti niekto odvrkne a tým to je vyriešené? Sila..

@jana_eyre_2 Ona sa nikomu nezdoverovala, netreba, vsetci vidia ze ma s nadvahou problem. V prvom rade by na tom malo zalezat matke a nie riesit ucitela, lebo si dovolil povedat ze ma so sebou nieco robit. Hlavne matka s tym mala uz davno nieco robit.

babika112
15. okt 2025
@lenka7477

robia sa tabuľky detí v puberte - bežná vec - len deti a rodičia už bežne nereagujú- nevedia zniesť ani slovko kritiky ☹ ☹

@lenka7477 pediater zhodnotí váhu dieťaťa pri preventívnej prehliadke a nie učiteľ.....je len ľutujem, že som neurobila bordel s učiteľkou na telesnej, ktorá vážila moje dieťa a urobila jej z toho traumu. To patrí do rúk lekára a nie nejakého pedagóga

babika112
15. okt 2025
@anonym_d6315d

A možno si dcéra vstupi do svedomia a prestane jesť čipsy sladkosti pizze somariny. Ako matka by si jej mala pomôcť so zdravou životosprávou aby o rok na meraní bola na tom lepšie 👍

@anonym_d6315d úplne inakšie by si hovorila, ak by sa takýto problém u tvojho dieťaťa vyústil do anorexie

babika112
15. okt 2025
@beronsche

@marsmykkok čiže len preto, že svet je plný netaktnych hlupakov, je ok, ak je aj učiteľ, človek s pedagogickým vzdelaním, jedným z nich? Naozaj ideme ospravedlňovať nevhodné správanie učiteľa týmto??

**
A všetky tie poznámky, ako mala mama už dávno niečo robiť..
Ženy, neviete nič o jej rodine, psychickom stave dievčaťa, o tom, čo matka robí a čo nerobí, ale sudite len taký fukot.
Smutné.
A koniec koncov, táto téma je o nevhodnom a neprofesionalnom správaní sa učiteľa. A to, že toto správanie je obhajovanie, je úplne na grc.

@miskajerry od koho to máte nakázané? J to v ŠVP?

@beronsche V žiadnom prípade si to učiteľ nemôže dovoliť.....je to úloha pediatra a preventívnej prehliadky. Choďte za riaditeľom, prípadne sa opýtajte na Ministerste školstva......ja by som to tak nenechala....moja dcéra má doteraz traumu z toho

babika112
15. okt 2025
@anonym_868660

Do akych skol ste to chodili? A vase deti tiez? Nikdy nas v skole nevazili a nemerali a to mam 46 rokov. Opytala som sa deti /druhy stupen ZS/, v skole sa nevazia ani nevazili. Jedine ak by to bola napriklad nejaka sportova skola a maju nejake kriteria, ja neviem... ucitel urcite nema co takymto sposobom zahanbovat deti. Dotycna dievcina to sebe urcite vie a toto moze narobit paseku no buducna.
A teraz nepopularny nazor. Co ma prekvapuje viac, ze rodicia dostanu deti do takeho stavu a tvaria sa ze ok. Ved toto musi byt dlhodobe a systematicke zle stravovanie, navyky, ziadny pohyb, sladkosti, coly, mekace...Sama vidim okolo seba, hlavne v skole deti s nadvahou, obezitou, doslova s morbidnou obezitou a to uz aj u prvakov! Ako je mozne ze rodicia dostanu deti do takeho stavu a od mala im zarabaju na problemy v kazdom smere. Zdravotne, psychicke, vztahove atd. Bohuzial, aj rodicia vyzeraju tak isto, cela rodinka pekne obezna. A potom je tu otazka, ci je ok nahlas povedat vahu. Tam niekde na zaciatku je na vine iba a iba rodic,

@anonym_868660 moja dcéra profesionálne plávala. Denne mala dvojfázové tréningy, denne preplávala aj cez 3 - 5 km a mala BMI úplne iné ako jej spolužiačky. Každý rok zažívala utrpenie pri vážení....len preto, že niekto je debil......len raz učiteľka v tichosti zapisovala váhu, tak aby to nikto nepočul

babika112
15. okt 2025
@anonym_648639

@mandzula
pohyb a hmotnosť spolu súvisia.... nemyslíš?

@anonym_b41ab7
@anonym_648639 áno, ale to nie je dôvod vytrubovať moja váhu do sveta a dôvod na verejnú šikanu

babika112
15. okt 2025
@anonym_868660

@anonym_868660 ani to nie je úplne pravda....ale to nie je dôvod na verejnú šikanu

zitulina
15. okt 2025

@anonym_autor
Ahoj. To isté aj u Nás, prišla domov a skoro plakala že ona má najviac kíl v triede. Vysvetlila som jej že nie sme rovnaké nemôže mať každý 20- 25 kíl.
Je štvrtáčka a má 40 kíl, je po manžela taká silnejšia.
Nechápem prečo treba pred ostatnými detmi povedať nahlas a ešte tomu dodá že fúúúha-táto má tolko a tolko kíl. Keď je učitelom tak musel mať školenie GDPR.

shee11
Autor odpoveď zmazal
shee11
15. okt 2025

Tie, ktoré tak veľmi obviňujete rodičov z nadváhy detí - mám jedno dieťa na hranici podvýživy a jedno na hranici obezity. Strava rovnaká s tým rozdielom, že to podvyživené zje viac sladkostí a to s nadváhou proste priberá rýchlejšie aj keď si dáva pozor. Z rovnakých kalórií priberie viac. Tie vaše komentáre ako za to môžu iba rodičia a nech s tým niečo robia a že sa má za čo hanbiť naozaj nikomu nepomôžu. Neviete aké to je toto stále citlivo riešiť u puberťáka, aby nemal traumy,.aby nemal ppp,.aby sa prijal....
Mimochodom ten úžasný učiteľ jej prave zavaril na celoživotný komplex, ktorý môže tým ppp skončiť a to je trápenie celoživotné. Toto je absolútne neprístupné, patrí to do rúk pediatra. Na TV nie je potrebné rozdeľovať deti podľa hmotnosti ako pri niektorých súťažných sportoch. Dieťa sa podľa toho nehodnotí. Celé zle.
@bomba36 prepáč nechtiac som ťa označila.

anonym_e46e22
15. okt 2025

ja ako triedna mám tiež nakazane vážiť a zapisovat do výkazu výšku, váhu každý polrok, nevidím v tom zmysel, ale je to príkaz, že to tam musí byt, zrejme to tam tak fungovalo roky

akvi
15. okt 2025
@anonym_e46e22

ja ako triedna mám tiež nakazane vážiť a zapisovat do výkazu výšku, váhu každý polrok, nevidím v tom zmysel, ale je to príkaz, že to tam musí byt, zrejme to tam tak fungovalo roky

@anonym_e46e22 ty ako triedna sa mas pravo opytat, ze na zaklade akeho záväzného nariadenia/zákona to máš robit. Len preto, ze to niekto prikazal, ze sa to tak robi roky, to neznamena, ze ty to musis splnit. Ja napriklad si neviem predstavit jedinu situaciu, kedy by toto mal ucitel robit. Hmotnost deti sleduje lekar a on jediny ma pravo sa vobec k tomu nejako vyjadrovat. A ak take nariadenie existuje, tak zapisovat udaje sa daju aj bez toho, aby cela trieda vedela, kto kolko vazi a meria. Ja by som to vzala z uplne opacneho konca a detom povedala, ze toto je presne udaj, ktory si mozu spokojne nechat pre seba a nemusia to oznamovat kazdemu v okoli..

Strana
z4