Výber strednej školy
Caute baby, blizi sa termin podania prihlasok na stredne skoly, tyka sa to aj môjho syna..rozhodujeme sa medzi ucilistom alebo strednou s maturitou..kedze on tomu uceniu moc neda, bojim sa, ze pride na strednu s maturitou a nebude to zvladat...ale zas vcera mi jedna pani hovorila, ze jej syn ma tazsiu ucnovku a viac ucenia, ako synovec studijny odbor, cize maturitny...ja neviem, co mam robit, bojim sa, ze ked ho dam na maturitny, nebude stihat ucivo, ale zas ma bude skriet, ze nema maturitu...viete mi niekto poradit, ci fakt z 90ˇ% ucnovky maju lahsie ucivo ako stredne s maturitou, alebo to vôbec nie je pravidlo..som z toho jelen...ma tu niekto skusenosti?..diky
@17alexis ...aj on tak nejako tusim zmysla...neviem uz ani,,,
Vacsina ludi aj tak nerobi to za co sa vyucili v mojom predoslom zamestnani bol vyuceny cukrar co pracoval ako predajny manazer v banke aj zdravotna sestra tam pracovala. Ja som chcela vzdy robit nieco okolo pc ako 15 rocna teraz by som chcela byt profesionalny kuchar v nejakej posh restike
@emma2310 suhlasim, ze to tak je, ani ja nie som v odbore, ktory som studovala..ja len ze, ked uz nema mat maturitu,(a som si ista, ze si nadstavbu po ucnovke neurobi), tak nech si aspon vybera nieco, co mu je blizke aspon trochu...ani ich by do tej banky bez maturity nevzali...ked vidim, ako vo vstupe okresného uradu slecna usmernuje ludi, kde maju ist, ako vratnicka a na prsiach jej visi Mgr., som paf...pomaly upratovacka tu bude potrebovat maturitu..
@mirka_st dakujem za fundovanu otazku...mas to evidentne len nedavno za sebou, ja som fakt nevedela, kazdy mi hovoril ine a ja som uz predsa len zo strednej davno prec, takze neviem, ake su teraz naroky a poziadavky na ziakov..totalne bez prehladu, ucitelia hovoria jedno, psycholog druhe, on tretie.....uz len ako ho presvedcit 😝 bo prisaham, ze nech bude kdekolvek, bude mrncat, ze vela ucenia, tak ked ma mrncat, nech ma aspon zaco...
@ivivaiveta na tú maturitu by som ho aj dokopala, len aby išiel. Po škole nech si robí čo bude chcieť - ja sa napr. venujem priamemu predaju. To je to, čo ma napĺňa a aj známi mi vravia, že nič lepšie pre mňa ani neexistuje. 🙂 Matura je podľa mňa základ, či si ju dorobí po učňovke alebo sa rovno hodí na štvorročku, hlavne, nech ju má.
@mirka_st za fundovanu odpoved...vidis, aka som uz doblaznena 😀
@mirka_st uz mi len po sviatkoch zostava zistit, keby ho dokopem na maturitny a ozaj hori, ze to nezvlada, alebo co, ci sa da prestupit potom na ucnovku aj na inu skolu, nielen v ramci tej jednej skoly...
Obchodná vôbec nieje len o matike,matika je tam 2x týždenne :D a v uctovnictve sa pouziva iba primitíva matematika..Jednoduche sčítavanie a odčítavanie 🙂
@martina586 to matika je u nas strasiak sam o sebe..teda aritmetika konkretne, geometria v pohode..u nas by obchodna urcite nehrozila, aj keby sa mu ucit chcelo..
@mirka_st no nic, nejako zabojujem, aby mi raz nepovedal, ako moj spoluziak svojej mame v dospelosti, ked nechal strednu, cize ma len zakladnu, ze ho mala do riti nakopat vtedy a nepolavit,,,
nie som si istá ale kamoš má učnovku a má aj maturitu. ale myslím, že mal vyučný a ptm sa dalo dalej na maturitu. ale nesom si istá. čosa týka učenia ani ja som nebola na učenie a mám priemyslovku a dalo sa to celkom 🙂
@ivivaiveta nech skúsi ťažiu ,do pol roka môže bez problémov prestúpiť na úplne inú školu. Prestúpil tak môj brat minulý rok ,tiež sesternica ...skúsila gymnázium ,prestúpila na priemyslovku.Doslova zo dňa na deň
@221girl dakujem za dobre spravy na rano... 😀
@ivivaiveta necitala som celu diskusiu, ale podla mna ani jeden z tych odborov nie je velmi perspektivny - ci uz ten agrotechnolog ale ani dizajn nabytku .. u nas sa nabytok takmer vobec nedizajnuje a ked tak sa k tomu dostanu skor ludia s vysokou skolou tohto smeru, ludia z takehoto odboru si neviem predstavit kde sa maju uplatnit ak je ten odbor cisto len o navrhovani nabytku. Ak sa tam naucia aj klasicke stolarstvo, tak to je uz o inom, tam sa da robit zaujimave veci.
Keby si syn dal poradit, tak urcite take nieco, co moze robi aj sam a co ludia stale potrebuju - elektroinstalater, vodoinstalater, oprava spotrebičov, vyroba nabytku/stolarstvo ...
Drzim palce!
@ivivaiveta ja som takto išla na školu, že chodila tam moja staršia sestra , chcela som ísť úplne inam, ale naši ma nechceli dať na internát, .lebo boli moji starší súrodenci obaja. Nakoniec určili , že teda pôjdem tam. Nebola to zlá škola a aj keď som mala z odborných predmetov jednotky, nikdy by som sa tomu nevenovala a ani nevenujem a ani sestra sa tomu odboru nevenovala , teda robím síce v tej oblasti , ale nenapĺňa ma to .
Ja som si povedala, že svojim deťom dám na výber, no s prvou dcérou sa to podarilo , teraz nás čaká syn. Osobne sa nebojím dať ho na učňovku, stále mu hovorím ako si urobí maturitu a na tom budem trvať . potom už vysokú školu uvidíme podľa toho ako bude študovať a či to bude jeho voľba a cesta. Ja mám švagra takého, čo ho dali na učňovku s malou dušou,ako bude fungovať . bohvie ako mu to nešlo, myslím známky. A aké prekvapenie bolo, keď doma zahlásil, že sa prihlásil na maturu. Ani hádam neverili, že to dá a dal . Sám od seba. To už brali ako úspech u neho a chalan doma po čase zahlásil , že prihlásil som sa na výšku. To už boli totálne odvalení doma a chlapec spravil úplne bez problémov ťažkú technickú fakultu , dokonca si urobil doktorát a a má už aj profesúru......................... Takže učňovky sú škola ako každá iná a ja to tak beriem. Ono niekedy problémy s učením sú prosto len výsledkom nedovivinutia centrálnej mozgovej sústavy . Proste tie decká niekedy musia duševne dozrieť a väčšina sa spamätá a "uprace". Len tam je to aj o rodičoch, či to zvládnu tolerovať a stoja pri decku, alebo ho odpíšu ..........
@ivivaiveta ešte jeden príklad ma napadol, môj muž študoval síce strednú školu , ale v podstate to bola ako taká lepšia učňovka , učil sa za tkáča na ťažkých tkacích strojoch. mal slabšiu slovenčinu a keď bol v poslednom ročníku na zš tak sa ho opýtala učiteľka , že kam ide na školu, nakoľko ju poznal, čo bola zač, tak jej povedal, že na učňovku . No tak ona mu dala dvojku s tým, že keby išiel na strednú , dala by mu trojku 😝 . Samozrejme , že išiel na tú strednú odbornú. Vyštudoval ju, ale ako sám vravel, prvé dva roky mu totálne šibalo. potom sám od seba študoval a prihlásil sa na školu . Vyštudoval strojnícku fakultu , vo svojom odbore je považovaný za odborníka a tie Y a I doteraz riadne nevie....... No a on mi povedal, že keď začal na fakulte študovať , tak spolužiakov,č o mali z gympla ešte oni učili prevody, integrály , že proste chalani čo tam prišli z učňoviek a odboriek, tomu proste rýchlejšie rozumeli, alebo vedeli, pretože to na tých školách na praxi videli v reáli . Že gymploši sa vedeli bifliť a všeobecne vedomosti vedeli, ale tu na praktických častiach nevedeli proste pochopiť.
@ivivaiveta Teraz nám robil jeden chlapík krbové dvere. Ja som ho poznala z videnia. A v reči tak s mužom vraví, že robil na vysokom poste v stavebnej firme . Ale že po čase mu proste z toho tak prepínalo a že dorazilo ho keď dostal za nadriadeného človeka, čo nevedel kde je sever. Tak zo dňa na deň dal výpoveď spravil si kurz zvárania , či čo to a začal robiť tieto veci od stavby . Potom si dorobil tesarinu, teraz dorába umeleckého kováča . Proste to , čo vidí, že ide a sa mu hodí a s prehľadom si zarobí sumu ktorú mal aj hentam a ako sám povedal s čistou hlavou, urobí si čo potrebuje a má v paži. Remeslá sa teraz veľmi vracajú. Nemôže každý len menežovať, niekto aj robiť musí 😀 Krásne vianoce a želám ,a by ste sa dobre rozhodli. Sadnúť si s chlapcom a povedať mu, že by si privítala, keby nastúpil na dizajn s tým , že sa ti zdá, že by to pre neho bolo to pravé a že keď by sa mu tam nepáčilo a nechcel by to , tak že by prešiel na tú učňovku a nebudeš mať nič proti. Teraz mi vravela dcéra , že jej kamarát z klubu takto prednedávnom prestúpil tiež zo športového gympla na normálny, alebo dáku inú strednú , lebo , že sám videl, že mu to nesedí a aj dcérka mala takto spolužiaka , ktorý sa s prehľadom dostal na bilingo a po dvoch mesiacoch proste doma povedal , že ho to vôbec nebaví a prestúpil na klasický gympel . A teda u nich viem o viacerých deťoch , čo prestúpili alebo dokonca sa vrátili späť na základku / tí čo šli z osmičky / .
@meluela vrelý súhlas, hlavne od elektriky a vodáriny a kúrenia sú tí chlapci na roztrhanie a aj tesarina je hodne žiadaná , aj strojárske odbory, napríklad mechatronika
@ivivaiveta
@ivivaiveta ahoj necitala som celu diskusiu a u mna to nie je tak davno co som si podavali prihlasky ci na ss, ci vs, aj ked u mna to bolo jasne 😀 podla mna ani neuvazuj nad tym ze by siel na nieco bez maturity. Preboha dnes je kazdy debil ing a vidim to aj na mojich spoluziakach z gymplu aj zo zs. Ti najsprostejsi co prepadali sa vytrepali na vysky a ked tie odbory zvladaju oni musi potom kazdy... a nech ide pekne na to s maturitou popripade aj nieco tazsie nemoze byt lenivy a nech sa na tie 4 roky aspon premoze. Podla mna by si ho mala trochu viac prinutit do ucenia ved co to ake ze by nezvladal jednoducho bude viac sediet nad knihami ved preboha bude to jeho jedina povinnost. Kazdy kto ma nieco v hlave si to musel nad tym odsediet nepreslo mu to tam difuziou 😀 dnes o maturite sa ani nik nebavi berie sa to ako samozrejmu vec preto by ste spravili velku blbost keby siel lahsou cestou ktora nikam nevedie. Podla mna sa treba aj trochu zapriet. Znamej mama ma 50 nemala maturitu a dorabala si ju. A maturita je dnes elementarna zalezitost. Ja by som na syna pritlacila povzbudila ho a viac mu verila. Dnes sa kazdy splha snazi co najviac vs zazivaju boom aj ked kopa z nich je zbytocna ale ti ludia su spokojni a pysia sa titulom ktory im aj tak nic neprinesie ziadnu normalnu robotu ale majuu a su sebavedomi. Napisala som to mozno trochu tvrdo s tym nutenim a jedno s druhym , neber to zle ale keby je to moja dieta pristupovala by som tak , zalezalo by na vzdelani jeho buducnosti a v lenivosti by som ho nepodporovala ked si pisala ze uceniu moc neda ako som pisala same sa mu to do hlavy nenatrepe. Ja dufam ze sa dobre rozhodnete a syn ani ty nebudete lutovat 🙂
cavte baby, vcera som bola u brata a ten ze vyborne, ten agromechanik je skvela vec, kamos je automechanik a keby bol agro, tak ho teraz zoberu (v nejakej firme tu) za 1400 e(nechce sa mi verit), ale nie je specializacia agro, tak ho nezobrali..môjmu synovi voda na mlyn... 😖
..podla mna aj tak vacsinou kazdy robi nieco ine, ako to, co sa ucil...ja sa s nim dohodnem, ze ak ho zoberu na maturitny, pojde tam a ked sa mu fakt nebude pacit, nech prestupi na ucnovku..uz na to nemam nervy, stale sa s nim dohadovat...
@ivivaiveta áno tak to sprav a budete obaja spokojní. I keď ja ti pravdu poviem, ja by som mu dovolila tú agromechaniku s podmienkou , že si urobí maturitu, musia mať na tej škole takúto možnosť
@ivivaiveta ahoj, našla som tvoju diskusiu až teraz, tak reagujem hneď - určite ho prihlás na maturitný ročník a ked to nebude zvládať, tak ľahšie prestúpi nematuritné štúdium, ale tá maturita je asi základ ... ak ju teda tá škola a ten odbor ponúka ... ja toto riešim už teraz, hoci u môjho syna to bude aktuálne až další rok (2016). ale už teraz pozeráme podmienky a odbory. On tomu učeniu veľmi neublíži.. ale baví ho matematika, fyzika ... tak niečo tým smerom. a možno aj manuálna zručnosť, určite nie gympel, ale skôr odborná škola. A rozprávali sme sa, že určite s maturitou. A musela som ho "nakopnúť", aby tento šk. rok trochu zabral v učení kvôli koncoročnému vysvečku, ktoré sa počíta do školy ... (je ôsmak teraz) . Aby nemal také ako vlani . Tak sa snaží chlapec.
Takže prehovor do duše tvojmu synovi, ako si písala, ten agromechanik môže byť zaujímavý smer. Hlavne nech má niečo v rukách a maturitu k tomu.
Držím palce a budem rada, ked dáš vedieť, ako sa rozhodol.
@katusska1 ahoj, ja som len zbežne pozrela reakcie na tejto poslednej stránke, a som sa pozastavila nad tvojim tvrdním , že - citujem.: "Preboha dnes je kazdy debil ing a vidim to ..." tak ten výraz "debil" mi príde dosť expresívny... neviem, či každý "debil" vyštuduje trebárs strojarinu (tam tiež dostanú titul Ing. ... nemusí to byť iba ekonomická ... ) takže iba to k tvojmu príspevku. Hoci viem, že si svojim príspevkom mierila niekam inam ... a bol inak myslený pozitívne...
@bocianka123 jeezis jasne bolo to obrazne povedane 😵
@womankc on sice kyve hlavou, ze ano, ano...ale na druhy den zas zacne, ze NACO mu je maturita, na moje argumenty mi pospomina vsetkych podnikatelov so zakladnou skolu, by ta porazilo..ze on si dorobi maturitu, tomu ja dnes teda neverim, mozno sa to zmeni..ak ak nie, bude uz dospely, nech sa rozhoduje za seba celkom a nech si potom aj nesie zodpovednost za svoje rozhodnutia..dovtedy este mam co do toho povedat, tak bojujem 😕..pre mna je jeho postoj nepochopitelny, vidi, ze ja si robim vysku "na stare kolena" a on uplne akoze "mam v pazi".. poznam vela pripadov, ze sa uplne pozbierali, nastartovali a chceli nieco dosiahnut, snad aj u nas to tak bude..
@bocianka123 ahoj...takze vies, o com pisem aktualne...problem je len v tom, ze maturitny odbor, kam ho chcem dat je jedna skola a ucnovsky druha skola...tak neviem, ci to pojde...
@katusska1 rozumieme sa (si) 🙂 ... v pohode 🙂 .

@mpg si predstav, klasicky automechanik, to nechce...ked sa ho pytam, ze kde sa zamestna potom, tak mi povie, ze na vyber tu nic nie je( to akoze v nasom meste) , co sa skol tyka a ze kam teda pojde..mam pocit, ze cim viac mu "opeknujem" ten dizajn nabytku(ktory prvotne vôbec nezavrhol, to az neskor), tym viac ho odmieta...vsimla som si, ze na nete pozerava rozvrhy hodin, cize predmety na skolach a podla toho vybera...myslim, ze sam nevie, co chce.. 😒