icon

Výlet pre piatakov: Navštívime Viedeň, Budapešť a Prahu?

8. apr 2024

Ahojte, hovorím o 5.rocniku ZŠ, výlet vo veľkých mestách ako Viedeň, Budapešť, Praha... Cesta od nás autobusom cca 8 hodín, neviem ako s prestávkami. Na jednu noc. Aký máte názor na to?

angelinja
8. apr 2024

@maciatkolulu neivem ja som rocnik 86 ...neveim teda ze ci bola skolka v prirode...tak asi si to nepamatam ale naozaj pochbujem

annm81
8. apr 2024

@simca06022011 Hej, finančná gramotnosť a bezpečnosť na internete sú nepotrebné kraviny...

simca06022011
8. apr 2024

@maciatkolulu no.. pisala som ejden nepekny komentar na to, ale radsej to sem nedam :DDD nech vzdychaju... :DD

simca06022011
8. apr 2024
maciatkolulu
8. apr 2024

@angelinja možno u vás nie,u nás áno,niektoré školy robia školy v prírode,iné nie. Ale rozhodne to nie je výdobytok novej doby,že 10 roční idú na dvojdňový výlet do zahraničia.... A ani nič zvláštne. Akurát mne sa zdá na tu vzdialenosť extra malo jedna noc. To je trochu mimo.

Autorka v ktorom hoteli,ubytovaní by mali bývať?

angelinja
8. apr 2024

@maciatkolulu ja si myslim ze pretazene ano v inom slova zmysle...neivem si predstavit ze v nasich casoch by niekto bral dieta do skoly o 6 hodine aby nebol v zapche z Malinova do BA to je len priklad...vtedy sme ako deti hcodili sami do skoly aj zo skoly so spoluziakmi vacsinou byavali vsetci pri sebe..nikto envymslal ze tam je taka skola a tam inaka...pretazeni su urcite nezmyslami typu vseliake ako som poisala FINQ a podobne workshopy atd...maju sa ucit a najlespei z knih ake sme mali my lebo ked ja vidim napr. matematika pre 3 rocník chce to byt az tak strasne farebne a zajujimave ze neviem ani kde zacat pozerat....ak vies co myslm, stacilo by normlane priklady v riadkoch a stlpcoch...uzlen v tej knihe maju miš maš. mozog je potom doslova ako v nejakom hurikane. maju nesktocne vela podnetov co vobec nie je az tak potrebne, je neskutocne vela informacii a co mna najviac stve ze uz aj tie domace ulohy z AJ mame na youtube pozerať...akoby nestacilo ze vsade je internet, socialne siete, mobily, pocitace atd...ja nehovorim ze nie ved v tom vyrastaju ale všetko ma byt s mierou a tento svet uz pozna len extremy

angelinja
8. apr 2024

@annm81 financnu gramotnost zas je najepsie sa učiť uplne jednoducho na živote a nie v nejakych zas prikladoch co by bolo keby a zas milion kniziek k tomu a nejake scifi scenare....treeba dat dietatu vreckove na mesiac a hned ma financnu gramotnost so vsetkym co k tomu patri. jednoduche a prakticke do zivota, nei je nic praktickejsie . zase proste nieco stare co uz bolo a lepsie sa neda vymysliet.

maranco
8. apr 2024

@angelinja doba kedy si mala peniaze vo vačku, išla na poštu vyplatiť šeky a prevziať balík na dobierku je už dávno preč

bez finančnej gramotnosti sa potom stáva že dospelá slečna s iphonom keď dostala SMS z Francúzka že má vyplatiť clo, dala údaje karty, potom potvrdila pridanie karty do Google Pay a sa potom čudovala že niekto nakupuje na jej účet vo Francúzku

simca06022011
8. apr 2024

@angelinja
@annm81 jaaj tak ale mne nevadi obsah, ze financna gramotnost, a neviem co.... ale to ze my fakt mame kazdy tyzden nieco. Financnu gramotnost uz mame tento rok hadam 3x. Ano je to dolezite, ale aj tak napr. to nevidno na detoch ze by to chapali, dam jej 20eur nech nemina na somariny a vydavod donesie a aj tak donesie kopu somarin a vydavok nula. :D tak tolko k efektivite.
Ale teda su tam aj ine veci, taky a onaky vylet, sportovy den, potom olympiada, potom sutaze este z kazdeho predmetu (to je ok... ved to si individualen deti idu napisat), ale riaditelske volna, u nas talentovky, prijimacky, zapis, monitory = deti nejdu do skoly alebo maju vylet. NEustale su nasi niekde v ramci mesta = ale nema to nic s ucivom, keby malo som rada, naucia sa viac ked to "vidia" (skola je v centre, cize v kuse muzeum, prechadzka, vystava atd).
@maranco to co opisujes pre mna nie je financna gramotnost, ale zdravy rozum. Lebo to sa dialo aj kedysi, moju mamu otentoval chlap o cash pred zmenaronou :DDD lebo ona si necha nakecat hocico a to vysokoskolksy vzdelana zena, dokonca uctovnicka... O tom kolko cernochov jej uz pisalo za rok ani nehovorim... a priasaham bohu, ze by tym princom z hotentotska aj peniaze poslala, keby sme jej nedali studenu sprchu vzdy. Ano poucit o rizikach je fajn, ale aj tak si to musia vediet v tej situacii ldia uvedomit. Ze co sa deje. A to vela ludi nevie ani dospelych, ani starsich... inak by nehadzali igelitky von oknom.

u2jana
8. apr 2024

@lonely66 tak ono pre tie deti, je zazitok aj byt s kamosmi v buse, a zazit aj trochu nepohodlia, naucit sa tolerancii.
V konecnom dosledku, nejde len o tie pamiatky, ale zazit nieco so svojimi rovesnikmi. Na takych akciach sa casto vytvoria, alebo upevnia priatelstva. Moze to byt uplne na figu vylet, ale mozno budu mat zazitky, ktore ich nieco nove naucia.

Ale byt autorkou, tak pocuvam dceru, ale urcite by som ju neodrazala.

angelinja
8. apr 2024

@simca06022011 ano viem ale ved to su deti proste..niektori je skrob od malicka, iny nie je , iny si to mozno podla toho uvedomi ale vsetko aj tak zavisi od povahy...ale ide o to ze uz si to skusia proste...a proste nevadi ale oni si to tym ze im das peniaze najvaic aj tak proste to je skusenost...ozajstna...

angelinja
8. apr 2024

@simca06022011 iba tolko k tym starsim ludiom oni su fakt uz jak deti ..malokto zostane ze nad vecou atd...ze fakt s rozumom vo vyssom veku..oni sa uz aj boja a tak proste je to vekom naozaj.

simca06022011
8. apr 2024

@angelinja s tymi ucebnicami a pretazením podnetmi uplne suhlasim. Nevedia kam maju pozriet, co maju robit. Moja mala dokonca dve sady ucebnic a pracakov... to bola totalna psychiatria. a hlavne nevedia si spravit poznamky kvalitne ako 7maci, maju knihu pracak zosti, videa na nete..nevedia z coho sa co naucit, co je dolezite. Ucitelka na jednom predmete im dokonca SAMA robi poznamky, a nafoti... aby presne vedeli chudence co sa maju naucit. Z napr 10stran im urobi jednu skromnu A4... :D tolko dolezitych informacii je v tych knihach

angelinja
8. apr 2024

@u2jana samozrejme ved ano mas pravdu ale ja si aj ta myslim ze Slovensko je tak velke ze nejaky vylet by im nasli aj tu....ja napriklad si pamatam ze jediny vylet zo skoly v zahranici sme mali v 1 rocniku na strednej do Viedne tam sme isli do toho muzea.inak sme do zahranicia ani nechodili.

simca06022011
8. apr 2024

@angelinja nie je, ja mam starsich ludi v rodine a takeho tupeho (pardon) nikto, moja bbaka nevidela bratranca napr. roky, a odmietla mu aj dvere otvorit, kym si neovreila so synom a este aj dalsim synom :D Naopak moja mama nie je stara a take somarinky robi od mlada... to s tou zmenarnou sa stalo mozno ked mala cca 32-34 rokov... cize mlada zena :DDD Proste tu taku rozumnost bud mas v sebe alebo nemas. Potom su ine veci, ako dovercivost a hlavne neinformovanost. narp co sa tyka tym smsiek, emailov so ziadostou o platbu, to naozaj clovek musi vediet nejake informacie, ze takto to nefunguje, nieco tu nehra, nic som neobjednavala..

fido69
8. apr 2024

@maranco napísal "bez finančnej gramotnosti sa potom stáva že dospelá slečna s iphonom keď dostala SMS z Francúzka že má vyplatiť clo, dala údaje karty, potom potvrdila pridanie karty do Google Pay a sa potom čudovala že niekto nakupuje na jej účet vo Francúzku"

Toto nie je finančná gramotnosť. Ver tomu, že v poslednej dobe sú tak sofistikované phishingové podvody, že by si sa aj ty nachytal. 😉

michellemary
8. apr 2024

Autorka, úplný stred Stredného Slovenska, okr. ZH 🙂 A keď som pred rokmi šla ja, tak bez prespávania, vyrážali sme veľmi, veľmi skoro ráno. Teraz neviem, ale viem, že stále exkurziu robia.

luliu
8. apr 2024

Nemala by som s tým žiaden problem. Od 1. ročníka na ZŠ chodia do SvP, takže jedna noc nič nie je. Ak máš problém, nemusíš ho pustit

angelinja
8. apr 2024

inak autorka mas manzela?ak ano vy sa dohodnite...uz kedsi zakladala temu si musela aj sama vedet ze budu pre aj proti nazory..cize stale si natom istom...ale tak aspon si si precitala

simca06022011
8. apr 2024

@fido69 jaj keby phishing, ja som pred 3tyzdnami otvorila virusovy email!!! a to viem o tom, neotvaram, som informovana a tieto svine mi to poslali este aj pod hlavickou, textom a vsetkym = OD KLIENTA, ako objednavku!!! email sa mi hned nezobrazuje, tak ze je divny som si nevsimla... mne by si sa krvi nedorezal, lebo to vie odstavit system celym firmam, minuly rok zamestnanec toto vyparatil a museli sme menit jeho PC, nastastie, nicine tam napojene nebolo vtedy. Mna zachranila jedine moja pohotova reakcia na toto...ked som si hned ako zacali windows okna vyskakovat uvedomila ze je zle :D

sissy27
8. apr 2024

@simca06022011 prvykrat som bola v londyne v 1991 😃 a podla mna to bolo horsie ako teraz, ziadny mobil, ziadna navigacia, ziadne online spojenie a este sme sa na vyletoch 2x stratili (par deciek) 😂 ucitelky prezili podla mna vlastnu smrt ked to zistili. Nastastie to zistili az ked uz bolo vsetko v poriadku. 24hod cesta busom a trajektom, ziadna sanca decku 2467x pisat volat ci je ok. Az ked sme dorazili tak zavolat na pevnu linku.
Dcera mala tusim 12 ked bola, za mna pohodicka, par hodin v lietadle ktore som mohla sledovat cez flightradar, mobil, navigacia, kontakt kedykolvek.
Ale tak my sme take povahy, stres mame len vtedy, ked nemame dalsi vylet zabookovany 😃

fido69
8. apr 2024

@simca06022011 Niekedy stavia na automaticky rýchly klik na prílohu...

Ale mne sa stalo, že mi priatelia napísali, že sú v Poľsku, dostali sa do problémov a potrebujú pomoc - samozrejme peniaze. Oni skutočne boli v Poľsku a napísali mi z ich mailu, len tá angličtina sa mi trošku nepozdávala. Nebola taká "polite" anglická.
Mal som podozrenie, ale nedvíhali mi telefón, tak som si myslel, že fakt majú problém a peniaze som poslal...

Stále ma však hrýzli pochybnosti, ale telefón stále nedvíhali. Tak som potom začal traceovať hlavičku mailu a skoro ma jeb... Bol odoslaný z Lagosu v Nigérii. Chvála Bohu stálo ma to len školné 50€ za zrušenie transakcie. Veľké poučenie. 😉

sima234
8. apr 2024

@lonely66 my sme išli autobusom tie 4 hodiny

simca06022011
8. apr 2024

@sissy27 komunikacia ma velmi netrapi, dieta mi aj tak nevola ked je niekde, trackovanie ona vypne a mozem trackovat tak mravce na zahrade, mna bezpecnost trapi. Na mieste. Kedze teraz stale niekde nieco sa deje, ked nie hned teroristi, tak migranti, kadejaki vandali, nasilnosti, nehody, drogy, unosy - vies, ako z krimy ... :DDD nejaka narazena ruka a zlomena noha na sightseeingu by ma nerozhodila :DD

gionella
8. apr 2024

Aj naša trieda ide. Východne Slovensko - Viedeň na jednu noc, program detailne vypracovaný, deti majú 11-12r. Tesim sa že bude mat zážitok a a dúfam že bude všetko v poriadku.

leteku
8. apr 2024

Ja by som asi pustila, samozrejme zale,i aj aké je to dieťa. Moja v 13 letela do Taiwanu s folklornym suborom. Predtým chodili do takých bližších destinácií ako Chorvátsku, Grécko, Poľsko, Cechy atď.

sissy27
8. apr 2024

@simca06022011 tak keby som sa na toto mala pozerať, tak sedíme celý život doma na riti a na to nie som ani ja, ani dcéra... a napríklad ja mám s dcérou taký vzťah, že sa ozve sama, dá vedieť aj priebežne, keby zdieľame polohu tak mi ju nevypne.

simca06022011
8. apr 2024

@sissy27 no doma nesedime, ale zase natesene ju neposlem niekam do tramtarie samu :D

lonely66
Odpoveď bola odstránená
jamidea
8. apr 2024

Moj syn, druhak, ide z BA k Neusiedlu na 3 dni, 2 noci zo skolou. Tretiaci idu na den do viedne. Cize k tvojej otazke, je to uplne v pohode.