What´s app, zaľúbené 14 ročné dievča a nahé foto
Ahojte, mám 14 ročnú dcéru, ktorá je zaľúbená do spolužiaka, po škole (doma/bus/ nákupné centrum a všade kde je wifi) prichádza nekonečné písanie správ, posielanie fotiek, občas sa idú prejsť po meste .... V zásade som s tým nemala problém, povinnosti si plní, láska je krásna vec, aj platonická, ale - chlapec na ňu tlačí, aby mu poslala fotku, kde je nahá. On jej takú poslal, predok mal zakrytý rukami. Heslo do jej mobilu viem, po narazení na túto správu som jej dala prednášku, ako sa má človek správať na internete, aby to niekedy neľutoval, a že len také veci sa majú písať/posielať, za čo by sa človek nehanbil verejne, keby to bolo na nástenke, a že niekedy ľudia chcú od nás veci, ktoré sa nám nepáčia a ktoré nechceme urobiť, tak nech sa necíti zle, ak sa tak niekedy stane. Ponaučenie si z toho nevzala, v každej komunikácii od nej chlapec fotku pýta, že je jeho jediné želanie, a že nikdy nikoho tak nemiloval a musí mu to splniť, ona sa vykrúca ale vždy dodá, že mu takú fotku pošle. Dcéra nevie, že ja o tom viem. Opäť som jej vyjadrila moju vieru v to, že vie, ako sa má správať na soc. sieťach, a povedala som jej, že viem si zistiť, kedy bola doma na internete a čo posiela.(obmedzila som jej internet doma) Túto informáciu posunula chlapcovi, a on šikovný napísal, že teda nech sa odfotí len do foťáku a nech mu fotku pošle keď bude pripojená na inú wifi , nie domácu. A otázka na vás, prosím tie ktoré takéto niečo zažili alebo riešia, ako mám ďalej postupovať. Ona je povaha uzavretá, nezdôveruje sa mi, chcem mať s ňou pekný vzťah do budúcna, keby som nevedela o čom si píšu, tak pri rozhovoroch s ňou jej uverím, že nerobí nič, čo prekračuje medze. Chcem sa s ňou vážne porozprávať s tým, že si stanovíme hranice, dohodneme sa na tom, že mi bude ukazovať niekedy jej komunikáciu, keď pravidlá poruší, kupujem jej obyčajný tlačítkový mobil. Ak máte aj iné riešenie, bude vďačná.
@lana741 vies, ja som doma general. V niektorych veciach som vzdy detom davala velku slobodu, v inych som velmi autoritativna. Asi by som sa s nou porozpravala, a dala jej precitat pribehy, ako na tie nahe fotky uz kopec zien doplatilo. Ze ked raz niekto nieco pusti do kybersveta, nikto to nikdy viac nezmaze ( napr aj daaavno v Notting Hill o tom hovori Julia Roberts 😉). A potom by som jej dala na vyber - bud napise ona, alebo to budem riesit ja. Napr aj tak, ze s tim printsreenom pojdem za riaditelom skoly. Tak nech si vyberie. Ze ma sice moze nenavidiet, ale ja ju tym chranim. Verim tomu, ze aj ked zaslepena hormonmi, prevazila by laska ku mne a nas dobry vztah a skusenost, ze ked na niecom trvam, je to v jej zaujme a ja neustupim. Takze ano. Riesila by som to razne a prikazom.
@simsalabim viem , že si vyberie možnosť, že mu to ona napíše ..... no ja jej musím povedať, čo mu má napísať, ja ju to musím "naučiť" .... čo mu má napísať? Ja jej musím dať návod a neviem to (je do neho zaľúbená, bude sa cítiť trápne)
@ dominika6 OK 😎
@lana741 no ved hadam vies, co mu napisat. Ze nahe fotky nebudu. Nikdy nie su dokazom lasky, ale prostriedkom na vydieranie. Ze nahe fotky neposle ani jemu, ani Jakubovi, ani Ferovi, nikomu. Nech ich viac nepyta, lebo ju to obtazuje.
Mna napadlo celkom drasticke riesenie.Preposli si tu fotku z jej mobilu, tak aby o tom nevedela. Fotku vytlac, a ukaz jej ju a vymysli si ze mas znameho hackera a ze takto lahko si sa dostala k fotkám posielanych cez net. Ze tie fotky tam ostanu navzdy a ked sa raz povadi s tym kamaratom moze jej narobit velmi zle.
@simsalabim ĎAKUJEM 🙂
@lana741 ženo pre boha má 14!! Tu by som kašľala na dôveru,a s chlapcom by som to osobne poriesila.Je to ešte vygumovany mozog,bude sa chváliť s fotkami druhými,kľudne ich prepošle druhým sopliak a aby si to potom tvoje dievča nehodilo okolo krku,nebola by prvá ani posledná a ty riešiš jej dôveru,máš chrániť ona ešte nemá rozum dospelej ženy,to nemajú ani všetky dospelé,nie to ešte 14.rocne
Všetko som jej povedala, ako ste písali, aj že je to trestný čin, aj že to nie je láska ..... bola ticho ako pena, nič nepovedala, napísala mu , ako povedala simsalabim, že nech také fotky nepýta, lebo mu ich nepošle, a že som jej to kázala napísať ja, inak by som zavolala rodičom, chlapec na to hneď že ok, či sa hnevá a dal žmurknutie ... .tak neviem, dúfam, že ona sa zľakla trocha, najmä toho, že to celkom isto niekto zneužije, a možno si to nájde na nástenke v škole .... všetko čo ste napísali mi pomohlo ďakujem, že ste tu dnes boli pre mňa, prajem vám pekný večer ❤
@lana741 No ja by som zašla aj tak za tym chalaniskom a povedala mu pár milych slov...dcera by o tom nemusela vedieť. Či by sa jej on priznal? Nech aj.
Normálne mi vzkypela žlč..byť to moja dcera tak padne mladnému aj pár faciek. Prvá láska-neláska,dieťa mi je prednejšie,určite by predýchala rozchod,sklamanie a nervy na rodiča.
Kontaktovala by som jeho rodicov ale najprv by som sa porozpravala s nim,potom s jeho rodicmi...ono je pekne ze nechces stratit jej doveru,ale predstav si,ze ju presvedci a posle mu taku fotku,citala som o pripade,kedy dievca poslalo fotky chalanovi a on ju s nimi vydieral,ze ich ukaze na fb,dievca sa z toho skoro nervovo zrutilo
@lana741 uz len dopisem,ze by som bola aj nadalej ostrazita,a hlavne nejako v casovom odstupe pripominala dcére,ze 100 frajorov 1 muz,cize nech sa neupina na prveho,ze laska a tie "motyle" v bruchu budu isto este u nejedneho.
Uff,ale dobre si to mala sformulovane,ze to vzala bez vzdoru a hadky.
Ináč ten chalan musí mať riadne nas@te v hlave..veď je to len decko a také niečo žiadať. A ešte aj poslať svoju fotku. Ktovie,či sa len s kamošmi nestavil, jej fotku by rozposlal a ďalší frajer je na svete. Byť tebou,tak prehodnotím ďalšie kroky...pohovor s dcérou by mi teda nestačil...a navstívim aj rodičov,nech vedia čo majú doma. Sú zaňho zodpovední a jeho konanie zaváňa právnikom. Vravím za seba,ale takyto laxny postoj by som nezaujala. Zašla by som za právnikom a zistila,čoho by sa dopustili,on i rodičia, urobila kópie z dcerinho mobilu a na zaklade takýchto info by som im to išla vytmaviť. Veď je to tvoja dcéra !!! Vieš čo sa všetko mohlo stať? A ja predpokladám,že chlapec to skusi znovu.
Je to tvoje rozhodnutie,ale porozmýšľaj.
Aby som to trocha odlahcila, zaujímal má názor môjho muža na túto situáciu ako chlapa. Podotýkam že práve melie chilli papričky na starom kávovom mlynčeku. Keď som sa ho opýtala na toho chlapca, intenzita jeho mletia sa strojnásobila a úsmevom mi dal jasne najavo čo si o chlapcovi myslí a čo by mu urobil. Toto by som presne aj ja zrobila, poslala za chlapcom muža a viac by nechcel nič posielať. Inak si nemyslím že je to iny chlapec ako boli za našej éry chlapci. Pamätám si že už v siedmom ročníku chceli na školskom výlete aby sme im ukázali prsia. To je puberta. Nebezpečné je takéto fotky posielať lebo sa to dá ľahko zneužiť hocikým.
@pininka veď hej,ručne by to išlo najrýchlejšie 😁 ..len keby sa dalo.
Spominam si, moja dcera bola v prvom ročniku,chodila na zuš na vytvarnu. Kreslila niečo na suťaž,pekne stočene,zabalené to vzala do školy, odlozíla do lavice..na vytvarnu isla hned zo skoly. Chalanisko jeden jej to našiel,vzal a začal sa s tym otlkať. Asi vieš ako to dopadlo...slzy a plač a vykres do koša. Na druhý deň isiel muž po dcéru, v triede sa postavil nad dotyčného a že čože si to mladý spravil? Chlapec si cvrkol do nohavíc, stačila jedna veta 🤣 . Bola tam aj triedna, tá mu dala tiež kvapky a rodičia poslali čokoladu. Také detské vystrajanie. 😉
Ale toto nie, toto je pre mňa cez.
@mariejenka jasné ostražitá budem, hlavne pre jeho reakciu , vôbec sa nezľakol, že by som mohla kontaktovať jeho rodičov, povedal len že ok, či sa hnevá, a dodal, že nech ale ani ona potom nepýta od neho takú fotku, a dal za tým tri žmurknutia ... ona nepýtala , len mu vždy na to odpísala, že nech to urobí on prvý , a on to urobil, možno to ani nečakala ... ale s akou ľahkosťou to vzal, to ma zarazilo , taký chytráčik, hneď vedel zareagovať a na ňu to hodiť (aj to mu napísala že sú deti a je to trestný čin)..... a to že to vzala bez vzdoru a hádky - ona je vždy ticho, keď je niečo vážne, neprosí, neplače, nevysvetľuje, nezaväzuje sa k náprave, je len ticho a má ústa v urazenej grimase
@pininka ja som jej povedala, že on je chalan a skúša to, nájsť takú, ktorá mu dá, čo chce ... veľmi dúfam, že zabralo na ňu to, že raz to môže nájsť v škole na nástenke alebo na facebooku .... lebo jediná vec, ktorú mi povedala pri mojom monológu, bola, že veď nemôžem si myslieť, že každý je taký zlý, že by to zneužil, že ja by som to neurobila (akože by som ja nerozširovala niekoho nahú fotku), na čo som jej povedala, že jej fotku, alebo dedovu, alebo bratrancovu by som neposlala, ale určite keby mi poslal chalan nahú fotku, tak by som ju ukázala najlepšej kámoške, ktorá ma tiež najlepšiu, a aj tá ma najlepšiu atď
Neskutočné,čo táto doba priniesla.
A ešte ten ťuťko zo seba spraví obeť. Ježia sa mi chlpy a svrbí ma ruka.
Nespominaš manžela,ak máš,vie o tom?
Ale aspoň tomu grazlikovi by si mala niečo povedať.
@lana741 vcera som uz nestihla odpisat, ale ja by som dceru teraz viac sledovala a rozpravala sa s nou, ako chlapec reaguje, aka je atmosfera v triede (mohla to byt aj stavka). Samozrejme by som kontrolovala mobil. Pri najmensom naznaku, ze nieco nie je v poriadku, by som sla do skoly a kontaktovala chlapcovych rodicov. U mojej mladsej dcery sa riesila whatsappkova story aj na rodicku - cez whatsappku niekto vymyslel vselijake stavky, ktore mali deti plnit a kto nie, bol "potrestany". Dcera mi hned povedala, ze to nechce a ze nie je jedina v triede. Tak som jej povedala, ze nech to skusia povedat triednej a ze ked to nepomoze, pojdem do skoly. Par odvazlivcov sa na druhy den spojilo (myslim, ze boli AZ traja) a povedali to triednej, ukazali je konverzacie na triednej whatssappke, a ona urobila taky prievan, ze iniciatori nestihli ani zalapat po dychu. Razne to stopla a - velmi som ju obdivovala - bez zasahu rodicov. Urobila mimoriadne triednicke hodiny na temu sikana, kybersikana a ako lahko sa aj nevinny zart zvrhne. S iniciatormi mala aj osobny rozhovor a na rodicku to potom prezentovala tak, ze deti nie su zle, len si este vela veci neuvedomuju, preto s nimi treba rozpravat. A to by som odporucila aj tebe, vela sa s dcerou rozpravat, teraz je v takom citlivom veku...a riadila by som sa starym dobry "Doveruj, ale preveruj". Cize by som kontrolovala jej mobil. Stale je to este dieta, hoci sa tak neciti.
Toto som ja spravila ked som bola v jej veku...mama na to prisla a teda doma peklo 🤣
V tom case smartphones neboli takzr som to posielala cez pocitac...zaracha na pc na neviem ako dlho myslim ze mesiac s ttm ze mi kontrolovala vsetko pokec mail atd....vobec som to nebrala ako zasah do sukromia ani dnes to tak nrvninam chranila ma..normalne mi do oci chrastla ze mi citala spravy ze o tom vie a videla tie nechutne foto napriamo...tolko zla je vo svetr keby na to pridem ja urobila by som to iste
ahoj, neviem co pisali ostatne baby, tiez ma taketo zrejme caka, ale pamatam si na seba ako som sa 1x v zivote bozkavala s frajerom a moja starsia sestra to hned povedala mame, mala som 14, ona si vymyslela, ze ma videli, co ti poviem trauma este teraz... neviem ci to na tvoju dceru zaposobi, ale skus si vymyslet pribeh napriklad dcery tvojej kolegyne "akoze" a co jej po case ten chalan spravil, kam tu fotku vycapil a tak..viem, klamat sa nema a prehanat tiez nie, no v case zalubenia clovek spravi vela hovadin a az s odstupom casu zisti, ze to bola blbost, nechcem chlapca zatracovat, ale taketo by zrejme ziadat nemal? neivem.. drzim palce, potom som zvedava ako si to zvladla, kedze aj ja mam dceru, nech sa poucim, dakujem 🙂
Teraz je taká drbnuta doba, všetko cez net, niekedy keď už ukazovali tak niekde na vecku, doma keď neboli rodičia doma a nikto to necvakol😛,,,,nemám slov😑🙄
@lana741 mila Lana mam doma12rocnu slečnu a chlpy sa mi jezia pri predstave pidobnej situacie u nas😨muz je flegmos no asi by toho chalaniska prizabil a ja som tvrdsej povahy😂😁by som robila poriadky doma .. je tazke vychadzat s detmi v takomto kritickom veku aj mne dcera maloco povie no zasa ked uz si nevie rady doleti nech jej pomozeme 😜netusim co by som ti poradila kedze teba dcera neposluchne😯no drzim vam palce aby sa to vyriesilo bez velkych problemov💜budem sledovat diskusiu ak mozem mozno v buducnosti budem riesit podobne aspon budem vediet co a ako dalej 💜

@simsalabim ona nebude chcieť, aby som mu napísala, ale zároveň mu to nenapíše ani ona, či mám jej dať vybrať buď alebo?