What´s app, zaľúbené 14 ročné dievča a nahé foto
Ahojte, mám 14 ročnú dcéru, ktorá je zaľúbená do spolužiaka, po škole (doma/bus/ nákupné centrum a všade kde je wifi) prichádza nekonečné písanie správ, posielanie fotiek, občas sa idú prejsť po meste .... V zásade som s tým nemala problém, povinnosti si plní, láska je krásna vec, aj platonická, ale - chlapec na ňu tlačí, aby mu poslala fotku, kde je nahá. On jej takú poslal, predok mal zakrytý rukami. Heslo do jej mobilu viem, po narazení na túto správu som jej dala prednášku, ako sa má človek správať na internete, aby to niekedy neľutoval, a že len také veci sa majú písať/posielať, za čo by sa človek nehanbil verejne, keby to bolo na nástenke, a že niekedy ľudia chcú od nás veci, ktoré sa nám nepáčia a ktoré nechceme urobiť, tak nech sa necíti zle, ak sa tak niekedy stane. Ponaučenie si z toho nevzala, v každej komunikácii od nej chlapec fotku pýta, že je jeho jediné želanie, a že nikdy nikoho tak nemiloval a musí mu to splniť, ona sa vykrúca ale vždy dodá, že mu takú fotku pošle. Dcéra nevie, že ja o tom viem. Opäť som jej vyjadrila moju vieru v to, že vie, ako sa má správať na soc. sieťach, a povedala som jej, že viem si zistiť, kedy bola doma na internete a čo posiela.(obmedzila som jej internet doma) Túto informáciu posunula chlapcovi, a on šikovný napísal, že teda nech sa odfotí len do foťáku a nech mu fotku pošle keď bude pripojená na inú wifi , nie domácu. A otázka na vás, prosím tie ktoré takéto niečo zažili alebo riešia, ako mám ďalej postupovať. Ona je povaha uzavretá, nezdôveruje sa mi, chcem mať s ňou pekný vzťah do budúcna, keby som nevedela o čom si píšu, tak pri rozhovoroch s ňou jej uverím, že nerobí nič, čo prekračuje medze. Chcem sa s ňou vážne porozprávať s tým, že si stanovíme hranice, dohodneme sa na tom, že mi bude ukazovať niekedy jej komunikáciu, keď pravidlá poruší, kupujem jej obyčajný tlačítkový mobil. Ak máte aj iné riešenie, bude vďačná.
@ebi88 prepac ze mohli sa spolahnut😂😂😂😂 no ja dufam ze na moje deti sa naozaj realne budem moct spolahnut noe v tom ze pouziju gumu ale v tom ze pouziju rozum a neskocia hned do postele... a veru toto tvoje zamyslenie ze ako i zila ty je mimo lebo bezne 14rocne decko nechrape s kamosom ale chodi s nim do cukrarne.. ja ked som mala 14 nikto v mojom okoli na sex ani nepomyslel...
@zuzkat1 ved to vobec nebolo hned... a aj do cukrarne sme chodili. A vobec by som to nenazvala “chrapanie”... no ja nevien kolko tu mate cca rokov, na tejto stranke, ci ste odo mna ondost starsie alebo o dost nladsie, ale ver ze decka maju v hlave daleko bujarejsie myslienky a ondost skor, ako si rodicia pripustaju... bud ste na to zabudli, alebo sme nejake ine generacie fakt, ci co..
No ale nemozme tiez hadzat vsetkych do jedneho vreca. Nie je 14 rocna ako 14 rocna. Vid dievcata, ktore uvazuju o poslani nahych fotiek. Kdezto @ebi88 hned napisala, ze to by nespravila nikdy ani v terajsom veku. Ona mala dlhorocny vztah od 14, s druhym muzom zivota mala dieta (ak som spravne citala). To je tiez dost velky rozdiel od podaktorych 14 rocnych, ktore teda pockaju so sexom do 18 a potom to striedaju rad za radom alebo tych dvoch co ona mala za cely zivot maju niektore 14 rocne za jednu noc. Nechapem toto odcudzovanie ked je az obdivuhodne kolko rokov s priatelom boli, teraz vztahy vydrzia max dva roky a dovidenia 🤦♀️
@zuzkat1 myslim, ze na toto jeden platny navod nie je, na kazdeho plati ine, kazdy je iny, uplna volnost to urcite nebola, ale kym som si plnila povinnosti nebol dovod mi neverit, alebo ma kontorlovat, vsak videli asi, ze sa neflakam,ucim sa..a nedopdlo to so mnou teda vobec najhorsie, takze si fakt myslim, ze to zavisi od kinkretnych ludi, kedy su na co zreli.
A vlastne toto som neprisla rozoberat, len sa pouastavujem nad tym, ze deti su mimo dnes, no ale nemozu za to. Niesto cukrarne dnes idu hole fotky na pristupne siete medzi ludmi co sa ledva -“platonicky” -poznaju posielat. Tak toto je kazastrofa vacsia podla mna. A v 14 aby vibec bolo riziko, ze taku somarinu clovek urobi... uznavam dnes deti asi fakt kontrolovat treba ked su take blbe. Keby syn posiela hole fotky, taku by dostal 😁 ale nie tak kvoli normalnym zvedavym pudom, ale ze to moze biekto zneuzit.
@mircalla
Ja som len poukazala na to, ze spolu neboli den ani tyzden ale roky. Tym padom asi bola rozumnejsia ze to nechcela len "skusit". Kazda zena sa vyvija inak, ja som v tom veku nebola sice takato vyspela ale napr. registrovala som kamaratky a ich vztahy no neodcudzovala som to.
@ebi88 ale toto je tiez vina rodicov.. ja ked vidim ze moja 9 rocna je pomaly jedina co nema v skole mobil a netusi co je fb tak normalne nechapem... a vobec jej to nechyba.. nechapem nco su tym mlym deckm mobily ked same aj tak nikam nechodia nepotrebuju volat rodicom ani nic.. a male decka 9-10rocne rozoberaju hororove hry cestou do skoly atd atd...
@petravas Neviem, ci vyspela je najlepsie slovo, ale dobre. Pointa je, ze na jednej strane sexujeme v 14, ale zase sa cudujeme, ze niekto nas na nahe fotky nahovora v 14. Ono to ide trosku jedno s druhym. Hranica sa posuva stale nizsie. Ci to je ok, o tom nechcem polemizovat, ostnanme pri tom, ze konstatujem. Miesto slova vyspela by som vsak pouzila nieco ine, ale nechcem niekoho urazit
@petravas hej presne toto je to preco je skoda vibec sa obhajovat..kazdy vidi len vek a oredstavu, ze sme spolu “chrapali”, spiti niekde na diskoteke, j 14 on 30, ja v 14 vyspela zmachlena pipka 😁
A pritom to vibec tak nebolo. Normalne sme sa “lubili”, bicyklovali, chodili von so psom, na tury... :D ked uz niekomu to pride hranie na vztah... Ni neviem skoro 7 rokov sme spolu cjodili, a poznali sa este dlhsie... ja fakt to nikomu neodporucam ani nenabadam ze tak hej tak to treba cim skor.. nie jasne ze nie. Ale my konkretne sme to tak citili, a nic nelutujem. Ale vobec toto nemala byt pointa.. len to, ze aj ked sme boli mladi, ale sme vedeli existovat zodpovedne, nic sme “neporobili”, atd. A dnes maj strach ci nenajdes svoje decko hole na nete pre platonicku lasku.
@zuzkat1 ja za vinu rodicov povazujem skor to ze chcu deti strasne od vsetkeho ochranit, az izoluju ich ci co, potom nevedia sami uvazovat, jak z inehi sveta su. Sak ked nieco visi vo vzduchu treba sa otvorene rozpravat, hoci to moze byt aj “trapny” rozhovor.. ale pomoze. Poznam ludi pred ktorymi samrodicia nikdy nehadali napr., a nevedia vonvztahu dnes fungovat, ziju jak zmagoreni v nejakej bubline, lebo k realnemu vztahu patri aj zdrava hadka, len o tom nevedia.. Taky priklad no.
@zuzkat1 keby sa rodicia nezaujimali, tak nie som tam, kde dnes som. Nehovorim ze som prezident sveta, ale zijem si slusne, ci po pracovnej ci sukromnej stranke, ale tieto nazory ma fakt neprekvapuju, a od teba ma, predstav si, ani neurazaju. 😁 nemuseli ma kontrolovat, lebo po nauceni sa do skoly sme sa v pracovne dni cele veceri spolu rozoravali na gauci v obyvacke. takze ma poznali dobre, predstav si. A tak je tomu vlastne dodnes. 👍🏻 🤗
@ebi88 Ale prosim ta...rodicia mi jasne povedali, ako to funguje. Prave preto som nemala potrebu mat sex v 14 a zarobit si na tehotenstvo. O spolahlivosti kondomov totiz nemoze byt ani reci. Uz tolko neobhajuj ten sex 14-rocnych. ak si o tom tolko presvedcena, nechapem, naco mas potrebu to stale obhajovat. Jednoducho sa nezhodneme.
@ebi88 Ja som nic take nepovedala, ked uz ide o to. Apropo, mas taky jednoduchsi styl pisania aj slovnik, celkovo mi pripadas taka jednoduchsia. Nepomozem si. Zobrala som si tu dost z par nazorov, ale ty len taras dokola to iste. Tema inak neni o tebe a tvojom sexualnom zivote, ak si si nevsimla. Ale stale davas...Mna zase vytacaju jednoduchsi ludia, ale nedavam to tak okato najavo (az doteraz)
@ebi88 takze ked ma niekto iny nazor ako Ty, tak je blby? Ja som asi o dost starsia ako Ty, a pamatam si, ze boli aj vtedy (v minulom storoci) dievcata, ktore tak skoro zacinali, ale vyspelymi by som ich nenazvala. Jednoducho si myslim (a Ty s tym nemusis vobec suhlasit a mne je to uplne jedno), ze sex v 14-tich je porovnatelny s posielanim nahych fotiek po nete, ani jedno z toho nie je v poriadku.
@lana741 no ja by som to riešila ale ze sakra tvrdo. Najprv smer ten jej kamarát, potom jeho rodičia a mladej by som zhabala mobil. A tak by som jej vyčistila žalúdok. Púst jej aspoň jeden film, je ich mnoho s vaším problémom. A tam si možno dievča uvedomí. To už nieje o kamaratskom vzťahu mama a dcéra. Ty si predovšetkým mama a tvoja úloha je chrániť ju. Ja som ten typ že za dieťa sa budem biť ako lev ak sa deje niečo zlé.
@dskjhfdlkdjhl Áno súhlasím, aj z jedného aj z druhého môže mať dievča ďalekosiahle a dlhodobé nenávratné problémy a koniec koncov i traumu na celý život.
@heyoka presne.
@dskjhfdlkdjhl nie, nie, v pohode iny nazor prijimem, jasne, ved to opakujem niekolkokrat... ze to nebolo odporucanie... pre mna su obmedzeni ludia, ktori nedokazu prijat iny scenar, resp. predpojato tvrdia svoje, urazaju a prekrucaju... ja som nieco napisala, co jednak bolo celkom inak ako si predstavuju, aj pointa celkom ina mala byt, ale pre nich to su jednoduchsi ludia, lebo zrejme podla ich dogmy, so sexom zacinaju skor jednoduchsi ludia (neviem, asi spojene automaticky s nejakou spol. vylucenou skupinou) 😁 tak som automaticky jednoduchsia, chrapem a budem co nevidiet babka..
Tak ja si jednoduchsich ludi skor predstavujem takto. Predpojatych a sudiacich len z hladiska svojej “jaskyne”.
Ja len hovorim ze sme zili kedysi autentickejsie, pre niekoho mozno az prilis, ale predsa tak nejako zodpovednejsie.
@ebi88 Nepochopila si. Nema to nic so sexom, ale styl pisania. Kedysi sme zili autentickejsie, neviem, co tym mas na mysli. Asi budeme z inych generacii, my sme so sexom zacinali neskor, ja nevidim ziadny dovod naco zacat sexualne zit v 14 a nie napriklad v 16-17, ci clovek nema ozaj nejaky vnutorny pocit, ze chce este pockat aspon do tej 15
@mircalla ahaa, takze nakoniec je problem styl pisania 😁 No neviem, “zarobit si na tehotenstvo”, ci ako si to napisala, ci je mimoriadna uroven stylu pisania, ja si zarabam na zivobytie, napriklad.
Velmi dibre vies, co myslim pod autentickejsim zitim, bez socialnych sieti, ale s osobnymi, uprimnejsimi a otvorenejsimi kontaktmi, ved sa o tom tolko v ramci kritiky internetu rozprava... neviem co tu konstruujes zas na mna a moju jednoduchost 😁
@ptmt1011 velmi pekne ti dakujem, fakt si to vystihla, neprisla som provokovat ani sa tu chvalit, ale ked to niekto napada, tak ano, prirodzene sa clovek ma potrebu obhajit.

@korunka1 ze som to “prezila?” :D to ako by bol zivotny zazitok, alebo co. Ndchcem sa tu rozpisovat, lebo jednak nejky uchyl by si mohol prist na svoje, a tiez nebol moj zamer navadzat k styku predcasne skoro, len som sa zamyslela ako sme zili vtedy my, a ako zmyslaju deti dnes. Sice sme sexovali, ale poznali sme sa osobne, boli sme naj kamarati (okrem toho ze sme sa frajerili), aj po obchodoch sme behali aj na koncerty sme chodili, ucili sme sa spolu do skoly, a chodili spolu roky, rozosli sme sa uz ako dospeli ludia. Doverovali sme si a mali sme sa radi, nikdy sme nezavahali ktory ci mysli uprimne a co zneuzije... Veru mozno ny sme sa aj vzali, keby sme to ustali, vysoke skoly daleko od seba atd. Ale mali sme rozumu na to aby sme sa chranili, a mali sme osobny kontakt, poznali sa a verili si, a nie lasky cez internet a posielanie nahych fotiek a natahovanie sa s rodicmi o mobil, to je cele mimo totalne pre mna, ako to dnes funguje, neviem co z toho je viac horsie, podla mna to druhe.. no mne teda od cca 12,13 fakt nepotrebovali rodicia nic zakazovat, mohli sa spolahnut, aj tak bolo, vsetko ok. Znamky, skola, spravanie... nikto mi mobil nepoueral ani sa nemusel s rodicmi frajerovymi vycjovne tajne dohadovat... ja len toto chcem povedat ze zvlastne fakt su tie deti dnes, aj ten zivot skrz internet...
Aky bude moj syn neviem, pokusim sa aby bol zodpovedny ako ja, hoci by aj zacal napr. intimne zit skor. Tomu ja nedokazem zabranit.
A k tvojej otazke,ohladne miesta a casu, tak ako to skusaju 16 rocni, 18 rocni, 20 rocni... tiez nemaju vlastne byty este 😁 a co teraz.
Mne to inak vibec nepride nijak cudne ani s odstupom casu, viem aksme boli - celkom normalni. A veru ani nie prvi medzi rovesnikmi... a urcite nie jedini 😁