Zdravotná škola verzus gymnázium
Dobrý deň potrebujem poradiť.Chcem byť doktorka.Je lepšie ísť na zdravotnú SŠ alebo ísť na gympel a potom na medicínu.
@macekovam je denné aj externé štúdium
@kvetinka75 ja to viem zamerala som sa na slovicko poriadne🙂
Ja som odporúčala zdravotnú jedine kvôli tej praxi a kvôli tomu,aby človek reálnejšie videl to povolanie.Často to majú ľudia zidealizované.Medicína na škole je len začiatok. Človek po škole ešte dlho študuje / vlastne študuje skoro celý život/,kým reálne svoje povolenie vykonáva.Ak chce žena rodinu, je to niekedy o tom,či deti alebo priprava na atestáciu a práca. Na materskej väčšinou krátko a ani potom nie je veľmi čas a sila venovať sa deťom.
Nehovorím, že to nie je nemožné,ale je to často "rehoľa".
Určite dobre a kvalitné gymnázium .
Autorka, urcite chod na gymnazium. Ak chces studovat medicinu, tak sa na nu musis v prvom rade dostat. Cize prejst cez prijimacky, ktore obsahuju (aj nad ramec) gymnazialne ucivo z biologie, chemie (v pripade CR aj fyziku). To sa len tak nedoucis, idealne je, ked v tom budes systematicky styri roky pocas gymnazia.
Na zdravotnej sa o nejakej biologii alebo chemii, ci fyzike ani neda hovorit, to, co maju tam, je tak kvapka v mori v porovnani s tym, co treba vediet na prijimacky.
Praxe a zrucnosti sa bat nemusis. Dnesna uroven SZŠ je, zial, niekde inde ako roky dozadu, takze to by som ani nepovazovala za vyhodu. Navyse, prvy rok na medicine budes mat osetrovatelstvo, kde sa budes ucit brat krv, pichat injekcie, obvazovat, cievkovat, atd.., plus pocas studia vies ist stazovat hocikam, aj mimo SR a tak nabrat vela skusenosti, praxe.
Za mna osobne je gymnazium lepsia volba, mas styri dalsie roky na premyslenie, ci to naozaj chces, ucis sa dva cudzie jazyky a nie len jeden ako by to bolo na SZŠ, co neskor budes vediet tiez ocenit.. a hlavne nebudes mat taky problem prejst prve roky na medicine, ktore sa velmi zakladaju na vedomostiach z chemie, biologie a fyziky… (sudim podla spoluziacky, ktora sa dostala zo SZŠ ledva-ledva na druhykrat po rokoch doucovani a ledva presla skusky ako chemia, biochemia a pod..)
@katkami123 @veronika729 @joesvk @majamat Ahojte, čítam, že ste chodili na zdravotnú. Kde sa dá pokračovať v štúdiu keď chceš viac ako len praktická sestra, keď chceš robiť sestričku napr. u lekára? Alebo dá sa pokračovať ako rehabilitačná sestra alebo farmaceut alebo laboratóriu...... Či niektorú túto školu zvládli vaše spolužiačky? Ďakujem, kľudne aj IP
@fkristina na vseobecnu setru - su viacere stupne - potrebujes vysoku skolu - tusim minimalne 1.st, samozrejme mozes mat aj Mgr.
okrem toho sa daju robit specializacie - neviem teraz ci aj praktcka sestra. ja nies om prakticka, ja som studovala ako vseobecna zdr. sestra uz davno.
co sa tyka farmacie a pod, tam neviem co konkretne treba, urcite studium v danom obore, ale teda neviem ake konkretne, ci stredoskolske, ci vysokoskolske a teda neviem podmienky. no podla mna dostudovat sa da urcite. moja sestra je vystudovana cukrarka s aturitou a potom ucitelka. cize da sa vselico skombinovat, sj 2 total rozdielne odbory

Určite gymnázium. Mám zdravotnú, jednej spolužiačke sa podarilo ísť na medicínu, no musela mať veľa doučovani z biológie a hlavne chémie, pretože na zdravotnej sa neberie až taký rozsah z týchto predmetov ako bolo treba... na gymnáziách je to obširnejšie. A veru zo strednej zdravotnej si praktická sestra (asistent),na sestru musíš mať VŠ.