Život plný problémov 15 ročnej stredoškoláčky
ahojte, mám 15 rokov a som prváčka na strednej. kde začať... mám velmi zlú minulosť. v roku 2015 sa mi rozviedli rodičia. v tom čase kedy sa rozvádzali som mala 9, neriešila som to nijako hlboko. ale ako čas plynie, prišla som na to, že mi chýba komplétna rodina. už 3. rok sme súdnym rozhodnutím so sestrou v striedavej starostlivosti (týždeň-týždeň). moja mama mala problémy s alkoholom, od roku 2010 do roku 2018. nebolo to tak extrémne, že bola na prednej hore, aj keď ju tam starí rodičia, teda jej rodičia, chceli dať, no nedala sa. v roku 2018 sme sa s mamou nasťahovali k jej rodičom, bolo to vážne ťažké. spali sme v jednej izbe so starými rodičmi. bola som velmi vďačná babke aj dedkovi, ale ako 15 ročná mi to bolo nepríjemné, no nechcela som prestať chodiť k mame len kvôli tomu, aby som to mame nezhoršovala, dosť na tom bola psychicky zle. napriek maminej minulosti som jej VŽDY odpustila. vždy po každej hádke (ktorá bola samozrejme kvôli alkoholu) ma začala citovo vydierať, prisahať mi na svoj život, že sa alkoholu už v živote nedotkne a ja hlúpa som jej to raz za razom uverila, nikdy sa tak nestalo. až kým sme sa teda nenasťahovali k starým rodičom, ktorí ju mali vždy pod dozorom. v roku 2019 sa ukludnila a toto leto v auguste sme sa nasťahovali do bytu s jej novým priatelom s ktorým sa spoznali presne pred rokom. jej priatela mám rada, pretože ju odhovára od týchto vecí, ako napr. cigarety, alkohol. on to nemá rád. moja mama sa už teraz vie kontrolovať čo sa týka týchto vecí a je myslím, že velmi spokojná. prejdime k môjmu otcovi. môj otec je najlepší otec na svete. nikdy ma nesklamal, vždy mi dá hocičo na čo si len pomyslím, za čo som mu velmi velmi vďačná. aj keď je niekedy dá sa povedať egoistický? alebo toxický? neviem ako to nazvať, niekedy sú tam nejaké nezhody ale inak ho velmi lúbim. tak ako aj svoju mamu. nikdy som ich neporovnávala, pre mňa sú výnimoční obaja. ale nikto nikdy neberie ohlad na mňa, po tomto všetkom, po celej minulosti sa cítim ako také nič, ktoré nikoho nezaujíma, ktoré silno trpí. 4 roky som v depresii, aj keď si možno poviete, "máš všetko čo len chceš niektorí nemajú ani to", ja viem, no materiálne veci nie sú všetko. ja chcem pochopenie, úprimnosť a pokoj od všetkých stresujúcich vecí. mňa najviac mrzí, že už 4. rok nie som schopná umyť si ani zuby. áno viem, je to nechutné, ale čo pomôže človeku v depresiách. niekedy nie som schopná prejsť 3 metre do kúpelne na potrebu. idem až kým mi nezačnú krče v celom tele. celé dni ležím, nie som schopná ničoho a ešte k tomu škola ma velmi stresuje, chcem prestúpiť na externú výučbu pretože mi moje mentálne zdravie škola len zhoršuje. napriek tomu, že moji rodičia vidia môj stav, ignorujú to. nazývajú ma lenivou, neschopnou, dostanem zlú známku v škole, sú na mňa zlí a začnú mi hovoriť ako sa moja mladšia sestra dobre učí. nie raz som bola u psychologičky a nie u jednej, ani jedna mi doteraz nepomohla. dokonca ani psychiatrička. ani lieky. mám pocit, že mne už nie je pomoci. jediné čo chcem v prvom rade dokázať, je prejsť na externú výučbu v škole. škola je velká súčasť života a velmi ovplyvňuje život študenta. mám pocit, že trpím poruchou osobnosti. raz plačem, o 5 minút sa smejem a zasa sa eozplačem. jednoducho tomu nechápem. mám velký problém vybrať si jednu vec. som velmi vyberavá a preto ma ludia považujú za namyslenú. bohužial, každý mesiac vyzerám inak. nikdy nie som so sebou spokojná. mám maniodepresiu. poruchy spánku, dokonca aj toto píšem o skoro 4 ráno... a takto som už 5. deň za sebou. spím max. 6 hodín cez noc a stále mám plno energie. trpím a nikto mi nevie pomôcť. každopádne chcem sa velmi ospravedlniť za to, aké to je dlhé, chcela som sa aspoň tuto vykecať, nemám s kým sa o tom rozprávať, keď nemám už ani tých kamarátov. prosím o nejaké múdre vyjadrenia sa, názory, poprípade rady čo robiť ak ste sa ocitli v podobnej situácii a hlavne poprosím minimum nadávok a zlých slov, velmi zle to znášam a myslím, že som si v minulosti prešla viacerými zlými situáciami. ďakujem, ak ste si to prečítali až do konca. 🙏
@zoodiac
@matqa411211
Obaja sa vyjadrujete ku mne, ale zda sa mi, ze ani jeden ste nereagovali na autorku. Ano, myslim si, ze jej rodicia, psychologovia a psychiatri maju pravdu, nemam dovod si mysliet opak po tom, co pise v uvode. Ale vy ste zjavne fundovanejsi ako vsetci okolo nej.
@nelca84 pravda je, ze je leniva? na tvoju obhajobu, ano, povedala si "len", ze sa ti "zda", ze jej rodicia maju pravdu, ze je leniva. Ak si tym nepovedala aj TY, ze je leniva, tak potom asi neviem, co hovoris (alebo to nevies ty). Odvolavas sa na psychologov a psyciatrov a myslis si, ze je leniva. Myslis, ze si to myslia aj oni? alebo, ze jej to povedali? Ja nie som mudrejsi, ale viem, co moze nebezpecny clovek ako si ty sposobit. To, ze si jej nepovedala nic hrozne je tvoj subjektivny nazor, tak ako jej subjektivny nazor moze byt, ze si jej povedala nieco hrozne a ked povies, ze pravdu sem neprisla pocuvat, zasa len podsuvas tvoj nazor, ze je leniva, tak neviem, preco sa z toho zrazu chces vykrutit. Povedala si to a myslis si to, cize neprekrucam. Je to fakt. Tak ako je fakt, ze jej tym mozes ublizit a ako je fakt, ze ti je to suma fuk, lebo si myslis, ze si zjedla vsetku mudrost sveta a kazdy, kto ma nejaky psychicky problem je len lenivy. mozno by si sa mala ozyvat, az ked si dovidis dalej ako na spicku svojho nosa... hawk
Vo veku 15 rokov sú takéto pocity dosť časté, hlavne keď sú za tým také zážitky s rodičmi, ktoré dokážu znechutiť, obrať o energiu (kto nemá mamu alkoholičku, tak by tomu neveril). Ale dobré je, že si to celé uvedomuješ dosť správne, len by som povedala, že najviac sa dá v takejto situácii dokázať, keď sa vzchopíš, prinútiš aj umývať sa, aj ísť na WC, lebo ak nie, bude to ešte horšie. Každý človek sa musí občas aj prinútiť, lebo nie všetko robí rád, ale robiť sa musí všetko do radu, čo príde. A aj chodiť do školy by som povedala, že treba chodiť medzi spolužiakov (aspoň budeš vidieť koľko ich je tam z rozvedených rodín), externe to bude ešte ťažšie.
Mohla by si skúsiť aj piť nejaké čaje, ktoré upokojujú napr. medovkový, lipový a tiež chodiť k psychológovi či psychiatrovi a aj ich zmeniť, ak nie sú výsledky.
Tu maniodepresiu máš odborné diagnostikovanu?
@nelca84 takže ty si myslíš že keď si nevie ani umyť zuby je lenivá??? Ako vážne?? Zažila si ty niekedy depresiu keď si toto dovolíš diagnostikovať že je lenivá?
@natyreggae uz som to tu vysvetlila 100x. Bola u psychologov aj psychiatrov, zeby sa vsetci mylili? Citaj vsetko ked reagujes.
ipcko.sk
velmi s tebou sucitim. toto co si napisala som bola ja pred tyzdnom. a zas sa do toho dostavam.
otec ma sikanuje, rodicia sa rozvadzaju, zistujem svoju sexualnu orientaciu a este viac veci.
mozem ti dat len par typov ako si dajme tomu "sprijemnit" depresiu? asi tak sa to da nazvať?
skus nosit so sebou flasu vody. bolo mi lepsie kedze som pila cely den napr jeden monster aby som prezila online vyuku.
skus si dat nejaky plan na den. nejake veci ktore musis urobit. ked zacnes trochu namahat svoje telo dokazes zaspat aj o pol jednej.
taktiez odporucam zaobstarat si nejake zvieratko. pisala si ze ti da otec co chces tak toho vyuzi.
vyber si podla toho co mas rada. korytnacku, psa, hada alebo macku. ja osobne mam. macku a korytnacky. su to najlepsi spolocnici v mojich zlych ale aj relativne dobrych dnoch.
mozes skusit zacat varit. mozes zacat s haluskami, palacinkami alebo kuracimi kridielkami. skratka to co mas rada.
ak ta chyti šport mas stastie. ale uprimne ani ja nic take nerobim. ako si pisala nemas niekedy silu ani ist na toaletu. uplne to chapem.
sama som tichy introvert ktory by nedokazal ist k nejakemu psychologovy. velmi ta cenim ze ty si mala na to odvahu. k tym liekom skusila som jeden liek ktory mi vzbudil chvilkový pocit stastia. po 20 sekundach to bolo prec kedze som nemala cenu byt dalej stastna.
je mi luto ze sa musis stale presúvať z jedneho bytu do druheho. chapem ze by ti bolo luto keby nejdes na ten tyzden za mamou. ale povedz si uprimne, u koho si radsej? ak u otca a mama sa u teba nezaujima tak jej to povedz. povedz jej ze ak o teba nema snahu tak naco by si za nou stale mala chodit? ak to tak mas u otca povedz mu to tak isto. musis mat svoje slovo.
k tomu ze ti hovoria neschopna a leniva hrozne sucitim. otec mi to hovori od desiatich rokov.
ked ma sikanoval, povedala som mu ze mi ublizuje zacal sa mi smiat do oci. tým chcem povedat ze ak su sprostí nema im cenu hovorit ze si uz velmi dlho v depresii. ak si myslis ze maju dostatocne iq na to aby to pochopili a nezacali hovorit len ze si vymyslas a ze je to teraz trendy byt v depresii tak im to narovinu povedz. inac to bude pokracovat.
tot bude zatial asi vsetko, pravdepodobne som nepomohla ale mozno som ti dala pocit ze v tom nie si sama. ak si budes potrebovat s niekym pokecat tak mi napis na ig. pekny vecer.
@nelca84 trocha si to presvihla nemyslis?Myslim ze to dievca si prezilo dost neprijemnnosti nie kazdy je ako skala.Zit v uzkosti v akom stave bude mama, ci zase nezacne pit, lebo aj to jej mozno chodi hlavou, zvykat si na noveho partnera, otca nazvat toxickym egoistom tiez tam nebude vsetko v poriadku.Maloktori rodicia uznaju,ze aj 15 r dievca moze mat psychicke problemy to svedci o ich IQ a EQ, ked dievca sa lieci a navstivila odbornikov a oni ju porovnavaju s mladsou sestrou a nazvu ju lenivou.
Maniodepresia, ak jej bola diagnostikovana je ako zivot na hojdacke a treba fest dobreho psychiatra a psychologa.Autorka vsetko treba vyplakat a najst pevny bod.Ideal dobru terapeutku dlhodobo navstevovat mesiace, roky.....citis sa prehliadana, nezaujimava, ale mama sa snazi, otec Ta ma rad ty sa len potrebujes stabilizovat co pri maniodepresii ide tazsie, ale nie je to nemozne.Pises na svoj vek velmi rozumne ma to hlavu aj patu a dobre si vypichla problemy toto sama nedas hladaj psychologicku u ktorej mozes vypustit tu tazobu.
@nelca84 je mi zle. si presne ako moj otec:DD
predstav si ze mas 13 rokov. zacina ti puberta a zistis ze svet nie je taky aky bol pred troma rokmi.
zistis ze si introvert a nerada chodis von. zacinaju ti úzkosti.
a tvoj otec ktory nechape co sa s tebou deje a nechápe to preco si stale doma ti zacne nadavat.
si leniva, sprosta a neschopna!
a teraz mi povedz uprimne, co by si robila? mala by si vacsiu snahu sa dostat z tvojich problemov?
nie. dalej by si sa v nich utapala. a dalej a dalej.
musis sa do nej v citit pred tym nez napises takuto sracku. pekny vecer.

Ona len suhlasila s jej rodicmi cize ona je bez viny, ona nepovedala ze je leniva, to jej rodicia, ja nic 😂🙏 ach