icon

Znížená známka zo správania kvôli tetovaniu

lenka3008
16. jan 2023

Ahojte.Dcéra má 17 rokov chodí na hotelovú akadémiu a nedávno si dala tetovanie na ruku.Možno ma niektoré mamičky odsúdia ale ja som jej to dovolila.No problém je v tom že sa na ňu vykričal riaditeľ školy a povedal že bude mať 3 zo správania.Má nato právo?Veď je to jej vec čo robí so svojim telom.Inak je výbornou žiackou.Minulý rok skončila s vyznamenaním mala samé 1.A mňa si dal predvolať do školy a ja neviem ako mám reagovať.

mtlc
19. jan 2023

@mircalla máš pravdu, nečítam 13 strán. Len pred pár dňami prvé 3, kde bolo písané že dcéra je bez problémov iba si dala tetovanie. Na to som reagovala. Úprimne je mi úplne jedno či dievča bude mať zníženú známku zo správania alebo nie. Skôr ma zarazilo to nízke právne povedomie tu na MK.

simonettasimonova
19. jan 2023

@lenka3008 nema na to žiadne právo. Ani na zníženie známky zo správania nemajú právo to by som sa sťažovala na riaditeľa

terezka1947
19. jan 2023

Právne povedomie rodičov je často lepšie ako prehľad o skutočnom živote ich deti.
Ideme sa za ne byť a nepoznáme ich,nezvlsdame ich a kto je na vine?no vždy niekto iný.
Žiaden riaditeľ si nedovoli len tak si robiť čo chce.
A niektorí rodičia by mali ešte tým prísnym učiteľom,čo naberú odvahu a povedia deťom pravdu,či ich napomenu,ruky a nohy bozkávať.
Lebo zaujímavé,že najviac na učiteľov kričía ti,čo sami nezvládajú výchovu doma.
Zaujímavý paradox.

mircalla
19. jan 2023

@terezka1947 Presne tak

tiezjedna
19. jan 2023

@terezka1947 ŽIADEN učiteľ, riaditeľ, profesor ani iný tvor nemá právo nikoho ponižovať pred celou triedou. Taký si namiesto bozkávania rúk a nôh zaslúži dobrú po papuli akurát, pretože hrubo a sprosto zneužíva svoju moc! Keď chce problém riešiť a vidí, že rodina na decko kašle má zákonnú možnosť a dokonca povinnosť to riešiť so sociálkou.

katkami123
19. jan 2023

@mircalla
Na jednej strane si toto nemôže dovoliť riaditeľ ani učiteľ, ak je naozaj pravda, čo tu jej matka písala, ponižovať ju pred celou triedou. Nesúhlas sa dá vyjadrit aj slušne. Zároveň sa čudujem, prečo matka do teraz nebola za ním, to riešiť, celu situáciu, aj jeho výstup v triede, skôr mám pocit, ze tu autorka veľa veci zámerne zamlčala, čomu svedčí aj jej diskusia spred niekoľko rokov, kedy si dcera robila už vtedy, čo chce. Asi riaditeľ nevybuchol len kvôli tetovaniu, aj keď nemal, dcera bude celkovo problémová, ako jej aj on (i keď nemal) vykričal pred celou triedou a dôvod na jeho scénu bude inde. Bohužiaľ, osobne poznám tie prípady, kedy rodič NECHCE vidieť skutočný problém, ktorý je v dieťati a zhadzuje dôvod na úplnú hlúposť ako tu autorka na tetovanie. Z jej predchádzajúcej diskusie, si nedokazem predstaviť, aby mladé 14-rocne dievca chodilo domov o polnoci, vôbec matku nerešpektovalo. Verím skôr tej verzii, že dievca bude veľmi problémové, v škole si s nou nevedia rady, matka to vie, preto sa vyhýba stretnutiu s riaditeľom, aj keď tam už dávno mala byť a aby si nemusela priznat, ze v niektorých veciach ako rodič zlyhala, zhodila to na tetovanie ako hlavný problém. A tu si prišla po potlapkanie po pleci a pohladenie s trochu upravenými faktami.

katkami123
19. jan 2023

@terezka1947
Súhlasím. Riaditeľ si to nemal dovoliť, ak je to pravda, čo tu jej matka píše. Lebo dcéru tu vykresľuje ako bezproblémovú, pritom v skutočnosti tu vybehla téma, kedy dievca chodilo po nociach a matkine zákazy jej boli ukradnuté, takze autorke tu už tak veľmi neverím. Tu nebude problém tetovanie.

mircalla
19. jan 2023

@katkami123 Jasne, ze si to nemoze dovolit. Suhlas so vsetkym, co si napisala

katkami123
Autor odpoveď zmazal
mircalla
19. jan 2023

@katkami123 Tiez tomu uplne neverim. Som presvedcena, ze tam bolo viac ako hlupe tetovanie

katkami123
19. jan 2023

@mircalla
Celkovo tu autorka nespomína vôbec otca/partnera jej dcéry, jeho reakciu, záujem, starostlivosť o ňu. Tak ako ho nespomínala v téme spred 3 rokov, keď jej chodila domov o polnoci aj napriek zákazom a zaracham. Tam asi chyba pevná ruka a problémov bude až až, tetovanie bude len taká čerešnička na torte, ktorá ani nestojí za zmienku.

katkami123
19. jan 2023

Aby som autorke nekrivdila, nie vždy dokáže 1 rodič plnohodnotne nahradit dvoch, aj financne, aj sa venovať. Mladá by si zaslúžila akurát tak poriadny výplach žalúdka, odstrihnutie od financii, keď chce niečo navyše ako je štandard, nech si zafinancuje z vlastného, (tiež by ma zaujimalo, odkiaľ zobrala peniaze na tetovanie, len také mini-pidi stojí v salóne od 30-40€) že keď je už skoro dospelá, nech sa tak chová a nerobí zbytocne problémy, lebo matka ich má asi sama o sebe dosť, nie ešte behať do školy, kvôli jej nezodpovednosti.

luciakovacova0603
19. jan 2023

@lenka3008 ja som si dala na ruku,predlaktie v 17tich,este som sa aj ucila za casnicku 🙂 boli nejake poznamky,hlavne od majsterky ze "chod si to umyt okamzite"😁,ale inac nic..takze ak to nemaju vylozene v sk.poriadku zakazane,tak riaditel to prepiskol.

mircalla
19. jan 2023

@katkami123 Vraj je v nemocnici, ale tak dcera ma 17 a niekde sa stalo chyba uz davno. Moj syn ma 13, flakacky do polnici? Striaslo by ma co robi, kam chodi, brutalne by som sa bala o neho. Ked 14 rocna baba chodi domov o polnoci, asi nehra karty

katkami123
19. jan 2023

@mircalla
Veď to… vraj vzorná jednotkarka, pritom domov už 14-tich chodí iba prespať.

matussara
19. jan 2023

niekedy mladez robi aj take veci, lebo niekde je chyba. Nepozname zazemie rodiny, citi sa tam dobre, trestami sa daleko nedostane-akurat sa cykli, je tam vzajomna dovera, komunikacia? Vidime len nedodrzanie vecierky. Preco? Nie vzdy to musi byt o dietati, kt.je automaticky grazel a rodicovi, kt.musel zlyhat.

matussara
19. jan 2023

Trestami sa respekt nedosiahne. Jedine strach alebo odpor. Vzajomna komunikacia, nasledna dohoda, dodrzovanie.. nedodrzanie-aky bol dovod...nasledok

mircalla
19. jan 2023

@katkami123 Na stranke tej skoly je inak napisane, ze beru kazdeho - bez prijimaciek, aj tych, co neuspeli na inych skolach. Takze mat tam jednotky asi nebude narocne a mozno aj tato cast je vymyslena

katkami123
19. jan 2023

@matussara
Tebe by v 14-tich dcera už o 10. večer nechýbala? Keď ide ráno do školy? Nieto o 12? Čo robí 14-ročná vonku do polnoci a kde sa túla? S kým je? Určite doma nemajú dobré zázemie, inak by dievca nebolo kdekoľvek, len nie doma. A pravdu tu autorka nenapíše.

Mne to príde skôr, ze matka si tu robí prieskum, či jej široká verejnosť uverí, ze 3. zo spravania dostala kvôli tetovaniu a nájde tu dostatočný počet pohoršených užívateliek, ktoré si spolu s nou zanadávajú na neschopné školstvo… ako vždy, keď rodič nezvláda výchovu. Zhodiť vinu na niekoho tretieho.

Tak, u nás sú súkromné školy brané inak- to sú väčšinou pre tých, ktorí tu skolu nedavaju ako paneurópska vš, a pod., tak si musíš vzdelanie doslova zaplatiť. V zahraničí majú súkromné školy zas iný význam, robia sa tam prijímačky, tí najlepsi bojujú o štipendiá a dostane sa tam elita. Po pravde, čo tu na poznám ľudí, ktorí išli na súkromné stredne školy, to boli otrasní žiaci na zakladke a nikde inde by sa nedostali.

zuzana76
19. jan 2023

@mtlc takto, ja si myslim, ze skola, najma ak je sukromna, si moze urcit pravidla / ak ich rodic nechce respektovat nemusi, staci zmenit skolu/ Skola taktiez respektuje zakon, tym, ze si stanovala pravidlo, ze zakazuje tetovanie, predsa ziaden zakon neporusila, ukaz mi zakon, ktory toto nariaduje. Privatny subjekt si predsa moze stanovit tiez svoje pravidla. Nikoho nenuti ich akceptovat, staci odist zo skoly. Osobne si myslím, ze tam toho bude viac iba ako tetovanie.

zuzana76
19. jan 2023

@tiezjedna mozno to ani tak nakoniec nebolo / hulakanie riaditela na dieta/ a mozno to uz aj riesi socialka a toto je len vykrik do tmy

matussara
19. jan 2023

@katkami123
Moja dcera chodi na sukromnu, musela robit prijimacky a z extra velkeho poctu ziakov brali cca 50. Zakladna skola paradne vysledky. Takze nie kazda sukromna musi mat ziakov s prominentnych rodin zo zlymi znamkami a cez uplatky.
Dcera o 22hod.by mi chybala. A zda sa ze ani matke to jedno nebolo.

terezka1947
19. jan 2023

@tiezjedna ja s tebou plne súhlasím.
Bohužiaľ....viď táto mamička.

katkami123
19. jan 2023

@mircalla
Na súkromnú hotelovú akadémiu išla sestra mojej kamarátky, skorá sa už na ZŠ učila na štvorky. Realne s jej vedomosťami, keby ich rodicia nemali kopu €, by skončila na 2-ročnom učilišti. Ale súkromná hotelová lepšie znela, tak sla tam, veď štátnych hoteloviek mame na Slovensku do bludu, nie je to nejaká výberová škola, ktorej zameranie tu chyba, žeby niekto našiel dieru na trhu a urobil by ju aj súkromnú a od dverí by odháňali metlou húfy záujemcov. Takze ja veľmi dobre viem, akí ľudia kde chodia. Za elitnú strednú skolu, súkromnú, považujem skôr bilingválne gymnázium. Ale to je jedno…. Dievca bolo do 14. jedináčik, rodicia pravdepodobne netrúfam núdzu o €, keď si môžu dovoliť platiť súkromnú strednú a dievca bolo ako jedináčik zvyknuté, ze sa vždy - vybavilo, zaplatilo, poriesilo. Teraz zbierajú plody svojej výchovy, 3 zo spravania. To matka zdvovodnila tetovaním (to by tam musel mat každý 5. tu trojku kvôli tomu) a hodila to na riaditeľa a je vymaľované. Takýto typ rodičov si chybu nikdy neprizná, že si decko rozmaznali, lebo mu zadok cely život ofukovali, vždy bude chyba niekde inde, len nie v nich a ich dieťati.

zuzana76
19. jan 2023

Ja ale celkovo nerozumiem tomuto vyplakavaniu, nadavaniu, lyncovaniu a zakladaniu tem v takýchto pripadoch. Ak mam problem, idem to riesit na prislusne miesta. Sama matka bola vyzvana, ze ma prist a nedostavila sa. Mame tu len jej verziu pribehu a nic viac. Je tu stranka skoly, a tym padom meno pedagoga, pricom matka je v anonymite. Len, aby z toho este nemala nakoniec nejaku sudnu dohru mamicka. Riaditel by hned vedel o koho ide.

katkami123
19. jan 2023

@matussara
Na akú súkromnú chodí?

zuzana76
19. jan 2023

@katkami123 na stranke sa pise, ze studum je bezplatne na tejto sukromnej skole

matussara
19. jan 2023

@mircalla a uz sa vie o ktorej skole je rec?

zuzana76
19. jan 2023

@matussara na predoslej strane

matussara
19. jan 2023

@katkami123 nie kazdy rodicia musia byt extra za vodou ak chcu platit dietatu sukr.skolu a nie kazdy jedinacik musi byt automaticky rozmaznany fracek.