icon

Zvládnem prechod zo strednej na vysokú školu?

sarakk
13. nov 2025

Ahojte, je tu niekto, kto mal podobný problém?
Som vo štvrtom ročníku na strednej a v poslednej dobe veľa premýšľam nad tým, čo bude ďalej. Chcem ísť na vysokú školu, ale bojím sa tej zmeny. Viem, že je to nová etapa života, no začala som sa veľmi obávať toho, ako to bude prebiehať — či to zvládnem, či si nájdem kamarátov a či tam bude všetko v pohode.

cyneric
13. nov 2025

Ak to nezvládneš, tak si absolvuješ jeden/dva semestre a nastúpiš na pracovný trh, nebudeš ani prvá ani posledná. Ber to ako skúsenosť, niečo sa naučíš, spoznáš nových ľudí. Budeš mať viac času riešiť koníčky a záujmy a nie 12h šichty za pásom.

martinmmartin
13. nov 2025

@sarakk Pozri sa vo svojom okoli co vsetko za "Kádre" to zvladli. O co si ty horsia?

a0
13. nov 2025

@sarakk je prirodzené báť sa niečoho neznámeho, hlavne nenechaj strach prerásť príliš, aby ti neukradol sny. 🙂 zvládneš všetko, čo budeš chcieť.

lindous
13. nov 2025

Aj keby si nešla na vysokú, tak ťa stále čaká veľká zmena a nová životná etapa, práca, nové úlohy, noví kolegovia a s tým prichádzajú rovnaké otázky... čiže tomuto sa nevyhneš... a to je v poriadku, patrí to k životu a tak ako to zvládla kopa ľudí pred tebou, zvládneš to aj ty 🙂

anonym_805faa
14. nov 2025

@sarakk v pohode to zvládneš. Na výške je iný systém ako na strednej, ja som mala kamošky čo so mnou ani nechodili na cviká iba na prednášky, všetci sme si pomáhali, posielali materiály atď. Neboj sa, treba vyskúšať. Ak ťa to nebude baviť tak pôjdeš do práce. No stress.

anonym_7e27de
15. nov 2025

Čo to je za mládež, že sa všetkého bojíte. Veď konečne Ťa čaká život, nezávislosť, skúsenosti na vš aj bezstarostnosť. Čo viac si človek môže želať 🙂 skús to vnímať pozitívne, lebo je to pozitívne. Máš celý svet možností a nových príležitostí 🙏🏻

zazka666
20. nov 2025

@sarakk nejdeš si tam hľadať kamarátov. Sústredí sa na cieľ, čo chces v živote robiť, aké vedomosti chces obsiahnuť. Vysoká škola je uZ pre dospelých ľudí cieľavedomych, nik ťa nebude ťahať za ručičku. Ale zas sama si určis tempo. Sú obdobia kedy treba makať a sú aj obdobia kedy môžeš poľaviť. Nik ťa nebude vyťahovať k tabulli a prekvapovať. Je niekoľko termínov na každu skúšku, či zapocet. Mne osobne viac vyhovoval systém VŠ ako SŠ.

levi767
20. nov 2025

@sarakk ahoj, ako druháčka na VŠ. Vieš, mám dni kedy sa pýtam, či by nebolo lepšie ísť pracovať, potom dni kedy si poviem, že by som dala aj 2-3 VŠ. Zvládneš to, podľa mňa, až tak veľmi veľká zmena to nie je. Len si treba zvyknúť na ten systém. Sú dni lepšie, sú dni horšie... no realita je taká, že to proste zvladneš. Kamarátov si nájdeš dobrovoľne aj nedobrovoľne (hovorím ako introvert, ktorý má každého v riti). Keby máš nejaké otázky, kľudne píš. Zvládneš to, veľa šťastia na maturite a nech ťa zoberú tam kde si želáš 😊