Ako začať s kreslením a maľovaním?
Ako ste sa naučili kresliť a maľovať?
Ak nemáš talent nijako, ak máš talent príde samé
Nenaučila som sa nikdy. Len prekresľujem na okne, keď niečo treba.
@simonbrk ako dvojročnej mi strčili do ruky farbičky a odvtedy som kreslila stále a všade. Kresliť a maľovať sa môžeš naučiť podľa nejakých návodov na nete, ale ak v sebe nemáš prirodzený talent, tak ti to bude viac menej k ničomu, len pre zábavu. Na čo sa to vlastne potrebuješ naučiť?
Na youtube je toho vela, popripade ak uz sa ti paci nejaky styl, tak na instagrame vies najst kopec umelcov, ktori tiez maju svoje online navody a kurzy. Aj mas predstavu co by si chcela kreslit/malovat?
techniku zvladnes na nejakom kurze alebo podla navodov na internete, pripadne knihy. Ale bez talentu to bude bez duse
@simonbrk ja kreslit neviem dodnes ani stredny syn. Najmladsia kresli stale dkedy ceruzku drzat vedela vsade ide s obrazkom a ked chodila do skolky hodinu pred skolkou uz bola hore a kreslila pani ucitelke. Ked mala obdobie vzdoru vzdorovito sadla a kreslila len to ju ukludnilo
Študoval som na umeleckej škole a takto, podľa môjho názoru kreslenie sa vieš naučit. Technicky. No nečakaj, že budes nejaký veľký umelec tam potrebuješ naozaj kreatívnu myseľ a hlavne cit. Mal som spolužiačku naučila sa kresliť, no tie kresby boli akoby bez duše chybal tam ten talen, umelecke citenie.. podľa mna ked ta k tomu tiahne tak asi je nejaký dovod, že prečo. Mňa bavilo kreslenie odmalička a ano proporcie a anatomiu sa musis naucit ale aby to bolo to prave treba umelecke citenie aby to neboli nejake repliky inych kresieb ale unikatna praca a viditelny tvoj podpis (styl kreslenia). Nevzdavaj sa hlavne a makaj, vela pride same.. mne na strednej ucitelka kritizovala či kresby alebo grafiky a nakoniec spomedzi všetkych grafickych navrhov ina ucitelka vybrala tie moje na vystavu maturitnych prac. Čize kresli, kresli, kresli a uvidíš.
V 2 rokoch som začala kresliť a kreslím celý život, vždy mi to šlo, ale vždy som aj veľa kreslila 🌸
Opravím dámy vyššie, talent neexistuje. To čo vnímame ako talent sú desiatky/stovky hodín práce, spojené častokrát s teóriou alebo čistá experimentácia. Ak chceš kresliť a máš motiváciu robiť to pravidelne (aspoň 15m denne) tak do toho, sú kurzy osobné, online (drawabox, artwod), sú knihy, videá, dnes sa dá nájsť vážne všetko. Mne vyhovuje kombinovane, niečo si pozriem, potom kreslím podľa zadania. 🙂 Veľa šťastia.
Opravím dámy vyššie, talent neexistuje. To čo vnímame ako talent sú desiatky/stovky hodín práce, spojené častokrát s teóriou alebo čistá experimentácia. Ak chceš kresliť a máš motiváciu robiť to pravidelne (aspoň 15m denne) tak do toho, sú kurzy osobné, online (drawabox, artwod), sú knihy, videá, dnes sa dá nájsť vážne všetko. Mne vyhovuje kombinovane, niečo si pozriem, potom kreslím podľa zadania. 🙂 Veľa šťastia.
@cyneric ale no. 20 trojročných detí v škôlke, z toho 5 kreslí nadpriemerne, ostatné čmárajú. Tých 5 má za sebou "desiatky/stovky hodín práce, spojené častokrát s teóriou"? Nie, majú talent. To isté spev, šport... samozrejme, že talent existuje a ten robí výkony talentovaných ľudí výnimočnými v porovnaní s naučenými/vydretými výkonmi netalentovaných (aj keď aj tie si zaslúžia úctu, ale...)
@cyneric ale no. 20 trojročných detí v škôlke, z toho 5 kreslí nadpriemerne, ostatné čmárajú. Tých 5 má za sebou "desiatky/stovky hodín práce, spojené častokrát s teóriou"? Nie, majú talent. To isté spev, šport... samozrejme, že talent existuje a ten robí výkony talentovaných ľudí výnimočnými v porovnaní s naučenými/vydretými výkonmi netalentovaných (aj keď aj tie si zaslúžia úctu, ale...)
@danica2711 Sleduješ tie deti aj mimo škôlky? Ak ich to baví a kreslia si často aj doma, samozrejme na tom budú s jemnou motorikou inak než tie ktoré hrajú futbal. Talent je naučený, nie niečo s čím sa narodíš. 🙂
@danica2711 Sleduješ tie deti aj mimo škôlky? Ak ich to baví a kreslia si často aj doma, samozrejme na tom budú s jemnou motorikou inak než tie ktoré hrajú futbal. Talent je naučený, nie niečo s čím sa narodíš. 🙂
@cyneric OK, tvoj názor. Ale nepravdivý, ničím nepodložený. Škôlku som použila len preto, že tam je porovnanie viacerých detí. A pre tie deti, čo si už pred škôlkou kreslili doma (môj prípad) to nie sú stovky hodín práce, ale zábava, pretože k tomu majú sklony, talent, vrodenú tvorivosť. To sa nenaučíš, ani to nevydrieš
no ak mas vela casu tak skusat... podla videi roznych, su rozne techniky cize ani sa to neda zovseobecnit.. nieco je kreslit ceruzkou, tienovat a taketo veci, druha vec je robit farebne kresby, malovat akvarely, alebo nieco ine? kazda vec ma pomaly svoj styl, sposob prace. Su aj apky/stranky aj mimo youtube, kde su kurzy, vysvetluje sa od zakladov = pomocky, styl... ale treba si vybrat jedno a ist... 🙂 (napr domestika, craftsy)
a pridam sa k debate vyssie = prave ked nietko zacne nieco robit, ukaze sa ten talent, talentovany clovek na malovanie sa napr. docka vysledkov po nejakom treningu, netalentovanemu to nikdy nepojde tak od ruky. proste nepojde. Jedna vec je nieco prekreslit (a teraz nemyslijm, stylom na okne hned, ale rposte mat hotove dielo a duplikovat ho), ale ina je nieco sam vytvorit.
@cyneric OK, tvoj názor. Ale nepravdivý, ničím nepodložený. Škôlku som použila len preto, že tam je porovnanie viacerých detí. A pre tie deti, čo si už pred škôlkou kreslili doma (môj prípad) to nie sú stovky hodín práce, ale zábava, pretože k tomu majú sklony, talent, vrodenú tvorivosť. To sa nenaučíš, ani to nevydrieš
@danica2711 Ospravedlňujem sa, nebola som si vedomá toho že musím vytiahnuť akademické zdroje - nech sa páči, DOI: 10.1111/nyas.13586 - veľmi pekne napísaný papier z r. 2018 ktorý toto práve riešil. To čo deti vnímajú ako zábavu ja beriem ako "prácu" (alebo pseudo-prácu), je z ich strany činnosť smerujúca k cieľu (nakresliť strom, trafiť loptu do bránky). Talent (ako nejaká abstraktná hodnota ktorú nadobudneš po tom čo sa narodíš zo vzduchu) neexistuje, môžeš mať vrodenú genetickú predispozíciu (výška, lepší sluch, ostrejší zrak), tá avšak nemá zásadný vplyv na to či budeš motivovaná robiť danú aktivitu. Ak máš avšak motiváciu niečo robiť, robíš to dlhodobo, tak áno, je logické že v tom budeš za nejakú dobu lepšia. 🙂

@simonbrk Treba ísť na kurz aspoň ak nemáš prirodzený talent.