Výroba a predaj sviečok. Ako začať legálne?
Ahojte , už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou že začnem vyrábať doma sviečky , páči sa mi takýto štýl ako je na fotke. Keď mi to pôjde , čo všetko k tomu potom potrebujem urobiť aby som legálne mohla prezentovať svoju prácu ? Môžem zo začiatku sviečky prezentovať na IG a FB aby som si získala klientelu a potom ak budem mať dosť objednávok tak riešiť živnosť, hygienu atď? Máte s tým niekto skúsenosti ? Ďakujem.
a vieš o tom,že sviečky nemôžu byť v tvare jedla?
Ja na tvojom mieste by som to najprv vyskúšala ako sa to robí, či to budeš vedieť jasné, že môžeš prezentovať na FB a instagrame...ale ja som teda úplne antisviečková neviem si predstaviť, že by si mala taký zisk na živnosť... môžeš skúsiť predaj aj na Sashe, takéto výrobky sú podľa mňa brané ako tvoj výrobok - duševné vlastníctvo a teda nepodlieha ani DPH, nevidím dôvod prečo by si nemohla na internete ponúkať na predaj
ak myslis ako privyrobenie si popri praci, tak v pohode, ak myslis ako normalne trvalu pracu, tak toto Ta neuzivi ani nahodou...... doba sviecok je davno prec, (teda ten najvacsi boom).....
ono uz davno to nie je len o nakupeni hmoty a vytvori z nej nieco......
ale ako konicek, co Ti hodi par Eur navyse je to fajn...
@niky_55 nechcem ti brat nadeje, ale v dnesnej dobe to uz robi tolko bab.. na Temu sa daju kupit formy za par supov, vsetky mozne tvary, aj vosk a knoty, v podstate vsetko prislusenstvo. Nie je to vec, ktoru nikde nezozenies a nakupujes si material z tajnych zdrojov, preto to uz nie je take zaujimave. Klientela budu prevazne baby, ktore sviecky kupuju ako darcek, alebo raz za uhorsky rok iba tak pre seba. Nechcem ta urcite odradzat, je to pekne hobby, ale nemyslim, ze by si tym zarobila viac nez je minimum k tomu, aby si musela mat zivnost (neviem kolko je teraz ta suma, nieco okolo 5k rocne).
@klaudulixx jop, lenze tato baba prave vykupila pravdepodobne formy z temu (vacsinu takych som tam videla), cize tazko uz niekto pride s niecim novym. Mozno este aliexpress alebo wish ma nieco trochu odlisne, ale vsade je taky pretlak vsetkeho, a tolko zien, ktore si chcu takto privyrabat, ze je tazke v dnesnej dobe vymysliet nieco nove, co by uz dalsich 15 ludi nevyrabalo.
@niky_55 skusala si uz urobit nejake sviecky? ono to vyzera jednoducho, ale uplne nie je. musis trafit dobry vosk a spravny knot, aby sviecka dobre horela. treba trochu ziskat zrucnost, aby si nemala celu nadobu okydanu voskom, atd.
moja rada: vyskusaj urobit par kusov, pre seba, prezentuj to na fb a ig ako tvoju zalubu, sleduj ohlasy, rozdaj par kusov rodine, znamym ako darcek alebo len tak a pytaj si spatnu vazbu. zisti si o podnikani v tomto smere viac. na fb je jedna zena "som hand made tvorca" a ona vysvetluje vsetko co treba k tomu vediet. u nas podla platnych zakonov nemozes predavat nic len tak, musis mat zivnost alebo sa zaregistrovat na danovom urade ako slobodny umelec, co znamena povinne odvody, aj ked si este nic nezarobila.

@niky_55 prikladám foto 🙂