icon

Ako piecť záviny, aby sa dobre upiekli?

Včera o 12:57

Baby, dnes sme piekli s mamou makové a jablkové záviny. Maková štrúdľa vyšla super, jablková zo spodu a vrchu upečená, vo vnútri od jadra by cesto ešte potrebovalo dlhšie piecť. Mama tvrdí, že neznáša piecť s jablkami a tvarohom, lebo potom cesto od plnky je mokré a nedopečie sa vnútri. Strúhané jablká sme nechali stiecť zo šťavy. Piekli na 180 C. Mama ináč pečie dobre. Ďakujem za vaše rady.

martinmmartin
Včera o 13:03

Do plnky primiesaj struhanku ak je moc vlhka

viestta
Včera o 13:08

Ake cesto ste pouzili?
Jablka netreba struhat, ale nakrajat a pridat k nim orechy a oprazenu struhanku, aby vcucli vlhkost, ktora sa z nich uvolni. Nakrajane jablka pustaju menej stavy ako struhane. A ked tvarohova plnka, tak treba zas pridat krupicu, ktora vcucne nadbytocnu vlhkost, ktoru tvaroh pri zohrievani pusta. A este jedna rada, ak robite zavin s jablkami, je jedno ci zo strudloveho alebo listkoveho alebo aj kysnuteho zavinoveho, tak treba dat plnku len na zaciatok cesta, tak aby cesto nebolo medzi jablkami ale len okolo, kludne aj viac vrstiev, potom sa upecie a nerozmoci

deti95060810
Včera o 13:44

na jablká nastrúham troška rožka - spravim strúhanku a vyriešené.

autor
Včera o 14:01
@viestta

Ake cesto ste pouzili?
Jablka netreba struhat, ale nakrajat a pridat k nim orechy a oprazenu struhanku, aby vcucli vlhkost, ktora sa z nich uvolni. Nakrajane jablka pustaju menej stavy ako struhane. A ked tvarohova plnka, tak treba zas pridat krupicu, ktora vcucne nadbytocnu vlhkost, ktoru tvaroh pri zohrievani pusta. A este jedna rada, ak robite zavin s jablkami, je jedno ci zo strudloveho alebo listkoveho alebo aj kysnuteho zavinoveho, tak treba dat plnku len na zaciatok cesta, tak aby cesto nebolo medzi jablkami ale len okolo, kludne aj viac vrstiev, potom sa upecie a nerozmoci

@viestta bratislavské cesto. Bežne ho mama pečie a je vyborné, lepšie ako kysnuté štrúdle

viestta
Včera o 14:20
@anonym_autor

@viestta bratislavské cesto. Bežne ho mama pečie a je vyborné, lepšie ako kysnuté štrúdle

@anonym_autor to nie je cesto, ktore znesie mokre jablka a tvaroh ako zavin. Rob ako som napisala vyssie, nebudu rozmocene.

oli18
Autor odpoveď zmazal
autor
Včera o 14:48
@viestta

@anonym_autor to nie je cesto, ktore znesie mokre jablka a tvaroh ako zavin. Rob ako som napisala vyssie, nebudu rozmocene.

@viestta ok ďakujem. Lebo makové a orechové sú super. Mama kedysi z tohto receptu prvý krát piekla tie rožteky, neskôr skúsila aj plnenú pletienku a , aj štrúdle. Len dnes tá jablková bola vnútri kúštik nedopečená

autor
Včera o 14:50
@oli18
Odpoveď bola zmazaná

@oli18 ďakujem za radu. My nepečieme lístkové.

mk1111111111
Včera o 15:54
@viestta

Ake cesto ste pouzili?

@viestta prepac, ako viac vrstiev? Asi som prispata 🙈

autor
Včera o 15:55
@mk1111111111

@viestta prepac, ako viac vrstiev? Asi som prispata 🙈

@mk1111111111 nad týmto sme aj my polemizovali. @viestta prosím ťa, nakresli mám to 🙃

autor
Včera o 15:56
@martinmmartin

Do plnky primiesaj struhanku ak je moc vlhka

@martinmmartin mama hovorila, že toto nikdy nepočula a ani babka, prababka rak nerobili. Ale ďakujeme za radu, nabudúce vyskúšame.

viestta
Včera o 16:00

nakreslit nemam sancu. Jednoducho polozis plnky do valca na jeden koniec cesta, volne cesto bohate natries maslom a zatocis cely zavin, plnka bude v strede a bude obalena par zavitmi cesta. Aj strudla z tahaneho sa tak robi, plnka na jednom konci a ten zvysok cesta je len otoceny okolo plnky. To sa pouziva pre mokre plnky, ja neznasam neupecene a rozmocene cesto medzi plnkou. makovu, orechovu rozotieram robnomerne po celom ceste a tak zatacam, tak mam spiralu plnky na reze

autor
Včera o 16:01
@viestta

nakreslit nemam sancu. Jednoducho polozis plnky do valca na jeden koniec cesta, volne cesto bohate natries maslom a zatocis cely zavin, plnka bude v strede a bude obalena par zavitmi cesta. Aj strudla z tahaneho sa tak robi, plnka na jednom konci a ten zvysok cesta je len otoceny okolo plnky. To sa pouziva pre mokre plnky, ja neznasam neupecene a rozmocene cesto medzi plnkou. makovu, orechovu rozotieram robnomerne po celom ceste a tak zatacam, tak mam spiralu plnky na reze

@viestta no to musím kdesi pozrieť na youtube alebo u Maršálka 🤔

mk1111111111
Včera o 16:03
@viestta

@viestta aha, chapem, vdaka za vysvetlenie Tak ja robim len strudlove, tam mi to nevadi a robievam castejsie kombo s makom

viestta
Včera o 16:12
@anonym_autor

@viestta no to musím kdesi pozrieť na youtube alebo u Maršálka 🤔

anonym_1f4e98
Včera o 16:18

Mleté orechy s trochou kokosu spoľahlivo absorbujú vlhkosť, už tak dlhodobo pečiem, je to zaujímavá kombinácia.

osky
Včera o 21:21

Na cesto nasypem trochu struhanky, a az na to struhane jablka
Na to mak alwbo orechy a cukor.
A zakrutim

Tvarohova napln na moravske kolace ci buchty:
350g tucny tvaroh
50g cukor
40g hrozienka/nemusia byt/
2 PL pochutkova smotana/alebo este tvaroh/
1 zltok
1 PL hrubej muky/moze byt i celozrnna,alebo kripica,prip.struhanka/