icon

Je použitie tlakového hrnca Tescoma Ultima bezpečné?

7. apr 2026

maminy poradte, kupila som si ten tlakovy hrniec Tescoma Ultima, ale mam hrozny blok ho pouzit. vzdy ked to zacne dako sycat tak mam pocit ze to vybuchne a vytecie mi to po celej kuchyni. je to fakt take bezpecne ako pisu? ako dlho tam robite hovadzie, fakt je to take makke za pol hodinu? bojim sa aby som to dako nepokazila pri tom otvarani.

andreakotesova
7. apr 2026

Keď sa ti natlakuje, tak plyn/elektrinu stiahni na minimum.

biba_18
7. apr 2026

ja sa tiež bojím, preto to nepoužívam 😒 ale moja mama v tom varila celý život a nikdy jej to nevybuchlo, takže bezpečné to zjavne je ...

biba_18
7. apr 2026

a pri otváraní musíš cez ventil vypustiť paru, tam nemáš čo pokaziť ... nadvihneš to vidličkou kým to vyfučí - a môžeš to otvoriť...

patrike
7. apr 2026

Prave to sycanie je najlepsi dokaz fungovania bezpecnostneho pretlakoveho ventilu. Ak by to nesycalo, tak sa bojim tiez.

sjuzi
7. apr 2026

Ja mám tri a používam to snáď na všetko, vývar, guláše, mäsové omáčky, sviečkovú tam robím, strukoviny... Netreba sa toho báť, od začiatku syčania sa počíta čas, kuracie mäsko tak 15 min, bravčové 30, hovädzie 40... Treba poskúšať. Ako začne syčať, oheň či elektrinu treba stíšiť a nechať len tak potichšie syčať - to je normálne. Keď ho chceme otvoriť - dať preč z platničky/horáka a uvoľniť ventil, aby vypustil paru - tam niekedy môže začať spolu s parou unikať aj tekutina - tak buď ten ventil uvoľniť len dopolovice, nie naplno alebo dať cez to handru.

sjuzi
7. apr 2026

A áno, mäsko je z tlakového mäkučké, pekne sa rozpadáva, aspoň u nás to máme takto radi

moonlight1210
7. apr 2026

Poznam ludi, co ho pouzivaju bezne a nedaju nan dopustit. Lebo maso z neho je ovela chutnejsie (vraj), ako dusene bezne. Comu verim.

Ale par i tych, ktorym to buchlo (a nikto nebol nastastie v kuchyni). Aj aku spust a skody to zanechalo po celej miestnosti.
Dnes vtipna historka. Vtedy nervy a zhrozenie.

Takze ja som zamietla, aby mi nejaky kupili ako svadobny dar a v zivote ziaden pouzivat nebudem. Aj ked chapem vyhody.

vikusjk
7. apr 2026

@anonym_autor tlakový hrniec používam roky, predtým taký obyčajný pákový, teraz mám asi tretí rok tiež Tescoma Ultima ten 6l a idem si kúpiť aj 4l 🙂 Za mňa je to perfektný pomocník v domácnosti a jedlá sú z neho ozaj chutnejšie. Ak ho budeš používať a udržiavať podľa návodu, nemáš sa čoho báť. V skratke, ja si v ňom bez pokrievky napríklad opražím cibuľku, dám mäso, korenie atď, podlejem dostatkom vody (min a max zvyknú byť značené na všetkých hrncoch), zatvorím a pridám teplotu, aby sa natlakoval. Vtedy som v kuchyni, neodchádzam. Pri natlakovaní sa najprv zdvihne ten malý štuplík a následne sa začne vysúvať ten väčší, ktorý má dve čiarky. Ja nechám natlakovať po prvú a teplotu stiahnem na minimum, resp. ja používam indukciu, čiže tlakujem na 12-tke a po natlakovaní stiahnem na 3. Samozrejme ešte predtým si natočíš ventil na to, čo potrebuješ, ja tak univerzálne robím aj bravčové aj kuracie na svinke, len hovädzie a divinu na kravičke. Nastavím si časovač na sporáku a nestarám sa. Po dovarení stiahnem a podľa toho, koľko mám času buď nechám prirodzene odtlakovať samo, alebo vypustím tlak ventilom, ak potrebujem otvoriť a dokončiť jedlo rýchlo. Po otvorení si dám zase na sporák a dohustím, alebo dochutím, alebo pridám zeleninu a ešte zatvorím, podľa toho, čo potrebujem proste. Ženy nebojte sa toho, len si naštudujte, ako sa to správne používa ;)

andreakotesova
7. apr 2026

15 rokov mám 6-litroový tlakový hrniec Tefal s časovačom. Už som si dokúpila aj 4-litrový. Časovač je výborný na to, že ťa pípaním upozorní, že je natlakovaný. Nastavíš si na ňom čas (dĺžku varenia) podľa druhu potraviny, ktorú v ňom pripravuješ. Keď je hotovo, tak ťa znovu upozorní pípaním. Nikdy sa mi nestala žiadna nehoda. Nevymenila by som ich za nič 🙂 Dokonca v ňom aj naparujem napr. zeleninu. Aj parené buchty som v ňom robila 🙂

lucik194
7. apr 2026

osobne ho po dovareni prenesiem von a tam vypustim paru, nerobim to v kuchyni (nesiem ho dalej od tela, oklonim od seba)

larsen
7. apr 2026

Ja už roky používam tlakový hrniec. Zo začiatku som tiež mala strach, ale teraz bežne používam od ryže až po hovädzie mäso. Šetrí to čas, keď každému varím zvlášť, tak pre mňa je tlakáč neskutočná pomoc.
Vždy nechám zovrieť bez zatvorenia, ak sa urobí pena, tak ju lyžicou odstránim a hrniec riadne zatvorím. Plyn ide naplno, počkám kým začne syčať a plameň stíšim na minimum. Keď dovarí, vypnem a nechám samovoľne paru uniknúť. Potom hrniec otvorím. Treba to skúsiť, netreba sa báť.

foxie95
7. apr 2026

Mám presne ultimate duo set (čiže aj veľký aj malý) a je to úžasné. Zavrieš, nastaviš koliečkom čo varíš (podľa toho to upravuje tlak vnútri). Dáš naplno, najprv sa zdvihne ten červený "pipík" a potom začne fučať para. Vtedy dáš na slabšie (dávam infekciu na 4-6 z 15) a bude už iba trošku prepúšťať. Potom buď vypneš a vypustíš paru postupne otáčaním koliečka na ikonu pary alebo vypneš a necháš dôjsť a ono samé povolí, ale jedlo ešte "dôjde". Keď sa červený "pipík" zasunie, tak už tlak v hrnci nie je a môžeš bezpečne otvoriť 🙂 tiež som sa bála vždy u maminy použiť tie jej historické hrnce tlakové, ale keď mi kúpila tieto, prečítala som si návod a odvtedy tam robím fakt kadečo 🙂

luccija
7. apr 2026

@anonym_autor používam ho odkedy som začala variť.25 rokov🤪 a nikdy sa nič nestalo.Hovadzie je za 35-40min hotové.Ak dodržis postup nemá sa čo stať.Mam Tefal.Nech ti to najprv niekto ukáže čo v ňom vari.ale princip je všade rovnaký veď si pozri nejaké video na yt

anonym_942823
7. apr 2026

@anonym_autor roky sa to bežne predáva a používa. Takže sa skús zamyslieť nad tvojou otázkou 🤦 A ano, mäso je v tom fakt také mäkké za zlomok času, aj hovädzie aj divina. Varím v ňom takmer všetko, aj polievky.

wiwi28
7. apr 2026

ja mám 2 tlakové hrnce od tescomi (4l a 8L). Hovädzie inak nerobím, z tlaku je také mäkké že ho roztlačíš na podnebí jazykom. Vo veľkom robievam aj vývar ten ale nechávam v tlaku 2h). Podľa toho či sa ponáhľam tak to ručne odtlakujem za pomoci vidličky cez ventil, ale ked mám čas tak len vypnem a nech sa samo odtlakuje (to napr tomu vývaru veľmi pomáha chutovo). Veci si treba zjednodušovať a toto je naozaj bezpečný a rýchli spôsob varenia. U nás tak varia všetky ženy v rodine (mama, sestra, svokra). Svokra mi hovorí že ona by už inak ani nevedela spraviť ryžu (minule skúšala v hrnci a vyhadzoval ryžu aj hrniec 🙂)

venom19
7. apr 2026

Ja som tiez spokojna, ale zaroven tiez mam vzdy obavy. Kazdopadne, neopustam kuchynu ked v nom varim, lebo sa moze clovek niekde zabudnut.

rozculena
7. apr 2026

používam ho skoro 40 rokov bez problémov

anonym_827233
7. apr 2026

@anonym_autor poriadne precitaj navod a bude to v
Bezpecne

anonym_827233
7. apr 2026
@rozculena

používam ho skoro 40 rokov bez problémov

@rozculena no,asi tazko.Tesco Ultima je nova edicia hrncov🙉

rozculena
7. apr 2026
@anonym_827233

@rozculena no,asi tazko.Tesco Ultima je nova edicia hrncov🙉

@anonym_827233 ale tlakový hrniec ako taký je tu už dávno,podstata je rovnaká,len názov je iný

luccija
7. apr 2026
@rozculena

@anonym_827233 ale tlakový hrniec ako taký je tu už dávno,podstata je rovnaká,len názov je iný

@rozculena presne tak moja mama mala ešte ten starý za socializmu, potom novší a potom sme obidve kúpili Tefal.Princip je ten isty.Ja, keď som išla bývať k frajerov a išli sme variť sviečkovú po 2 h som volala mame, že to mäso musí byť staré, že je tvrdé.Nemali sme kuchtu.Z domu som bola zvyknutá, že všetko bolo rýchlo.

anonym_d5ee56
7. apr 2026

@anonym_autor nic nevybuchne ma to 4 ochranne poistky , po natlakovani stisit teplotu a je tam aj samostatny vypust pary tak ze vies vypustit , pridat dalsiu infredienciu a znovu natlakovat , pokracovat vo vareni ak treba

anonym_827233
7. apr 2026
@rozculena

@rozculena tak to ani nahodou.stare tlakáče mali ine bezpecnostne poistky

rozculena
7. apr 2026
@anonym_827233

@rozculena tak to ani nahodou.stare tlakáče mali ine bezpecnostne poistky

@anonym_827233 ani starý mi nikdy nevybuchol

anonym_6b7e72
7. apr 2026

@anonym_autor robím tak, že keď začne syčať, trošku ťuknem do toho ventilu, či naozaj už je plne natlakovaný a keď je, tak stiahnem plyn na minimum a tak varím (hovädzie hodinu). Potom vypnem a nechám, nech si syčí vypnutý hrniec. Keď dosyčí, tak potom otváram a dorobím jedlo / znovu zapnem plyn. Ak sa ti zdá, že aj na najmenšom plyne to silno syčí, tak prehoď na ten najmenší horák a najmenší plyn tam nastav. Jaj a ešte - tlakový hrniec treba vždy max do 2/3 naplniť, nie viac, aby ti to nevykypelo cez ventil. Nemôžeš úplne doplna ráno dať objem ingrediencií. To sa mi tiež stalo v začiatkoch, že cez ten ventil začala šťava prskať, keď bola kuchta preplnená, tak áno, vtedy bol binec 🤭.

anonym_6b7e72
7. apr 2026
@anonym_6b7e72

@anonym_autor robím tak, že keď začne syčať, trošku ťuknem do toho ventilu, či naozaj už je plne natlakovaný a keď je, tak stiahnem plyn na minimum a tak varím (hovädzie hodinu). Potom vypnem a nechám, nech si syčí vypnutý hrniec. Keď dosyčí, tak potom otváram a dorobím jedlo / znovu zapnem plyn. Ak sa ti zdá, že aj na najmenšom plyne to silno syčí, tak prehoď na ten najmenší horák a najmenší plyn tam nastav. Jaj a ešte - tlakový hrniec treba vždy max do 2/3 naplniť, nie viac, aby ti to nevykypelo cez ventil. Nemôžeš úplne doplna ráno dať objem ingrediencií. To sa mi tiež stalo v začiatkoch, že cez ten ventil začala šťava prskať, keď bola kuchta preplnená, tak áno, vtedy bol binec 🤭.

@anonym_6b7e72 to ráno tam nemá byť

wiwi28
Včera o 08:04
@anonym_6b7e72

@anonym_6b7e72 tiež som sa takto poučila o strukovinách v kuchte 🙂

dankakuc
Včera o 08:17

dnes sú už tlakové hrnce úplné iný level. Ešte som nepočula, že by niekomu strelil tlakový hrniec teraz. Stávalo sa to v minulosti. Sú bezpečné. Ja mám tiež Tescoma ultima a je to paráda.