icon

Prečo sa vývar má variť dlhšie než dve hodiny?

Včera o 15:22

Ahojte nie som v kuchyni veľmi klasicky zrucna aj keď varím chutne nevarim vždy podľa klasických postupov a ľudia ani nemajú tendenciu si to všimnúť. Každý kto odo mňa jedol pochválil a deti tiež pýtajú duplu takmer stále 😃 len vývar akosi nerobím 4 ci 6 hodín ale kľudne len 2 a je dosť chutný a oveľa lepší než napr v reštaurácii. Viem co a ako na to aby boli chute výrazne je priehľadný nie je mutny ani nijak zakaleny vizuálne vyzerá super.. Len akurát keď tak počúvam kolegyne ci čítam recepty mal by sa variť dlhšie, kvôli čomu?

Strana
z3
maca1984
Včera o 15:26

Lebo tá chuť po 6 hodinách je úplne iná.
Ale teda píšem o hovädzom vývare z kostí s mäsom. A úplne najlepšia je po 12 hodinách. Hnedá farba, intenzívna chuť.

anonym_aeebef
Včera o 15:30

Ja varím,tie 3 hodiny.Myslím,že kvôli tomu,že čím dlhšie sa varí, tým je vývar výživnejší,silnejší-zdravší.Aspoň ja si to myslím takto.

anonym_c1e724
Včera o 15:31

@anonym_autor ja varím tak 2,5 az 3 hodiny, nie dlhsie.
6 hodin ci 12 som este v zivote vyvar nevarila a je vynikajúci

anonym_2667e0
Včera o 15:36

@anonym_autor tak ked varis kuraci, staci 2 hodiny. Tie hovadzie a slepacie je lepsie dlhsie. Ja tiez len kuraci varim a tie 2-2,5 hodiny stacia

anonym_827be8
Včera o 15:37

Vývar z kostí sa musí variť pomaly a dlho (niekoľko hodín až dní), aby sa z kostí a chrupaviek postupne uvoľnili kolagén, minerály a želatína, čo dodá polievke plnú chuť, výživovú hodnotu a správnu hustotu. Pomalý var ("ťahanie") zabraňuje zakaleniu spôsobenému rýchlym varením bielkovín a zaisťuje číry, aromatický a liečivý výsledok.
Extrakcia živín: Dlhá doba varenia je nutná na to, aby sa kolagén z kostí a chrupaviek premenil na želatínu, čo vývaru dodáva nutričnú hodnotu.
Čírosť a jemnosť: Prudký var rozbíja bielkoviny, čo vedie k zakaleniu. Pomalé "ťahanie" (jemné prebublávanie) zabezpečí číry vývar.
Chuť: Pomalým uvoľňovaním chutí z morkových kostí a zeleniny sa dosiahne hlboká a bohatá chuť, ktorá sa pri rýchlom varení nedá dosiahnuť.
Energetická hodnota: Z pohľadu tradičnej medicíny dlho varený vývar dodáva telu intenzívne teplo a energiu, čo je ideálne na posilnenie organizmu.

anonym_35d632
Včera o 15:37

@anonym_autor pri dlhšom varení sa z kostí uvolní viac živín (kolagén, glutamín...) sú to nenahraditeľné živiny, minerály.. pre telo. Kostný - mäsový vývar je považovaný za jednu z najvýživnejších a najzdravších jedál, posilňuje imunitu... kľudne sa môže variť 8 až 10 hodín.

anonym_2667e0
Včera o 15:38
@anonym_827be8

Vývar z kostí sa musí variť pomaly a dlho (niekoľko hodín až dní), aby sa z kostí a chrupaviek postupne uvoľnili kolagén, minerály a želatína, čo dodá polievke plnú chuť, výživovú hodnotu a správnu hustotu. Pomalý var ("ťahanie") zabraňuje zakaleniu spôsobenému rýchlym varením bielkovín a zaisťuje číry, aromatický a liečivý výsledok.
Extrakcia živín: Dlhá doba varenia je nutná na to, aby sa kolagén z kostí a chrupaviek premenil na želatínu, čo vývaru dodáva nutričnú hodnotu.
Čírosť a jemnosť: Prudký var rozbíja bielkoviny, čo vedie k zakaleniu. Pomalé "ťahanie" (jemné prebublávanie) zabezpečí číry vývar.
Chuť: Pomalým uvoľňovaním chutí z morkových kostí a zeleniny sa dosiahne hlboká a bohatá chuť, ktorá sa pri rýchlom varení nedá dosiahnuť.
Energetická hodnota: Z pohľadu tradičnej medicíny dlho varený vývar dodáva telu intenzívne teplo a energiu, čo je ideálne na posilnenie organizmu.

@anonym_827be8 ste si niektore ten chat gpt velmi oblubili😁

anonym_827be8
Včera o 15:39
@anonym_2667e0

@anonym_827be8 ste si niektore ten chat gpt velmi oblubili😁

@anonym_2667e0 google nie chat gpt-a keby ho vedeli pouzivat aj ine nevznikaju debolne temy

zmrzlinka8
Včera o 15:42
@anonym_827be8

@anonym_827be8 pre doplnenie, silny vyvar krasne zvysuje kyselinu mocovu v tele, kto ma dnu, ho nesmie

anonym_35d632
Včera o 15:48
@zmrzlinka8

@anonym_827be8 pre doplnenie, silny vyvar krasne zvysuje kyselinu mocovu v tele, kto ma dnu, ho nesmie

@zmrzlinka8 rovnako ako cukor, sladké nápoje... radšej si dám raz za týždeň porciu dobrého vývaru než sladké hlúposti.

viestta
Včera o 15:51

Este lepsi je vyvar s pecenych kosti, tam je chut uplne inde. A cim dlsie sa vari, tym lepsie sa vyluhuju obsahove latky z kosti a chrupaviek. Aj z kupovanych kuracich skeletov vytiahnes radovo lepsiu chut ak ich pred varenim upecies v rure. A varim vyvary aj v tlakaci aj 12 hodinove. Zjest sa da kazdy, chutny je kazdy, ale 6 hodinovy z pecenych kosti je top. A tiez zavisi aj od toho, kolko masa, kosti a zeleniny v nom vyvaris

maca1984
Včera o 15:53
@viestta

Este lepsi je vyvar s pecenych kosti, tam je chut uplne inde. A cim dlsie sa vari, tym lepsie sa vyluhuju obsahove latky z kosti a chrupaviek. Aj z kupovanych kuracich skeletov vytiahnes radovo lepsiu chut ak ich pred varenim upecies v rure. A varim vyvary aj v tlakaci aj 12 hodinove. Zjest sa da kazdy, chutny je kazdy, ale 6 hodinovy z pecenych kosti je top. A tiez zavisi aj od toho, kolko masa, kosti a zeleniny v nom vyvaris

@viestta ty si tu raz písala o pečených kostiach a potom vývar. Odvtedy keď je čas ich aj piecť- pečiem. A to je ozaj pán vývar.

anonym_e0f35e
Včera o 15:53

Moja mamina robila šéfkucharkou v jednej z top reštaurácii v našom meste, taký ten typ, kde chodia všetky celebrity keď prídu do mesta. Nikdy nevarila vývar 6-12 hodín. U nás doma v nedeľu vstala okolo siedmej postavila vývar a varil sa do 12 - 12.30h. Predtým si mäso aj zeleninu upiekla v trúbe, aby to pustilo šťavu. Rovnako to varila v reštike. Iné to bolo s tou omáčkou - myslím, že sa to volá demi glace, ten sa varil min 6h, ale ten robila iba v reštike, doma nie.

anonym_915007
Včera o 15:57

Ja mäso a kosti najprv peciem hodinu a potom vyváram 10-12 hodin. Nedá sa to vysvetlit, skús a uvidíš. Chuť je niekde úplne inde. 2 hodiny hádam nerobím ani “minútku”, to je proste o ničom, jedlo nemá chuti….

viestta
Včera o 16:00
@maca1984

@viestta ty si tu raz písala o pečených kostiach a potom vývar. Odvtedy keď je čas ich aj piecť- pečiem. A to je ozaj pán vývar.

@maca1984 ja som zistila, ze "na toto som (asi) kupovala" teplovzdusnu fritezu. (ano, pouzivam ju aj na ine, ale koraby na vyvar opeciem zakazdym) Kosti su opecene raz dva, dam ich na 200° na 2x po 10 minut. Velku ruru sa mi nechcelo len kvoli nim zapinat, ale tu malu zapnem v pohode a nenarusi to "rozvrh" v kuchyni

maca1984
Včera o 16:03
@viestta

@maca1984 ja som zistila, ze "na toto som (asi) kupovala" teplovzdusnu fritezu. (ano, pouzivam ju aj na ine, ale koraby na vyvar opeciem zakazdym) Kosti su opecene raz dva, dam ich na 200° na 2x po 10 minut. Velku ruru sa mi nechcelo len kvoli nim zapinat, ale tu malu zapnem v pohode a nenarusi to "rozvrh" v kuchyni

@viestta máme fotovoltiku, zapínanie rúry ma nijak extra netrápi. Chvalabohu.

viestta
Včera o 16:06
@maca1984

@viestta máme fotovoltiku, zapínanie rúry ma nijak extra netrápi. Chvalabohu.

@maca1984 nie kvoli elektrine, to fakt neriesim, len vo velkej rure to trva dlhsie a treba z nej vypratat plechy, co sa mi nechce, lebo potom ich musim "obchadzat" 😅

maca1984
Včera o 16:08
@viestta

@maca1984 nie kvoli elektrine, to fakt neriesim, len vo velkej rure to trva dlhsie a treba z nej vypratat plechy, co sa mi nechce, lebo potom ich musim "obchadzat" 😅

@viestta jáj tak 👍

summer138
Včera o 16:10

@anonym_autor lebo po 2 hodinách je to len žbrnda nie vývar, hovädzí varím 10-12 hodín, kurací minimálne 4 hodiny, morčací 6-7hodín.

anonym_cf15a0
Včera o 16:10

@anonym_autor Ja som kedysi varila v tlakovom hrnci.Ale...zacala som varit pomaly, hrniec otvoreny.. variam cez 4 hodiny - kuraci vacsinou. Neda sa ta chut porovnat, je to uplne niekde inde. Raz som mala v Martine niekde tam hore v chate taky vyvar, ze lepsi som ani predtym, ani potom nejedla. A ti ho veru varili dobrych 12 hodinu - casnik povedal, ze celu noc varia.
A presne, pomalym dlhym varenim ziskava na vyzive ta stava.

andreakotesova
Včera o 16:22

Varim len vývar zo sliepky. Z iného mäsa nam nechutí. Varim ho veľmi dlho, aby nol "silný". Nedochucujem ho vsak, žiadnou vegetou, ci bujonmi.

anonym_7697f3
Včera o 16:24

ach jo, opat sa zas nezapreli "hejterky"...je to diskusia ? je. Je to vo fore Rady, postupy a pomoc pri varení a pečení? je...tak ja uz neviem, preco ma niekto potrebu sa hned obut do autorky diskusie...to ozaj nemozete preskocit taku diskusiu bez tych nevyziadanych rad?

viestta
Včera o 16:26
@anonym_7697f3

ach jo, opat sa zas nezapreli "hejterky"...je to diskusia ? je. Je to vo fore Rady, postupy a pomoc pri varení a pečení? je...tak ja uz neviem, preco ma niekto potrebu sa hned obut do autorky diskusie...to ozaj nemozete preskocit taku diskusiu bez tych nevyziadanych rad?

@anonym_7697f3 diskutujeme o vyvare. Aj vysvetlenia preco je dlho vareny vyvar lepsi ako rychly sa jej dostalo.

anonym_7b5c06
Včera o 16:28

Ja varim zvycajne 3-5 hodin. Podla toho ako rano vstanem, hned dam kosti/maso do vody a pomaly sa vari. Vzdy je priehladny, pozbieram penu na zaciatku a varim na malom stupni. Ten vyvar je podla mna chutovo lepsi ako za 2 hodky. To len ked nestiham varim tak kratko.

lindous
Včera o 16:28

Ja rozlišujem ako chcem vývar použiť, ak robím proste nedeľnú polievku, to je zväčša kurací, tak varím cca 2-3 hodiny, ako mi výjde čas a áno, je chutný aj takto... ale ak robím na odloženie ako základ do ďalších jedál a teda ho chcem mať naozaj silný (vychladnutý je úplne ako želatína), tak robím hovädzí z kostí a varím takých 8 hodín, tam už potom ani tú zeleninu nejeme, nemáme to ako polievku, ide mi čisto naozaj o ten vývar🙂

anonym_35d632
Včera o 16:29
@maca1984

@maca1984 keď pečieme kura, alebo mäso s kosťou nikdy kosti nevyhadzujeme. Po obratí ich zabarim horúcou vodou a dám do mrazáku, neskôr keď varíme vývar ich tam pridám.

andreakotesova
Včera o 16:31
@anonym_35d632

@maca1984 keď pečieme kura, alebo mäso s kosťou nikdy kosti nevyhadzujeme. Po obratí ich zabarim horúcou vodou a dám do mrazáku, neskôr keď varíme vývar ich tam pridám.

@anonym_35d632 a to aj vtedy, ked niekto tie kosti realne ohrýzal...?

viestta
Včera o 16:33
@andreakotesova

@andreakotesova u nas nikto kosti neohryza, kazdy obera maso z kosti priborom

anonym_35d632
Včera o 16:33
@andreakotesova

@andreakotesova vriaca voda to vydezinfikuje a zabije baktérie ako aj niekoľko hodinové varenie vývaru...

anonym_7697f3
Včera o 16:34
@viestta

@anonym_7697f3 diskutujeme o vyvare. Aj vysvetlenia preco je dlho vareny vyvar lepsi ako rychly sa jej dostalo.

@viestta ved tvoj pripevok bol k veci, ine onakvejsie uzivatelky tu boli, co hned odpoorucali google a podobne...

Strana
z3