Skúsenosti s pečením kváskového chleba v hlinenej forme Orion
Ma niekdo skúsenosti z pečením chleba kvaskoveho v tejto forme?
Mám hrniec z poten a pannen a pečiem v ňom, som spokojná - nemusím robiť zaparu 🤷
@osky
@janaboz60 toto je rimsky hrniec
Ok.
Pouzivam aj to.
Mas viac moznosti ako ho pouuzit.
1,hrniec aj poklop namocis na par hodin do vody!
Pred prvym pouzitim-aby v rure nepraskol.
Potom ho utries z velkej vody a vlhky vlozis do rury
Ruru rozohrejes na 250 spolu s hrncom.
Rozpaleny hrnciec vyberies
Chlieb z osatky vyklopis na papier na pecenie-lepsia je teflonova alebo silikonova podlozka na pecenie a spolu vlozis do hrnca.
Vratis do rury.
Pecies klasicky,10-15 minut.na 250,potom vyvetras a stiahnes na 190-200 a dopekas.
Ja cca 10 minut pred koncom vyberem z hrnca a necham uz bez hrnca len na tej peciacej podlozke dopiect.
2.moznost
Chlieb z osatky vyklopis do STUDENEHO hrnca vystlaneho papierom alebo teflonovou podlozkou na pecenie,mozes postriekat vodou,prikryjes
Vlozis do STUDENEJ RURY,nechas rozpalit na 250-ked je teplota dosiahnuta,necgas piect 10-15 min.na tych 250......dalej pokracujes ako v moznosti c.1
Ako to robim ja:
3.v miske vykvasi cesto-obcas ho poprekladam
Ked je hotove,vlhkou stietkou ho jemne poodlepujem od stien misky
Hrniec vysteliel teflonovou podlozkou,
Pomocou vlhkej stierky vyklopim cesto priamo do hrnca,opatrne,aby velmi nespaslo
Prikryjem a necham este dokysnut.
Ked sa ocividne trosku zdvihlo,pokracujem ako v moznosti c.2-
Cize studena rura....predtym,nez stiahnem teplotu a vlozim hrniec spät do rury,otvorim,pozrem,ci sa nadvihol,ci netreba dodatocne narezat a trochu ho pokropim vodou.hned prikryjem.
Ziadne osatky,ziadne zvinanie cesta,ziedne zdlhave procesy.
Chlieb je vzdy vyborny.

ja nie, pečiem v Remoske alebo na plechu v rúre... pridaj sa do skupiny Pečieme s kváskom. možno ti poradia.