icon

Ako začať podnikať a otvoriť obchod v Rakúsku?

ni_kca
1. feb 2025

Ahojte na niekto skusenosti s podnikam v at.
Viem ze to nemoze btt az take lahke. Ale momtalne som na materskej a premyslam nad niecom ze otvorit slovensky obchod v AT myslim ze to ma sancu aj zarobiť na seba.. v okoli kde zijem nic take nieje.. a je tu dost dobry turizmus..
Len ako zacat.. nikdy neviem najst vsetky informacie hlavne ako by to bolo s dovozom potravin a pod. Dakujem za vsetky rady..

svetlonos
2. feb 2025

@ni_kca
a nemecky vies? Ak áno mohla by si vedieť aj, na ktoré konkrétne úrady v AT zavolať aby ti poskytli info.
To je prvý podstatný základ. Potom zistiť si ďalšie podstatne informácie, co všetko potrebuješ zorganizovať.
A podnikateľský plán napísať musíš tiez. Mas vobec aspom jednu info ako a odkiaľ začať??
Ty mas len nápad a aj to blby.
Akurát som to povedala muzovi. A teda ze pokial chces niečo také robiť, zo zákona nie je povolené predávať tu tovar, ktorý daná krajina produkuje tiez.
Tak teda viel Spass!
Nie, kašli na to. Fakt je to blby nápad uz len celá ta administratíva, organizácia.
V pohraničí si nakupi kazdy slovak sam, nakupi mu kamos. V popise vo Voralberg sa na to každý vykašlem. Musela by si ceny pekne osolit koli daniam a svojmu zisku. Ako chceš riešiť logistiku, chces kamennú predajňu alebo dovoz domov? Ako budeš získavať a platiť personál? Na aký personál sa zamerias, co budeš robiť pri výpadku zamestnancov, mas na to financie?
A to sú len banalita, ktoré mi hneď napadli. My sme podnikateľský plán písali na SŠ a išlo samozrejme len o fiktívny obchod - výroba a predaj oblečenia. A teda bolo toho dosť i keď išlo len o známku a nie existenciu.
V AT mas moznost kurzu na vypracovanie tohoto plánu akebo si ho vypracovať dáš, tiez to nie je zadarmo. Na ten musíš uz ale mat všetky detailné informácie o tvojom obchode a prevedení tohoto tvojho nápadu.
A ty zial nemáš nič, len nápad- nedobry

ni_kca
autor
2. feb 2025

Jazyk neni problem, ani financie nejake na zaciatok sú..
Obchodik som planovala maly...
Kedze tu maju araby 5 predajni. A predavaju ich vyrobky.. Nemyslela som ze ten dovoz a povolenia bude taký tazky.. vsak pojdem na urad a pozistujem nieco.. o tom podnikatelskom plane som nepocula..
Preco nepad nedobry ??? Vo viedni viem ze je dost sk obchodov aj v nemecku. A funguje kde predavaju vsade vyrobky nase.. ktore sa v bille,spare a pod. Nedaju kupiť

svetlonos
2. feb 2025

@ni_kca
tak sa tých majiteľov opytaj na podrobnosti, pokial chces obchod niekde ďaleko od nich. Vies to je ako keď poviem, ved aj tuto Vierka zaraba 5000e a tiež ma ekonomiku ako ja, takže prečo by sa mne tiež tak nedarilo? No preto, lebo Vierka ma iné schopnosti uplatniť sa ako ja.
Ale ved kludne si to zisti, niečo nové sa dozvieš. A stavím sa s tebou o cokoladu, ze keď na teba vrcholia to množstvo informácií, opatrení, administratívnych záležitosti co všetko musíš a nesmieš- tak v polovici sa ti bude už z hlavy parity. Bude krátko pred výbuchom 😂. Ja sa teda nemám za blbu ale uplne mimo stačilo riešiť s úradmi našu svadbu. Zijeme v AT, muz je z DE a ja z SK. Išlo o rýchlu svadbu. Pri info, co všetko treba z DE som prisaham uz preplatiť na autopilota a le pisala. Muz by potreboval minimalne 10 dni dovolenky aby to dokázal (mozno) stihnúť a vyriešiť sam.
Agentúra to zvládla za 4 tyzdne 😉
Toľko k tomu rozdielu - keď presne vies ako co riešiť a keď nie.