icon

Bývanie v Rakúsku

rihana12331
13. júl 2021

Dobrý deň prajem s manželom plánujeme ísť bývať do Rakúska nakoľko on tam má prácu a veľmi málo sa vidíme máme tri deti najmladšie má rok a pol mám kustik strach nakoľko idem do nového kde nikoho nepoznám zažili ste niektoré niečo podobné? Ja veľmi neviem po nemecky ...ako ste sa aklimatizovali? Ďakujem

froschka
13. júl 2021

@rihana12331 zalezi kam chcete ist do akej casti a aj ako budete byvat, ci v najme v byte, alebo v dome ci vo vlastnom. My sme v AT zili, manzel je rakusan ale zijeme na SK. Nikdy by som sa do AT uz nevratila. Dovodov je viac no najme kvoli:
- susedia su hnusny a falosny, nemozete ani prdnut na hlas a hned vas nahlasia domovnikovi bez toho aby sa s vami porozpravali
- deti sa nemozu hrat na ulici - kreslit kriedami, hrat schovavcku, stavat snehuliaka, okamzite po vas zacnu kricat a riesit vas aby ste si po sebe odpratali
- nemozete ani na sidliskovom ihrisku nechat deti vyjasit sa lebo na vas kricia z balkona ze mate si umravnit deti
- v kolektive s rakusankami nikdy nebudete patrit do ich kumunity, budu vas tespektovat ale k telu si vas nepustia
- v skole si vas budu volat na kobercek ked pouzijete tvrdsiu vychovu
- v skole budu celit viacerim narodnostiam, vdaka ze u nas su len romovia a obcas vietnamci, no v AT mate moslimov, a deti z krajin ako Rumunsko, Madarsko, Ukrajina a vsetko mozne....nic proti nim ale tieto kultury spolu nie su ziadna vyhra

Jedine krasne a pohodove miesto je u svokry v Osttirol, zoje na lazoch pri lese obklopena len rolnikmi a maju tam svoj klud a pokoj. Na starobu by som tam sla, aj ako mlada baba na vysoku alebo zarobit si peniaze ale ako rodina nie. Ale su rodiny krorym sa paci, ak si najdete miesto v komunite kde zije vela slovakov tak sa budete citit lepsie. No moj nazor 😀 kludne nech napisu aj dalsie

- a este som zabudla ze financne uz nikdy na tom nebudete tak ako ked vam manzel nosi vyplatu na SK. v AT budete radi ze vyzijete, poplatky za druzinu a stravu v skole a skolke su ovela vyssie ako u nas. Auto treba prepisat a platit vyssie poistky, kadernicka, opravar, instalateri atd....a doplatky na vodu, kureniem elektrinu.... no drzim palce

retatka
13. júl 2021

@froschka Mňa zaujalo, manžel ako rodený Rakúšan sa aklimatizoval na SK.To sa tak často nevidí.Klobúk dole.Ako si zvykol ?Čo jazyk ?

froschka
13. júl 2021

@retatka pisem do spravy

moniocko
13. júl 2021

@froschka tak to musíš mat velmi zlu skúsenosť... Ja tu žijem 14 rokov, ale toto som nezažila 🙂

vroni
13. júl 2021

@froschka, by ma zaujímalo, kde ste v Rakúsku žili. Deti mi (aj s mužom) kreslia po chodníku po celej ulici každý víkend. Ľudia to chodia obdivovať, nesťažoval sa nikdy nikto. Ani nás susedia nenahlasuju ani deti z ihriska a spred domu nikto nikdy nenahanal a teda ani mňa zo žiadnej komunity ešte nikto nevylucoval. A to tu bývam už 17 rokov. Kaderníčka ma síce stojí o 20 viac než tá v Bratislave, ale zase to prežijem. Ale fakt je, že spústa veci tu beží úplne inak (nie lepsie ci horšie, len jednoducho inak) a človek neznaly je občas potom prevalcovany nepríjemnou situáciou. Ale to sa zrejme stane akoukoľvek zmenou z jednej krajiny do druhej.

kubenacka
24. apr 2024

@rihana12331 dobry den..aj môj manzel pracuje v rakusku a som tu tiez preto nech vidi dcerku vyrastat..no je to tazsie kedze ten jazyk neviete ale au tu dobrý ludia..a je tu vela slovakov