icon

Je možné vyplatiť nájom vo Viedni na 6 mesiacov dopredu?

aliita
1. nov 2023

Ahojte. Ak chcem ísť do podnájmu vo Viedni dá sa vyplatiť aj na 6 mesiacov dopredu?

julia_a_romeo
Odpoveď bola odstránená
aliita
autor
1. nov 2023

@julia_a_romeo veď som v skupine Rakúsko ci nie? Keď tam niektorý žijú tak či náhodou nevedia. Neviem načo treba ku všetkému komentár. Keď neviem tak nepíšem..

julia_a_romeo
Odpoveď bola odstránená
jenn7
1. nov 2023

@aliita co ta vedie k tomu, aby si vyplacala najom na pol roka popredu? Nikdy nevies co sa moze stat a potom mat trampoty s vymahanim penazi naspät…

vroni
22. nov 2023

@aliita, pol roka vopred asi nie. Minimálna nájomná zmluva je na jeden rok, dáva sa väčšinou trojmesačns kaucia a trojmesačna výpovedná lehota, pol roka by bolo obrovské šťastie. Možno ubytovňa, hotel, niečo na spôsob Airnb by sa dalo, ale je to veľmi neobvyklá požiadavka a veru neviem, ci niečo nájdeš.

aliita
autor
24. nov 2023

@vroni úplne tomu nerozumiem co si napisala. A prečo je to šťastie môžu ma vyhodiť? A ten jeden rok musíš platiť aj keď odídeš skôr? Tu som to minule čítala.
Dakujem

vroni
24. nov 2023

@aliita, nie, nájomná zmluva trvá zo zákona minimálne jeden rok. Takže by si musela mať obrovské šťastie, aby niekto súhlasil s krátkodobým prenájmom na 6 mesiacov. Občas sa také objaví, keď ma niekto byt a ide na pol roka do cudziny, napríklad, ale je to veľmi zriedkavé (takáto zmluva sa riadi inými predpismi ako klasická nájomná zmluva a väčšinou sa uzatvára skôr medzi známymi než verejne). Ak by si uzavrela beznu nájomnú zmluvu, musíš platiť nájomné celý rok, bez ohladu na to, ci tam budeš bývať ci nie. Ak nepotrebuješ vyslovene celý byt, obrátila by som sa na hotely, pripadne študentské domovy, tam máš väčšiu šancu ako pri byte.

lusyyy36
24. nov 2023

Presne ako píše vroni, zmluva je na 1 rok, platí sa najom + kaucia za 3 mesiace

aliita
autor
24. nov 2023

@vroni nie práveže mne ide o dlhodobý nájom a aby ma nemohli vyhodiť. Ale už rozumiem, že musím platiť rok. A potom kedy sa dá uplatniť tá 3 mesačná výpovedná lehota- ale asi po tom jednom roku. A ešte keď sa smiem spýtať, je v Rakúsku veľmi veľa papierovačiek zo začiatku. Ak si chceme prihlásiť pobyt, ísť k lekárovi. A potrebujem aj cestovný pas niekde alebo bude stačiť občiansky. A dá sa nájsť práca?
Nevieme sa rozhodnúť či začať v AT sme bez detí alebo ísť radšej na SR. Jazyk vieme tak základy.

aliita
autor
24. nov 2023

Ešte by som sa chcela spýtať. Ak niekto ( z rodiny ) vyberie ten nájom na seba- lebo už má prácu my si tam kľudne môžeme nahlásiť pobyt? Veľmi by ste mi pomohli ďakujem.

vroni
24. nov 2023

@aliita, aha. Takže takto. Nájomné zmluvy sú dlhodobé, obvykle 5 až 10 rokov. To znamená, ze po túto dobu teba nesmie vyhodiť nikto (kým platíš nájomné, pochopiteľne). S predĺžením nebýva problém. Nie je tvoja povinnosť, ostať tam celú dobu, po roku môžeš kedykoľvek dat výpoveď a po uplynutí výpovednej lehoty odísť. Byt a všetko, co je v ňom je tvoje, majiteľ nemá ani kľúč ani právo vstúpiť. Papierovania je minimum, ale absolútny základ je práca. Momentálne hľadajú ľudí snáď všade, ale čím horšie ovládaš jazyk, tým viacej budeš mat prekážok. Isteže sú aj anglicky hovoriace firmy, ale nie je ich veľa a anglicky hovoriacich je na mrte a miest len pár. Inak vyzerá práca v hoteli (kde dostaneš spravidla aj ubytovanie), inak v kancelárii. A teda je obrovský rozdiel Viedeň ci dedinka v Alpach. Ale jazyk je priorita.
Nájomné u niekoho v byte sa samozrejme dá. Ale!!! Musí to byť niečo reálne. Človek, ktorý má ubytovaných 15 ľudí v jednoizbaku sa veľmi rýchlo dostane do hľadáčika polície. Keď rodina poskytne dočasný azyl inej rodine vo svojom byte, tak to fakt nikoho netrápi. Na prihlásenie stačí pas alebo občiansky plus doklad o štátnej príslušnosti. Do štyroch mesiacov od nasťahovania potrebujete prácu alebo poistenie a finančnú rezervu, aby vám dali registráciu pobytu. Tým sú papierovacky vybavené.

bosorkabb
24. nov 2023

Keď sme hľadali v minulosti podnájom v Rakúsku prenajimatelia požadovali pracovnú zmluvu 3 mesačné nájomné a depozit. Už tam nebyvame máme vlastný byt na Slovensku a už aj prácu.

vroni
24. nov 2023

@bosorkabb, pracovnú zmluvu zo zákona požadovať nesmú a depozit ci kaucia je obvykle trojmesačné nájomné, pri vysťahovaní sa sa vracia.

bosorkabb
24. nov 2023

@vroni no každý sa na tú pracovnú zmluvu pýtal. A chceli 3 mesačné nájomné + depozit. Ešte sme to s mužom riešili dosť dlho. Ale je pravda že to bolo pred cca 5 rokmi.

vroni
24. nov 2023

@bosorkabb, pred piatimi rokmi sa platilo trojmesačné nájomné ako provízia maklérovi, to už im Bohu vďaka zakázali, už zostal len depozit. Pracovná zmluva bola protipravna vždy, ešte aj dnes to nejakí vituzi skúšajú, ale je to úplne mimo zákona

lusyyy36
24. nov 2023

@vroni 3 vyplatne posky pytaju a pýtali vždy. Mame momentálne byt z genossenschaft a bola to podmienka zdokladovat prijem

bosorkabb
24. nov 2023

@vroni tak to neviem ale dosť detailne vyzvedali kde pracujeme a také veci. Nemali sme problém odpovedať. Podobne chceli v Nemecku.

vroni
24. nov 2023

@lusyyy36, Genossenschaft ma zákonnú výnimku na spracovanie údajov. Maklér nie. A už vôbec nie pracovnú zmluvu. Doklad o prijme chcieť môže. Ci mu das výplatnú pásku, bankovú garanciu alebo potvrdenie zamestnávateľa, to je fuk.

lusyyy36
24. nov 2023

@vroni no ved zmluvu nie, ale zdokladovat prijem

vroni
24. nov 2023

@lusyyy36, ved hej, ale tuto kolegyňa píše o zmluve. A zdkoladovat príjem je tiež relatívne. Gemessenschaft ma zákonnú výnimku, všetci ostatní sa pohybujú na hrane zákona. O logike veci pomlčím. Výplata páska nie je dôkaz, ze o robotu nepridem a už vôbec nie, ze budem poctivo platiť nájomné.