icon

3,5 ročnému synovi chcú v narkóze vytrhať 14 zúbkov

lenitta
29. dec 2015

maminky, obraciam sa na Vás s otázkou, či ste si niektorá prešli podobným problémom a ako to vo Vašom prípade dopadlo. Synčekovi chcú totiž v celkovej narkóze vytrhať celý vrchný rad a k tomu 4 spodné stoličky. Zákrok je naplánovaný na koniec februára. Veľmi sa však toho všetkého obávam, nielen narkózy, ale aj dôsledkov a zvažujem, že tam nepôjdeme. Náš pediater ma odhovára, aby sme tam nešli, že zúbky mu samé vypadnú, stomatológ ale zákrok odporúča. Chcela by som to riešiť menej drasticky, je mi drobca strašne ľúto. Mne teda nikdy zuby netrhali, ale viem si predstaviť, že bolesť po trhaní je veľká a to ak mu vytrhnú 16 zúbkov naraz... Máte s trhaním zúbkov u tak malého dieťatka skúsenosť aj vy?

silviat
6. jan 2016

Ja by som len tolko..s detmi chodim od rocka a pol na preventivne prehliadky k zubarovi,zacalo to ako hra aby si zvykli,od 2,5 chodia na dentalnu hygienu kazdych 6mesiacov,zubky umyvame 2x denne,starsi syn ma 7rockov,mladsi 6rockov,nevieme co je to zubny kaz..mozno sa zamysliet kde usetrit a kde nesetrit..nase deti ziju v umelej dobe same umele farbiva konzervanty..vsetko to ma vplyv..boze ked tu citam o ciernych a zhnitych zubkoch deticiek.brr..

lenitta
autor
20. jan 2016

tak dievčence, hlásim príchod od zubárky... nič sa nekonalo, rtg ani len nezapli, bál sa toho stroja a ústa ani neotvoril, takže mu ani na zuby nepozerala.. za toto nič som zaplatila 12,60€ a budem musieť hľadať inú kliniku, ambulanciu.

amouramour
20. jan 2016

@silviat je pravda, ze prevencia je super, ale niekedy to asi genetiku nezlomi, niekto sa moze snazit sebevia a kazom sa proste nevyhne, je to aj o predispoziciach

marcelatje
20. jan 2016

@silviat presne ako píše @amouramour s malou chodím na preventívky pravidelne, malý je už objednaný na prvú prehliadku a stojí ma to nemalé peniaze, no ani ma len nenapadlo tam neísť. Pozná všetky pomôcky na čistenie zúbkov. Vie čo je zubný povlak, z čoho vzniká zubný kaz vie o zuboch oveľa viac ako som ja vedela v dospelosti kým som nemala deti 😀 😀 😀 😀 😀 Poctivo čistí každý boží deň, ja samozrejme riadne dočisťujem, obmedzujem sladkosti, sladené nápoje......... A vidíš, nespravodlivosť existuje 🙄
Má problémy no som rada že nemá žiadne čierne zúbky lebo ľudia ako ty čo hovoria o zhnitých zúbkoch a trasie ich len pri tej predstave niekedy skutočne nechápu že problém môže byť aj niekde inde 😒

marcelatje
20. jan 2016

@lenitta 😒

silviat
20. jan 2016

Mila marcelatje asi mi pri citani tvojich riadkov usla nit..nepovazujem sa za nechapavu ;) mozno ale ty si..kazda mame svoju pravdu..ja zelam pani aby im to dobre dopadlo..no pokial niekto pozera do ust svojho dietata a necha to zajst az tam kde to zaslo asi nebude vsetko v poriadku a samozrejme mame predispozicie a ak badame ze nieco asi nie je ok tak to neriesime? Ci cistime kazdy bozi den tie zhnite zubky? Comu som nerozumela a nechapala? Ja som len poukazala na prevenciu a mozno vsetky moje kamaratky budu aj so mnou uplne blbe ked chodime s detmi na dentalnu hygienu a k zubarovi a deti maju zubky v poriadku..ak je kaz i ked sa zubky umyvaju lebo dietatko mozno nema tak agresivne sliny aby zubok pocistili vyvrta sa a ideme dalej..ale riesit tu takyto obrovsky problem no brr. Nikoho neurazam ani nepisem ze je nechapavy..

danjelca
20. jan 2016

@smutko4 kto vas v tt zobral?

zabarka
20. jan 2016

istotne je lepšie vytrhať v narkóze a pretrpieť si týždeň na paralene ako nechať zájsť takúto vec do zápalu okostnice či niečoho horšieho. Ja som si týmto zákrokom prešla bohužial už ako dospelá nakoľko moji rodičia to v detstve zanedbali a od mliečnych zubov sa pokazili aj trvácne,...takže som si vyslúžila 15 zubov vytrhnúť a niektoré obrúsiť a dať mostík.
Nedopustite aby ste takto zanedbali zubky dieťaťa... pôjde to s ním celý život. V narkóze nič necíti..po narkóze dajú oblbovák...potom bude na paralene alebo niečom deckomaby tam nebol zápal + antibiotiká...akurát,že nebudemoct papať..iba detské výživi strkať až do krku ☹ ☹ ☹

danjelca
20. jan 2016

@lenitta no vies co tazko povedat ked to nevidime tie zubky ci ich ma fakt uplne hrozne bolave zapalene alebo "iba" nepekne vyzerajuce.Inak je aj taka porucha vyvoja skloviny a to potom ta sklovina doslova opadava z tych mliecnych zubkov deje sa to velmi rychlo..Triapolrocnemu nebude nik zubky vrtat ja som pochodila uz co to a teda vsetci sa toho boja ako cert kriza...vytrhat tolko zubov...co si ty objektivne myslis su naozaj az tak zhnite az do korene uplne?Bolia ho?

lenitta
autor
20. jan 2016

@danjelca vrchné 4 predné má čierne, to s tým rátam, že pôjdu von, ale s ostatnými sa podľa mňa ešte dá niečo urobiť pre záchranu.. Keby mu aspoň stoličky zachránili .. vieš, ako to myslím..

ingrid25
20. jan 2016

@lenitta Ahoj. Mali sme nieco podobne, syn bol ako 2 mesacny na operacii, potom vyse roka silne ATB a zubky ako vysli tak zachvilu sa zasaci rozsypat az ostali len tie cierne korienky. Nastastie len na hornych 4 zubkoch a jedna trojka troska. Ale nesirilo sa to dalej. Cakali sme co bude ked zacnu rast trvale, vacsine deti tie pahilky vytlacia. ale jemu ako naschval rastu dospele za mliecnymi a kedze je podobny ako tvoj a z lekarov panika tak nam neostalo nic ine ako dat vytrhat v narkoze. uz mal vzadu dospele tak ina moznost nebola. ale urobili mu dokopy len 6 zubov. mal vtedy rokov. cely zakrok bol ok, najprv oblbnu tym sirupom, a potom uspia maskou. po prebudeni bol dezorientovany ale zachvilu ok, akurat ze dva dni jedol iba vyzivu, pokial sa nestiahli dasna a asi 2x sme davali nurofen na bolest. Ale ked som videla ako ho to potom boli, tak fakt si neviem predstavit ze by urobili 14 zubov naraz. Pre nich je to najlepsie riesenie ked uz spi tak trhaju... ale ta bolest potom, pokial sa komplet dasna ako tak zahoja. no nesla by som asi do takeho mnozstva. mozno len to najnutnejsie, co ohrozuje dasna. A aby som nezabudla, treba samozrejme predoperacne vysetrenia a nato treba odber krvi. to bol tiez strasny boj a drzali sme ho asi traja aby dokazali zobrat.

lenitta
autor
20. jan 2016

@ingrid25 tak odber už akosi prežijeme, ale ako píšeš aj ty, obávam sa toho množstva, keby šlo len o tie vrchné, no budiš, ale 14 zúbkov naraz musí byť ukrutná bolesť, preto sa snažím nájsť iné kliniky, kde by mu tie zvyšné "opravili" a zachovali.

danjelca
20. jan 2016

@lenitta skus dr.martin v ba

ingrid25
20. jan 2016

@lenitta no ak su naozaj take ze skovina odisla hned a potom sa zub rozpada, zevraj tam sa to uz od urciteho stadia opravit neda. ale ak stolicky este zachytite vcas, viem ze to ide. len to stoji dost penazi, ale da sa. aj potom je dieta ubolene dost, ale aspon ked to prejde moze vklude jest. ono ked sa dasna zahoja tie deti sa najest vedia, ved dasna su tvrde, akurat je problem s chlebovou korkou a odkusovat jablko.. ale drzim palce. a este aj stastie na zubarov, ktory nebudu na vas pozerat ako na krkavcich rodicov co sa nestaraju o dieta. nie kazdy to vie pochopit ze to so starostlivostou nic nema... my sme chodili aj na preventivky od malicka....

katre
20. jan 2016

@silviat mila silvia. Pani pisala, ze zubky sa pokazili kvoli antibiotikam. Mojmu synovec mal rovnaky problem a odhnili mu zubky kvoli antibiotikam - cize docela extremna situacia, kde hygienky a pod. obvykle nepomozu.

marcelatje
20. jan 2016

@silviat nie som mila a ano mnohym veciam nechapem.......neviem ci existuje niekto co chape vsetko no zjavne su ludia co si to myslia

camelotka
21. jan 2016

Ako dlho bojujete s týmto problémom? Nechcem a ani nebudem vás súdiť? No môj názor je taký, že zubky sa mali už riešiť dávno.... Podľa môjho nazoru, rada vášho stomatológa padla ako posledné riešenie..... Tiež si myslím, že tých 14zubkov sa nepokazilo v jeden deň naraz. Určite sa poraďte aj s iným odborníkom, ale až tak by som sa tomu zakroku nebránila, pretože dieťa zvladne oveľa viac ako si myslime

dana_l
21. jan 2016

@lenitta nasim dvojickam opravovali zuby ked mali 4 roky. boli obe uspate pretoze vobec nespolupracovali so zubarmi - maly dokonca ani raz usta neotvoril. roentgen urobili ked boli uspate. synovi jeden zub museli vytrhnut, nedal sa uz zachranit. na poslednu stolicku dostal korunku.
urcite chodte ku viacerym zubarom. trhanie zubov by malo byt poslednou moznostou.
uplnej narkozy sa bat nemusis. ale chod tam kde ich opravuju detom bezne v narkoze a nie len raz za rok.
drzim palce aby aj keby nejake zubky museli ist von, tak len par a nie vsetky
este ze predoperacne vysetrienia sme nemali ziadne. spytali sa na ich zdravotny stav a to bolo vsetko

lenitta
autor
21. jan 2016

@camelotka hneď ako som videla, že niečo nie je v poriadku, boli sme u zubára, ten kázal prísť neskôr, boli sme tam už xy krát a nakoniec to neriešili, že nech ideme do Martina, lebo on nespolupracuje a oni ho nasilu riešiť nechcú..

lenitta
autor
21. jan 2016

@dana_l idem skúsiť schill dental clinic v Žiline, ak nie, tak smile clnic v piešťanoch a ešte som našla evident v BA, Martin je posledná možnosť.

elisvic
21. jan 2016

@lenitta drzim ti palce, a dobre nervy

smutko4
21. jan 2016

@danjelca MUDr Jarosova na poliklinike

gerry22
30. jan 2016

ahoj lenitta. Nám sa stala podobná vec. Keď mal náš syn 2,5 roka dostal slintavku inač povedané infekcia ústnej dutiny. Keďže bol kojený až do troch rokov má silnú imunitu a nijak sa to neprejavilo až kým neprišli teploty, to by bolo všetko v poriadku lebo sa to vyliečilo ale napadlo mu to ďasná a zúbky. Začalo mu strašne zapáchať z úst a rozpadávali sa mu zubky a nedalo sa mu od bolesti ani papať. Tak nás pediater poslal na stomatológiu a tiež nás chceli dať do narkózy síce len na hodinku lebo mame menej zúbkov na vytrhnutie. S manželom sme sa informovali o všetkých iných riešeniach. Boli sme na isto rozhodnutý, že ho nevystavíme takémuto riziku a zaťaženiu srdca. Samozrejme stomatológ nám vysvetlil ako tá operácia bude prebiehať. Najdesivejšie zo všetkého bolo keď nám povedal, že počas narkózy nebude sám za seba dýchať, že to budú robiť zaňho prístroje. Tak naše rozhodnutie po tomto bolo na 100pro isté, že žiadna operácia. Tak nám stomatolog navrhol, že keď bude väčší tak sa mu postupne po jednom zubku bude vytrhávať alebo možno vypadnú same. Tak ak môžem poradiť nerob to ak to nie je také zlé. Ak nie je nejaké veľké ohrozenie život tvojho synčeka. Ešte jedna rada ktorá nám veľmi pomohla pred zápalmi a infekciami... do hrnčeka s vodou daj štipku sódy bikarbóny a tou vodou si nech synček vyplachuje zúbky aspon dvakrat denne to treba opakovať a striedať so šalviovým čajom. Či tomu niekto verý alebo nie nám to v skutku pomohlo a mame do teraz pokoj. Žiaden zápach ani zápal ani infekcie ani bolesti,..verím, že sa to skončí dobre vo vašom prípade a nebude potrebná žiadna operácia. Veľa šťastia. 🙂

darkabarka23
30. jan 2016

@lenitta pracujem v zubnej ambulancii a chapem stomatologa,ak toto navrhne,ak su zuby v takom stadiu ako u vas,netreba sa toho obavat,su zdrojom infektu,blizko su organy ako mozog,infekt z takychto zubov sa moze sirit krvou,do ktoreho kolvek organu aj do mozgu.Je to idealne riesenie ako sa vsetkych tych poskodenych zubkov zbavit,celkova aneateza ma vyhodu v tom,ze dieta nebude mat traumu z tahania.Vyznam odstranenia takychto zubkov ma aj v tom,ze neposkodia trvale zuby,lebo aj to sa stava. Nazor,ze mliecne zuby drzia miesto pre trvale zuby je davno zastaraly.Ak vasa stomatologicka rozhodla o tomto postupe,plne to chapem.Kym by tie mliecne zuby same vypadli,vela by ste sa natrapili,nehovoriac o rizikach,kedze su neustalym zdrojom infektu.Kedze do danej problematiky vidim,nevahajte a drzte sa odlorucania stomatologa,vie o com hovori.

senta_sofia
30. jan 2016

@lenitta skus aj andeldental.sk,je tam speci zubarka pre deti a my sme spokojni v Nitre, MUDr. Skrobanek, vsetko sukromnici,robia zakroky aj v narkoze,maju RTG. Ak nema caste zapaly dasien,ze by musel brat ATB,neriesila by som to ako akutny problem,trhat sa da vzdy.

sophieeee
31. jan 2016

@lenitta mne vytrhli 7 zubov ( z toho 4 dospelacke stolicky a 3 mliecnaky) a bolo to strasne neprijemne :( a to som mala uz asi 11 rokov a trhali mi ich postupne asi s rocnou pauzou medzi kazdym zubom.. neviem si predstavit 14 zubkov vytrhnut pride mi to proti prirode a este aj ked vas pediater nesuhlasi s takym zakrokom tak by som to na vasom mieste zrusila.. ked uvidite syna opuchnuteho s bolestami tak to podla mna budete lutovat

mircalla
31. jan 2016

Tiez by som sa spytala ineho zubara....Vobec by ma neprekvapilo, keby mal iny nazor. Ako 9 rocnej mi trhali vsetky stvorky (uz trvale) a robili to kazdy tyzden jednu s injekciou, toto znie hrozne

lenitta
autor
31. jan 2016

žienky vo štvrtok sme boli v Schill dental clinic a úplne iný prístup, zubár bol ústretový, milý, vedel ako na drobca, prihováral sa mu a nakoniec sa podarilo a došlo k vyšetreniu a verdikt je taký, že to vyzerá tak, že nebude musieť ísť von všetkých 14, ale 6, 8 zúbkov mu opravia a to je teda podstatný rozdiel- teda je rozdiel mať 14 zúbkov a vytrhnúť 6 alebo 14 vytrhnúť a ostalo by mu 6, takže čakám ešte na finančný plán. Pán zubár mi tam všetko povysvetľoval, všetky pre a proti, bola som macimálne spokojná s jeho prístupom a postupom. Síce to bude stáť oveľa viac ako v Martine, ale v Martine sa ani nesnažili o to, aby zúbky zachránili, tam šli tou pre nich najjednoduchšou cestou a boli odmeraní, na všetko som sa musela pýtať, odpovedali mi dosť stručne, akoby som ich zdržiavala a otravovala. Ide mi o syna predsa.

lulu2014
31. jan 2016

@lenitta Super !!!! Dobrá správa !!!!! 🙂 Držím vám palce ale je to určite rozdiel v tom počte ... je mi jasné že peňaženka sa dostatočne vyprázdni lebo sú asi v BA najdrahší. Ale ako píšeš je to tvoje dieťa a zdravie a veci s ním súvisiace treba dobre premyslieť a hlavne v radikálnych rozhodnutiach.
Tak vám držím palce aby ste to zvládli bez väčších problémov a poprípade dajte vedieť ako je alebo bolo. 🙂 🙂 🙂

lenitta
autor
31. jan 2016

@lulu2014 my sme boli v Žiline, aj tam majú pobočku. Tak ak ide o zdravie, peniaze nehrajú prvenstvo.