Ako natrénovať pomalé a efektívne čítanie kníh?

Dnes o 10:50

Ahojte rada čítam knihy avšak všimla som si jednu vec a to je, že čítam akoby "očami" a rýchlo a keď skúšam pomalšie tak po čase sa vždy vrátim opäť k tomu istému.
Máte to niekto tiež takto? 😁 Dá sa to natrénovať?

anonym_d603d9
Dnes o 10:59

nechápem,ako inak chceš čítať?

lucyluska
Dnes o 11:08

@anonym_autor čiže len čítaš a nevnimaš dej?
Asi ťa kniha nezaujala a snažiš sa rýchlejšie prelistovať. Tak rozpiš ako to vnímaš.

biba_18
Dnes o 11:14

ja vôbec nerozumiem o čo ti ide. a to som čítala tvoj príspevok aj rýchlo aj pomaly ...

sszuzu8
Dnes o 11:30

Ja rozumiem akoby mozog preskakuje slová pripadne dokonca až riadky. Sem tam ti dačo ujde ale väčšinou prečítaš celý text a rozumieš mu. Tiež sa mi to deje zvlášť keď je text jednoliaty

autor
Dnes o 11:47
@anonym_d603d9

nechápem,ako inak chceš čítať?

@biba_18 ide mi o to ze rada citam avsak. Nevnimam akoby dej. 😀 citam rychlo akoby ocami a vlastne z knihy nic nemam.
@anonym_d603d9 vacsinou ked clovek cita tak aj vie co cita. Ja iba ocami sledujem pismenka akoby a vlastne z knihy nic nemam 😀

januska12323
Dnes o 11:50

Prečítaj stranu, zavri oči a povedz si čo s atam dialo. Keď nevieš čítaj znova.

euka210
Dnes o 11:53

@anonym_autor tak si citaj polohlasno aby si pocula co citas, mozno to pomoze. Sustred sa na obsah slov, vyznam vety, nie na pismenka.
Ja som zase nevnimala obsah, ked som mala v skole nahlas citat. Ked ocami, tak v pohode viem co som citala.

anonym_451276
Dnes o 12:32

Aj mne sa to stáva. Hlavne na konci knihy keď sú nezaujímavé opisy a ja čakám na vyvrcholenie zápletky 🤦‍♀️ vtedy čítam nahlas veľmi pomaly, občas nahlas a sustredim na kazde slovo ako keby som bola prvacka na hodine čítania 😀 lebo tiež ako píšeš, len prechádzam očami a nič viac.

biba_18
Dnes o 12:40

@anonym_autor a čo ti teda bráni čítať pomaly? veď si písala, že aj to robíš občas ...

mischelin999
Dnes o 12:56

treba si najst tempo, ktore ti vyhovuje. ja to tak niekedy mam, ze prva strana, mozno dve som myslou niekde ide este, tak moc tiez nevnimam. ale potom sa zacitam a uz som len v deji a potom aj ked citam rychlo, tak navnimam vsetko.

anonym_0a6a0e
Dnes o 13:06

Ahoj, ako odznelo vyssie, ak chces spomalit, skus zo zaciatku citat nahlas (alebo septom). Samozrejme, ak si citas v sukromi 😅