De'Longhi odvápňovanie: Originálny EcoDecalk alebo ocot?

Dnes o 09:50

Ahojte, máme kávovar De'Longhi a už mi svieti kontrolka na odvápnenie. Ten ich originálny tekutý EcoDecalk stojí skoro 15 eur. Fakt je to o toľko lepšie ako keby som tam dala obyčajný ocot s vodou? Bojím sa či mi ten ocot nerozožerie tie gumené tesnenia vnútri. Máte s tým niekto skúsenosť že dávate náhrady a kávovar vám drží už roky, alebo sa oplatí priplatiť za ten originál?

lucijalucy
Dnes o 09:54

Dávam prostriedok z dm a kávovar žije 5 rokov , nič mu nie je.

doriiis
Dnes o 09:56

Existuje milión iných lacnejších odstranovacov vodného kameňa do kávovaru. Ocot ti zničí vnutro

renka30
Dnes o 09:57

Neviem posudit, ci neoriginal odvapnovac alebo ocot moze mat nejaky negativny vplyv na funkcnost. Ja kupujem original Delonghi odvapnovac, balenie ma 500 ml a mam ho na 5 pouziti, na jedno odvapnenie ide 100 ml. Aktualne na Alze 10,90€.

lukbe
Dnes o 09:57

Ja dávam originál, ale zvycajne kupujem online a je urcite lacnesí.

lukbe
Dnes o 10:00

Vygoogli si, je aj na alegro, alze, dr. Max. Po 8,50.

chrobak7
Dnes o 10:31

@anonym_autor Odvápňovanie je vlastne rozpustenie vodného kameňa v akejkoľvek kyseline. V potravinárstve sa na to zvyčajne používa kys. octová, kys. citrónová alebo kyselina mliečna.

Ani jedno ani druhé ani tretie vnútorné časti kávovaru nepoškodia - gumeným tesneniam neublížia. Ocot nerozpúšťa ani gumené ani silikonové tesnenia. Nevýhodou octu je, že má silný, prenikavý pach, ktorý chvíľu trvá, kým sa stratí.

Na odvápnenie nemusíš kupovať originál DeLonghi. Ten obsahuje do 50% kyseliny mliečnej, ktorá je málo aromatická, ale účinkom je rovnaká, ako ocot či kys. citrónová. Drahá je preto, lebo platíš za značku.

Kľudne môžeš kúpiť v DM kilo potravinárskej kyseliny citronovej, čo ti vydrží dlho a na viac použití:

alebo neznačkový prípravok na báze tej kyseliny mliečnej, čo je cenovo niečo medzi tým originálom a kys. mliečnou:

Ten kávovar nevie, aký odvápňovač si použila a je mu to jedno. Takže môžeš kľudne použiť aj ocot, ale chvíľu ho budeš citiť v káve, kys. citrónovú alebo iný, neznačkový, čo ťa vyjde lacnejšie, než originál DeLonghi. Aj DeLonghi býva niekedy v akcii alebo cez on-line shop lacnejší.

Voľba je len na tebe. a na tvojej peňaženke.

madeincssr
Dnes o 10:38

Ludia, neverte na original znackove megazazraky. Malokedy cenovy narast zodpoveda narastu kvality ci zivotnosti. Verte svojim skusenostiam, prip. skusenostiam doveryhodnych znamych, ktori nie su "znackovo postihnuti" a vedia objektivne zhodnotit vyrobok, bez ohladu na to, kolko zan zaplatili. Lebo ved "dal som za to majland, tak to musi byt najlepsie (hoci prisambohu nic tomu nenasvedcuje)", [a]lebo to nemam s cim porovnat.

anonym_c0b96a
Dnes o 10:46

@madeincssr
Zase si sa zle vyspala, da sa to kupit original za 8.50€ a je to na 5X.

minesasubu
Dnes o 10:48

kupujem v dm bud tekutý alebo v prášku
chlapik čo nám predáva a opravuje kávovary povedal že to uplne stači aj obyč

anonym_87a59b
Dnes o 10:48
@madeincssr

@madeincssr boze moj. Ved ty si lej ocot do kavovaru, ked chces, ale neprednasaj tu ostatnym, aki su blbi.

anonym_59bbf2
Dnes o 11:07

@anonym_autor Ja striedam ich originál a odvápňovač z DM (také sáčky). Kávovar je v poriadku .

anonym_7ec17c
Dnes o 11:11

normalne dostať v dm taky sačok na odstranenie vodneho kameňa a dava sa to do kanvic napriklad a je to obyčajný odvápňovač za 0,50€ a môže isť aj do pračky, kavovaru, kanvice rychlovarnej. ak chceš tekutý prípravok (nechces rozrabat vo vode) tak vieš kupiť aj za 5e v dm a vydrzi ti to na rok

anonym_7ec17c
Dnes o 11:12
@anonym_7ec17c

@anonym_7ec17c ODSTRAŇOVAČ vodného kameňa 25 g - ked si das do google vyhodi ti ako ma vyzerat

avanka
Dnes o 11:55

@anonym_autor používam zásadne originál,stojí do 10€ a mám ho na rok, tak si vezmi, či potrebuješ až tak šetriť. Delonghi dinamica plus nám slape už 5 rok

madeincssr
Dnes o 12:15
@anonym_87a59b

@anonym_87a59b bolo to myslene VSEOBECNE, nie [len] na 10 eurovy odvapnovac.

lorrainet
Dnes o 12:37

Žiaden ocot ! A nevyhadzujte peniaze za ecodecalc 🙈🙈🙈 napíšte mi. Som priamo zo servisu kávovarov.

anonym_a9bd61
Dnes o 12:40

Určite sa dá zohnať lacnejšie ako za 15€, ja som kúpila okolo 8-9 €, a hlavne je to na 5 použití, za kavovar som dala 450€ tak 9 € za rok je v pohode .

anonym_a18d8e
Dnes o 12:51

www.wibax.sk , fakt nič lepšie nenájdete. A cena je za liter. Ja kupujem 4 bežne, mám ho na všetko v domácnosti.

chrobak7
Dnes o 14:13
@lorrainet

@lorrainet Máš nejaký konkrétny tip na konkrétne produkt?