Farebné plastové okná - skúsenosti a tipy na výber

Ahojte,

kupili sme starsi RD a chceli by sme vymenit povodne okna za plastove, ale radi by sme sa vyhli bielym alebo antracitovym. Mate tu niekto, prosim, osobnu skusenost s inou farbou plastovych okien? Viem, ze sa robia aj napodobneniny drevenych, ale neviem, ci to nevyzera prilis umelo? Lakali by ma tmavozelene, ale obavam sa, ci na nich nebude hned zase vidiet vsetka spina?

Dakujem za zdielane skusenosti a komentare k veci, bez ustipacnosti ❤️

martinka13
19. feb 2026

Máme sivé. Na strane kde celý deň v lete praží slnko sa po 15 rokoch trochu šúpu. Vidno to len zblízka, keď umývam rámy. Pod tou olupanou farbou je stále sivá.

19. feb 2026

@anonym_autor plastove okna sa "farbia" dvomi sposobmi - farebne samotne plastove profily (zvonku aj zvnutra rovnaka farba; v case pred XY rokmi nebol bohvieaky vyber, vzhlad bol skor taky "umelohmotovy") a natavenim odolnych folii na profily (mozu byt ine zvonku a ine zvnutra, pekna kresba dreva a nasli sa aj pekne odtiene). Po rokoch sa aj zvnutra folia na niektorych okrajovych castiach trosku odskeri/zvlni a zvonku na okrajoch spodnych okapovych list od slnka zvetrava (take zosusenie a mierne olupovanie sa od krajov). Ale to je vyse 20 rokov a je to len minimalne.
Dnes sa najdu pekne odtiene silno pripominajuce drevene eurookna. Aj tak by som siel zas do plastovych, drevene treba pomerne casto zvonku prebrusovat a pretierat. Najvacsi nicitel je vzdy slnko (UV), nie dazd/vlhko/mraz.

autor

@martinka13
@madeincssr Dakujem pekne za info - pri bielych sa obavam jednak zltnutia a jednak ma nelaka ta farba, no pri inych farbach som sa bala, ze budu vyzerat gycovo, ak bude zretelne, ze su z plastu, ale videla som uz aj pekne prevedenia, ktora naozaj zdialky pripominali drevene. A mate, prosim, typ na nejakeho kvalitneho vyrobcu? Nechceme usetrit par stoviek za cenu otrasnej kvality...

deti95060810
19. feb 2026

otec dával ešte pred coronou. Zvonka "drevené", zvnútra biele.
Vyzerá to stále OK.

anonym_33ec44
19. feb 2026

My mame napodobeninu dreva z vonka aj z vnutra. Nechceli sme biele ani antracit. Za mna to vyzera super a este sa to dobre aj umyva. Su pomerne nove tak ake budu o par rokov uvidime.

deti95060810
@madeincssr

@madeincssr máme drevené okná dávali ich asi pred 15r. trojsklo. Ešte sme ich nikdy neprebrusovali a nenatierali. stále sú OK.

@martinka13

@anonym_autor v mojej dobe boli za slusnu kvalitu povazovani vtedy dvaja najvacsi slovenski vyrobcovia Slovaktual a Incon. Ale dnes je toho na trhu uz vela.

@deti95060810

@deti95060810 ani na silno slnecnej strane este povrchova uprava nezvetrala? Mate zrejme kvalitnu povrchovu upravu.

anonym_10a45c
@madeincssr

@madeincssr umývame okná pár krát do roka a zatiaľ Ok.
To sme dostali typ na firmu, tak možno sú ozaj dobrí.

anonym_ac7c8f
19. feb 2026

My mame z dnu biele, z vonku tmavohnede, maju cca 25 rokov, davalli sme onedlho, ako dosli ma trh a farba stale rovnaka. Dokonca pivnicne mame polske, menene o rok nato a ok

anonym_9cd9bc

@martinka13

@anonym_autor . zrejme závisí od výrobcu, ale cez 20r biele u nás nežltnú..ale videla som stúpajúce sa staré hnedé dvere aj okná

veselo_neveselo
20. feb 2026

Chod na modru strechu, tam sa to riesi priebezne, aj fotky tam najdes 🙂

martinka13
20. feb 2026

@martinka13

@anonym_autor my sme brali zo Slovaktualu....