Skúsenosti so sklo-keramickým sporákom - údržba a náchylnosť na rozbitie

23. feb 2026

Máme starší kombinovaný sporák plyn-elektrika.Chcem si kúpiť nový.Je sklo keramický v pohode čo sa údržby týka a náchylnosti na rozbitie? Vďaka

puplatko
23. feb 2026

No ja by som sa toho veru nebála. Dáš si rovnako ako pozor ako aj pri indukcii napríklad. Za mňa ok.

patrike
23. feb 2026

Sklo - keramiku neber, budes nespokojna, zle sa to reguluje a ma to zotrvacnost. Kup indukciu.

anonym_567436
@patrike

@patrike suhlasim, indukcia je fakt neporovnatlene lepsia, sklo-keramika nikdy viac

autor

Ďakujem za tip.

anonym_a5a846
23. feb 2026

@anonym_autor my máme vyše 20 rokov sklokeramicky indukcny sporák.

vikusjk
23. feb 2026

@anonym_autor no takto. Je rozdiel, ci mas sklokeramicku dosku na elektrickom sporaku, alebo na indukcii. V skratke - elektrina sa zohrieva, aj ked tam nemas hrniec, casto je plocha tam, kde zapnes az cervena. Indukcia - zapne sa len pod hrncom a nezapne sa ohrev, ak tam hrniec polozeny nemas. Ale zase, nie vsetky hrnce "funguju" na indukciu, zistis to lahko tak, ze k spodku hrnca prilozis magnet. Ak chyti, bude fungovat, ak nechyti, nebude. Este existuju take specialne kovove podlozky, ktore sa daju pod hrniec a tie sa nahreju, cize vlastne vytvoris plochu tepla pod hrncom tou podlozkou, ja osobne to ale nevyuzivam, mam vsetky hrnce vhodne na indukciu. Inak na nu nedam dopustit.

autor
@vikusjk

vikusjk

@vikusjk Akým spôsobom čistíš pripáleniny, vykypenú polievku a pod.?

@anonym_autor stava sa mi max. dvakrat do roka, ze mi nieco vybehne, a ked to aj vybehne, nie je to taka pripalenina, ako na inom sporaku, pretoze ono okolie mimo spodku hrnca je nahriate, ale nie take horuce, aby sa to hned pripalilo. Cize hned utieram papierovym obruskom do sucha, nasledne dovarim, co sa varilo a potom bezne udrziavam dosku cistu hubkou a kvapkou jari. Nikdy som nic neoskrabovala, alebo nedrhla, nebol dovod.

maddie1711

@vikusjk Akým spôsobom čistíš pripáleniny, vykypenú polievku a pod.?

@anonym_autor ja pravidelne škrabem škrabkou (sú na to určené) a inak len jarou. Ja som taký typ kuchárky čo po varení musí upratať celú kuchyňu 😂.

tenerifka
23. feb 2026

Sklokeramika sa este vyraba? A aj to niekto kupuje?

osky

Ďakujem za tip.

@anonym_autor mam sklokeramiku a indukciu v ziadnom pripade nechcem.

anonym_a70b2b
23. feb 2026

Nám po čase začal praskať až je prasklina po celej dĺžke plus ak niečo vykypi a hneď sa nevycisti zapecie sa to na to sklo .A čo sa týka rýchlosti varenia oheň sa stým nemôže porovnávať.Nabuduce by som šla na kombinovaný sporák ako sklokeramicky alebo indukcnu dosku