icon

Aké vianočné koláče neobľubujete?

19. dec 2025

Ja nemam rada medovniky, keby nezjem medovnik do konca života,vobec mi to nevadi.
Aky kolac neznasate vy?

Strana
z4
oblecenie99
Dnes o 03:47

V živote som nejedla šuhajdy, u nás sa to vôbec nerobí na Vianoce.
Ale čo nemám rada, tak tie zvyskove blbosti, čo sa pomieša, pridá sa rum, urobí sa z toho guľka, vyvála sa v kokose. Preto nemam rada ani tie kokosové kocky, lebo mi to pripomína.
A ešte ta kakaovo kokosová nepečená roláda.
A ani klasickú zamatavu roládu, ja ju robím, ale s krémom z mascarpone.
Vlastne nemám rada nič, kde základ krému či plnky tvorí maslo, či hera. Minule som dostala v diskusii zdžubanie, že mi tradícia nič nehovorí, ked som napísala, že keby som mala jesť týždeň staré krémové koláče na Vianoce, tak to rovno radšej urobím panna cottu 24.12 😅

oblecenie99
Dnes o 03:55
@anonym_807ecd

@anonym_c9c8b6 vôbec, tam som bola len raz v živote, ale som rada, že nie som sama “divná” 😄

@anonym_807ecd Že by juhovýchod...? 😁 U nás čo si spomínam, tak tie "farebné" (napr. Ten zákusok s tvarohom a žltou želatínovou vrstvou, žĺtkove rezy či spomínane puncove) sa skôr robili na Veľkú noc, na Vianoce boli väčšinou také tmavšie koláče 😅
Linecké, tak tie museli byť vždy, len na Vianoce sa použila srdiečkova forma a na Veľkú noc kvety 😅 ale po rokoch mi prestáva chutiť mamin recept, zistila som, že ona dáva Heru, ja dávam maslo a nastrúhame citrónovú kôru, takto to nechutí ako margarinovy práškový cukor. Máme a otcovi zase nechutia moje, im ten citrón vyslovene vadí.

sense
Dnes o 05:06

Burizonove guličky s karamelom, všetky maslové zákusky ,výnimka sú len medové rezy, linecké tiež nemusia byt. A zbožňujem vanilkové rožky, Medvedie labky a všetko kde je kokos a aj fúkanie rožky , tie ale nerobím kvôli množstvu cukru a viem že by som nejedla jeden ale bola by som schopná ich zožrať na posedenie

martinadomianova
Dnes o 07:13

@anonym_autor všetky

beahaydee
Dnes o 07:17

Medovniky som vzdy nemusela, ale zaroven ich mam rada pre atmosferu - ako dekoraciu. Objavila som ale super recept a uz si aj sem-tam dam. A vanilkove rozteky su nuda, ale moja mama maca konce do cokolady, tak v tejto verzii ich milujem. A tiez nemusim grilazky

anonym_563651
Dnes o 07:40

@anonym_autor keď niekto nemá rad vanilkové rožky tak ich asi nevie robiť 😅 koláče mám rada všetky okrem tých že suhajdy, to je vlastne len samotná čokoláda nie? Fuj

kuchynka15
Dnes o 09:06

@anonym_autor zazvorniky, to sú tie tvrdé suché koláčiky s polevou. Inak všetky milujem. aj teraz sa v robote napchávame labkami, rožtekmi,lineckym a medovnikmi. A ľúbim aj šuhajdy, kokosové ježe, Marlenku, guľky.... Vlastne zjem všetko,čo nezje mňa 😉

ria_sprout
Dnes o 09:09
@anonym_563651

@anonym_autor keď niekto nemá rad vanilkové rožky tak ich asi nevie robiť 😅 koláče mám rada všetky okrem tých že suhajdy, to je vlastne len samotná čokoláda nie? Fuj

@anonym_563651 tam by mala byť aj orechová plnka s rumovou prichutou. tie som tiež jedla buď ktoré nechutili, alebo naopak výborne. to ide teda rovnako o to ako sú urobené, aké kvalitné suroviny použité. a ide aj o to aké sú veľké.

ria_sprout
Dnes o 09:11
@oblecenie99

V živote som nejedla šuhajdy, u nás sa to vôbec nerobí na Vianoce.
Ale čo nemám rada, tak tie zvyskove blbosti, čo sa pomieša, pridá sa rum, urobí sa z toho guľka, vyvála sa v kokose. Preto nemam rada ani tie kokosové kocky, lebo mi to pripomína.
A ešte ta kakaovo kokosová nepečená roláda.
A ani klasickú zamatavu roládu, ja ju robím, ale s krémom z mascarpone.
Vlastne nemám rada nič, kde základ krému či plnky tvorí maslo, či hera. Minule som dostala v diskusii zdžubanie, že mi tradícia nič nehovorí, ked som napísala, že keby som mala jesť týždeň staré krémové koláče na Vianoce, tak to rovno radšej urobím panna cottu 24.12 😅

@oblecenie99 ja práve guličky milujem najviac, lebo to je ako surové cesto 😅 a keby to môj žalúdok zvládol, jem len surové cesto 🤣

Strana
z4