icon

Ako dlho vydržia uvarené vajíčka bez chladenia?

andreatytler
5. apr 2024

Na velku noc sme ozdobovali zopar natvrdo uvarenych vajec. Cely cas boli polozene na stole. Su este stale v skrupine. Pomoze to zabranit rozkladu? Mozu byt este dobre? Z detstva sa pamatam ze sme ich po velkej noci jedli ale nepamatam sa kolko dni boli vonku.

h2
5. apr 2024

@andreatytler Zaujala ma tvoja otázka, tak som hľadala na googli, ale našla som len, že skladované v chlade vydržia týždeň, prípadne o pár dní viac (max týždeň a pol). Čiže ak neboli v chlade, už by som ich radšej nepoužila.

jaskolka
5. apr 2024

@andreatytler tak keď boli ozdobovane pred cca týždňom, a boli cely čas vonku pri izbovej teplote, uz by som ich asi nejedla. Zase za nejakú črevnú nákazu tie vajíčka myslím nestoja 😊

andreatytler
autor
5. apr 2024

@h2 Presne to som aj ja nasla. Skoro vsetky odkazy v google su k vajickam ktore uz nie su v skrupine ako vajicka na tvrdo do salatu.
Ja viem tak ze ta skrupina chrani vajicka pred pokazenim. Ze aj surove vajicka sa mozu skladovat mimo chladnicky a nepokazia sa. Myslim ze moj otec ich ma len na polici v chodbe. Ale neviem ci ta skrupina chrani aj po tom uvareni, lebo ona je porezna.
@jaskolka hej, hej, urcite to nestoji za to. Este ak by to bolo 2-3 dni, tak mozno, ale toto je uz 5 dni. Len by ma to zaujimalo.

tumira
5. apr 2024

@andreatytler fuuuha ja by som ich uz radsej nejedla, keby si ich mala este v chladnicke tak budis no takto ked si ich mala vonku. aj tak sa cudujem ze ste ich doteraz nezjedli 😀

annm81
5. apr 2024

Nikdy sme tak dlho neskladovali varené vajcia, ale teraz som zo zvedavosti pozrela na obal z varených vajec, čo sme kúpili deťom na hľadanie vo veľkonočný pondelok. Kupovali sme ich pred týždňom, ale ešte nám ostal obal a na ňom je dátum spotreby 20.4. Bežne sa tu takéto vajcia predávajú - nechladené, a na polici môžu ležať zjavne aj mesiac.

slavomira236
5. apr 2024

@andreatytler tak domace neuvarene vydrzia dlhsie bez chladnicky. No uvarene by som od velkej noci urcite nejedla

jaskolka
5. apr 2024

@andreatytler áno, surové vydržia dlhšie, svokra ich bežne má uložené v chladnej komore a sú v poriadku. Ona ma kopec sliepok, čiže do chladničky by ani nevosli 😊

luxus10
5. apr 2024

ved uz budu aj same chodit.....nejedz---ak si zvedava, daj dole skrupinu, ale salmonela je svina-......

andreatytler
autor
5. apr 2024

Som sa trochu hrabala v internete a nasla viac debat o tomto a vela ludi vravelo ze ako deti bezne jedavali ozdobene vajicka po velkej noci, takze si dobre pamatam. Ale vsetky oficialne stranky radia 2 hodiny na izbovej teplote a tyzden v chladnicke.
Este som sa dozvedela ze Europske vajicka kupene v obchodoch nie su umyvane a tym padom vydrzia dlho aj nechladene. Tu vajicka umyvaju pred tym ako idu do obchodov a to odstrani ochranny povlak ktory je prirodzene na skrupine.
@annm81 Zaujimave, normalne na polici ich maju v obchode? Ja som ich tusim videla len v chladiacich boxoch. Ale aj keby boli v chladnicke, ved 20.4 je 3 tyzdne po velkej noci. Tie vajicka su asi balene nakuovo, lebo neviem ako inac by vedeli zabezpecit ich cerstvost 4 tyzdne. Iba ak ich niecim natriet.
@luxus10 jedno sme obielili. Na pohlad sa zda v poriadku. nesmrdi ani nie je slizke. Ale radsej nejdeme pokusat stastie.😀