icon

Ako má vyzerať jedálny lístok 6 mesačného dieťaťa?

iwiny85
13. mar 2012

iwiny85 Ahojte maminy, zaujímalo by ma koľko krát za deň ma papať 6 mesačné dieťatko? Koľko krát mlieko a koľko príkrm. Môj syn ma pol roka, papáme príkrmy od polovice 5 mesiaca. Náš jedálniček je nasledovný: ráno vypije mliečko 210ml, potom za 3 hodiny papa presnidávku, potom zeleninový, alebo mäsový príkrm, potom o tri hodiny znova mliečko a večer spapá kašu. Medzi tým pije čajík. Váži 9kg, lekárka mi povedala, že je príliš veľký, že mu mám dať menej papať, že ho prekrmujem... zaujíma ma váš názor, ďakujem.

tatiana1989
1. júl 2014

my mame dost podobny rezim ako poniektore z vas..Rano mlieko okolo 120-150ml, okolo8 rano papame vyzivku 190ml alebo 2postruhane jablcka poprípade aj s mrkvou a cukrom..A potom si vypije cajik pospi hodinku niekedy dve..Potom sa pohra v postielke a v case obeda davam mlieko, co staci alebo kasu ale musi byt k tomu aj mlieko, poprípade popucena uvarena zeleninka ako mrkva, zemiak, ryza, brokolica, karfiol,...a zatym mlieko ak zje pomenej samozrejme mliecka len okolo 100ml a zaspi..poobede zavisi co papala doobedu..teda olovrant je vyziva ovocie...naco ma chut..medzitým pije cajik.. vecer okolo pol 8alebo 8 pije mlieko 150ml a zaspi na noc..Vstava 1krat v noci a vypije mlieko v spanku a spi do 6,7 zavisi kedy sa zobudi....

tinusa1988
28. júl 2014

Ahojte maminy chcela by som sa vas opytat ako by mal vyzerat jedalnicek pre 5 mesacne dieta. Asi pred tyzdnom sme zacali davat prve príkrmy zacali sme mrkvou spapal asi dve lyzicky po troch dnoch som skusila zemiak z neho mi zjedol asi tak 5 az 6 lyziciek a za tym som mu dala este vypit 120 ml mlieka ja nekojim pije nutrilon Ar. Nas den zatial vyzera takto, rano pije 210ml mlieka obed je nejaka zeleninka. Olovrant znovu mlieko 210 ml a vecera kasa a v noci sa zobudi raz tak vypije mlieko. Chcem len vediet ze kedy je cas znizovat odstupy medzi jedlami a zacat davat uz aj desiatu nejake ovocie a kolko lyziciek alebo aku velku davku toho zeleninoveho prikrmu by mal zjest aby mu to stacilo ked za tym pije este mlieko dakujem za rady

2231987
2. sep 2014

Ahojte maminy aj my mame pomali 6mes. a mame urcite 9kg a papame papame mliecko a raz za den mu dam ovocnu vyzivku alebo varenu zeleninku.....

janasofi
19. sep 2014

kedy, dávať masielko 😖

janasofi
19. sep 2014

spapá vám 1ks ovocia cely

zizalka711
19. okt 2014

Ahojte. Chcela by som poradit. Moj syn ma o tyzden 6 mesiacov a vazi 8 kilov. Kazdy den papa viac a viac a neviem ci to neni moc. Rano sa zobudi asi o pol 6 a spapa 230ml mlieka tak isto papa o 10 rano tu istu davku mlieka. Na kbed o pol jednej spapa asi cca 170ml polievocky, o 4 opat mliecko zase 230ml, na vecer pred spanim asi o pol 8 zase 230ml mlieka a este sa zobudi asi raz dva krat v noci a zae spapa celu davku 230ml.. Pred asi mesiacom spaval celu noc takze tolko nepapal kedze v noci nejedol ale len cez den. A predtym mu stacilo mliecka mozno tak 180 az 200ml... nechcem ho prekrmovat no neviem ani ci mu tie davky mozem nejako upravit alebo ho mam nechat zjest kolko mu chuti?

iskricka55
19. nov 2014

6,5 mesacny syncek zje na obed 200ml polievky a 200ml hlavneho prikrmu a na olovrant tiez nema problem spapat 350ml kase, ostatne casti dna pije mlieko myslite ze je to v poriadku?nie je to vela? Vazime 9400kg

tenerifka
19. nov 2014

@iskricka55
Podla mna na taky vek su to dvojite davky co zje tvoj syn, co na to pediater?
Kolko bola jeho porodna vaha?

siska53
19. nov 2014

@iskricka55 fuha! Tolko nezje ani moja mala2,5r. A maly mal 9750 v roku... A to teda bol slusny papkac...
Tvoj ma dost velky apetit..ale ak je to ok podla pediatra..ved zachvilubude coraz viac pohyblivejsi a vybeha to.

airambe
19. nov 2014

môj malý vypije ráno okolo piatej 180 ml mlieka, potom o desiatej tiež ešte mliečko 180, potom máme okolo pol druhej obed buď polievočku alebo zemiaky s mäskom, potom okolo štvrtej zas mlieko, a potom okolo šiestej výživa a pred spaním ešte mliečko. Doktorka povedala že je to ok.

evittam
19. nov 2014

@iskricka55 Ahojky, v pohode ak to spapá a nevyvracá tak je to ok - no čo mu nedáš jesť?! 😀 Môj malý bol taký istý - keď mal 5,5 mesiaca mal 10,5 kg a dnes bude mať za chvíľu 7 rokov, tiež sa rád napapá ale môžeš mu rebrá rátať. No a malá je tiež riadny papkáč ale nie až taký 🙂 .

iskricka55
20. nov 2014

praveze v utorok som bola u pediatricky tu v Nemecku kde aj zijem a vraj ma uplne v pohode vahu nic extremne takze ked chce jest mam mu dat vraj to vybeha ked zacne stvornozkovat, co uz pomaly aj zacina 🙂 ked sa narodil mal 3690g a 53cm cize velke babo bol...vraj deti vedia kedy maju dost, no neviem 🙂 kebyze mu dam 400 tak zje 400?...🙂) no nic hlavne ze je zdravucky a snad to vybeha... 😉 obcas to aj vyvracia ale co narobim ked sa napapa hned xce ist na brusko a tak to potom vyzera...:D

90lucia1
13. jan 2015

ahojte mamičky... moja dcérka má 6 mesiacov a bola plne dojčená ale je to velký hladoš tak už asi dva týždne dokrmujeme... má 67 cm a 6.9 kg... je taká akurát baculka... my sa krmíme nasledovne... ráno okolo siedmej sa zobudí a nakojím ju, okolo desiatej si dáme nejaké ovocné kašičky s rozdrvenými piškotkami, potom ju celý den kojím a okolo šiestej jej dám varenú zeleninku alebo masovo-zeleninový príkrm, potom pred spaním kojenie. niekedy sa mi v noci okolo pol štvrtej zvykne zobudiť ale to si len cucne a hned zaspí... mám jej dávať pre spaním papať nejakú kašu aby mi spinkala do rána? alebo ako máme docieliť pokojného spánku celú noc? nie že by mi to prekážalo... ale bolo by pre nu asi lepšie keby mala v noci jeden dlhý neprerušovaný spánok... dakujem za každú radu... :D

luciafackova
13. jan 2015

@90lucia1 ahoj ja sice maleho uz nekojim ale mame takyto jedalnicek okolo 7-8 rano tak sa budi ma mlieko 210ml o 10-11 mu davam mesovo zeleninovy prikrm potom okolo 13-14 ma presnedavku potom o 17 ma mlieko 210ml a vecer o 19.30 az 20 ma kasu a potom mi zaspinka a spi celu noc......

90lucia1
13. jan 2015

@luciafackova dakujem velmi pekne... skúsim jej dať aj ja ešte večer nejakú kašu... akú odporúčaš?

luciafackova
13. jan 2015

@90lucia1 moj ma rad bananovu alebo vanielkovu skus drzim palceky

siska53
13. jan 2015

@90lucia1 ved to mas super! V tom veku maloktore dieta prespi celu noc. Moj syn ju prespal-dojceny to je pravda,ale dcerka sa az do roka vacsinou raz zobudila. A pri synovi som nic speci nerobila...akurat som k detom neskakala,ked mrnkali..a syn sa opat zacal obcas budit okolo 8m.(a to uz bol na vecernej kasi),no to som pripisovala separacnej uzkosti,prosto ma chcel citit,tiez si len cucol. A aj to preslo.
Takze ja by som to nechala tak,jedine,ak soava v postielke,tak by som si ju nechala pri sebe. Moja 2,9sa ibcas este takto zobudi, ale to chce ist ku mne do postele,akonahle ju polozim k sebe,zaspi..noci, ktore prespala u mna,boli noci kedy sa vobec nezobudila. (ak nepocitam noci pri raste zubov ci pri chorobe).

luba41
13. jan 2015

@90lucia1 nikto nespí neprerušovania, žiadne dieťa ani dospelý..takže to nedocieliš..a príkrmy momentálne vám dva stačia / ak chceš dlhšie dojčiť/..vo veku napr. 8 mes. má mať dieťa max 2-3 príkrmy..takže vy ste už daleko popredu..radšej spomal s príkrmami, aby nenastal štrajk a nodmietala dojčenie..a kaša na večeru je pre tak malé dieťa ťažká, odhliadnuc od toho, že výživovo to asi tiež nič moc nebude..radšej ju striedaj ráno s tým ovocím..urob z domácich zdrojov-pšenovú, vločkovú, pohánkovú, ryžovú s vodou a ovocím..

90lucia1
13. jan 2015

@siska53 @luba41 práveže sa mi začala zobúdzať asi len pred mesiacom...nechcem si ju velmi učit aby spala na posteli aby sa na to nenaučila... do štyroch mesiacov som ani nevedela že je v noci v postielke... spávala krásne osem hodín čo mi doki ani nechcela veriť že ju len dojčím...ale za to cez den si vypýtala papať aj každú hodinu- dve... potom sa začala zobúdzať v noci ale len si cucla a hned spala... tak som myslela že sa budí lebo je hladná tak sme začali prikrmovať ale budí sa stále... nevadí mi k nej vstať a ked vravíte že je to v poriadku tak tú kašu asi ešte vynecháme.. a kojiť chcem aspon do roka a nevyzerá že by moje mliečko nechcela .. ešte en vyhrnam tričko a už sa usmieva... :D... inak vyzerá byť spokojná a napapaná... velmi pekne dakujmem za rady... ste zlaté...

luba41
13. jan 2015

@90lucia1 ale spoločné spanie je pre detičky dôležité..oni sa v noci budia napr, aby sa uistili, že majú mamu, že je pri nich..ak jej to nenaplníš, môže byť aj horšie-teda sa bude budiť častejšie, plakať, nervozna..aj nočné dojčenie je jednoduchšie-žiadne vstávanie, žiadne dvíhanie a uspávanie..len s otočíš pri zamrnknutí a ponúkneš prsník.. http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spolo... napr. je tam vela osožných informácii o všetkom..prečítaj, ak si nečítala

90lucia1
13. jan 2015

@luba41 ja som sa radila s jednou laktačnou sestrou ešte ked sa malá narodila a tá mi hned poradila aby som si ju nenaučila spávať pri sebe... a dcérka spí v izbičke od narodenia smama v postielke a ja mám len baby-sitter zapnutý a hned dobehnem(aspon sa nebudí aj priatel a aspon on je vyspatý)... nikdy sa nezobudila s plačom len si začne hukať, a vzdychať... niektoré ženy tvrdia že by dieťa malo spať pri nich iné hovoria že určite nie... myslím že to je o tom ako si bábo zvykne od narodenia a nebudeme ju musieť učiť na vlastnú postielku a nebude sa báť spať sama...

siska53
13. jan 2015

@90lucia1 toto ako moj maly. Cez den kazdu hodinu az dve a po 3.m.sa vobec nebudil.az prisiel 8.mesiac..ale aj vtedy to bolo obcas.
Nemyslim si,ze ju tak naucis..to deti prirodzene robia... My sme sice mali kazda vlastnu postielku,no segra (mali sme tak postele,ze jej vedla mojej a kolmo na nase bola este pre mamu) sa vzdy nejak z tej postielky prekorpcla-speci technika do mojej postele.. A asi do nejakych 5-6r.behala za nasimi (vynimocne som dosla aj ja o4,5r.starsia od nej).ale samo to ustalo a ani to nebolo kazdu noc. Takze toho by som sa neobavala.. Ved aj ty spis s muzom a si rada,ze ho citis..a tvoja je este malicka.. Moja sa tiez kazdu noc nepyta ku mne,ale ked ano,tak jej rada vyhoviem,ved zachvilku to pominie a bude stastna ked nebudem doma (vsak si pamatam pubertu a to som uz dost stara 🙂,).

luba41
14. jan 2015

@90lucia1 tak to Ti laktačná poradkyna, ktorá rozumie dojčeniu určite nepovie..to bola asi sestrička v porodnici, že? tie väčšinou od laktačných poradkýn majú veeelmi daleko..a malinká je sama v izbe 😕
spoločné spanie je úplne prirodzené, to nie je žiaden zvyk ani zlozvyk..ani Ty asi nespíš sama..určite je príjemnejšie a istejšie spať s niekým, kto Ti je blízky.. tak si užívaj s nou spoločné chvíle celých 24 hodín..vieš ako to rýchlo pominie? ako Ti bude lúto, že nie je už taká maličká?

kacena2611
30. sep 2015

Ahojte mamicky,chcem sa spytat a snad sa mi tu aj niektora ozvete,ci je spravne ked ma dieta 5,5 mesiaca a vychadza mu papat 5x denne.pije 4x cca 160-170ml mlieka+jeden zeleninovy prikrm na obed cca 125g,lebo siestu davku mlieka zacala mala odmietat.myslite,ze by jej to mohlo stacit?odhliadnuc od toho,ze bola operovana na creva.vazime cca 7100-7200g podla vahy co mame doma a ma cca 64-65cm. dakujem maminky!

lorela
30. sep 2015

@kacena2611 Áno, myslím, že jedálniček je v poriadku. V každom prípade, ak mám dieťatko po operácii čriev, všetko konzultuj s vašou lekárkou. Každý ďalší príkrm aj množstvo.

kacena2611
30. sep 2015

@lorela konzultujeme vsetko,pri starsom synovi som od 4 mes.zaviedla 2 prikrmy,na desiatu ovocie a na olovrant zeleninu a neskor vecer ryzovu kasu redsiu do flase.mala pije mlieko neocate,tak aj s bielkovinou krav.mlieka a laktózou musíme opatrne a dokonca aj s lepkom.len ma zaujimalo,ci jej staci jest 5x vzhladom k mnoztvu mlieka,ktore pije na jednu davku.lebo dieta clovek nedonuti,aj ked sme sa natrapili vela,ked nechcela jest....dakujem velmi pekne za nazor.

lorela
30. sep 2015

@kacena2611 Pokiaľ dieťatko priberá a nechudne všetko je v poriadku.
V noci sa nebudí na kŕmenie?

kacena2611
1. okt 2015

@lorela nebudi,siesta davka je okolo 21 a potom apame rano okolo 5,niekedy sa zacne mrvit,inokedy tvrdo spi,ale krmim ju vzhladom k tomu,ze sa nam stale vracaju infekcne hnacky,aby dobehla vahovy prirastok v case relatívneho ,,zdravia,,......napr.teraz sme uz po 6 bacilovi aj imunitu do zily nam pichli a dnes pozorujem zvlastnu stolicu,to uz rozvadzat dalej ani nebudem.....preto pri nej riesim kolko jest.....pretoze aj napriek chorobam ma svoj rezim ako kazde ine takmer polrocne dietatko....

lusia1712
7. nov 2015

Tiež mame podobný systém ako vy len večer to mame vymenene, najprv kasicku a na noc mlieko. Maly je spokojný, veselý a hlavne prospieva. Pokial je to tak, nič meniť nebudem. Spokojnosť dieťaťa je na prvom mieste 🙂

kacena2611
9. nov 2015

tak nam sa jedalnicek upravil.....o tyzden bude mat 7 mesiacov a papame nasledovne

05:00 200ml mlieka
09:00-09:30 ovocie(banán+kekse sunarka),obcas jablcko,hruska cca 130-150g
12:30-13:00 200ml mlieka
16:00 zlenina/zelenina+maso cca 125g
19:00 200-220ml mlieko+kasa do flase

nechce mi pit caj,ani vodu,ale ked sa uz podari,tak radsej cistu vodu,ale ohriatu na teplotu mlieka,ale to je zazrak,predvcerom vypila 65ml,co sa mi este nestalo pri nej....ani po lyzickach nechce vodu....
po veceri zvykne byt hore aj do 21:30,v noci spi perfektne,zaspi s cumlikom,ale potom vypluje a je bez neho celu noc