icon

Ako nahradiť orechy v mediteránnom stravovaní?

16. nov 2025

Prečítala som si nejaké články a po prečítaní som blbšia ako som bola pred tým...
V skratke mama mala infarkt, má artimiu, za posledne tri mesiace dvakrát zápal pľúc a pobyom v nemocnici, k tomu aj nejaké problémy s obličkami, vek 75. Pred vyše týždňom ešte aj spadla a zlomila si kľúčnu kosť, už nemôže zostať byvať sama.
Jej lekár odporúčame mediteráne stravovanie, tak som začala hľadať nejaké recepty. Morské potvory určite nezje, na rôzne druhy orechov má silnú alergiu, a teda vo viacerých článkoch píšu dookola orechy. Nevie čím tie orechy nahradiť? Kde nájdem nejaké vzory a receptami/množstvami rozpísané na drň/týždeň, aby som jej jedlo mohla vopred pripraviť a by si iba zohriala.
Ešte by som chcela dodať že strukoviny ju dosť nafukujú, niektoré druhy zeleniny aj ovocia najmä exotickejšie určite nezje ako napríklad avokádo

anonym_218040
16. nov 2025

@anonym_autor namiesto orechov sa daju vselijake semiacka, lanove, slnecnicove, tekvicove a ine.

skus sa o tom poradit tu: https://www.bezhladovania.sk/nutriadapt/bratisl...

viestta
16. nov 2025

miesto orechov aj psenicne klicky mozes skusit

ivanabat
16. nov 2025

Skús pozrieť blog horecka.sk, má tam aj recepty.

anonym_b31b04
16. nov 2025

Silvia Horecka, Boris Bajer, ten vydal aj nejake knihy aj s receptami.. knihy ale nemam prejdene

majka2959
16. nov 2025

@anonym_autor Stručne - našla som takúto definíciu - Mediteránska strava sa skladá:
z rastlinných potravín,
celých zŕn,
strukovín,
orechov,
morských plodov,
chudej hydiny a
nenasýtených tukov (najmä z extra panenského olivového oleja).
Potraviny, ako vajcia, mliečne výrobky či živočíšne bielkoviny sa konzumujú v menších množstvách.

autor
16. nov 2025
@majka2959

@anonym_autor Stručne - našla som takúto definíciu - Mediteránska strava sa skladá:
z rastlinných potravín,
celých zŕn,
strukovín,
orechov,
morských plodov,
chudej hydiny a
nenasýtených tukov (najmä z extra panenského olivového oleja).
Potraviny, ako vajcia, mliečne výrobky či živočíšne bielkoviny sa konzumujú v menších množstvách.

@majka2959 ďakujem za ochotu ale toto mi vôbec nepomohlo

majka2959
16. nov 2025
@anonym_autor

@majka2959 ďakujem za ochotu ale toto mi vôbec nepomohlo

@anonym_autor A toto by pomohlo? Miesto orechov niečo iné - semiačka?

Príklad na jedálniček na 5 dní

1. Pondelok
Raňajky: grécky jogurt s lesným ovocím a medom
Desiata: hrsť mandlí
Obed: tuniak so zeleným šalátom a jablčným octom
Olovrant: miska olív
Večera: kuracie prsia so šalátom z cukety, paradajky a jačmenných krúp

2. Utorok
Raňajky: celozrnný toast, vajcia namäkko, porcia ovocia
Desiata: hrsť nesolených pistácií
Obed: šošovicový šalát s opečenou červenou paprikou, sušenými pradajkami, kaparmi a balzamikom
Olovorant: hummus so zeleninou
Večera: losos s quniou a zeleninovým šalátom

3. Streda
Raňajky: ricotta s ovocím a vlašskými orechmi
Desiata: opekaný cícer
Obed: údený losos, zelenina, kapary, citrón
Olovrant: šalát Caprese
Večera: pečené kura, gnocchi, veľká porcia šalátu

4. Štvrtok
Raňajky: ovocie a syr Brie
Desiata: kešu a sušené ovocie
Obed: zeleninová polievka, celozrnné pečivo
Olovrant: olivy, syr, uhorka, paradajky
Večera: ryba s olivovým olejom, cesnakom a sladkými zemiakmi

5. Piatok
Raňajky: zeleninová omeleta
Desiata: grécky jogurt
Obed: quinoa s kuracími prsiami, fetou a zeleninou
Olovrant: avokádová nátierka s mrkvou a uhorkou
Večera: cestoviny s paradajkovou omáčkou, brokolicou a syrom

autor
16. nov 2025
@majka2959

1. Pondelok

2. Utorok
Obed: šošovicový šalát s opečenou červenou paprikou, sušenými pradajkami, kaparmi a balzamikom

3. Streda

4. Štvrtok

5. Piatok

@majka2959 Aha....Chat gtb😀 nechce sai ešte raz rozpisovať prečo nie

anonym_d290b0
17. nov 2025
@majka2959

1. Pondelok

2. Utorok

3. Streda

4. Štvrtok

5. Piatok

@majka2959
Sorry co si tu popisala je pekne ale nie pre pani co ma 75 rokov a zije na slovensku. Pre nu skor klasicke recepty volaju to cucina povera dedinske recepty ziadne avokado, cheers.

majka2959
17. nov 2025
@anonym_d290b0

@majka2959
Sorry co si tu popisala je pekne ale nie pre pani co ma 75 rokov a zije na slovensku. Pre nu skor klasicke recepty volaju to cucina povera dedinske recepty ziadne avokado, cheers.

@anonym_d290b0 To je vzorový jedálniček, ktorý sa môže obmieňať a prispôsobiť ingredienciám v našej oblasti. Chcem panej pomôcť. Tak jej napíš konkrétne príklady cucina povera.

tenerifka
17. nov 2025

Zistit, na ake orechy ci semiacka nema alergiu. Zaradit za studena lisovane oleje-olivovy, avokadovy. Nevyprazat. Morske potvory nemusi, ale mozno jej chuti tuniak (aj ten prirodny z konzervy bez oleja), ci sardinky (su to perfektne zdroje omega 3, takze maju podobne vlastnosti ako orechy)

autor
17. nov 2025
@tenerifka

Zistit, na ake orechy ci semiacka nema alergiu. Zaradit za studena lisovane oleje-olivovy, avokadovy. Nevyprazat. Morske potvory nemusi, ale mozno jej chuti tuniak (aj ten prirodny z konzervy bez oleja), ci sardinky (su to perfektne zdroje omega 3, takze maju podobne vlastnosti ako orechy)

@tenerifka ďakujem za prvú rozmnú odpoveď. Voľakedy v časoch môjho detstva nemohla vlašské orechy a arašidy,ale vekom sa to veľmi zhoršilo, má alergie na tri a pol strany. Ale tam sú už aj pele, zvieratá a roztoče. Čiže jej robi zle všetko čo sme skúšali od mandlí cez kešu po pistacie. Je toho veľmi veľa a vyhýba sa už aj niektorým citrusom, vysype sa z nich, banán tiež neje lebo ma z nich zápchu niekoľko dní, stačí k tomu aj polka. Taktiež sa vyhýba cesnaku a obmedzuje aj cibuľu. Strukoviny ju brutálne nadúvajú, dávam jej espumisan. Moc exotické ovocie a zeleninu už odmieta, ani sa nečudujem viac krát musela.do nemocnice kvôli alergii.
Robím šalaty, aj ryby, aj olivový olej davno nevarím tak ako ona. Vyprážané rezne so zemiakovým šalátom máme max raz za rok.
Tieto akože vzorové AI jedálničku mi robia problém, isto nebude jesť misku zavaraných olív len tak bez ničoho , a aké množstvo čoho? Že zeleninová polievka na obed koľko? Aká? isto nie taká aka sa robí na SVK..A potom nič?
Raz som bola bývala týždeň u talianky riadne v Taliansku(Taliansko je asi dosť mediteran)jej mama varila denne ale určite nie tak že by bolo na obed iba polievka alebo iba nejaká zelenina šalat.

tenerifka
17. nov 2025
@anonym_autor

@tenerifka ďakujem za prvú rozmnú odpoveď. Voľakedy v časoch môjho detstva nemohla vlašské orechy a arašidy,ale vekom sa to veľmi zhoršilo, má alergie na tri a pol strany. Ale tam sú už aj pele, zvieratá a roztoče. Čiže jej robi zle všetko čo sme skúšali od mandlí cez kešu po pistacie. Je toho veľmi veľa a vyhýba sa už aj niektorým citrusom, vysype sa z nich, banán tiež neje lebo ma z nich zápchu niekoľko dní, stačí k tomu aj polka. Taktiež sa vyhýba cesnaku a obmedzuje aj cibuľu. Strukoviny ju brutálne nadúvajú, dávam jej espumisan. Moc exotické ovocie a zeleninu už odmieta, ani sa nečudujem viac krát musela.do nemocnice kvôli alergii.
Robím šalaty, aj ryby, aj olivový olej davno nevarím tak ako ona. Vyprážané rezne so zemiakovým šalátom máme max raz za rok.
Tieto akože vzorové AI jedálničku mi robia problém, isto nebude jesť misku zavaraných olív len tak bez ničoho , a aké množstvo čoho? Že zeleninová polievka na obed koľko? Aká? isto nie taká aka sa robí na SVK..A potom nič?
Raz som bola bývala týždeň u talianky riadne v Taliansku(Taliansko je asi dosť mediteran)jej mama varila denne ale určite nie tak že by bolo na obed iba polievka alebo iba nejaká zelenina šalat.

@anonym_autor este k tym orechom a semiackam-vyskusat lanove a chia, mozno ich bude tolerovat, je to vec zvyku, vecer namoci do vody a rano zmiesa s jogurtom.
Vobec nemusi radikalne zmenit jedalnicek, aj slovenska kuchyña vie ponuknut kvalitne jedlo, len to treba spravne nakombinovat. Vobec nemusi citrusy, domace nestriekane jablka ci kvasena kapusta su velke poklady najma v zimnom obdobi, rovnako ako mrkva ci tekvica...... Skratka vsetko co ma mama rada a toleruje sa pri jednoduchej priprave dokaze zmenit na chutne vyzivne jedlo, vyhybat sa bielej muke a bielemu pecivu, sladkostiam, nevyprazat, nevarit na rafinovanych olejoch. Vajicka su tiez ok, slovenska bryndza, kvalitny kvaskovy chlieb....

bashkaxyz
18. nov 2025

A ty si nikdy nepočula o chatgpt???

autor
18. nov 2025
@bashkaxyz

A ty si nikdy nepočula o chatgpt???

@bashkaxyz počula ale to čo napíše nemusí byť pravda