Ako nahradiť polohrubú múku v piškótovom ceste?
Pozdravujem. Prosím, akou múkou môžem nahradiť obyčajnú polohrubú múku v hrnčekovom piškótovom koláči, ak chcem, aby bol koláčik zdravší? Nemám tieto iné múky odskúšané, niekto povie, že sa cesto bude rozpadávať. Kúpila som múku s názvom celozrnná stredná, neviem, dala by sa použiť na tento účel? Alebo len jednoducho skúšať že pokus omyl? Ďakujem, každá rada poteší. 😊
Koláč je dezert, nie plnohodnotné jedlo. Výživovú hodnotu zlepšíš, keď dáš napr. 1/3 cukru z receptu, časť oleja nahradíš jablkovou výživou / jogurtom.. Určite nie, že dáš celozrnnú múku. Ten piškót bude ubitý, pretože celozrnná múka obsahuje otruby. Piškót by mal byť ľahký a nadýchaný. Ak chceš zdravšie mlsanie, upeč napr ovsený koláčik od Simony Kozerawski. Piškót s celozrnnou múkou ťa nespasí a pokazil by mi aj chuť na koláč 😁
pripajam sa k ostatnym, nemam rada tieto dezerty s nahradami, ale teda ked uz, tak nenahradzaj cele mnozstvo, ale len 1/3. musis skusat, co to spravi. pripadne google - https://varecha.pravda.sk/recepty/hrncekovy-cel...
sama vidis, aky je kolac na foto nizky.
Keď použijes čokoľvek iné bude to mať rovnaký počet kalórií, možno ešte viac čiže žiadna zdravšia verzia, je to omyl, že biela múka je nezdravá áno, keď zjeme pol plechu aj z vločiek koláč bude vtedy nezdravý nakoľko bude mať rovnaký počet kalórií, všetko je o kalóriách, pozri si špaldovú a bielu múku rovnaké to má všetko
Spaldovu alebo bezlepkovú.
@lukbe A čo maš proti lepku? Je to obyčajna bielkovina ako keratin napriklad. Kym nemaš celiakiu, nemaš absolutne najmenši dôvod vyhybať sa lepku a už vôbec nie si myslieť, že je zdravši, lol.
@miruskaam ja osobne som tiež skúšala nahradit obyčajnú múku inou - presne zdravšie som chcela piecť a bol to hnus.
Jedine čo sa mi podarilo zmeniť je že vôbec nepoužívam klasický cukor, ale trstinovy/med kvalitný/vanilkový struk
Skús pozriet recepty čo dáva Dominika K. na insta ta robí stále niečo sladké
@zara1357 med je zdravšia varianta ako cukor ale z kalorického hľadiska je to úplne to isté 😃
@h2 Zavisi to skôr od zloženia makro a mikronutrientov, ale to je na zložitejšiu debatu. Každopádne myslieť si, že nahradením bielej múky a bieleho pečiva dajakymi nepodarkami človek schudne, alebo žije zdravšie, je veľmi naivné.
Veľa vecí, ktoré považujeme za "zdravé" v skutočnosti nie sú vôbec zdravé, napríklad stále omieľaný olivový olej, ktorý má presne rovnaké množstvo nenasytenych tukov ako slnečnicovy olej :D Čo je na ňom teda zdravšie? Nič. Akurát je dvakrát drahý.
celozdrnna muka je zdravsia. to,c i ej potravina zdravsia sa nehodnoti len v suvislosti s kaloriami,a le aj vyzivovou hdonotou. celozrnna muka ma niekolkonasobne viac vlakniny, obsahuje viac vitamonov skupiny B. sacharidy sa z nej vstrebavaju pomalsie,hoci tam tiez su.
no suhlasim, ze kolac by bol ubity a muka je asi najmensi problem - tuk,ci cukor je ovela horsi.
@lukbe spaldova je mozno ok, ale bezlepkova muka je horsia ako klasicka biela.
muky maju prevazne vysoky obsah sacharidov a klasicka biela ich am cez 70g na 100g a bezlepkova az cez 80g.
klasicka biela muka ma okolo 10-12g bielkovin, pricom bezlekova len okolo 2,5-3,5g.
@petracandle Samozrejme, takisto glukozovo-fruktozovy sirup (med je vlastne zmes glukozy a fruktozy, čiže podľa mňa skoro to iste, čo glukozovo-fruktozovy sirup). Len keď niekde nejaka bio-eko matka vidi glukozovo-fruktozovy sirup, ta ju ide poraziť :D
Pri sacharidoch ide ešte aj o glykemicky index a glykemicku nalož atď... Najlepšie ani med, ani cukor, ani nič podobné. Ale to by nebol život, ale bida.
@miruskaam celozrnná múka ti koláč akurát pokazí,otvorene povedané,také všetky náhrady sú o ničom. Pokiaľ vyslovene (zo zdravotných dôvodov ako celiatik)nemusíš,tak nerob ani z bezlepkovej,ani špaldovej ani nijakej inej. Jednoducho to nebude ono. Koláč je koláč,nezjes sa ho predsa naraz celý plech,tak načo kadejaké náhrady?
Skus cement
Nie, to nemalo byť o počítaní kalórií. Toto som neupresnila. Snažíme sa stravovať jednoducho vzhľadom k tomu zaradiť viac celozrnných potravín. Ďakujem za všetky rady.
@miruskaam skus nahradu piskoty. ja som robial take susienky, resp take hrudky. isli tam orechy, susene brusnice, chia semienka a tusim vajce. v povodnom recepte nei su brusnice, ale cukor. povodne sa maju robit susienky, ale mne sa to zdalo lepsie take nadychane ked som len 2 lyzicami urobila take kopky na plechu. daju sa poliat ckoladou, smapzrejme lepia je zdravsia verzia cokolady, staci asi len pofrkat, len take pasiky porobit, netreba jej vela.
ak chces, napisem ti recept.
100g vlasskych orechov
100g brusnic
2čl Chia semienok
1 vajce
POstu:
- orechy a busnice sa pomelu, vsetko sa to spolu pomiesa a polievkovymi lyzicami si urobis na plech hrudky.
- pecis pri 170-180°C 15min.
je to velmi jednoduche a rychle, okrem toho mletia, lebo brusnice sa lepia na mlyncek, smaozrejme moze byt aj ine susene ovocie, ci hrozienka.
a teda mozu sa trosku cokoladou ochutit. kludne by sa do toho dal pridat kokos,a lebo mak.
este si skus pohladat babanove kolaciky, su rozne a najdes aj take, kde sa nepridava cukor teraz nemysim take tie bababove "piskoty, ale tusim su tiez aj nejake susienky.
@miruskaam bežne pri pečení takých hrnčekových koláčov (napr. bublanina) zamieňam bielu múku za špaldovú alebo celozrnú, max. 1/3. Koláč je krásne nadýchaný a chutný. Dôležité je dobre vyšľahať vajíčka s cukrom. Med je zbytočný do klasického pečenia, lebo v pri vysokých teplotách stráca svoje benefity a je z neho len drahý cukor. Kypriaci prášok dávam už roky vínny kameň. Aj klasické recepty sa dajú upiecť zdravšie a stále chutne, treba len skúšať.
inak mne celkom chuti tvarohove cesto. tvarohobsahuje bielkoviny, je menej kaloricky,a ko vacsina surovin, hoci je cesto po nom tazsie.
Max 1/3 muky sa da nahradit mandlovou
Ale to nie je len o muke.. horsi je ten cukor a aky tuk pouzivas
Ak ti ide o zaradenie zdravších potravín, odporúčam doma začať piecť svoj vlastný kváskový chlebík z celozrnnej múky, ktorá bola mletá na kameni. Alebo vymeniť prílohu za niečo zdravšie (pohánka, quinoa, bulgur, hnedá ryža). Koláč je vždy len sladké, nezješ ho toľko a ja osobne som za balans v živote. Dbám na rotáciu rôznych druhov príloh, obilnín, mäsa, kyslomliečne výrobky v strave, fermentované potraviny a potom si raz za týždeň doprajem bez výčitiek doma upečený koláč, kľudne krémeš 😁 ak ťa zaujíma balans v strave a ako to robiť, ja ti odporúčam sledovať na insta napr. Karolínu Four, má aj super knihu o jedle a som rada, že som natrafila na výživovú expertku, ktorá otvorene povie, že nie všetko naoko zdravé aj zdravé reálne je.
@miruskaam Úplne v pohode daj špaldovú múku, prípadne 1/2 mandľovej múky. Koláču nič nebude, bude nadýchaný, ak dobre vyšľaháš sneh. Náhrady v zmysle med za cukor sú podľa mňa horšie. Ten cukor tam nejaký zmysel má. Je to proste koláč, ten nikdy nebude zdravý v pravom zmysle slova. Ale súhlasím so zdravšími nahradami bielej múky, už len kvôli vláknine.
@miruskaam
presne ako ti tu už všetci napísali, kašli na to. Bud upečieme piškóty ako sa patrí alebo uplne niečo iné, kde konkrétna múka v recepte ke. Takto od brucha nahradiť normálnu múku "zdravsou" Je blbosť a zaručená frustrácia z výsledku. To radšej nič ako takyto "pseudokolač".
Rovnako som riešila aj tortu na prvé narodeniny, aj tak sme ju zjedli ja som mm 🙂.
Tiez som skúšala tieto celozrnné múky ale čo pokus, to blikajúce. A tak keď chcem "zdravsiu" variantu, kúpim od toho, kto to aj vie piecť 😁.

Neviem prečo ľudia trpia predstavou, že biela múka je nezdravšia...