Ako nahradiť polohrubú múku v piškótovom ceste?
Pozdravujem. Prosím, akou múkou môžem nahradiť obyčajnú polohrubú múku v hrnčekovom piškótovom koláči, ak chcem, aby bol koláčik zdravší? Nemám tieto iné múky odskúšané, niekto povie, že sa cesto bude rozpadávať. Kúpila som múku s názvom celozrnná stredná, neviem, dala by sa použiť na tento účel? Alebo len jednoducho skúšať že pokus omyl? Ďakujem, každá rada poteší. 😊
@lukbe spaldova v kolaci, kolac akurat tak pokazi. Este som nejedla dobry kolac zo spaldovky
@mk1111111111 dala som len návrh. Ja ju používam do kváskového chleba. Ale píšu, že to ide, možno len nahradit časť.
Tu máš odpoveď na Tvoju otázku z Chatu GPT:
Áno, celozrnná stredná múka by sa dala použiť aj do hrnčekového piškótového koláča. Celozrnná múka je zdravšia alternatíva, pretože obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov ako bežná polohrubá múka. Pri piškótových koláčoch však môže spôsobiť, že koláč bude o niečo hutnejší a menej nadýchaný.
Tipy pri pečení s celozrnnou múkou:
Náhrada: Ak nemáte skúsenosti, odporúčam najprv nahradiť len polovicu množstva polohrubej múky celozrnnou. Ak bol výsledok dobrý, nabudúce môžete skúsiť nahradiť celé množstvo.
Tekutiny: Celozrnná múka absorbuje viac tekutín, takže môže byť potrebné pridať o trochu viac mlieka alebo vody, aby cesto nebolo príliš husté.
Ľahkosť cesta: Pre ľahší koláč môžete do cesta pridať lyžicu kukuričného škrobu alebo použiť o jedno vajíčko viac.
Nebojte sa experimentovať, celozrnná stredná múka je skvelá voľba a váš koláč bude určite chutný aj zdravší! 😊
--------------------------------------
Ak chcete pripraviť zdravší piškótový koláč, polohrubú múku môžete ďalej nahradiť týmito múkami:
1. Celozrnná múka (pšeničná alebo špaldová):
Výhody: Viac vlákniny, vitamínov a minerálov.
Tip: Nahraďte najprv polovicu množstva, aby cesto nebolo príliš hutné. Ak bude koláčik dobrý, nabudúce môžete použiť celozrnnú múku úplne.
Pozor: Cesto môže byť hutnejšie, pridajte o trochu viac tekutiny (mlieko, voda).
2. Špaldová múka:
Výhody: Ľahšie stráviteľná ako klasická pšeničná múka, s jemne orieškovou chuťou.
Tip: Môžete nahradiť celé množstvo polohrubej múky bez veľkých zmien v recepte.
3. Ovsená múka:
Výhody: Vysoký obsah vlákniny a jemná chuť.
Tip: Odporúčam nahradiť maximálne polovicu múky, aby koláč nezostal drobivý.
4. Mandľová múka:
Výhody: Nízkosacharidová, bohatá na zdravé tuky.
Tip: Miešajte s inou múkou (napr. celozrnnou), pretože samotná mandľová múka robí cesto mastnejším a drobivejším.
5. Kokosová múka:
Výhody: Bezlepková, bohatá na vlákninu.
Tip: Použite maximálne 1/4 množstva, pretože kokosová múka veľmi saje tekutinu. Budete musieť pridať viac vajíčok alebo tekutiny.
Ak ste už kúpili celozrnnú strednú múku, určite ju môžete použiť! Ide o univerzálnu múku, ktorá dobre nahradí polohrubú, len sa pripravte na o niečo hutnejšie, ale zdravšie cesto.
😊
@lukbe zo spaldovej nikdy nebude piskota
@majamat náhod si orechy do kaloricky tabuliek a budeš veľmi prekvapená, aké je to zdrave
@xckaretxxx takže 100 g polohrubej múky- 350 kcal a 100 g vlašských orechov 720 kcal
@xckaretxxx 😀 ja viem kolko kcal maju orechy, ale pisala som tu jednu vec, neviem ci si to citala.
zdrave sa nerovna dietne. zdrave a dietne su 2 rozdielne pojmy. orechy zdrave su , len nei su dietne. obsahuju vela tuku,a le obsahuju zdrave tuky. a je zdrave denne zjest par gramov orechov, lebo su zdrave, hoci nie su dietne. kes i das 10g nezanije ta to ani keby drzis dietu.
a mimochodom, autokra úpise zdrave a nepotrebuje dietne jedlo.
@rayla ano,a le to nie je vyslovene bezlepkova nahrada, to je normalna potravina, ako keby sme pouzivalispojenie bezlepkove jablko.
a teda tie muky som pouzivala a cesto je take hutne ponich, teda hlavne pri tych orechovych. poznam bezlepkove muky a aj prirodzene bezlepkvoe potraviny a mam kde co vyskusane. mala som aj muku z lieskovych orechov, makovu, teffovu.
Ja som toho názoru že dezert je dezert a ma byt chutný a naplniť človeka rozkošou . Ak chce človek jesť zdravo, prosím ako hlavne jedlo, ovocie zelenina a nech zákusky neje.
@miruskaam no neviem, veď nebudeš jesť pol roka tento koláčik. To, že z neho zjes pár kúskov tvoje zdravie určite neohrozí. Potom si kúp špaldovú, či inú múku a hotovo.
Dlhé roky používam len špaldovú múku a na všetko, čiže koláče, halušky, obaľovanie rezňov aj na kysnuté cesto. V živote nikto si nevšimol rozdiel a to som svojho času každý týždeň vypekala pre kolegov z práce 😀 miesto cukru zvyknem xylitol 😊
@majamat Bezlepková múka nie je žiadna náhrada "lepkovej" múky. Je to muka vyrobená z prirodzene bezlepkových potravín: orechy, amarant, ovos, hrach, kokos...A každá taká múka má inú výživovú hodnotu: jedna je chutnejšia, jedna vyzivnejsia, iná ma dobre pekárenské vlastnosti...Preto je samozrejme najchutnejšia ich zmes - je jedno, či si už zmes kúpiš hotovu, alebo si zmes namiesas z jednodruhovych muk..
Tým chcem povedať, že aj bezlepková muka vie byť chutná a výživná. A kľudne sa dá doplniť do mucnikov s tým, že chuť piškóty obohatí.. a nemusí byť človek hneď na bezlepkovej diete🙂
@rayla to nie je pravda. pre celiatikov sa vyraba nahrada klasickej muky, ktora sa oznacuje ako bezlepkova muka. to co popcujes ty, nei su bezlepkove muky, ale su toprirodzene a jednodruhove muky, ktore samozrejme ani lepok neobsahuju. bezlepkove muky obsahuju viac druhov surovin,. je to zmes vytvorena tak,a ybs a dala pouzivat ako bezna muka a aby sa jej priblizoval svojpu funkcnostou. zrovna z toho, co si vymenovala sa bezlepkove muky vobec neskaldaju.
akoze ano, tie muky nemaju lepok,a le nema ho ani jabloko a preto ho nazyvas bezlepkove jablko? pripadne bezlepkovy jogurt a pod.? nie ten privlastok sa pouziva iba v pripade, ze sa jedna o nahradu niecoho lepkoveho, nie pre potravinu, ktora je prorodzene bezlepkova a prirodzene pouzivana a bezlepkovost je len jej sprievodna vlastnost. to by malo snad 80% potravin tento privlastok, dokonca z tohoto dovodu taketo pomernovanie, pripadne oznacenie museli niektori vyrobcovia zo svojich potravin odstranit, lebo sa jednalo o prirodzene bezlepkovu potravinu. nie o bezlepkovu nahradu.
Ja práveže veľmi dobre viem, o čom píšem. Bezlepkovo pečiem už roky. Tak mi opis teda tu " náhradu". Aká "náhrada" sa vyrába pre celiatikov?
A áno. Aj jablko je prirodzene bezlepková potravina, úplne rovnako, ako ryžová alebo kukuričná muka. Ani v ryži, ani v kukurici lepok jednoducho nie je. Žiadna náhrada..
@rayla je, ale nepomenuvas ho ako bezlepkove. keby tu niekto zistoval info, neodporucis, nech pouzije bezlepkove jablko. pomenujes ho len jablko.
bezlepkove muky su zn Schar, Novalim, Liana, Nutri free, Jizerka
malndlova a pod, to su orechove muky, nezaraduju sa medzi bzlepkove, resp nenazyvame ich bezlepkove, hoci ich ludia s dietou mozu. cize ked napises bezlepkova muka, tak sa ym mysli muka tych znaciek, co som vyssie napisala a tie teda su dost sacharidove.
privlastok bezlepkove sa pouziva len na potraviny, ktore osu nahradami lepkovych potravin, nie prirodzene bezlepkvoe potraviny, ked ty toto oouzijes, myslia sa tym ine muky, nie tieto orechove, ci strukovinove a semienko a dalsie.
No a sme tam, kde ti celý čas píšem. Schar, novalim a pod. nerobia žiadne náhrady, sú to zmesi prirodzene bezlepkových muk, ake si dokážeš aj doma sama namiešať z jednodruhovych muk! Pochopila si to už? Prirodzene bezlepková je aj tá orechová, ale aj ryžová, aj kukuričná, aj ovsena.. Čiže žiadna špeciálna náhrada! Tam je dôležitý proces výroby, aby nedošlo ku kontaminácii, to je celé..
A preto, keď nechceš len čisto ryžovu muku, spravíš si zmes: v závislosti od toho, ale chces dosiahnuť nutričné hodnoty alebo pekárenské vlastnosti.. alebo si tu zmes kúpiš už namiesanu..
Tiež nehovoríme o " bezlepkovej kukurici", lebo je presne tak prirodzene bezlepková ako to jablko.. To, že je niečo označené preskrtnutym klasom znamená, že výrobcovia ručia za technológiu výroby, že to nebude kontaminované lepkom.. ale to už je o inom...
@rayla neviem preco to stale nechces pochopit,
ked napises bezlepkova, tak automaticky kazdy bude hladat muky ako su Schar a pod.
ak chces odporucit kokosovu, mandlovu a pod, tak napis iny termin, nei bezlepkova. je uplne jedno co si ty myslis. podavas nejaku info a ak budes konat podla tvojho nazoru, nepadne an urodnu podu. aby tu info niekto druhy pochopil, co ti nevidi do hlavy, musis ju podat tak aby ju pochipit vedel, cize nenapises bezlepkova, ale vypises bud konkretne, alebo mozes pouzit vyraz orechove muky a pod.
noa le ak chces, pis si dalej rovnakoa druhi ta nepochopia.
dokonca ani google ta nepochopi, poztri co najde pod nazvom bezlepkvoa muka, prevazne tie znacky,c o som ti vypisala, sem tam sa tam moze mihnut napr aj ovsena, ale to ma dovod, lebo ta ma tiez 2 verzie, aj ked ta BIO je vacsinou aj bezlepkvoa, no nemusi byt.
Pozri.. musíme sa doma stravovať bezlepkovo a už roky varím pečiem bezlepkovo. Viem všetko o lepku odpredu odzadu. Je to tak, ako som ti napísala. Keď chces, zober si z toho, keď nie, nie.. Nikoho nenútim, no je to tak, ako som ti napísala.. btw. ovos je tiež prirodzene bezlepková obilnina. Dva varianty sú len preto, že to má súvis s technológiou výroby. "Bezlepkovy" ovos je garantovaný taký, kde nedochádza ku kontaminácii lepkom napr. zo pšenice alebo inou obilniny pri spracovaní v mlyne. A už končím..
@rayla my sa tiez stravujeme bezlepkovo a ja nenarazam na tovje vedomosti,a le na pomenovanie, ktore si nepsravne pouzila a ktorym maties ostatnych.
a ovos je bezlepkovy len kym nei je kontaminovany.
preboha a preco rozoberame zas ovos. napisal som ze su 2 verzie,c o potvrdzujes ty, nepitala som sa na dovod, lebo to poznam. len som spomenula dovod, preco mi ho dalo medzi bezlepkove muky, ktore su uplne o onim. odbocujes od temy.

@miruskaam kazda muka sa sprava inak. Ma iny obsah lepku, aj inak “saje” tekutiny atd. Takze ja by som si skor nasla recept kde je original pouzita ta muka, kt chces pouzit.