Ako pripraviť bezlepkové pochutiny pre deti?
Poraďte,čím ponúknuť dieťa čo nemôže múčne jedlá?
Dcéra pozvala kamarátky na narodky, potom mi pripomenula že nová spolužiačka, ktorá ešte u nás nebola nemôže pšeničnú múku. Tortu už mám objednanú. Čo dokúpiť?
marlenka v zelenom obale, kukuricne chrumky (dinosaurove s roznymi prichutami), v potravinach su bezlepkove kutiky s roznymi slanymi tycinkami, keksikmi atd.
@valiant nuž netuším, nepoznám ani rodičov. Prváčika už bude vedieť rozlíšiť čo môže a čo nie?
pečený batat, aj zeler, k tomu si dávane delakto smotanu s cesnakom (so syrom)
Nech sa dcera opyta, ci je problem len lepok v muke alebo aj mlieko. Nech sa opyta a uvidite.
Mala ked pride na oslavu, mala by vediet co smie jest a co nie.
@damadama možno budem ukameňovaná ale predstavila som si že krájame tortu dávame na tanier sedíme pri stole a desiati dostanú tortu a jedenáste dievča pečený batát
Bezlepkove nie je v sucasnosti problem. Mas v potravinach cele sekcie bezlepkovych potravin, najdes tam aj susienky, kolaciky a pod. Ked ma bezlepkovu stravu moze napr. zmrzlinu. Na obaloch potravin najdes oznacenie pre tie, ktore su bez lepku.
A tieto deti su vacsinou naucene, ze nemozu jest vsetko. Nevravim, ze im to uz nie je luto, ale naucia sa. Neprezivaju to uz zakazdym tak.
Syn má tiež kamoša "bezlepkáča", môžeš čipsy, pukance, slané aj sladké kukuričné chrumky, arizonky (sladké burizóny), alebo také malé sladké ryžové guľôčky, tie sú asi najviac obľúbené (majú ich v Tedi, alebo v Kik). Okrem toho určite nejaké oriešky, hoci u nás nejde ani to, lebo druhý kamoš má zase na tie alergiu. No a samozrejme cukríky, alebo čokoládky, tie sú tiež väčšinou bez lepku, hoci radšej si pozri obal, jedny cukríky ma prekvapili, že obsahovali lepok (a nie len ako prípadné stopové množstvo). Ja som na jednu oslavu kvôli nemu kúpila aj gluten free pizzu z Lidla, ale napokon sa nezjedla, chlapec bol z domu naučený, že pizzu on nemôže a ani neochutnal, hoci som ho presviedčala, že tú môže.
POCHUTINA je aj slaná, nie len sladká 😉 , ale inak kuchár google pomôže 😉
bezlepkové sú gaštany, mandle, pšeno, cícer..., dá sa z nich upiecť koláč 🙂
bezlepkova marlenka, v bille mavaju napr. alebo makronky su bezlepkove, pavlova torta,
nemoze dat lepkovu cast dole a dat zjest zvysok, je to kontaminovane.
alebo pozri zn. Schar, vsetko je bezlepkove, keksiky, tycinky, piskoty, mufiny... take male dieta zas tak vela toho nezje.
Snaž sa kontaktovať rodičov mladej slečny a porad sa s nimi, oni ti najlepšie poradia, co môže papat
Makronky môže, marlenka je zelena billa, kaufland bezlepkové, kukuricne chrumky aj niektoré chipsy smie. Čitaj v zadu gluten a ak ma tak nie
to dievca je celiaticka, ci alergicka na lepok? dost podstatny rozdiel. pretoze celiatik moze jest aj psenicnu muku zbavenu lepku (deproteinovanu), kdezto alergik nie. mam dceru celiaticku a v takom veku si na oslavy nosila vsetko z domu, pretoze vacsina ludi je neznalych a nechtiac vyrobia dietatu problem.ako tu napr.bohovska rada, dat len vrch z kolaca. alebo rozkrojit bezlepkovy kolac tym istym nozom, ktorym sa krajal predtym lepkovy kolac. ja odporucam netriafat na slepo, ale opytat sa rodicov.
V Bille kúpite aj koláčiky od značky Vitacelia alebo Marlenku.
Ja som nedávno v Kauflande objavila šošovicové a hrachové "polystyrénové" chlebíky. Chutili aj mojej mladšej, ktorá inak strukoviny do úst nedá. Ale ona má všeobecne rada takéto chlebíky a placky.
Ja len chcem dodať, že si dávaj celky pozor, že napr tie bezlepkove veci nech sú na inom tanieri ako tie s lepkom, nech sa napr keksíky nedotykaju, potom nemôže zjesť ani tie bezlepkove už. Taktiež nožom ktorý sa už dotkol lepkovej torty, nemôžeš jej nakrájať napr bezlepkovy závin, použi iný príbor alebo tej nôž treba poriadne umyť teplou vodou a saponatom.
Ak poznáš rodičov, skus sa jej maminky opýtať, možno je niečo, čo má rada a co ju poteší. Inak baby ti dali veľa dobrých tipov.
Už som písala že rodičov nepoznám, prišla do triedy len mesiac dozadu, ani na obed v škole nechodí. Chodí po ňu babka hneď po vyučovaní, kým ja prídem najskôr po 16:30
a co ze nepoznas? ved si pytaj na rodicov kontakt cez svoje dieta a zavolaj im. moja dcera ako 7 rocna skoncila po takejto oslave na pohotovosti, to bola pre nas zivotna skusenost, ze si potom nosila z domu vo svojich miskach svoje jedlo na vsetky oslavy az do veku, kedy dokazala sama rozlisit co moze zjest a co moze byt kontaminovane.

https://www.modrykonik.sk/forum/recepty/bezlepkove-a-bezmliecne-pohostenie-pre-navstevu/#post-87009714
Bezlepkove su aj kukuricne chrumky, burizony, pukance, cipsy. Pre deti by som ovocie kupila - hrozno, mandarinky.
Z kupovanych beznych kolacov sa da zjest vrch indianky, alebo ruzove spica (piskot sa nezje).
Ak moze laktozu a vadi jej len lepok, tak sa da kupit aj bezlepkova marlenka.
A na domace pecenie su rozne orechove a makove kolace, kam neide muka. Alebo aj s gastanoveho pyre.