icon

Ako pripraviť dokonalé burizonové guľky?

avatar
la_dolce_vita
18. dec 2025

Ahojte, využivam túto možnosť sa tu poradiť a chcem vás poprosiť o overený recept. Tie sa totiž rôznia, keď hĺadam na nete alebo v kuchárke. V minulosti sa mi nie vždy podarili, drolili sa alebo roztekali, nechce sa mi to zasa riskovať. Salko jedno, ale zvyšok? Koĺko cukru, masla, burizonov? Postup aký? Ďakujem za rady..

avatar
stankadu
18. dec 2025

Ja robim podla tohto uz 30 rokov, lebo je to mužov najoblubenejsi kolac 😊. Recept: 300g krys. cukru upalit na karamel, pridam 200g masla, ked sa spoji pridam 1 salko, dam dole z ohna a nakoniec 2 bal burizonov. Necham trosku vychladnut, ale len tak aby som to vedela chytat do ruk (vlazne aleboo studene sa ti nespoji). Namacam ruky do studenej vody, nelepi sa tak velmi karamel na ruky a robim gulky.

avatar
la_dolce_vita
autor
18. dec 2025
@stankadu

Ja robim podla tohto uz 30 rokov, lebo je to mužov najoblubenejsi kolac 😊. Recept: 300g krys. cukru upalit na karamel, pridam 200g masla, ked sa spoji pridam 1 salko, dam dole z ohna a nakoniec 2 bal burizonov. Necham trosku vychladnut, ale len tak aby som to vedela chytat do ruk (vlazne aleboo studene sa ti nespoji). Namacam ruky do studenej vody, nelepi sa tak velmi karamel na ruky a robim gulky.

@stankadu dakujem, nechala som to vzdy vychladnut, tak uz chapem, kde bol problem asi.

avatar
dajna8
18. dec 2025
@la_dolce_vita

@stankadu dakujem, nechala som to vzdy vychladnut, tak uz chapem, kde bol problem asi.

@la_dolce_vita Musis pracovat este s teplou hmotou. Ked vychladne, tak uz sa gulicky nedaju spravit a nedrzia pekne. Nie raz som sa dopalila pri tomto 😀

avatar
lienocka2808
18. dec 2025

včera som robila a sú brutálne, robím niekoľko rokov: 400g cukor kryštál, 250g maslo, 1 salko, 3sáčky burizónov. Roztopím cukor, pridám maslo a salko a varím kým nevznikne tekutá hmota. Pridám 3 sáčky burizónov a premiešam. Naolejujem si ruky a tvarujem guľky ešte teplé.

avatar
la_dolce_vita
autor
18. dec 2025
@lienocka2808

včera som robila a sú brutálne, robím niekoľko rokov: 400g cukor kryštál, 250g maslo, 1 salko, 3sáčky burizónov. Roztopím cukor, pridám maslo a salko a varím kým nevznikne tekutá hmota. Pridám 3 sáčky burizónov a premiešam. Naolejujem si ruky a tvarujem guľky ešte teplé.

@lienocka2808 davas 3 sacky, nie je to vela?

avatar
lienocka2808
18. dec 2025
@la_dolce_vita

@lienocka2808 davas 3 sacky, nie je to vela?

@la_dolce_vita dávam viac cukru oproti pôvodnému receptu namiesto 300g dávam 400g

avatar
la_dolce_vita
autor
18. dec 2025
@lienocka2808

@la_dolce_vita dávam viac cukru oproti pôvodnému receptu namiesto 300g dávam 400g

@lienocka2808 aj masla viac, takze moze byt.

avatar
lenuska0000
Včera o 13:11
@stankadu

Ja robim podla tohto uz 30 rokov, lebo je to mužov najoblubenejsi kolac 😊. Recept: 300g krys. cukru upalit na karamel, pridam 200g masla, ked sa spoji pridam 1 salko, dam dole z ohna a nakoniec 2 bal burizonov. Necham trosku vychladnut, ale len tak aby som to vedela chytat do ruk (vlazne aleboo studene sa ti nespoji). Namacam ruky do studenej vody, nelepi sa tak velmi karamel na ruky a robim gulky.

@stankadu prosim vas to salko predtym aj klasicky 2 hodiny varite ci nie? Mam obycajne salko. Dakujem

anonym_5e0c3d
Včera o 15:02
@lenuska0000

@stankadu prosim vas to salko predtym aj klasicky 2 hodiny varite ci nie? Mam obycajne salko. Dakujem

@lenuska0000 salko sa nevari, naleje sa do karamelu

avatar
lenuska0000
Včera o 16:27
@anonym_5e0c3d

@lenuska0000 salko sa nevari, naleje sa do karamelu

@anonym_5e0c3d ani to tradicne salko? Lebo to sa standartne vari 2 hodiny aby skaramelizovalo

avatar
la_dolce_vita
autor
Včera o 18:56

Tak hotovo, vydarili sa perfektne, ako este nikdy.. dakujem 🙂

avatar
stankadu
Včera o 19:29
@lenuska0000

@stankadu prosim vas to salko predtym aj klasicky 2 hodiny varite ci nie? Mam obycajne salko. Dakujem

@lenuska0000 nepotrebuješ skaramelizovat salko, lebo karamel uz máš z cukru 😊 normalne to salko tam daj ako je.

avatar
stankadu
Včera o 19:29
@la_dolce_vita

Tak hotovo, vydarili sa perfektne, ako este nikdy.. dakujem 🙂

@la_dolce_vita super 👍🥰

avatar
simca06022011
Včera o 19:41

Inak dam vam mozno inspiraciu. My to negulickujeme. Chyti lyzicu a papierovy kosik a bachnem to tam a su z toho burizonove kosiky 😂 nepomalime sa, jeme to ako suhajdu. Su velke podla velkosti kosika a vnutri ostavaju vlacnejsie dlhsie.. menje plochy na obschnutie ak to jie su gulicky.

avatar
simca06022011
Včera o 19:41

Inak karamel ten isty ako na grilaz myslim...

avatar
stankadu
Včera o 19:43
@simca06022011

Inak dam vam mozno inspiraciu. My to negulickujeme. Chyti lyzicu a papierovy kosik a bachnem to tam a su z toho burizonove kosiky 😂 nepomalime sa, jeme to ako suhajdu. Su velke podla velkosti kosika a vnutri ostavaju vlacnejsie dlhsie.. menje plochy na obschnutie ak to jie su gulicky.

@simca06022011 neprilepi sa to na ten papier? Sice ani gulicka sa neplilepi, ale tam je menšia plocha ☺️

avatar
simca06022011
Včera o 20:03
@stankadu

@simca06022011 neprilepi sa to na ten papier? Sice ani gulicka sa neplilepi, ale tam je menšia plocha ☺️

@stankadu normalne ked stuhnu sa to vyklopi z toho ako suhajdy.. alebo muffiny ked sa robia do kosikov.. proste sa to z boku odlepi

avatar
stankadu
Včera o 21:54
@simca06022011

@stankadu normalne ked stuhnu sa to vyklopi z toho ako suhajdy.. alebo muffiny ked sa robia do kosikov.. proste sa to z boku odlepi

@simca06022011 akurat dnes som robila, ale skusim tuto fintu na novy rok. U nas je o ne bitka 😁