Ako pripraviť dokonalé rizoto?
Dobré ránko, dobrý deň 😊.Taká otázočka. Ako robíte žienky rizoto? Čisto teoreticky by malo byť rizoto ako skoro kaša,no ale u nás(mama robila, naučila) to skôr bola zmiešaná ryža s ďalšími vecami (mrkva,hrášok,kukurica a buď huby,alebo kuracie). A robíte z dlhozrnnej,"gulatovej",alebo jasminovej ryže? Ďakujem za odpovede,ako má správne vypadať a chutiť rizoto podľa Vás? Fajn day všetkým ☺️.
@simca06022011 Veď áno,u nás tiež nesmie chýbať cibuľa,skoro v každom jedle,ale v rizote ? Nabudúce urobím podľa tvojho receptu. Dík 😊
@simca06022011 Veď áno,u nás tiež nesmie chýbať cibuľa,skoro v každom jedle,ale v rizote ? Nabudúce urobím podľa tvojho receptu. Dík 😊
@zuzanita1609 ja tiež nedávam cibuľu... krémove veď si pozri na IG Andrea Ena on má viac receptov.
Také "slovenské" je klasika suchšie, ale aj to veľa záleží od ryže kto má rád lepkavé používa gulatozrnnu ryžu my máme rady sypké a preto robím z dlhozrnnej.Ja nedávam mrkvu mne to pripomína školskú jedáleň🤪a krémové mám rada, ale ako píšem mňa nebaví to podliehať, miesat...mám ryzovar, takže ryžu varím zvlášť, ale v reštaurácii si dám krémové tam hlavne treba dať nastrúhaný parmezán ten spraví chuť a strukturu
kremove rizito nebudes mat ak nepouzijes spravnu ryzu.
Keď chcem robiť talianske rizoto, tak ho robím z gulatozrnnej ryže nasledovné:
Na ol.oleji opražím cibuľu, pridám nepremytu gulatozrnnu ryžu a osmahnem.. pridám trocha vína, odparí sa a následne podlejem vodou, podlievam až kým ryža nezmakne.. keď je takmer hotová pridám nahrubo nastruhanu cviklu/cuketu/hríby, hrášok (podľa toho aké rizoto) a spolu varím a podlievam vodou až kým sa z toho nestane kaša.. keď je hotové, pridám lyžicu masla.. je veľmi krémové a robím to podľa pokynov talianskeho kolegu môjho muža 😉
Ak chcem klasiku, uvarím jasminovu ryžu zvlášť.. nastrúham si zatiaľ zeler a mrkvu na hrubo a osmahnem na ol.oleji na cibuľke, kým zelenina nezmäkne (ale iba trocha nech je chrumkavá) do toho pridám uvarenú ryžu a trocha masla.. toto je jedno z mojich najobľúbenejších jedál..
robim aj take aj take, na take kremove osmazim cibulu, dam ryzu a naberacku vyvaru a ked sa vsiakne, pridam dalsiu naberacku a tak dokola kym sa uvari ryza (ja pouzivam vacsinou obycajnu bask ryzu).. potom pridam co chcem (nastruhanu uvarenu cvilu, hrasok, hriby, rajciny..), pridam maslo, parmezan a hotovo.. a potom take klasicke rizoto od maminky - ryza zvlast uvarena, kuracie, hrasok a mrkva, vsetko zmiesam a este oprazim na panvici, my lubime take chrumkave. posypem syrom a jem s kompotom 🙂
Ja mam celkom dobre odladeny recept na kremove rizoto z arborio ryze.
Ako zaklad pouzijem susene paradajky v oleji, ktore orestujem spolu s cibulou a jednym strucikom cesnaku. Po chvily nasypem ryzu a trocha celu zmes orestujem. Nasledne zalievam vyvarom (alternativne vyvareny bujon) a po dosiahnuti urcitej makkosti ryze pridam do zmesi na kocky nakrajany syr Niva, aby sa lepsie roztopil. Nasledne zalejem smotanou s trochou masla a necham trocha prebublat. Na taniery posypem parmezanom a podavam v kombinacii s rukolou/polnym salatom. Pasuje k tomu aj steak, pripadne hydinove prsia na grile. Dobru chut 🙂
@zuzanita1609 to nie je moj recept, to som skopirovala z netu.. k tomu tvojmu prispevku o "mlieku"
Aj tak vypadá,ako to robila dakedy mamina,ale nie je až také suché,sa čudujem 😁.
@zuzanita1609 niečo podobné robievam aj ja, len to nie je rizoto, len slováci hovoria že rizoto ale nemá nič spoločné s rizotom :D

neviem aké rizoto chceš či to na spôsob tých krémových talianskych to sa inak robí ako klasické suché naše s mäsom a hraškom trebárs.v Talianskom tam je práveže velmi dôležitá kašovitosť a postupné varenie a prilievanie vína s vývarom.Napr.Ja lubim hlavne tie krémové a základný recept mám tu https://varecha.pravda.sk/recepty/talianske-kre.... Ostatok si potom robím podla seba..či už šafranové,s rajčinami,hríbami.Atd variácií je milion.A to klasické suché ja ani nerobím ani nelúbim.Podla toho receptu čo som dala vyššie vždy urobím výborné krémové.A dôležité je potom aj dosť masla tam dať nakoniec aj to zabezpečí krémovosť.A čo sa týka tej ryže ja dávam akú mám aj klasickú ak nemám arborio.A rozdiel moc teda nevidím