icon

Ako pripraviť huspeninu, aby stuhla?

17. jan 2025

Ahojte, chcela by som prekvapiť manžela a urobiť pre neho huspeninu. Ako ju prosím robíte? Bojím sa, že mi nestuhne. Ďakujem.

avatar
xckaretxxx
17. jan 2025

Napíš, aký materiál máš. Potrebuješ veľa koziek

autor
17. jan 2025

@xckaretxxx bravčové koleno a paprce ale nemám problém u mäsiara ešte niečo dokúpiť.

avatar
petronelag
17. jan 2025

Huspeninu si robí manžel a tiež dá variť údené kolienko a paprče biele neúdené napr. 2ks, zaleje to vodou osolí, okorení, dáva aj papriku. Potom tam dáva aj 1-2 mrkvy a petržlen. Potom to vo väčšom hrnci varí dlho, kým sa kolienko nezačne rozpadať napr. od 8 do 14 hodiny, Môžu sa dať aj kože, ale nemusia. Zeleninu vyberie skôr a pokrája na malé kúsky. Keď sa huspenina dovarí, vyberie z nej paprčky a kosti z údeného kolienka. Potom to ešte teplé dáva do tanierov a do každého pridá údené mäso aj zeleninu.
V chladnej izbe to musí vychladnúť.
Ja to nemám rada, tak som to ešte nikdy nejedla.

avatar
la_dolce_vita
17. jan 2025

Okrem kolena a tych paprci a koze, kupujem balenie priamo na to urcene, davam aj pekne maso varit do tlakaca. Mam rada vela masa a inak by toho masa vela nebolo. Takze takato kombinacia a varim tak dlho, az sa to rozpada. Pridavam aj korenovu zeleninu, cibulu, cesnak, koreniny. Kludne pozri aj na nete recept. Nemas co pokazit, mne sa vzdy vydari a zmizne hned 🙂. Vecet varim, rano je tuha v spajzi.

avatar
petronelag
17. jan 2025

@la_dolce_vita Áno, aj cibuľa cesnak tam idú.

avatar
la_dolce_vita
17. jan 2025

@petronelag ano, ja to robim podla receptu z internetu, pretoze uz som zabudla ako to robila moja mama. Davam aj bravcove stehno alebo pliecko a tym padom je plna nemastneho masa, fakt vyborna, to ostatne tam ani nedavam, len zeleninu na dno misticiek.

avatar
heln
17. jan 2025

aby ti to dobre stuhlo, tak to treba fakt dlho varit

avatar
janula2511
17. jan 2025

Ja dávam do hrnca aj bravčovú kožu.

avatar
kukuk29
17. jan 2025

Koleno,paprče,kože ,cesnak,čierne korenie,soľ...nič viac a dlho a pomaličky variť 😋😋mňam

avatar
oli18
17. jan 2025

Cerstve koleno, nozicky, cibulu celu, vela cesnaku, sol a cele korenie. Korenovu zeleninu nedavame vobec, vody sa dava viac, lebo za 4-5 hod vyvrie. Vriet ma pomaly, aby sa nezmutila. Mäso sa musi lahko oddelovat od kosti, ma byt doslova rozvarene. Po vykosteni rozlozim maso na polievkove taniere a zalejem cez sitko polievkou.

avatar
xckaretxxx
17. jan 2025

@kukuk29 to je ono

avatar
xckaretxxx
17. jan 2025

Zeleninu nedávaj, to chuti ako vyvar

avatar
cina1
20. jan 2025

udene koleno, 2-3 paprcky, koza, cesnak struciky, korenie gulicky cierne a nove, pripadne sol a nic viac, ziadna cibula ani korenova zelenina

avatar
lanstouran
23. jan 2025

Huspenina tuhne v zime a stuhne len vtedy keď sa dajú variť nožičky a kože nič údené a žiadnu zeleninu nedávam a celé čierne korenie a potom po dvoch hodinách dám dva struky cesnaku očistené a varím len 5 hodín a potom tie kože a tie nožičky rozdelím

avatar
luba98
23. jan 2025

Jedno koleno,tri nožičky je ideálne, potom netreba žiadne kože,jedna cibuľa a tri strúčiky cesnaku, dávam tri mrkvy, čierna korenie guličky,nové korenie, bobkový list 2 kusy,soľ.Najprv var mäso s korením asi štyri hodiny pomaly pod pokrievkou,potom pridaj zeleninu a var ďalšie dve hodiny.Bude z toho asi tak desať misiek huspeniny, takže by si mala mať asi 3 až 3,5l vývaru.Keby ti veľmi vyvrel ,prevar vodu v kanvici a dolej.Rovnomerne rozlož mäso aj zeleninu a zalej.Nechaj na stole vychladiť a potom šup do chladničky.