icon

Ako pripraviť jemnú a sladkú rajčinovú polievku?

avatar
hanka_b_151
11. dec 2024

Ahojte poradite prosim recept na dobru sladucku jemnu rajcinkovu polievku ako zo skolky/zš? Mne sa nikdy tak nepodari, vzdy je trochu kysla a ked to chcem zjemnit prezeniem s cukrom je zas prisladka.

avatar
dzupi898
11. dec 2024

Treba len správne odhadnúť množstvo cukru. Radšej po troche prisýpať a ochutnávať. Iná mágia v tom asi nebude 😀

avatar
thereisabear
11. dec 2024

@hanka_b_151 vraj keď v paradajkách vyvaríš mrkvu, zmierni sa kyslosť, ale neskúšala som.

avatar
laura164
11. dec 2024

Ak dávaš pretlak, tak na cibuľke ho restuj cca 15 minút, tá kyslosť sa zmierni

avatar
vikusjk
11. dec 2024

@laura164 presne tak, ako pises 🙂 a potom uz len dochutit cukrom kazdy podla seba

avatar
luxus10
11. dec 2024

dat dobry pretlak, v tom je to caro...

avatar
viestta
11. dec 2024

V skolke robia z vyvaru alebo z bujonvej kocky, rozvaria pretlak, pridaju ryzu a poriadne osladia. Ziaden zazracny recept nemaju

avatar
basulaak
11. dec 2024

Ja robim tak ze orestujem cibulku na oleji, potom zalejem pretlakom (overil sa mi z kauflandu ci uz ten bio alebo nebio), potom pridam vody, dm bio bujon, korenie, nove korenie, mletu skoricu, mlete klinceky, sol, bobkovy list, po chvili surovu ryzu na zahustenie. Na konci ked jemne ochladne osladzam medom. Zatial chutila kazdemu. 🤓

avatar
0_0
11. dec 2024

Ja robievam paradajkovú z čerstvých paradajok a mrkvy a veru moc kyslá nebýva. Záleží aj od chuti surovín, ale je výborná, vôbec tam nie je ten pretlakový dojazd. Podľa potreby docukrím, ale len trošku. Ale takáto polievka nie je rozhodne ako tá zo školky. 🙂
A ako už vyššie spomínali, tak dochucovať treba po troške, postupne a určite trafíš zlatý streď. 🙂
Ja poslednej dobe vždy preženiem s čierným korením - zdá sa mi, že je akési výraznejšie než kedysi. :D

avatar
agajka22
11. dec 2024

@viestta ale nehovor, naozaj?

avatar
pralinka86
11. dec 2024

Pretlak/paradajkove pyre ci konzerva, zo vsetkeho chuti inac... Pozri v dm ich paradajkovy pretlak v skle. Nie je to take kysle velmi

avatar
pralinka86
11. dec 2024

Zo skolky recept teda

avatar
viestta
11. dec 2024

@agajka22 Vidis, ja som tam (zjavne naivne) dala vyvar a ani ten tam nie je. Len zaprazka...

avatar
ekira1
12. dec 2024

@pralinka86 čo mám recepty z našej škôlky, dávajú len na sucho opraženú múku.

avatar
ekira1
12. dec 2024

@hanka_b_151 polievka je taká dobrá, aký dobrý máš paradajkový základ. Najlepšia je z paradajok dozretých na slnku.