icon

Ako pripravujete opekance?

cuci22
16. dec 2019

Ahojte babulky 🙂 prosim vas chcem sa opytat robievate niektora kupene opekance?
Chcem sa opytat ako ich pripravit ci len zabarit a posypat makom alebo este aj tie kupene treba zapiect.Nikdy som to nerobila a priatel ich miluje tak ho chcem prekvapit 🙂 Budem vdacna za kazdu radu a prajem kazdej jednej krasne Vianoce :-*

tarra6
16. dec 2019

nekupuj, urob si vlastné. Ja robím z polovičnej dávky, je ich tak za 2 plechy:
cesto: 900g hladkej múky, 100g polohrubej múky, 250ml mlieka, 1 kocka droždia, cca 250ml vody, 1 ČL soli, 1 ČL cukru, 100ml oleja, 50g masla, 1 vanilkový cukor, dochutenie: mletý mak, škorica(škoricový cukor), med, kr. cukor, vanilkový cukor, hrozienka namočené v rume (čo chutí)

Do vlažného mlieka dáme lyžičku cukru, pridáme droždie necháme napučať. Kvások prilejeme do múky, prídáme vlažnú vodu, vlažný olej, cukor a vypracujeme cesto. Necháme podkysnúť v teple. Potom si z cesta zoberiem kúsok, vyšúľame na dlhý šúľok a krájame asi centimetrové kúsky, ktoré dáme na pekáč. necháme podkysnúť a upečieme na cca 190-200° do zlata. Potom si pripravíme makovú "plnku". Mak zavaríme vriacou vodou a dochutíme podľa chuti. Potom si dáme do hrnca zovrieť vodu a ňou polejeme opekance, necháme pár sekúnd vo vode, zamiešame, aby každý opekanec nasiakla trochu vody a zcedíme. Opekance dochutíme makovou "plnkou" , pridáme hrozienka a necháme chvíľu odležať. Pred podávaním kto chce, môže opražiť trošku masla a ním poliať opekance na tanieri.

silvusias
16. dec 2019

Myslím, že keby chcela robiť vlastné tak si vypýta recept na také 🙂 Na obale nie je návod na prípravu?

mell_k
16. dec 2019

Ja ich odparim ako knedlu a potom uz len zamiesam s cim chcem my mame radi tvarohove na sladko

stankadu
16. dec 2019

ja robím tak, že do hrnca dám mlieko zohrievať a ked je horúce odstavím, nasypem opekance a dám pokrievku menšiu ako hrniec, aby tie opekance boli ponorené. Nechám ich chvílu ponorené (treba ochutnať, niektoré stačí chvílu a niektoré potrebujú dlhšie sa močiť) a zlejem. Uvarím med, pustím maslo a aj s makom si opekance polejeme.

emmi101
16. dec 2019

Ja ich tiež robím v mlieku ako stanka 🙂

katinka71
16. dec 2019

@tarra6 dakujem za recept idem to tak upiect doma
@silvusias tvoja Mudra Rada nad zlato🤐

veronikaszabova
16. dec 2019

@tarra6 dakujem za recept 🙂 vyskusam

marty_4
16. dec 2019

@stankadu takto to robim aj ja, to ma tak mamka naucila a robim ich kazde rok 🙂

lenka_21
16. dec 2019

@cuci22 zalezi ake chces, ak na sladko, tak mozes zaparit mliekom, ak slane vodou. My zaparujeme len vodou a robime z kyslej kapusty, tvarohu a makove - sladke. Vsade ide masloooo...

lenka_21
16. dec 2019
stankadu
16. dec 2019

@marty_4 my tiež 😀 aj 4 baliky pocas sviatkov zjeme, tak ich moji oblubujú 😋

veronika3184
16. dec 2019

Mnam