icon

Ako pripravujete zeleninu?

avatar
ladyk001
9. feb 2021

Ahojte dajte nejaké tipy ako pripravujete zeleninu ? Okrem teda polievok.... mne jedine chuti zelenina keď je s nejakou omáčkou napríklad soté alebo zapekana so smotanou a syrom... ale nejaké ďalšie nápady ako chutne pripraviť zeleninu ? 🙂

avatar
nafka0483
9. feb 2021

@ladyk001 Na pare, dusenu na masle, grilovanu, pecenu.

avatar
elizabet173
9. feb 2021

@ladyk001 pecena v rure - rozne druhy - baklazan, cuketa, cervena cibula, paprika, cervena repa, tekvica ..dat na papier na pecenie, mozes pridat korenie, aj grilovacie ake mate radi, je dostat aj bez soli a pokvapkat olivovym olejom. Niekedy k tomu pridavam aj sampinony. Brokolicu ovarim, nie do makka, aby nebola ako blato, posekam, pridam sunku, struhany syr, vajcia, zapeciem. Smotanu nepridavam, maximalne trosku mlieka. Robim aj plnenu, napr. cuketu. Milujeme kremove polievky - z cukety, tekvice, porkova...Alebo len surovu nakrajanu, namacanu do jogurtoveho dipu. Na internete mas mnozstvo receptov.

avatar
usla35
9. feb 2021

u nas ficime na pecenej zelenine alebo na parenej a potom len trochu masla 🙂

avatar
nikayla
9. feb 2021

My máme radi parenú v parnom hrnci - zemiaky, fazuľové lusky, mrkvu, kukuricu, hrášok, k tomu parené kuracie mäsko a nejakú omáčku alebo šťavu.

avatar
obcanka123
9. feb 2021

@ladyk001 ja mám rada urobenú na panvičke (fazuľové lusky a šampiňóny) .. to je moje 😍

avatar
ckocka
9. feb 2021

Zeleninu možeš pridať do akejkolvek prílohy varenú dusenú aj pečenú, jednoducho pomiešať s ryžou, cestovinou či zemiakmi. A zemiakové pyré s brokolicou, zelerom, karfiolom alebo s dyňou je výborné. Kludne pol zemiakov, pol zeleniny.

avatar
andrea78
9. feb 2021

@ladyk001 okrem vsetkych vyssie spomenenutych od pecenia a rozneho zapekania robim aj v tlakovom hrnci, vtedy je ta zelenina ako priloha - mam s vkladacim kosikom na parenie. Je to za par minut a super, robim tak aj zemiaky, uplne ina chut ako klasicky varene. Alebo na styl zemiakonych placiek, no namiesto zemiakov zelenina, aku mam. Radi mame aj kelovu variantu.

avatar
rumba01
9. feb 2021

my si teraz dost frcime na grilovanej zeleninke, to je mnaka poriadna a k tomu opecene toastiky 🙂

avatar
yna1
9. feb 2021

u nas najcastejsie grilovana a pecena v rure, na veceru si to tak robievame najcastejsie 🙂

avatar
mimca77
9. feb 2021

Skoro vsetko, co robime, tu uz bolo spominane, ale nevidim tu moju najoblubenejsiu prilohu k masu, tak pridam - korenova zelenina upecena v rure s olivovym olejom a bylinkami, najradsej mam peceny petrzlen, ale aj mrkva je fajn. A specialita mojho muza z baklazanu a paradajok - parmigiana, fantasticke jedlo, chuti to velmi podobne ako lasagne, akurat tam nie je ziadna cestovina, ale baklazan. Ja zas z baklazanu robievam mousaku. Celkovo na hlavne jedla zo zeleniny odporucam pozriet recepty stredomorskej kuchyne.

avatar
ckocka
9. feb 2021

@mimca77 Baklažán, mňam. Toto poznáš? Ale musia byť naozaj letné chutné paradajky:
https://varecha.pravda.sk/recepty/imam-bayildi-...

avatar
mimca77
9. feb 2021

@ckocka mnam, parada, dakujem za tip 😋