icon

Ako sa vyhnúť pesticídom a jedom v jedle?

anja27
6. okt 2020

Mozno trosku netradicna tema ale skusim ci sa niekto o toto zaujima vobec. Za prve sa chcem opytat kde vlastne kupujete ovocie a zeleninu pokial si nemozete vsetko vypestovat doma? Ja som roky chodila na trznicu a kupovala od lokalnych pestovatelov ale ako som zistovala ze aj tito domaci polnohospodari pouzivaju vo velkom postreky aby mali lepsiu urodu pre zarobok prechadza ma chut aj na taketo nakupy. Co si clovek neurobi sam nikdy nema istotu len bohuzial momentalne na to take podmienky nie su..Poznam aj z okolia ludi ktori si doma pestuju a postreky pouzivaju a aj moji stari rodicia uz pred x rokmi napr zemiaky postrekovali. O tom aky vplyv maju tieto chemikalie na nasu imunitu a zdravie snad nemusim pisat. Neviem co je pravdy na tom ze sa robia posreky aj z lietadla ale ak to je naozaj tak asi sa tomu neda vyhnut vobec. Ludia maju casto napr policka pri cestach pri hlavnom tahu kde prejde za den x aut tak to asi tiez nie je celkom najlepsi sposob. Urodna zem sa predava na vystavbu takze asi pomaly uz ani nebude kde pestovat. Potravinam v obchode ktore su oznacene a tvaria sa ako bio uz vobec neverim. Prosim ako toto riesite lebo ja som z toho celkom znechutena ze mam do seba a svojej rodiny davat tieto jedy..A predsa mimo zeleniny ovocia sa tak ci tak neda uplne vsetko v tejto dobe robit domace. Dokonca aj v detskych prikrmoch sa nachadza tento hnus. Ja nie som posadnuta zdravou stravou ako niektori len ma dost znepokojuje akym stylom to zijeme vlastne :/ Kedze ako sa hovori sme to co jeme

Strana
z2
mondolina
6. okt 2020

Neriešim to nijako.

anja27
autor
6. okt 2020

@mondolina ale aj lahostajnost podporuje toto chore zarabanie na ludoch. Skuste si viac o tom prestudovat a co vsetko to aj detom robi so zdravim a mozno zmenite nazor. Tieto p(otraviny) obsahuju latky naor ktore sa davaju do otravy na potkany..a mohla by som pokracovat. Ludom je vsetko jedno a tak to vyzera aj. Nic v zlom 🙂

krisbar
6. okt 2020

Kedze robim s potravinami, tak by som odporucala toto: nakupovat na trhoch, od ludi, ktori pestuju v malom, pestuju aj pre seba, ak aj supnu obcas chemiu, tak niekolkonasobne menej ako velkovyroba, nakupovat bio. Tato znacka zarucuje, ze pestovatel chemiu nepouziva. Alebo si vyhladat vo svojom okoli ci nie je zeleninova farma. Uz ich je po celom slovensku dost, pripadne debnickovanie je vacsinou od malych vyrobcov.
Co sa tyka ostatneho stravovania - nekupovat spracovane potraviny, ale prvo-potraviny. Napr. Namiesto keksikov si kupit muku, vajicka z volneho vybehu, maslo a do par minut mas spravenu velku varku cookies, kupovat menej masa, ale kvalitneho (max 1-2xdo tyzdna), zaradit strukoviny, privarky, ein-topfs.
Vyhladat si ci nie su v okoli farmarske trhy alebo farmarske potraviny a namiesto 10 jogurtov v akcii si kupit 3 poctive, prave maslo, kvaskovy chlieb.
Bohuzial dnes ludia si beru uvery na drahe auta, velke domy, ale do seba sypu odpad....lenze to co do seba davame priamo ovplyvnuje to ako sa citime, aku kvalitu zivota budeme mat vo vyssom veku a aj kolko si ten zivot tu uzijeme.

anja27
autor
6. okt 2020

@krisbar presne si to vystihla perfektne! Je to smutne ale za lahostajnost zaplatime najvyssiu dan casto a len malo ludi to riesi. Mysliac si ze sa stravuju zdravo kupuju hypermarketoch vsetko. Dakujem pekne za rady snazim sa o zmenu uz dlhsiu dobu ale nie vzdy sa mi to tiez zial dari

mondolina
6. okt 2020

@anja27
Jedna vec tvoj názor. Druhá vec psychická pohoda, ktorú určite nemáš keď máš stres z toho, že zahryzneš do jablka, ktoré nevieš v akých podmienkach vyrástlo.
Zlatá stredná cesta😉

anja27
autor
6. okt 2020

@mondolina urcite aj psychika ma na tom zasluhu ale kedze toto suvisi aj s detmi tak je to naozaj na zamyslenie co do seba davame

hyta
6. okt 2020

@anja27 Súhlasím s tebou i s krisbar. No mám známu, ktorá predáva na trhu ovocie a zeleninu pre jeden obchodný reťazec... Takže človek si tam môže nakúpiť s pocitom že nakupuje zdravšie potraviny a opak je pravdou.Potom tu je i ekonomická stránka. Je dosť ľudí čo v dnešnej dobe majú problém s financiami, následne kupujú čo im peňaženka dovolí. Tiež deti rastú, nastúpia do škôlok, škôl kde sa stravujú. Takže s tým zdravým stravovaním v dnešnej dobe to je dosť zložité.

nykkushka
Autor odpoveď zmazal
peendyi
6. okt 2020

Jedna vec je ta - ze ludom sa pracovat na poli, sadit, okopavat atd nechce - vsak si kupia v hypermarkete, miesto praci v zahradke sedia u PC,televizorov atd. Byvam na dedine a vidim kolko pody lezi ladom, lebo ludom sa nechce natahovat sa v zahrade...samozrejme nie kazdy ma moznost zasadit si dajaku zeleninu, ale je taky trend teraz, mat dom okolo ziadnu zahradu /aby bolo co najmenej roboty s okolim /...

ciernysokol
6. okt 2020

@anja27 ja som tiez za nechemizaciu, pripadne minimalnu, kedze zemiaky bez postreku nedopestujes, chytia plesen. Ani paradajky, iba ak na balkone. Osobne mam stastie na zahradku, aj rodina, vsetci zahradkari. V obchode zeleninu a ovocie nekupujem. Lenze takych ludi je malo, navyse to vyzaduje vela casu a manualnej prace, nie kazdy ma na to cas. Ako to robit lepsie, napisala krisbar vyssie. Co je ale najsmutnejsie, nekvalitne, prechemizovane, umele potraviny su len jednou sucastou celej masinerie, popri farmaceutickom priemysle, silnom elektromagnetickom ziareni vsade navokol a nasim sedavym sposobom zivota, prevazne vo vnutri. Ale zbytocne sa rozculovat. Co sa da urobit- sila spotrebitela je velka. Nekupovat. Citat zlozenie, vyzadovat bez postrekov. Zatial je takych ludi malo. Vacsine je to jedno a najma, nema na to cas a energiu.predpokladam,ze veci sa pohnu, ked pomaly kazd dieta, co sa narodi, bude chore, ked nevyliecitelnymi chorobami budeme trpiet pomaly vsetci.

nykkushka
6. okt 2020

Ono je toto téma na dlllhe rozhovory a všetko ma svoje pre aj proti.
My našťastie mame rodinný dom a čo môžme, si dopestujeme sami bez chémie. A dnes su už možnosti dopestovať si dosť na balkónoch, len treba chcieť a obetovať tomu čas a peniaze.
Druhá stránka je taká, že drvivá väčšina bio, eko, zdravých domácich potravín a surovín je drahá a taka rodina s deťmi, ktorá žije tzv od výplaty do výplaty si asi ťažko kúpi špaldovu alebo inú múku na koláče ktorej kilo stoji 2 a viac eur a argument, je to zdravé ich asi nepresvedčí. Nie všetci si môžu dovoliť drahšie ovocie, zeleninu lebo mäso.
Nie vždy za to môže ľudská ľahostajnosť, ale skôr nedostatok info a financií. A odsudzovatza to ľudí je trosku moc.
My sa snažíme stravovať zdravšie, mäso mávame max 2x do týždňa, ale určite suroviny potraviny si kupovať budeme aj keď nie sú zdravé bio eko....

vikes
6. okt 2020

Môžete sa presťahovať na dedinu chovať sliepky, zajace, robiť zabíjačku, pestovať v záhrade zeleninu, ovocie a vyhnete sa veľkej časti "jedov".

anja27
autor
6. okt 2020

Suhlasim s kazdou z vas co ste napisali. Ja nesudim kazdeho urcite su rodiny ktore nemaju vela financii nazvys to chapem. Nemaju ani velmi inu moznost ale su ludia ktorym je to sum a fuk a radsej investujj do drahych aut oblecenia atd. Tiez nemam pravo sudit je to ich vec ibaze tym ze sa podporuje toto cele tak to nikdy neskonci. Velmi dobre video jeden chalan o tomto natocil venuje sa tomu roky a hovoril aj ake maju dopady pesticidy na nase zdravie na deti ze mozu mat z toho autizmus ludia budu neplodni skrz potraviny a ma to dopad aj na mozgove bunky. My si pestujeme co sa da na balkone na zahradke planujem do buducna kuoit nejaky ovocny sad lebo stromceky ktore sme vysadili zial este nerodia. Je to dlhodoby proces. Preto mi je luto ked ludia nemaju k tomu vztah stromy zbytocne vypiluju lebo zavadzaju lebo nie su pekne..pri domoch umele travniky atd. Je to kazdeho vec ale to co robime dnes je odkaz aj buducnosti nasich deti

anja27
autor
6. okt 2020

@vikes pestujeme cast potravin ale neviem pokryt vsetko aj tak vela veci kupujeme v obchode..snazim sa vyhybat marketom chodim do farmarskeho trhu ale aj tak sa mi to zda stale malo

viestta
Odpoveď bola odstránená
vevesh
6. okt 2020

@anja27 cele je to tak komplexne- samozrejme kazdy by chcel bio, nepostrekovane a kvalitne potraviny. Ale neda sa, pokial nie si milionar a nemas ludi, ktori za teba nakupuju kade tade (popricom minu neviem kolko nafty)... Ked mam moznost vybrat si bio, tak aj kupim. Ale ked je napr. bio maso o 500%drahsie ako normalne maso, tak kupim to normalne. (U nas napr. Nebio hovädzie okolo 3-4eur/kg, bio 24eur/kg). A uprednostnujem pred bio normalne domace potraviny - radsej kupim ovocie od domaceho pestovatela ako super bio z chile ci noveho zelandu- cize tym padom varim a jeme zvacsa sezonne. Takisto maso, radsej z bitunku a "na zelanie zabite", ako z obchodu. A nakupujem aj v akciach, ale kvalitne produkty (vsak tie maju tiez akcie..)- a pozeram hlavne na zlozenie a pridavany cukor. Ak sa vyrobok zacina na trstinovy cukor, gluloza, fruktoza, tak ani nahodou to nekupujem- vsak kockovy cukor mam tiez doma🙈🙈🙈

anja27
autor
6. okt 2020

@viestta veru v tomto mas pravdu kazda minca ma dve strany. No urcite farmarske obchody nie su stopercentne to si nemyslim ale ja radsej nakupim v takom obchodiku ako v tescu napr..vajcia mame nastastie domace momentalne a maso velmi nekupujeme. Velmi by som sa chcela raz dopracovat k potravinovej samostatnosti tak mozno snad sa mi to raz podari 🙂 a ano je to pracne zazila som si to pri rodicoch starych rodicoch kedy sme fakt vsetko robili doma chovali sme asi kazde domace zviera bolo to o drzku mamina musela byt doma a starala sa len o to a zili sme iba z jedneho prijmu prakticky ale nemozem povedat zeby nam nieco chybalo. Bolo to ine akesi lepsie ako teraz 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
janulik2008
6. okt 2020

Ono napr aj tie jedla vcera tu bola diskusia o zene kt dumala ci dat 1.5 rocnemu Hipp Jedlo ... mala ich miluje má 5 a doteraz ich papa ale pre nu to vraj je bordel pritom akoze zlozenie super hoc nam to nechuti 😀

vevesh
6. okt 2020

@janulik2008 ja som tiez davala hipp, hlavne preto, ze napr. Takeho zajaca ci hovadzie v bio kvalite by som velmi dlho zhanala (a o astronomickej cene a o tom, ze by to maso bolo mozno aj rok v mrazaku, dokym by som ho pre dieta spotrebovala pomlcim ). Takisto detska strava je viac nasobne prisnejsie kontrolovana ako jedlo pre dospelych🙈🙈 a priznam sa, mne tie veci chutili a normalne sa dali identifikovat jednotlive zlozky stravy (lebo malo solim)...

anja27
autor
6. okt 2020

@viestta urcite sme bolo zdravsi ja to vidim na sebe ze teraz alergie vselijake plus ine veci a verim ze to ma suvis so stravou. Ked prides k dr predpise ti atb a podstatu neriesi..my sme nikdy nic nepredavali ale mali sme dost pre seba a este aj po rodine sme vela rozdavali. Chcem sa k tomu urcite vratit aspon zcasti. Momentalne nemam na to najidealnejsie podmienky ale ked clovek velmi chce tak sa da aj ked nie je to jednoduche ale stoji to za to

kindervajicko
6. okt 2020

@anja27 ahoj, suhlasim so vsetkym, co pise @krisbar. My ako rodina si celkovo dame zalezat na tom, co jeme. Ak sa vyberies touto cestou, tak si priprav penazenku. Vsetko sa snazim kupit v najlepsej kvalite, a tu hovorim nie len o mase a zelenine, ale aj sol, koreniny, muka, cukor, ryza, olej, takze vsetko od zakladov je drahsie. Hovadzie maso a maso z mangalice mame z biofarmy zo Salky, hydina Topfarm (nie je to bio ale lepsie som zatial nenasla), zeleninu a ovocie pestujeme na zahrade pre seba a v malom aj predavame, ale teda malo ludi je ochotnych dat tolko penazi za zeleninu, kolko nam to realne stoji. Pestujeme v biokomposte, semiacka organic objednane z anglicka, planty sme sa snazili kupit bio, ale teda malokde take predavaju, na ovocne stromy pouzivame biopostreky. tento rok sme napr. zemiaky ani nesadili, pretoze sme nechceli pouzivat postreky a hned ich chytila plesen. takisto ako niekto tu pise vyssie, minuly rok sme pouzivali na paradajky biopostreky, ale je to des, muz ich kazdy den chodil skontrolovat, striekat atd. tento rok sme sa na postreky vykaslali, ale rajciny sme mali, sice menej ich bolo. Co nemame na zahrade kupujem v biokvalite v obchodoch, pretoze tie su prisne kontrolovane a mam istotu, ze su naozaj bio.
Detom kupujem aj keksiky aj cokoladu, ale vsetko sa snazim v zdravsej verzii, napr. v DM.

kindervajicko
6. okt 2020

@anja27 a argument, ze “potravinam v obchode ktore sa tvaria a su oznacene ako bio neverim”, neobstoji. ja som uz niekolko krat porovnavala napr. obycajnu zeleninu a ovocie z obchodov a tie v biokvalite (napr. citron, uhorka, jablko, salat) a tie bio sa kazia neporovnatelne rychlejsie, o tom, ze chutia uplne inak ani nehovorim.

krisbar
6. okt 2020

@hyta to uz je kazdeho volba do coho vlozi svoje peniaze, koho podpori. ja do supermarketov nechodim, ale z minulosti viem, ze ked som pozrela do kosiku ludom, tak min 50% boli veci, ktore clovek vobec nepotrebuje (sladke vody, cukrovinky, impulzivne nakupy akcii). a prave ti, co nemaju peniaze povazuju nakup v tescu za "radost" highlight vikendu.

@peendyi ano, s tymto suhlasim. bohuzial aj ludia co maju par metrov okolo domu si radsej zasadia travu a okrasne stromy namiesto kuska zahrady. ale aj to je kazdeho volba.

@viestta my sa stravujeme uz cca 8 rokov bio a 5 rokov zo zahrady a ostatne od malych vyrobcov a som zdravsia. obaja mame lepsie vysledky v roznych oblastiach, cize ano - sme zdravsi. dokonca mam lepsiu vahu, ustupili mi intolerancie, to ako sa citim mentalne ani nehovorim. a to sme len vyhodili sladene napojde, peciva, maso z velkochovov, nekvalitne sladkosti, fast food, atd. cize - mozno to nemame laboratorne potvrdene, ale kvalita zivota sa nam inym stravovanim vyrazne zvysila.

@vevesh toto je tiez napr ta stranka veci, ze ludia vravia ze je to drahe. ale napr domaci kralik (ktori sa da kupit tiez vo farmarskych obchodoch) stoji okolo 12-14 eur. preco by mal rok stat v mrazaku? ved pripravim polovicu pre celu rodinu (preco by len dieta sa malo stravovat kvalitne a kde je ten bod, kedy mu zacnem davat nekvalitne maso z polska?) a torsku makkeho masko oberiem pre dieta do prikrmov, ktore potom len jednoducho so zeleninou neskor spracujem. ak ten hipp stoji okolo 2-3 eur tak kolko krat je to potom predrazene?

@kindervajicko mne paradoxne napr citron v bio kvalite nesplesnivie - skor sa len suveri, niekedy ho mam na linke aj 3-4 tyzdne. kym ten "konvencny" mi za 3-4 dni splesnivel.

Inak - nechcem sa tu nejako velmi rozpisovat, lebo sa tejto teme venujem profesne a vedela by som o tom pisat dizertacky, to co davame do seba a do svojej rodiny je volba kazdeho z nas, kazdej mamy, a kazdy si rozhodne kam dava svoje peniaze. niekto do kvalitnej stravy, niekto do kofoly, cigariet a flasky vina a chlapovi basu piva.

kindervajicko
6. okt 2020

@krisbar hm, so mnou sa manzel vzdy hada kde tie citrony kupujem, ze tak rychlo ich chyti plesen 😅 a prave vcera som si uz povedala dost a v dm som kupila bio citronovu stavu (uplne prvy krat v zivote).
ale s tymi nakupmi uplne suhlasim, mne je az zle, ked vidim ako si ludia nakladaju do kosikov cele kartony jogurtov za 30 centov, lebo lacne. chapem samozrejme, ze nie kazdy ma na drahe potraviny, ale tak kupim 6 kvalitnych jogurtov (a tu nehovorim o znackovych) a dam si 2x tyzdenne, nie 2x denne.

jankapepe
6. okt 2020

@anja27 a prečo keď ťa znepokojuje štýl akým žiješ nezačnes žiť inak?
Odstahuj sa, sprav si vlastné hospodárstvo sad,pestuje,chovaj.

elizuella
6. okt 2020

@anja27 ahoj. Jedine svoje pole a makat na nom. Odstahovat sa tam, kde je lacnejsie byvanie a pri dome pozemok a sadit si vlastne. Vsetko sa da, len nevyhoda je, ze budes zdreta ako kon a po 20tich rokoch tak aj budes vyzerat. To je cele tajomstvo bio. Sadime zemiaky, ale tie sa musia postriekat, inak ti bud splesneju listy alebo neviem co este a ziadna uroda nebude. Mandolinky sa oberaju rucne. Zemiaky mozu byt oznacene bio, aj ked maju tie svoje zakladne postreky.
Ked chces este lepsie, treba ti ovce, aby si mala vlastny hnoj. Je to to najlepsie hnojivo.

Pytat sa, kde sa daju taketo veci kupit v bio kvalite je podla mna tazka naivita a neznalost problematiky. NIKDE. To, ze to niekto povie, este neznamena, ze to aj tak bude.

Tak ci onak, vzdy budes zavisla na predajniach potravin. Nie je v tvojej moci, aby si sadila obilie a robila z neho mukou pre seba a chovala vselijake zvery na maso. Daco sa da, nie ale vsetko.

anja27
autor
6. okt 2020

@jankapepe lebo to nejde zo dna na den aj si pestujeme ale ovocie vsetko momentalne nemame kde a ja ho mam tak rada. Uz to bolo spominane vyssie a aj ja musim dat za pravdu ze je okolo toho vela prace a nie vzdy sa vsetko podari. Ale asi to stoji urcite viac za namahu ako to co mame v obchodoch

anja27
autor
6. okt 2020

@elizuella tak si vystihla presne to co ma trapi. Ze sa neda asi uplne od toho odstrihnut a ak ano jedine dat vypoved v praci a zivit da tymto. No a k tomu bio zaujima ma kde kupuju ostatni ci maju dakych svojich domacich pestovatelov chovatelov atd. Ja zhanam ale v okoli je malo nonda sa co to aj od domacich alebo po znamosti. A tiez mi je smutno ked ideme niekde a vidim v zahradach kopec urody na zemi a nic s tym nerobia. Mohli by radsej niekomu podarovat ale tak kazdeho vec. Mimochodom vdaka za tento rok ne lepsia uroda aj volne v prirode ako po minule roky teda aspon u nas ze sa daju aj jablka napr nazbierat a nasli sme aj orechy 🙂

komplikovana
6. okt 2020

Ja som v podstate zmierena s tym, ze nasa planeta je uz natolko znecistena, ze vsetok ten bordel je bohuzial aj v zemi, vo vode a vo vzduchu. Bio pre mna neexistuje. Zeleninu, maso, vajcia, syry kupujeme od farmara, zvysok v obchode. Aj to si vyberam, ktory produkt kupim a ktory nie. Je to smutne, no co s tym narobime. Snazime sa v ramci moznosti.

Strana
z2