icon

Ako spravím ako keby lepkavú ryžu?

7. jún 2021

Baby hlúpa otázka, ale skúste pomôcť :D
Tie, ktoré máte radi sushi...
Ako spravím takú ryžu? Takú "lepkavú"?
Pre tie čo sushi nejedli ešte tak ta ryža je taká lepkavá akoby, pekne sa tak k sebe pritisne... Ako to dosiahnem??

avatar
didi2102
7. jún 2021

Po prvé treba nato ryžu určenú na sushi,občas ju majú v Lidli ale kúpiť aj v bile a tescu bežné,do nej sa pridáva potom ryžový ocot s cukrom

avatar
dskjhfdlkdjhl
7. jún 2021

Na sushi je specialna ryza, takze tu si kup. Potom ju musis dobre premyt, namocit minimalne na hodinu (ja namacam na celu noc), vody musis mat tak, aby ryzu presahovala aspon o 1 cm, radsej o 1,5cm. Varis normalne, ked sa zacne varit, tak znizis a varis, kym sa voda nevyvari. Kym ju navaris, tak si musis pripravit sirup (sol, cukor, ryzovy ocot), po vychladnuti ryze to zalejes tym sirupom a mozes lepit. Podrobne navody najdes na nete, staci pouzit google.

avatar
dollyzv
7. jún 2021

Ja sa furt snažím spraviť "suchú" ryžu a vždy spravím lepkavu 😂😂😂 a vôbec nieje určená na sushi 😂 väčšinou dám asi trošičku viac vody ako treba,neprikryvam a robím gulatozrnnu..

autor
7. jún 2021

@dollyzv no ja som už aj myslela, že či ju nespravím trochu prevarenú, aby bola taka... 😀
Ja suchu nemám rada 🙄
Kamaratkina mama stále robila takú lepkavú a stále nadávala, že prevarila sa jej a ja som si vždy pochutnala na tom... 😀

avatar
miskaska
7. jún 2021

Ja mam lepkavu rada ako klasicku prilohu. Ryzu robim v tlakom hrnci. Hrncek ryze, dva hrnceky vody (alebo trosku menej), sol a zavriem. Ked zacne sycat stisim a takých 3-5 minut nechám povarit a vypnem. Nemam rada ryzu zo sackov, lebo sa nelepi 😀

avatar
petrik99
18. aug 2024

Ja na sushi niesom ale lepkavú robia väčšinou v reštikách kým sa nejedná o jasmínovú ryžu... Dávajú ju potom pekne do kopčekov.. Milujem ale neviem ako sa pripravuje moja mamka ma väčšinou odbije odpoveďou určite ju prevaria ale som si istý že to robia inak... Ako prosím Vás? Určite to nieje ryža na sushi lebo poznám majitelov aj kuchárov a v živote sushi naživo ani len nevideli.

avatar
bobaas
18. aug 2024

@dollyzv ja používam guľatozrnnú miesto tej na rizoto (máme radšej také "mľazgavé", nie sypké), takže to môže byť aj tou ryžou práve, skús raz dlhozrnnú možno

avatar
mk1111111111
18. aug 2024

@bobaas dlhozrnnu urcite nie, tie byvaju sypkejsie po uvareni.

avatar
mk1111111111
18. aug 2024

Ak nekupis original na sushi, kup najlacnejsie gulatu, povar dlhsie, daj trocha viac vody, ako obvykle