icon

Ako správne načasovať pečenie a zdobenie torty?

2. feb 2025

Ahojte, moja mamina ma dnes narodeniny no idem na návštevu až piatok. Idem jej piecť tortu (prvý krat pečiem doma tortu). Mám pár otázok na ktore by som potrebovala odpoveď od skúsenejších ako som ja 🙂 . Môžem upiecť tortu myslím korpus v utorok poprípade v stredu ráno, a naplniť a ozdobiť vo štvrtok? Aby na piatok bol už pekne odstáty. Bohužial stredu a štvrtok mám poobednu a nestihla by som to všetko naraz. A taktiež by som potrebovala nejaký obmaz na tortu ktorý je chuťovo dobrý, nie čokoládovy. Viď foto niečo takého by som chcela vykúzliť. + otázka na tie stekance stačí len obyčajná roztopená čoko či do nej mám ešte niečo pridať? Ďakujem krásne

Ako správne načasovať pečenie a zdobenie torty?
patka06
2. feb 2025

Môžeš urobiť presne ako píšeš, tie stekance sa robia roztopenou čokoládou, len musí byť dostatočne tekutá.

lucia13022023
2. feb 2025

Áno, ja tak tiež robim torty ze korpus skôr. Dokonca ju robím tak, že ju nechám poriadne stuhnúť v chladničke a až na ďalší deň ozdobujem. Do čokolády by som pridala trocha horúcej šľahačky. Aaa na obmaz je super ganache z bielej coko, swiss krém alebo veľa ľudí dáva mascarpone so šľahačkou.

nika_val
2. feb 2025

Ja keď som piekla torty na piatok tak som robila
Korpus - utorok alebo v stredu ráno
Plnila - štvrtok poobede
Zdobila - piatok
Na obter som vždy používala ten krém čo aj dnu takže mascarpone + šľahačka
A stekance sa robia čokoláda + smotana (tzv. ganache)
Určite nie iba z čistej čokolády roztopenej
🙂

nika_val
2. feb 2025

Pri tmavej čokoláde (horkej / na varenie) sa dáva pomer 1:1
Koľko čokolády toľko aj smotany
Aby bola ganache v správnej konzistencie a urobila pekne stekance

tramtada31
2. feb 2025

Ten vrch je roztopena cokolada so smotanou. Nájdi si recept na ganache. Obtriet mozes kremom mascarpone šľahačka, pomer 2:1 a dat tam vanilkovy cukor a este trosku krystaloveho

autor
2. feb 2025

Ďakujem baby, a ešte otazka krem bude mascarpone+smotana na šlahanie, vanilkovy cukor a asi biela coko, do vnutra chcem dať banány nakrájané. Videla som vela videi že korpus s niecim akoby napili, bud mlieko alebo akokeby voda s cukrom? Neviem. Robíte to? Aby korpus nebol suchý. Ak ano čo dávate konkrétne

mandarinka555
2. feb 2025

@lucia13022023 Čo je to "horúca šľahačka", lebo ani google mi to nenašiel...

nika_val
3. feb 2025

Ten korpus sa často polieva keď sa dáva maslový krém (tukový) a z toho ti korpus nikdy nezvhlne sám ale mascarpone krem je dosť vlhký na to aby sa z neho korpus mierne napil... Ale ja som aj tak rada dávala džem na korpus aby bol ešte vlačnejší
Pozor na bielu čoko do krému aby si ku nemala príliš horúcu a krém zase príliš studený inak sa ti urobia hrudky z nej v kréme..
Ja osobne som preto radšej dochucovala iba vanilkovým cukrom, vanilkovou pastou a pod 🙂

nika_val
3. feb 2025

@mandarinka555 horúca šlahacka je iba zohriata smotana na šľahanie

lucia13022023
3. feb 2025

@nika_val presne tak.
@mandarinka555 horúca smotana na šľahanie :D 🙆‍♀️

katkaseiner
3. feb 2025

ja davam na korpus marhulovy dzem a az potom krem (mascarpone so slahackou a čokoladou). Nie som ale ziadna profi pekarka, len jam to chuti tak

evansova
3. feb 2025

Velmi dobré rady, pečiem roky rokovate, ale nemam co dodat, sikulky.

monca00
3. feb 2025

Ahoj, čo sa týka bielej čokolády a mascarpone krému, najlepšie je si vyšľahať mascarpone so šľahačkou, roztopiť čokoládu, nechať vychladnúť aby bola vlažná, odobrať z krému 1-2PL krému a zamiešať do čokolády aby sa vyrovnala teplota, potom to všetko vrátiš do krému, prešlaháš 5sek a potom to už len premiešaš ručne stierkou aby sa to celé spojilo, vtedy bude krém pevný, taký ako má byť, nestane sa ti že by sa ti to zrazilo. Krém a čokoláda by mali mať rovnakú teplotu. Nemusíš pridávať ani vanilkový cukor, chuť tohto krému je výborná aj bez pridaného cukru navyše.

autor
3. feb 2025

@nika_val este sa chcem spytat ked upeciem korpus zajtra vecer, kde ho mám skladovat a ako? Nevyschne ked bude len tak stáť? Do stvrtka?

nika_val
3. feb 2025

Ja si korpusy po vychladnutí balím do potravinárskej fólie aby ani kúsok neobschli.
Ale musia byť úplne vychladnuté

fantaghiro21
3. feb 2025

Ja sa stále zaradujem medzi začiatocnika ,ale robím tak,ako
@nika_val
Torta by pri ozdobovani mala byť trochu stuhnuta (ak je obalená plnkou )

A ja ,keď mi korpus vychladne,zabalím do utierok a nechám na linke.Ci robím dobre , neviem
Ale nemala som zapareny ani vyschnuty....

nika_val
3. feb 2025

Niekedy keď viem že ten korpus bude stáť iba cez noc a hneď ráno budem plniť alebo pol dňa (ráno upečiem a večer poobede plním ) tak aj ja zabalím iba do utierky. Keď ale viem že bude stáť napr celý deň alebo proste cez noc a celé doobeda tak zabalím do fólie. 🙂

nika_val
3. feb 2025

Autorka v tvojom prípade by som určite zvolila tu fóliu.
Upeč nechaj vychladiť, prípadne pár hodín môže byť iba zakrytý utierkou ale potom určite zabaľ do fólie.

monca00
4. feb 2025

Keď pečiem korpus deň vopred, tak vychladnutý zabalím do fólie a vložím na noc do chladničky, ostane stále vláčny a nestratí vlhkosť

autor
4. feb 2025

@nika_val oki zabalím do fólie mám nechať vonku či do chladničky? Budem plniť štvrtok a piatok zdobiť, korpus peciem dnes večer

nika_val
4. feb 2025

Ja nechávam vonku, nedávam do chladničky
V tomto období je v kuchyni tak do 20 stupňov takze v pohode

autor
4. feb 2025

Pečiem v 20cmø plechu z koľkých vajec by ste odporúčali keď chcem spraviť dva plechy, ktoré asi rozrežem na polku

monca00
4. feb 2025

Keď z toho majú vyjsť 4 pláty korpusu tak pečiem z 5 vajec na 2x, ak pečiem na 3 pláty tak používam 8 vajec na 1x 23cm priemer