icon

Ako správne pripraviť domáce cestoviny v mixéri?

5. jan 2026

Ahojte. Dostala som roboticky mixer ktorý má mnoho nadstavcov, má aj mlynček na maso, ale dajú sa na ňom robiť aj domáce cestoviny, je na to taká plastová maketa aleob ako to nazvať, na 6 druhov cestovin. Našla som si video kde v takomto robote urobia cesto na cestoviny, husté, dajú ho odležať do chladnicky, take cesto ako keby ho idete valkat a nakrajat ručne. Neskôr cesto nakrajaju na menšie kocky, do toho mlynčeka postupne dávajú cesto a pekne im vychádzajú pene cestoviny. Týmto spôsobom som skúsila urobiť cesto, rovnaký pomer muky a vajec, už tam bol problém lebo vznikla akurát tak mrvenica, takze som musela doliať trocha vody aby cesto bolo husté. Po odležani cesta som ho nakrajala na kocky, do mlynčeka som postupne davala cesto ale po pár vložených kúskoch mi to cesto netlačilo cez dierky, ale cesto sa zaseklo v mlynceku pri výstupe a zaseklo mi cely mlynec. Čo robím zle? Nemáte niekto skúsenosti? Alebo cesto má byť sýpke ako mrvenicka? Skúsila som aj tak, druhý pokus, cesto bolo ako mrvenica ale opäť sa mi v mlynceku zlepilo a vnútri mlynčeka sa nahromadilo a zaseklo mi cely mlynec.
Robíte niekto takto domáce cestoviny? Mám aj priamo na cestoviny ktorý si vymiesa cesto, tam musí byť cesto suché a sýpke ako mrvenica, ale chcela som vyskúšať robota keďže obsahuje tiež tie násady na cestoviny

viestta
5. jan 2026

zakladny recept je 1 vajce na 100 g muky, pripadne este voda. Neviem v akom pomere si miesila, ze vysla mrvenica

hopatko
5. jan 2026

Robim presne v takom istom pomere ako pise viestta vyssie. Cesto pekne spojim, necham odlezat a pouzivam nadstavec na vyvalkanie tenkeho cesta a nasledne krajam na pozadovany tvar a velkost.

autor
5. jan 2026

Vo videu

https://www.youtube.com/watch?v=qZ1gENXgZmk

Dával 120g muky a jedno vajíčko, čiže mi nevzniklo husté cesto, až keď som troska vody priliala tak vzniklo husté cesto, robila som ho v nádobe s hákom na miesenie cesta. Ja som dala 240g muky a dva vajcia. Potom som dala odležať cesto do chladnicky. Taký nadstavec na vyvalkanie cesta nemám. Ja som cesto nakrajala na menšie a postupne som pridávala cesto do mlynčeka. Ale v mlynceku sa zaseklo zlepilo a cestoviny netlacilo von. Robot mám ako na foto, tam je foto aj mlynčeka a hore na ľavo su nadstavce na mlynček an cestoviny.
Robot bol dosť lacný tak možno tým to je, ale vravím robila som to podľa videá ale v mlynceku to zaseklo, takze nevím kde robím chybu

maranta_leuconeura
5. jan 2026

Na robim na 1 zltok 50 g muka semolina.

veselo_neveselo
5. jan 2026

Skusila by som maksie cesto, mozno tvoj robot nema dostatocny vykon, ze tuhe cesto nepretlaci?
Este druha vec, skus ten kusok cesta posypat mukou, nech nie je lepkavy, nech sa neprichyti?
A davat male kusky, nie vela naraz nech nemusi tlacit proti velkej mase.
Inak neviem, ak ma kovove casti nevidim dovod preco to nejde...

hopatko
5. jan 2026

Mam robot, ale cesto na cestoviny zasadne nerobim s hakom na cesto, ty ho nemas vymiesit ako ine druhy cesta, iba spojit. Davam ho do nadoby s nozmi, na par sekund, vyberiem, spojim, dam odlezat a vyvalkam.

domkakvet
5. jan 2026

@anonym_autor skus precitat tie recenzie, mozno zistis dovod.

autor
5. jan 2026
@veselo_neveselo

Skusila by som maksie cesto, mozno tvoj robot nema dostatocny vykon, ze tuhe cesto nepretlaci?
Este druha vec, skus ten kusok cesta posypat mukou, nech nie je lepkavy, nech sa neprichyti?
A davat male kusky, nie vela naraz nech nemusi tlacit proti velkej mase.
Inak neviem, ak ma kovove casti nevidim dovod preco to nejde...

@veselo_neveselo skúšala som aj maličké kúsky dávkovat, možno treba ešte pomalšie davkovat lebo sa mi to vnútri stihlo zlepiť a zaseknut a viac netlacilo cestoviny von. Ono asi to cesto je take mokré a lepive tak asi preto sa to udeje. Ten mlynec mi príde skôr ako z hliníku, nieje kovový ani tazky nieje. Skúsim ešte raz zajtra mäkšie cesto

autor
5. jan 2026
@hopatko

Mam robot, ale cesto na cestoviny zasadne nerobim s hakom na cesto, ty ho nemas vymiesit ako ine druhy cesta, iba spojit. Davam ho do nadoby s nozmi, na par sekund, vyberiem, spojim, dam odlezat a vyvalkam.

@hopatko no ja som šla presne podľa videá čo som sem dala link, tam cesto miesili s hakom, 10minut.. aj keď sa robí ručne cesto tak sa musí premiešať nie?

hopatko
5. jan 2026
@anonym_autor

@hopatko no ja som šla presne podľa videá čo som sem dala link, tam cesto miesili s hakom, 10minut.. aj keď sa robí ručne cesto tak sa musí premiešať nie?

@anonym_autor video som nepozerala, pomer sme ti napisali, dala si nespravny. Cestoviny s hakom neurobis, potrebujes hutne cesto. Das na dosku muku, urobis v strede "krater", das donho vajicka. Od stredu vidlickou vmiesas postupne muku, vypracujes hladke cesto. Das odlezat.

autor
5. jan 2026
@hopatko

@anonym_autor video som nepozerala, pomer sme ti napisali, dala si nespravny. Cestoviny s hakom neurobis, potrebujes hutne cesto. Das na dosku muku, urobis v strede "krater", das donho vajicka. Od stredu vidlickou vmiesas postupne muku, vypracujes hladke cesto. Das odlezat.

@hopatko dobre a keď takto spravím cesto a odlezi sa, môžem ho nakrajat na malé kúsky a dať do mlynceka? Mne sa jedna o to že to chcem spraviť v mlynceku, aby mi vyšli napr pene alebo špagety.. a dva krát som skúšala cesto, ono bolo hutné ja som ho v rukách domiesila a nechala som ho odležať.

hopatko
5. jan 2026
@anonym_autor

@hopatko dobre a keď takto spravím cesto a odlezi sa, môžem ho nakrajat na malé kúsky a dať do mlynceka? Mne sa jedna o to že to chcem spraviť v mlynceku, aby mi vyšli napr pene alebo špagety.. a dva krát som skúšala cesto, ono bolo hutné ja som ho v rukách domiesila a nechala som ho odležať.

@anonym_autor ano, potom skus do mlynceka. Drzim palce.

anonym_947680
5. jan 2026

Ja som video pozrela. Mám podobný lacný robot a má problém vymiešať kysnuté. Na cestoviny som ešte neskúsala, ale je mi divné, žeby vymiešal tvrdšie cestovinové cesto do jednoliatej masy, ako vo videu. Skús dávať do mlynčeka po malých kúskoch, ale rýchlo za sebou, aby mal čo mlynček ťahať.

autor
5. jan 2026
@anonym_947680

Ja som video pozrela. Mám podobný lacný robot a má problém vymiešať kysnuté. Na cestoviny som ešte neskúsala, ale je mi divné, žeby vymiešal tvrdšie cestovinové cesto do jednoliatej masy, ako vo videu. Skús dávať do mlynčeka po malých kúskoch, ale rýchlo za sebou, aby mal čo mlynček ťahať.

@anonym_947680 ako mixer je fajn. Skúšala som robiť už 2x cesto na chlieb, zakaždým vyniesql fajn kysnute cesto, vlastne raz som ešte robila aj iné kysnute cesto a vymiesilo dobre s hakom. Skúšala som aj maslove cesto, celková hmota mala tak 1,5kg asi som ten stroj pretazila 😅 ale hák vymiesil dobre (do cesta šlo 0,5kg hera, 240 práškový cukor, hladká múka okolo 400g a vajíčka) čiže celkovo ťažké cesto a vymiesilo. Ale koli preťaženiu zom nechala dlho miešať takze nebolo rozmiešane dokonale ale chytilo to takú hustú masu cesta. Aj keď aom robila cesto na cestoviny 240g múka a 2 vajíčka, tak cesto bolo ako mrvenica ale keď som troska vody doliala tak urobilo husté cesto a domiesila som ho rukou. A skúšala som do mlynčeka dávať aj maličké kúsky aby hneď mlynec zhltol cesto, davala som pomalšie ale aj tak sa mi cesto zlepilo dokopy v mlynci a prestalo tlačiť cez formičku cestoviny a zaseklo sa a musela som rozobrať mlynček a v polke mlynceku kopec zlepeného cesta. Skúšala som už aj mlieť maso na mlynceku. Maso som nakrajala na dlhé široké kusy, a tak isto mi zaseklo mlynec a upchalo sa to vnútri. Možno to tiež mali byť maličké kocky masa nakrájané. No skúšam ten stroj a mozmo len treba prísť na to ako určite časti používať 😅 alw kysnute cesto s tým som spokojná aj ten ohrev misy je fajn. Mixer na smothie som ešte neskusala. Mlynček na syr som skúšala, teda na zeleninu mlynček ale ja som tam strúhala syr, akurát som sa bála zatlačiť lebo to je take plastové že aby som to nezlomila 😅

autor
5. jan 2026
@hopatko

@anonym_autor ano, potom skus do mlynceka. Drzim palce.

@hopatko skúsim zajtra, dám vedieť či to vyšlo 😅

veselo_neveselo
6. jan 2026
@anonym_autor

@veselo_neveselo skúšala som aj maličké kúsky dávkovat, možno treba ešte pomalšie davkovat lebo sa mi to vnútri stihlo zlepiť a zaseknut a viac netlacilo cestoviny von. Ono asi to cesto je take mokré a lepive tak asi preto sa to udeje. Ten mlynec mi príde skôr ako z hliníku, nieje kovový ani tazky nieje. Skúsim ešte raz zajtra mäkšie cesto

@anonym_autor Pozor, to cesto nie je ani mokre, ani lepive, tak to si dala prilis vela vody ked sa ti lepi. Musi mat naozaj taku konzistenciu ako vo videu. Ak sa ti bude natahovat a lepit, tak jasne, ze sa ti nalepi do toho uzkeho otvoru.

Ak sa ti po 10m v robote zda stale zle, domies to rucne. Niekedy staci rukou parkrat zamiesit a je to.

ekira1
8. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja robím cestoviny na ručnom stroji, ten čo vyvaľká a nakrája, ale cesto musí byť ako plastelína, dá sa tvarovať a nelepí sa.