Ako správne pripraviť vianočnú kapustnicu bez mäsa
Ahojte ako robíte vianočnú kapustnicu? Vraj tam nemá ísť mäso? Roky robievam kapustnicu na Vianoce s mäsa, údeného mäso, rebrá, koleno, tri druhy klobásky a hríby. No a dnes svagrova nová partnerka že to je pohanska kapusta, či som normálna, že tam ide iba kapusta zemiaky a hríby? S mužom sme na seba pozerali že ehm fakt? A to ich minule muž pozval ku nám na sviatky a dnes už riešila že sa bude variť jej kapustnica... Mala som chuť ich zrušiť, nech si svoju kapustu uvarí sama a ja našu klasiku uvarím zase pre nás... Muž sa na ňu teší už dva mesiace lebo je bohatá na mäsko údeniny a je veľmi chutná. Aj keď nezdravá ale tak je to naša klasika.
my doma sme vzdy mavali postnu- iba s hribikmi.
moj muz zase je zvyknuty na poriadne davky masa od vymyslu sveta.
kedze kapustnicu varieva on, tak si ju robi podla seba, a tak jedavame masovu. a zily mi to netrha.
iny kraj, iny mrav 🤷
u nas doma byvali 3 polievky a ryba+salat, kedze mamina je rusinka. a ti tam maju chodov miliardu.
u ocina zase sa robila tusim hrachova kasa a ryba+salat (stredne slovensko)
Ja varim tiez na vianoce s bravc.masom.klobaskou.udenym.hriby a ja aj zemiaky davam 🙂
Jeme perfektnú s mäsom a klobásou, pohanskú. A nie sme pohania😁
Ja robím tak ako robila moja mama. Udené mäso, kapusta, klobása a hríby. Mne tak chutí a ostatný sa buď prispôsobia alebo môžu jesť niekde inde.
Moje sviatky, moja rodina, moje pravidlá.
A kebyže uvaríš takú, ako vždy a mäso povyberáš? Moja mama to tak robí, nakrája mäsko a klobásu do misiek a každý si naberie, koľko chce mäsa.
Ja som sa uz sama zamyslala, ze preco mame na veceru rybu, lebo maso sa nema jest, ale v kapustnici mame klobasu. 🤔
Ale kapustnicu s klobasou nevymenim za nic na svete. 🙈
My pridávame napr tiež tri druhy klobás ale už sme tu mali aj rodinu na Vianoce ktorá neje maso na štedrý deň a v pohode jedli našu polievku ale s tým,ze tu klobásu si nedali 😁🙂
Var taku aku mate radi. Na kapustnicu neexistuje jeden spravny recept a na druhejstrane kazdy recept je ten spravny. My varime s klobasami, hubami, slivkami, bez zaprazky, smotany, zemiakov a neviem co este ludia zvyknu davat. Ale nebudem tvrdit, ze nasa je taka aka ma byt.
(a tento tyzden som sa dozvedela, ze pre katolikov nie je na Stedry den prikazany post, ten maju len pravoslavni)
Bezne robievam kapustnicu s hríbami, masom a klobáskou. Raz sme travili vianoce s vegetarianmi. Urobila som kapustnicu tak ako ju bezne robievam, ale klobasku som urobila osobitne. Kazdy jedol svoju a vsetci boli spokojni.
My mávame bez mäsa ani zemiaky v nej nie sú kapusta hríby smotana a je výborná dodržujete post na Vianoce a nejeme mäso 🙂
@viestta ja som to tiež nevedela s tým postom ze ten je povinný len pre pravoslávnych, novinka pre mna dnes
@veronika2316 čiže aj vy ste pravoslávni?
@valikasikulova nie. Ja robím tak ako robievala moja mama.
@valikasikulova a osobné mi chutí oveľa viac ako keby tam bola klobáska takú moc nemusím robíme na Vianoce so smotanou a tu mám najradšej
Tak kresťania nejedia mäso (a ani nie všetci) na štedrý deň ale je to len zvyk. Nie je to prikázaný pôst. Takže, pohan je skôr ona. My robíme bez mäsa, s hubami, údenou rybou a maslom. Zbožňujem ju a už sa na ňu teším
@valikasikulova ja som sa to docitala v jednej debate na MK, preberali rezne sa na stedrovecernu veceru
@veronika2316 čiže post nemáme kvôli viere ale z tradície áno?
ja postu 24. 12. Nerozumiem. Co vlastne cirkev "slavi"
@valikasikulova neviem ja sa nad tým nezamýšľal od malička sme mali takú a mám ju aj teraz pre mňa je to vianočná kapustnica...ale je fakt že na Vianoce mäso nejeme ani rezne ani nič len ryba takže asi to bude aj kvôli viere ale sme normálne katolici
@veronika2316 dobre ďakujem len som bola zvedavá, keďže tiež som si myslela ze pôst platí aj pre rkc 🙂
Ja som rimokatolicka, a u nas sa nikdy nerobil post na Vianoce, nedodržali to ani starí rodičia. A neviem o Tom, že by to tak bolo v iných rodinách (juhovýchod, maďarské obce) Kapor sa tiež nejedol, vždy bol vyprážaný rezeň a zemiakový šalát s majonézou alebo babka piekla morku, a namiesto kapustnice slepačí vývar. Svokra robí plnenu kapustu normálne s mletým mäsom, v Maďarsku je to tradičné vianočné jedlo. Je reformovanej (kalvinistka) Az pár rokov dozadu robíme aj kapustnicu, ale určite s údeným mäsom. No a keby ste boli pohania, tak čo? Blahoželám bratovi k výberu partnerky.
U nás sa mäso na štedrý deň neje. Takže ja varím kapustovu polievku. Klasika kapusta,koreniny,cibuľa, hríby, zemiaky,smotana a zahustíme zasmaskou. My ju milujeme...
@valikasikulova je to tradicia, nie je to povinnost
@tilonka ved píšem že som to do dnes nevedela, preto som sa pýtala pani vyššie akého je vierovyznania🙂
Po zapade slnka uz je u krestanov dalsi den, takto to teda mame my a varime to s masom, aj veceriame udene, klobasu a salat a mali to tak aj veriaci svokrovci. Moj oco spominal, ze oni jedli len "hlupu" kapustnicu bez masa a maso po polnocnej. Starka to casom zrusila a varila potom s masom, aj sa jedlo masove uz na vecer.
Kazdy to ma inak. My nejak extra post nedodrziavame v tento den, maso nejeme cez den, ale vecer uz ano. Ovela dolezitejsia je pre nas s postom zase Popolcova streda a Velky piatok.
Tak logicky, ak chce vyslovene postnu, tak nevyvara v tom maso, to nie je o tom, ze to potom vyberies, to maso je tam vyvarene 😆.
A ano, prikazany post existuje, ako tu niwkto apominal, ze nie je prikaz, ci zakaz, no je, ale na Popolcovu stredu a Velky piatok, to ziadnu "dietnu" sunku, ani polievku, kde je vyvarene maso, ci bravcova mast ako zaklad. Na yo si davam pozor. Ale Stedry vecer nie je takto prisny a skor je to o tradiciach. U nas (juh stredneho Slovenska) evanjelici jedavali hribovu polievku bez zemiakov na kyslo, s mliekom, ci smotanou, vyvarene udene maso a klobasy, potom to maso so salatom, ryby napriklad vobec. Oci o ako prizeneny, sa prisposobil. Ale casom mama zacala varievat aj kapustnicu a je na vyber. Masovu. Moji svokrovci zas varievaju kapustnicu so smotanou. Ja si varim bez. A deti a muza sa pytam, aku chcu, ci kapustnicu, ci hribovu. Nasi boli hubarska rodina. Tu druhu potom uvarim na Silvestra, nech prestriedame.
Nechapem tieto zvady. Ked sme boli na Stedry den u svokrovcov, tak som jedla take, ake navarili oni. A u nas je taka, ako varievame my. Ked ideme na navstevu, tak muz si dava tu maminkinu. Nikdy nesomre ale ani na tu moju a vlastne, vraj varim lepsie, ako jeho mama 🤪.
Tradicie su ale silna vec, no. Len nechapem sa kvoli tomu oduvat.