Ako správne zabiť capka na mäso?
Chcem kúpiť malého capka na spásanie, ale neviem kedy je čas zabiť ho, aby mäso nesmrdelo. Dávnejšie som čítal, že smrad ide od semenníkov a vekom sa zväčšuje. Zvykne sa dávať gumička na guľky ktorá ich sťahuje a potom odpadnú a vraj potom menej smrdí. Nemáte skúsenosť funguje to?

Keď chceš mäso, neskúsiš radšej chovať 3 - 4 morky?
@no_predsa_ja Morky chovajú rodičia a to by som musel investovať do kurníka a kozľaťu stačí strieška a netreba dokupovať žiadne krmivo len sa pasie. Taktiež kozľa predátor nespapá, ako morku a ja mám na konci pozemku les/hustý porast stromov/ a líšky a kuny sú tam určite. Choval som japonské prepelice a niečo im aj cez malé okná na klietke odhrýzalo hlavičky.
Rob ako myslis.. hadam bude mat sice kratky ale aspon trosicku pekny zivot ten capko 😔
@zalka pride mi to krute, bolestive a nie moc zdravy sposob pre to zviera. A to ze nieco farmari robia nemusi znamenat, ze sa to tak aj ma robit, nie vzdy je to spravne, aj ked je to zauzivane roky. Ale whatever, je to len moj nazor, nikoho neovplyvnim..
@larinka552 ak by to farmári nerobili tak nezarobia nič na mäse lebo ty ako spotrebiteľ by si si smradlave mäso nekúpila. Čiže ak sa nejedná o chovneho capka tak to robia všetkým, detto asi aj baranom. Prasatá viem, že sa myškuju, či ako sa tomu nadáva.
@zalka Tak pre dvoch capkov nebudem gumičky kupovať, ak sa nedajú zohnať v 2ks niekde a asi nedajú. Risknem to a zabijem v 7 mesiaci na jeseň a uvidím, či to bude OK.
@avantime dobrý deň, nemusíte/ môžte dať gumku. Keď gumku nedáte najlepšie zabiť Keď ma 7-8 mesiacom. Zabiť a hneď vyrezať vajcia a potom sa postarať o zvyšok ( koža, mäso) . Keď dáte gumku a necháte ho rok tak či tak bude smrdieť . Čiže gumku nedať nechať 7-8 mesiacom a rezať. Poraziť a hneď dať preč vajcia mäso potom nechať aspoň 12 hodín vo vode . Smrad nebude
@larinka552 ak by to farmári nerobili tak nezarobia nič na mäse lebo ty ako spotrebiteľ by si si smradlave mäso nekúpila. Čiže ak sa nejedná o chovneho capka tak to robia všetkým, detto asi aj baranom. Prasatá viem, že sa myškuju, či ako sa tomu nadáva.
@zalka ok tvoj nazor ak to obhajujes. Musi existovat aj humannejsi sposob v dnesnej dobe... v ktorom storoci to zijeme? (recnicka otazka, nemusis odpovedat)
@avantime dobrý deň, nemusíte/ môžte dať gumku. Keď gumku nedáte najlepšie zabiť Keď ma 7-8 mesiacom. Zabiť a hneď vyrezať vajcia a potom sa postarať o zvyšok ( koža, mäso) . Keď dáte gumku a necháte ho rok tak či tak bude smrdieť . Čiže gumku nedať nechať 7-8 mesiacom a rezať. Poraziť a hneď dať preč vajcia mäso potom nechať aspoň 12 hodín vo vode . Smrad nebude
@lensii pogooglil som spisovnejšiu verziu: Kastrácia /u zvierat/ je zákrok, ktorým sa zastaví germinatívna a hormonálna činnosť pohlavných žliaz. Fyzické vyrezanie pohlavných žliaz sa nazýva aj miškovanie. Vykastrovaný jedinec sa nazýva kastrát. Obvykle sa kastrujú samce (orchiektómia), ale v súčasnosti sa kastrujú aj samice, najmä feny a mačky (ovariohysterektómia).
@lensii Dík za odpoved. Spomenil som si v článku, čo neviem nájsť aj toto zdôrazňovali po zabití hned odrezať semenníky a to o vode som nevedel. Nechápem, čo myslíte pod ... postarať o zvyšok ( koža, mäso)?
je to dobre maso? nikdy som to nejedla.
Neviem ci poradim ale krstny ked choval, tak zabijal 9 mesacne a maso bolo do vecera vo vode
@lensii Dík za odpoved. Spomenil som si v článku, čo neviem nájsť aj toto zdôrazňovali po zabití hned odrezať semenníky a to o vode som nevedel. Nechápem, čo myslíte pod ... postarať o zvyšok ( koža, mäso)?
@avantime zabiť, vyrezať vajcia . Potom stiahnuť z kože, a nasledne rozdeliť mäso, stehná zadné, predné, rebrá, pečeň, srdce. Hneď všetko namočiť do vody a nechať aspoň 12 hodín v studenej vode . Ked sa vám bude zdať ze voda je tepla , vyliať vodu a dopustiť studenú. Potom môžte dať mäso do mrazničky
@zalka ok tvoj nazor ak to obhajujes. Musi existovat aj humannejsi sposob v dnesnej dobe... v ktorom storoci to zijeme? (recnicka otazka, nemusis odpovedat)
@larinka552 nemusím odpovedať... Ale otázka znie... Je humánnejsie tie zvieratá vyklestit? Alebo skalpelom vyrezat?
Alebo by mali použiť nejakú chemickú kastraciu? Co určite ostane v organizme a ovplyvní i ľudí čo by konzumovali to mäso.
Podľa mňa to gumickovanie je dosť humanne.
@larinka552 nemusím odpovedať... Ale otázka znie... Je humánnejsie tie zvieratá vyklestit? Alebo skalpelom vyrezat?
Alebo by mali použiť nejakú chemickú kastraciu? Co určite ostane v organizme a ovplyvní i ľudí čo by konzumovali to mäso.
Podľa mňa to gumickovanie je dosť humanne.
@zalka Tak to je. Pokiaľ viem u kančekov sa vyrezanie robí bez akéhokoľvek umrtvenia. Neviem, či je to podľa zákona, ale tak to robil u nás veterinár asi pred 25r.
@zalka Tak to je. Pokiaľ viem u kančekov sa vyrezanie robí bez akéhokoľvek umrtvenia. Neviem, či je to podľa zákona, ale tak to robil u nás veterinár asi pred 25r.
@avantime to ja neviem, či bez úplného umrtvenia ale narkozu asi ani kozlom baranom a prasatam zrejme nedávajú. Nereálne v nejakom chove kde je par stoviek zvierat a treba to spraviť.
@avantime ty nemáš v záhrade ovocné stromy a zeleninu? Veď to ti spasie všetko.
@avantime ty nemáš v záhrade ovocné stromy a zeleninu? Veď to ti spasie všetko.
@margotka17 Stromy áno, ale ohradím ich a zeleninu mám inde.
@zalka kone sa kastrujú v narkóze.
@jazdkynaaa kone som nikde nespomínala. A nikde nie sú v stovkách kusov ako jatocne zvierata
Nesmrdi, resp. menej je cítiť tzv. mliečňa, čiže mláďa, ktoré je ešte na materskom mlieku. Tzn. tak do pol roka. Či už jahňa alebo kozľa. To mäso je samozrejme inak cítiť, preto aj jedlá z jahnaciny, kozlaciny v arabských krajinách, kde sa bežne jedávaju sú také aromatické. Používajú veľa korenia. Mäso je samozrejme výborne a podstatne zdravšie než kuracie, hovädzie a bravčové, tzv. slovenská národná trojka 😁.
@larinka552 Neexistuje lepší spôsob. Buď sa vyrežú za živa (to sa robí bez nejakých cavikov, chmatnú mladé zviera do jednej ruky, s nožom vyrežú, pustia a chytia ďalšie) alebo gumičkou. Ono by to bolieť nemalo. Videla som ako dávajú gumičky jahňatám aj na guľky a aj na ocásky (ovce majú dlhé chvosty a im to odsekávajú. Ten ocas je nonstop mokrý, útočia na to muchy, vo vlne je im fajn a žerú ovcu za živa) a tie jahňatá absolútne nezareagovali. Iba sa kŕmili ďalej.
Ako, úprimne... dobytok ma mizerný život. Podmienky v ktorých žijú a ako sa k nim ľudia správajú.... gumička je najmenší problém. A keď už chce človek jest mäso, tak je vo všetkých ohľadoch menšie zlo keď si to dochová takto doma, ako z komerčnej farmy. Autor ho aspoň nechá vonku sa pásť a chce kúpiť dvoch, aby im nebolo smutno. Stále to bude krátky život, ale vo všetkých ohľadoch lepší, ako malo mäso v obchodoch.
Napr v EU je to zakázané, ale v US predávajú chlórované kurence. Broileri rastú tak rýchlo, že sú často krát chromé a polámané zo svojej vlastnej váhy. A chovajú sa tam v tak neuveriteľne špinavých podmienkach, že to mäso musí byť dezinfikované chlórom, aby vôbec bolo jedlé a človek z toho neochorel. Takýto záhradný capko by mal kvalitu života niekde úplne inde.
roky sme mali kozy a kupovať kozu na spásanie mi príde extra blbý nápad. Koza určite rovnomerne spásať nebude. A kozľa by predátor vzal úplne jednoducho ak nebude spolu s matkou.
@avantime ahoj, gumicky naozaj odporucam, funguje to perfektne, zviera to citi prvu sekundu potom sa prerusi krvny obeh cize prestane to citit casom uschnu a odpadnu, naozaj potom maso nesmrdi, co sa tyka zabitia najefektivnejsie a najjednoduchsie je podrezat, treba ostry noz a prerezat tepnu, potom treba oddelit hlavu od chrbtice aby sa posmrtne netrepal a nechat odtiect krv.... Nic si nerob zo slaboduchych mamiciek co si myslia ze maso v obchode si smrt uzivalo a citia sa humanne ked si daju stastne kurca z jednoty....
@avantime ahoj, gumicky naozaj odporucam, funguje to perfektne, zviera to citi prvu sekundu potom sa prerusi krvny obeh cize prestane to citit casom uschnu a odpadnu, naozaj potom maso nesmrdi, co sa tyka zabitia najefektivnejsie a najjednoduchsie je podrezat, treba ostry noz a prerezat tepnu, potom treba oddelit hlavu od chrbtice aby sa posmrtne netrepal a nechat odtiect krv.... Nic si nerob zo slaboduchych mamiciek co si myslia ze maso v obchode si smrt uzivalo a citia sa humanne ked si daju stastne kurca z jednoty....
@jurraj15 Nie je lepšie ho najprv omráčiť a potom rezať?
Prepana to je aka hlupost?!! Ziadne gumicky na gulky mu nedavaj 🤦🏻♂️ Sposobil by si mu tym len bolesti a zdravotny problem 😒 Jasne ze mu semenniky neodpadnu 🙈 Ty keby si si zgumickoval vajcia, odpadli by ti?
O tom kedy ho zabit sa porad s veterinarmi. Alevo si hod do googlu chovatelska poradna a tam napis.
Aj ked pre toho capka by bolo najlepsie kevy utiekol, uz teraz ho lutujem.
@larinka552 nevyjadruj sa k niecomu o com netusis..... Gumickovanie semenikov je bezna metoda vo velkochovoch su na to specialne gumicky a klieste, viem ze uz si snivala o tom ze das muzovi na vajca gumicky co mas na vlasy, tak to by naozaj nefungovalo
@jurraj15 Nie je lepšie ho najprv omráčiť a potom rezať?
@avantime ked je capko vacsi v jeseni tak najefektivnejsie je ho zarezat, pri omraceni je riziko ze bude spravene nespravne a potom ked by sa trepal tak ho uz bude problem aj podrezat..... Teoreticky by slo omracit ho jatocnou pistolou na osipane ale nieje to nutnost..... Nemusite sa toho vobec bat, za zivot mi presli desiatky koz a oviec cez ruky 🙂
@avantime ked je capko vacsi v jeseni tak najefektivnejsie je ho zarezat, pri omraceni je riziko ze bude spravene nespravne a potom ked by sa trepal tak ho uz bude problem aj podrezat..... Teoreticky by slo omracit ho jatocnou pistolou na osipane ale nieje to nutnost..... Nemusite sa toho vobec bat, za zivot mi presli desiatky koz a oviec cez ruky 🙂
@jurraj15 A na jat.pištoľ som myslel. Dík za odpovede.

Chudatko 😭😭😭, vyzerá ako plyšová hračka, ja by som ho mala na mojkanie. Mäso nejem už 20 rokov, 🙏 našťastie. A zdravá som
@7miriam77 No áno vyzerá, ako hračka. Ja mäso nejem 20 minút, ale o hodinku si dám.